نوشیدن روزانه چای یا قهوه میتواند خطر سرطان دهان و گلو را کاهش دهد
پژوهشگران در ایالات متحده بیش از ۲۵ هزار داده را از ۱۴ مطالعه قبلی گردآوری و بررسی کردند چه ویژگیهایی در رژیم غذایی افراد مبتلا به تومورهای سر و گردن بیشتر دیده میشود. نتایج آنها نشان میدهد مصرف بیش از چهار فنجان قهوه کافئیندار در روز میتواند احتمال ابتلا به سرطان سر یا گردن را تا ۱۷ درصد کاهش دهد.
مطالعات مختلف نشان دادهاند موادی که وارد دهان ما میشود، میتواند موجب جهشهای ایجادکننده تومور در مسیر معده و ریههای ما شود. کسانی که محصولات تنباکو را استعمال میکنند، ده برابر بیشتر درمعرض خطر ابتلا به کارسینوم سلول سنگفرشی سر و گردن قرار دارند. از سوی دیگر، میزان این خطرات با افزایش مصرف الکل نیز افزایش مییابد. از سوی دیگر، نوشیدنیهای محبوبی مانند چای و قهوه حاوی مواد ضدسرطان و ضدالتهاب قوی هستند که ممکن است از مصرفکنندگان دربرابر برخی از اثرات مواد سرطانزا محافظت کنند.
تحقیقات در زمینهی تاثیر مصرف قهوه و چای روی خطر ابتلا به سرطانهای سر و گردن پراکنده بوده است. برخی مطالعات نشان دادهاند مصرف متوسط تا زیاد قهوه در روز ممکن است اثرات محافظتی داشته باشد، درحالیکه در مطالعات دیگر تأثیر چندانی در پیشگیری از سرطانهای دهان و گلو مشاهده نشده است. به همین صورت، چای نیز در برخی از مطالعات با کاهش خطر سرطانهای سر و گردن مرتبط بوده، اما در مطالعات دیگر چنین ارتباطی دیده نشده است.
گروهی از پژوهشگران با استفاده از دادههای مربوط به بیش از ۹۵۰۰ مورد سرطان سر و گردن و نزدیک به ۱۶ هزار نفر بهعنوان گروه کنترل، تلاش کردند رابطهی دقیق بین مصرف قهوه و چای و سرطانهایی که بافتهای در تماس با آنها را تحت تأثیر قرار میدهند، بررسی کنند.
مصرف قهوه میتواند به کاهش خطر ابتلا به سرطان سر و گردن کمک کند
نتایج نشان داد حتی قهوه بدون کافئین هم میتواند برخی فواید را داشته باشد. نوشیدن قهوه بدون کافئین با کاهش ۲۵ درصدی خطر سرطان حفره دهان مرتبط بود. چای نیز با کاهش تقریبی ۳۰ درصدی خطر سرطان در بخش پایینی گلو ارتباط داشت، اما نوشیدن فنجان دوم یا سوم چای ممکن است شانس ابتلا به سرطان حنجره را ۳۸ درصد افزایش دهد. دلیل دقیق این تغییر جهت مشخص نیست، گرچه مطالعات گذشته نشان دادهاند دمای نوشیدنی میتواند در ایجاد تغییرات سرطانی نقش داشته باشد. بنابراین رابطهی میان نوشیدنیهای داغ محبوب و سلامت ما تحتتأثیر عواملی فراتر از ترکیب شیمیایی آنها است.
سرطانهای سر و گردن در بسیاری از کشورهای ثروتمند جهان درحال کاهش هستند، زیرا واکسنهای ضد ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) بخشهای بزرگی از جمعیت را دربرابر یکی از شایعترین عوامل ایجاد این بیماری محافظت میکنند. درمقابل، در کشورهایی که دسترسی راحت و ارزان به خدمات درمانی ندارند، سرطانهای سر و گردن به مشکلی بزرگ تبدیل شدهاند و به اقدامات بهداشتی و درمانی مؤثر برای کنترل و پیشگیری از آنها نیاز است.
- چای سبز یا قهوه؛ کدام یک بهتر است؟15 اردیبهشت 00مطالعه '7
- با فواید و مضرات چای سیاه آشنا شوید9 شهریور 00مطالعه '18
- چرا بعد از نوشیدن قهوه احساس خواب آلودگی میکنیم؟11 بهمن 02مطالعه '5
هر سال نزدیک به ۹۰۰ هزار مورد از سرطانهای سر و گردن تشخیص داده میشود و تقریبا نیمی از این تعداد هر سال جان خود را از دست میدهند. بسیاری از کسانی که زنده میمانند، با ناتوانیهای شدیدی روبهرو میشوند که آنها را از توانایی برقراری ارتباط یا جویدن و بلعیدن غذا محروم میکند.
یوان-چین امی لی، همهگیرشناس دانشگاه یوتا میگوید: «گرچه قبلاً تحقیقات زیادی دربارهی مصرف قهوه و چای و کاهش خطر سرطان انجام شده است، مطالعه جدید نشان میدهد این نوشیدنیها تأثیرات مختلفی بر انواع مختلف سرطانهای سر و گردن دارند. یکی از نکات جالب این است که حتی قهوه بدون کافئین هم تأثیرات مثبتی دارد. البته، عادات نوشیدن قهوه و چای پیچیده است و باید تحقیقات بیشتری انجام شود تا بفهمیم قهوه و چای چگونه میتوانند در کاهش خطر سرطان مؤثر باشند»