ترکیب ضدسرطان کلم بروکلی مزیت دیگری نیز برای سلامت دارد
گروهی از پژوهشگران به سرپرستی تیمی از دانشگاه سیدنی استرالیا، آزمایشهای آزمایشگاهی متعددی را روی ۲۳ ترکیب گیاهی انجام دادند تا میزان میل آنها را برای اتصال با پلاکتهای خونی را مشخص کنند.
پلاکتها نقش مهمی در پر کردن زخمها بهمنظور توقف خونریزی دارند، اما تحت شرایط خاص میتوانند لختههای خونی خطرناکی را تشکیل دهند که جریان خون را به کلی مسدود میکنند. در بافتهای حیاتی مانند مغز و قلب، از دسترفتن اکسیژن حتی برای مدتی کوتاه، آسیبهای جبرانناپذیری را به دنبال دارد.
ماده شیمیایی که معمولا در سبزیجات چلیپایی مانند کلم بروکلی، گل کلم و جوانههای کلم بروکلی یافت میشود، ممکن است بتواند به عنوان عامل ضدانعقاد خون عمل کند. این ترکیب که سولفورافان نام دارد، در گذشته به دلیل پتانسیل آن در پیشگیری از سرطان و کاهش کلسترول مورد توجه قرار گرفته است.
ماده شیمیایی که در سبزیجات چلیپایی یافت میشود، ممکن است بتواند بهعنوان عامل ضدانعقاد خون عمل کند
بهگزارش ساینسآلرت، تجزیهوتحلیل دقیقی از تاثیر سولفورافان در سطح مولکولی نشان داده است این ترکیب ظاهرا ازطریق تغییر فعالیت پروتئینی به نام PDIA6 میتواند سرعت تجمع پلاکتها را کم کند و از تشکیل لخته جلوگیری کند. ژویو لیو، دانشمند زیستپزشکی از دانشگاه سیدنی میگوید: «این ترکیب نه تنها در بهبود عملکرد داروهای تجزیهکننده لخته خون پس از سکته موثر است، بلکه میتواند بهعنوان عامل پیشگیریکنندهای برای بیمارانی که درمعرض خطر بالای سکته قرار دارند، استفاده شود.»
با توجه به یافتههای مطالعه جدید، بررسی سولفورافان بهعنوان راهی برای کاهش خطر سکته در برخی از گروههایی که بیشتر از همه مستعد سکته هستند، ارزشمند است. سولفورافان بهطورطبیعی در غذاهایی مانند بروکلی یافت میشود که از قبل مشخص شده است برای سلامت قلبی و محافظت در برابر بیماریها مفید است.
سولفورافان همچنین میتواند در موارد اضطراری استفاده شود: درمانهایی که با هدف به حداقلرساندن اثرات سکته بر مغز، به بیمارانی داده میشود که سکته مغزی کردهاند. این درمانها میتوانند ازنظر آسیب ناشی از لختههای خونی تفاوت چشمگیری ایجاد کنند و درنهایت جان بیماران را نجات دهند.
- ۸ سبزی برگدار بسیار سالم که باید در رژیم غذایی خود بگنجانید14 آذر 02مطالعه '5
داروی کنونی تجزیهکننده لخته که فعالکننده بافتی پلاسمینوژن (tPA) نامیده میشود، تنها در ۲۰ درصد از مواقع در محافظت دربرابر آسیب مغزی موثر است. پژوهشگران در آزمایشهای انجامشده روی موشها، متوجه شدند سولفورافان در ترکیب با فعالکننده بافتی پلاسمینوژن میتواند نرخ موفقیت را به ۶۰ درصد برساند. لیو میگوید: «این ترکیب طبیعی نشانهای از خونریزی ایجاد نمیکند. خونریزی یکی از عوارض جانبی رایج مرتبط با عوامل رقیقکننده خون است که در درمان سکته آزمایش شدهاند.»
هنوز مراحل اولیه پژوهش است و آزمایشی روی انسانها انجام نشده است. هنوز مطمئن نیستیم که آیا رژیم غذایی حاوی کلم بروکلی به تنهایی میتواند برای کاهش خطر سکته مفید باشد یا خیر، اما مطالعات آینده میتوانند این موضوع را بررسی کنند.
سکته درحالحاضر دومین علت مرگ در سراسر جهان است. حدود ۱۵ میلیون نفر هر سال دچار سکته میشوند و حدود یک سوم از این موارد به مرگ و حدود یک سوم به نوعی ناتوانی دائمی منجر میشوند. لیو میگوید: «به بررسی این موضوع ادامه خواهیم داد که چگونه ترکیبات خالصسازیشده سبزیجات ممکن است اثرات مفیدی در فرایندهای بیماری داشته باشد.»
یافتههای پژوهش در مجلهی ACS Central Science منتشر شده است.