چطور در لینوکس فایل یا دایرکتوری را مخفی کنیم؟
اغلب ما در کامپیوتر یا لپتاپ خودمان، فایلهایی داریم که نمیخواهیم برای افراد دیگر قابل مشاهده باشد. اگر سیستم شما از سیستم عاملمک یا ویندوز استفاده کند، میتوانید از ابزارهای متنوعی برای مخفیسازی فایلها و پوشههای مختلف استفاده کنید یا حتی فایلهای دلخواهتان را رمزگذاری کنید تا حریم خصوصیتان، بهتر حفظ شود.
در کامپیوترها و لپتاپهای لینوکسی نیز، مانند ویندوز و مک، میتوانید هم از طریق ترمینال سیستمعامل و هم با استفاده از برخی ابزارهایی که کارکردن با آنها بسیار ساده است، فایلها و دایرکتوریهای دلخواه خود را از دید دیگران پنهان کنید. در ادامه، چند روش کارآمد برای مخفیسازی فایل و دایرکتوری در لینوکس معرفی خواهیم کرد.
مخفی کردن فایل و دایرکتوری از طریق ترمینال
سادهترین راه برای مخفیکردن فایلها و دایرکتوریهای مختلف در لینوکس، استفاده از ترمینال لینوکس یا محیط گرافیکی (GUI) لینوکس است.
- با فشردن کلیدهای Ctrl+Alt+T، پنجرهی ترمینال لینوکس را باز کنید.
- در ترمینال، دستور زیر را تایپ کنید:
توجه: بهجای sync.ffs_db باید نام فایل مورد نظر خود را وارد کرده و در ادامهی آن، دوباره نام فایل را به همراه یک نقطه (.) در ابتدای آن تایپ کنید.
برای مخفیکردن فایل از طریق محیط گرافیکی (GUI) لینوکس نیز، مطابق مسیر زیر پیش بروید:
- ابتدا روی فایل مورد نظر خود کلیک راست کنید و روی گزینهی Rename بزنید.
- در ابتدای نام فایل، یک نقطه (.) بگذارید.
- یک بار فایل را باز و بسته کنید تا تغییرات اعمال شده و فایل پنهان شود.
مخفی کردن فایلها در یک تصویر
اگرچه پنهانکردن فایل و دایرکتوری در لینوکس با استفاده از تغییر نام فایل، روشی ساده و سریع به نظر میرسد، اما به همان اندازه نیز، دسترسی افرادی که کمی با محیط لینوکس آشنایی دارند، به این فایل آسان میشود. ازاینرو، پیشنهاد میکنیم که به سراغ روش بهتری بروید.
رمزنگاری داده یا استِگانوگرافی (Steganography)، نوعی روش مخفیکردن اطلاعات درون یک فایل تصویریِ عادی است که مانند روش اول، مراحل تقریباً سادهای دارد، اما برخلاف آن، فایلهای مورد نظر شما را واقعاً از دید هر کسی مخفی میکند و حتی میتوانید پس از مخفیکردن فایل درون تصویر، نسخهی اصلی آن را بهصورت غیرقابل بازیابی حذف کنید. در ادامه، مراحل مخفیکردن فایل و دایرکتوری در یک فایل تصویری را با استفاده از ترمینال لینوکس آموزش خواهیم داد.
- ترمینال لینوکس را باز کنید و با استفاده از دستور زیر، یک پوشه (دایرکتوری) جدید بسازید.
نکته: بهجای newdir نام دلخواه خود را برای دایرکتوری جدید وارد کنید.
- فایل تصویری (PNG یا JPG) که میخواهید از آن برای پنهان کردن فایل دلخواه خود استفاده کنید، در پوشهی جدیدی که ساختهاید، کپی کرده یا به آن انتقال دهید.
نکتهی مهم: گاهی ممکن است بر اساس سایز فایلها یا تعداد فایلهایی که میخواهید در یک تصویر مخفی کنید، لازم باشد که از تصویری بزرگ استفاده کنید تا درون تصویر، فضای کافی برای ذخیرهسازی فایلها داشته باشید.
اگر میخواهید چندین فایل را مخفی کنید، بهتر است آنها را در یک فایل زیپ فشردهسازی کنید. برای فشرده سازی فایلها در لینوکس، ابتدا باید یک پوشهی جدید بسازید.
- برای ساخت یک پوشهی جدید در پوشهای که قبلاً ساختهاید، دستور زیر را در ترمینال لینوکس وارد کنید:
توجه: بهجای tmp، باید نام پوشهای را که در مرحلهی قبل ساختهاید، تایپ کرده و بهجای newdir، نام دلخواه خود را برای پوشهی جدید وارد کنید.
ما در این آموزش، یک پوشهی اصلی به نام Images ایجاد کردیم که یک تصویر به نام MainImage.png و یک زیرپوشه به نام FileToHide درون آن قرار دارد. این زیر پوشه، شامل تمام فایلهای مورد نظر ما برای پنهان کردن است.
- برای فشردهسازی فایلهایتان در یک فایل زیپ، دستور زیر را در ترمینال لینوکس اجرا کنید:
توجه: کد r- در دستور بالا، شامل تمام زیرپوشههای درون پوشهی مشخصشده در فایل فشردهشده است. در این دستور، بهجای secret.zip نام دلخواه را جایگزین کنید؛ همچنین باید بهجای FileToHide، نام پوشهای را که تمام فایلهای مورد نظر خود را در آن ذخیره کردهاید و میخواهید مخفی شوند، وارد کنید.
برای مخفی کردن فایل زیپشده در تصویر دلخواه خود، دستور زیر را در ترمینال لینوکس اجرا کنید:
توجه: در این دستور، MainImage.png فایل تصویر اصلی ما و secret.zip نام فایل زیپی است که همهی فایلهای مورد نظر برای پنهانسازی را شامل میشود. در واقع، ما این دو فایل را به یک فایل تصویر جدید به نام secret.png هدایت میکنیم. دقت داشته باشید که نام MainImage و secret (در هر دو فایل با پسوند png و zip) باید با نام های مورد نظر شما جایگزین شوند.
- پس از اجرای این دستور، در صورتی که می خواهید فهرستی از تمام فایلهای داخل پوشه را ببینید، از دستور ls استفاده کنید. در این فهرست، نام فایل تصویر جدیدی را که ایجاد کردهاید، مشاهده خواهید کرد.
- برای دسترسی به فایلهای پنهانشده در یک فایل تصویر، از دستور زیر استفاده کنید تا فایل زیپ از داخل تصویر استخراج شود:
توجه: نامی که برای فایل تصویر شامل فایلهای مخفی انتخاب کرده بودید، جایگزین secret.png کنید.
- زمانی که دستور ls را جرا میکنید، پوشهی اصلی شامل فایلهایی که فشرده کرده بودید، نمایش داده میشود.
- در این حالت اگر می خواهید فایلهای اصلی را ببینید، دستور زیر را در ترمینال وارد کنید:
حذف کردن فایل اصلی پس از مخفی کردن آن در تصویر
گاهی اوقات ممکن است که بخواهید پس از مخفی کردن نمونهی فایلهای مورد نظرتان در یک فایل تصویری، نسخهی اصلی فایل را حذف کنید. برای انجام این کار میتوانید از دستور shred استفاده کنید. این دستور در هنگام حذف فایل، مقدار فایل را با یک مقدار خاص جایگزین میکند. بهطور مثال، میتوانیم هنگام حذف فایل، مقدار فایل را برابر صفر قرار دهیم.
- برای این منظور، پس از باز کردن پنجرهی لینوکس، دستور زیر را اجرا کنید:
بهصورت پیشفرض، این فایلها سه بار overwrite (به معنی بازنویسی اطلاعات جدید، بدون قابلیت بازیابی اطلاعات قبلی) میشوند. این میزان معمولاً کافی است، اما اگر می خواهید به دفعات بیشتری فایل را بازنویسی کنید، تنها باید دستور را به شکل زیر وارد کرده و بهجای N، تعداد دفعاتی را که میخواهید فایلها overwrite شوند، جایگزین کنید.
در این دستور، کد z-، مقدار فایل را با مقدار صفر جایگزین میکند. همچنین، کد remove- فایلها را حذف میکند؛ البته این کار از طریق خود دستور shred انجام میشود، اما بدون وارد کردن remove- در دستور shred، عملیات حذف فایلها بهطور کامل انجام نخواهد شد.
شما از چه روشی برای مخفیکردن فایلهای خودتان در لینوکس استفاده میکنید؟ خوشحال میشویم تجربیات خود را در این زمینه، با ما و سایر کاربران زومیت در میان بگذارید.