اگر فکر میکنید که پیداکردن آموزش مناسب پایتون برای مبتدیان دشوار است، باید بگوییم که تعداد آموزشهای پایتون آنقدر زیاد است که گاهی اوقات بهترینها در میان آنها گم میشوند. ازاینرو، باید زمان زیادی را صرف پیداکردن منبع مناسب خود کنید.
نکتهی دیگر اینکه یادگیری برنامهنویسی بهتنهایی نیازمند وقت و حوصله زیادی است و نباید وقت خود را در دورههای آموزشی اشتباه یا پلتفرمهای بیفایده هدر دهید. با این کار، هم در وقت و هم در هزینههای خود صرفهجویی میکنید. پیشازاین، مقالههایی با عنوان راههای یادگیری برنامه نویسی بدون هزینه و کانال های آموشی برنامه نویسی در یوتیوب در زومیت منتشر کردهایم؛ اما در این مقاله، بهصورت تخصصی به منابع آموزشی پایتون اشاره خواهیم کرد.
این مقاله برای آن دسته از کاربرانی نوشته شده است که قصد دارند با زبان برنامهنویسی پایتون و مزیتها و منابع آن بیشتر آشنا شوند؛ بنابراین، قصد ما این نیست که شما را از یادگیری سایر زبانهای برنامهنویسی منصرف کنیم، بلکه هر زبان مزیتها و کاربردهای خود را دارد.
آیا برای یادگیری پایتون در سال ۲۰۲۳ دیر نیست؟
قبل از اینکه به منابع و آموزشهای برتر برای شروع یادگیری اشاره کنیم، اجازه دهید چند مزیت مهم پایتون را درمقایسهبا سایر زبانهای برنامهنویسی برشماریم.
اگر میخواهید برنامهنویس حرفهای باشید، ابتدا زبان انگلیسی خود را تقویت کنید.
اگر هدف شما از یادگیری برنامهنویسی توسعهی وب است. باید بدانید که پایتون یکی از زباهای برنامهنویسی محبوب و قدرتمند در این زمینه است. پایتون چندمنظوره و یادگیری آن برای مبتدیان بسیار آسان است و چون بسیار شبیه زبان انگلیسی خوانده میشود، بیشترین تمرکز شما بهجای عیبیابی زبان، روی یادگیری متمرکز میشود. پس اگر میخواهید برنامهنویس حرفهای باشید، ابتدا زبان انگلیسی خود را تقویت کنید.
در سالهای ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ زبان پایتون بهطور متوالی با اختلاف زیادی با سایر زبانهای برنامهنویسی در رتبه اول جستوجوی گوگل قرار داشت و از آن زمان تاکنون، همیشه رتبهی خود را در بین ۳ تا ۵ زبان اولی که کاربران برای شروع یادگیری انتخاب میکنند، حفظ کرده است.
مزیت دیگر پایتون درکنار هزاران منابع عالی برای یادگیری، جامعهی جهانی بسیار بزرگ آن است. وقتی با مشکلی مواجه میشوید، در تالارهای گفتوگو مانند Stack Overflow آن را میتوانید مطرح و بهسرعت پاسخ مشکل را دریافت کنید؛ زیرا در گذشته حداقل یک نفر با مشکل شما مواجه شده است.
همچنین، تقاضا برای توسعهدهندگان ماهر پایتون در شرکتها و صنعتهای مختلف زیاد است و با نیمنگاهی به وبسایتهای کاریابی، متوجه درآمد این زبان در ایران و خارج از مرزها خواهید شد. دراینمیان، همیشه عدهای هستند که مخالفت خود را با درآمدزابودن پایتون نشان میدهند. البته تا حدودی حق با آنها هم هست؛ زیرا در شهرهای کوچک که ماهیت صنعتی ندارند یا شرکتهای چندانی در آنها نیست، علم برنامهنویسی بهخوبی خود را نشان نمیدهد.
درمقابل، اگر در شهرهایی مانند تهران یا اصفهان زندگی میکنید و بازهم دربرابر پایتون جبهه میگیرید، این بار باید بگوییم که احتمالاً مسیر انتخابی شما برای یادگیری و درآمدزایی اشتباه بوده است؛ زیرا پایتون یکی از پردرآمدترین زبان های برنامه نویسی است. میزان درآمد این زبان در ایران با کشورهای دیگر فرق میکند؛ اما هنوزهم ازپسِ کارهای زیادی برمیآید و مناسبترین زبان برای شروع برنامهنویسی است.
چگونه یادگیری پایتون را شروع کنیم؟
خوشبختانه این روزها مجبور نیستید که وقت خود را در دورههای فیزیکی بگذرانید. چنین دورههایی مزیتهایی مانند کار جمعی و رفع سریعتر اشکالات را نیز دارند؛ اما هزینهی زیادی روی دست شما باقی میگذارند.
بهترین مکانی که برای شروع نیاز دارید، همین لپ تاپ یا کامپیوتری است که مقابلتان قرار گرفته است. کلاس یا دورهای آنلاین را انتخاب کنید و گامبهگام آن را جلو ببرید. روند پیشرفت را ردیابی و خود را درگیر پروژههای معنادار از ساده تا پیشرفته کنید؛ اما هیچوقت عجول نباشید؛ زیرا بیشترین چیزی که در برنامهنویسی به کارتان میآید، صبوربودن است.
دربارهی دورهی انتخابیتان نیز باید هشیار باشید که انگیزه شما را در مسیر یادگیری کم نکند و آنقدری پربار باشد که درکنار یادیگری، از آن لذت کافی را ببرید.
بهترین منابع برنامه نویسی پایتون
ازآنجاکه زبان پایتون منابع زیادی به زبان انگلیسی و فارسی دارد، انتخاب از بین بهترینها کمی سخت است. ما هم سعی کردیم تا برخی از بهترین منابع انگلیسی و فارسی را در فهرست پیش رو جای دهیم.
سایت پایتون (Python.org)
سایت پایتون، رسمیترین مرجع برای یادگیری مفاهیم این زبان، داکیومنتهای عظیمی دارد که در آن، هر چیزی از مبتدی تا پیشرفته توضیح داده شده است. شما میتوانید با مراجعه به بخش Docs دربارهی توابع، کتابخانهها، دستورالعملها و سایر امکانات مربوط به پایتون اطلاعات بیشتری کسب کنید.
شاید این منبع بزرگ برای افرادی که انگلیسی بلد نیستند یا در پایتون تازهکار هستند، آنقدرها مفهوم و درکپذیر نباشد و در ابتدا به تفسیر نیاز داشته باشد. بااینحال، یادتان نرود که اگر هنگام کار در پروژههای پایتون به مشکلی برخوردید، اولین مکانی که به آن سر میزنید، همین داکیومنتها باشد و بعداً سراغ منابع دیگر بروید.
با این کار، با اصول اولیه و اصلی پایتون نیز بهتر آشنا میشوید. همچنین، نسخههای مختلف پایتون برای تمام سیستمعاملها را میتوانید در بخش دانلودها در وبسایت پایتون پیدا و از همین طریق آن را روی سیستم خود بهراحتی نصب کنید.
سایت کورسرا (Coursera.org)
سایت کورسرا نهتنها منبع مناسبی برای یادگیری زبانهای مختلف برنامهنویسی ازجمله پایتون است؛ بلکه آموزشهای زیادی دربارهی سایر علوم در آن وجود دارد. در این بستر، استادان و دانشجویان زیادی از دانشگاههای مطرح دنیا دورههای تخصصی خود را برگزار میکنند که برخی از آنها رایگان و برخی دیگر پولی هستند.
برای دورههای پولی نیاز دارید تا درخواست بورسیه یا کمک مالی کنید؛ زیرا از ایران امکان پرداخت آنها وجود ندارد که اگر هم وجود داشت، بهدلیل قیمت گران دلار، ارزش پرداخت نداشتند.
دورهی آموزش پایتون از دانشگاه میشیگان که شامل ۵ مرحله از مقدماتی تا پیشرفته است، گزینهی بسیار مطلوبی برای کسانی است که قصد دارند این زبان را بهصورت کامل یاد بگیرند. ازآنجاکه ثبتنام در این دوره نیازمند پرداخت هزینه است، شما باید درخواست کمک مالی یا Financial aid خود را ثبت کنید که در مدت ۱۵ روز، این دوره برایتان فعال میشود.
در درخواست خود از ناتوانی در پرداخت در ایران و قیمت گران دلار حرف بزنید. این دوره شامل ویدئوهای آموزشی و پروژهها و آزمونهای گوناگون است و در پایان هر دوره، مدرکی با نمرهی کسبشده به شما اهدا خواهد شد.
کلاس آنلاین گوگل برای یادگیری پایتون
زبان پایتون بهحدی پرکاربرد است که بسیاری از کدهای گوگل نیز با استفاده از همین زبان نوشته شده است. در کلاس پایتون گوگل، میتوانید از ابتدا و آموزشهای ابتدایی شروع کنید و تا مباحث پیشرفته این زبان پیش بروید.
آنچه کلاس گوگل را برای کاربران جذاب میکند، طراحی فشرده آن است و بیشتر برای کسانی مفید است که میخواهند مباحث پایه را در کمترین زمان فرابگیرند. گاهی پیش میآید که فردی در یکی از شرکتهای برنامهنویسی کار میکند؛ اما زبان اصلی وی پایتون نیست. در این صورت، اگر آن فرد به یادگیری کدهای پایتون در پروژه خود نیاز داشته باشد، باید در زمان کوتاهی به این مهم دست پیدا کند؛ بنابراین، کلاس پایتون گوگل گزینهی بسیار مناسبی است.
سایت آموزش آنلاین W3schools
سایتهای متفرقه زیادی مانند سایت W3schools وجود دارند که درزمینهی آموزش برنامهنویسی بسیار درخشان عمل کردهاند. اگر به قسمت آموزش پایتون در سایت یادشده بروید، آموزشهای مقدماتی تا حرفهای را با مثال مشاهده خواهید کرد که در پایان هر فصل از این دوره با شرکت در آزمون، خود را برای آموزش بعدی آماده میکنید.
سایت آموزش آنلاین Geeksforgeeks
سایت Geeksforgeeks نیز منبع آنلاین دیگری مانند سایت قبلی است که آموزشهای کاربردی و مفید زیادی دربارهی زبانهای برنامهنویسی ازجمله زبان پایتون را در خود دارد. علاوهبر اصول اصلی پایتون، آموزش برخی از فریمورکهای مهم آن، یعنی جنگو، نیز در سایت یادشده بهرایگان وجود دارد.
سایتها و منبعهایی که تاکنون معرفی کردهایم، به زبان انگلیسی هستند که ممکن است برای همهی افراد ملموس و مفهوم نباشند؛ ازاینرو، درادامه با برخی از سایتهای ایرانی فعال در این حوزه آشنا میشویم.
سایت مکتبخونه
مکتبخونه سایتی آموزشی به زبان فارسی است که علاوهبر برنامهنویسی، دورههای زیادی را دربارهی رشتهها و سایر تخصصها در آرشیو خود دارد. آموزشهای پایتون قرارگرفته در سایت یادشده تا حد زیادی کامل هستند و بخشهای مختلفی از این زبان را پوشش میدهند.
دوره پیشنهادی ما، آموزش مقدماتی تا پیشرفته پایتون با جادی است؛ مدرسی که با نحوهی آموزش متفاوت، یادگیری پایتون را برای شما بسیار لذتبخش میکند. این دوره مستلزم پرداخت هزینه است؛ البته از هزینهی کلاسهای حضوری بسیار کمتر است. در مکتبخونه، آموزشهای رایگان زیادی درزمینهی مباحث مختلف پایتون که مدرسان مختلف گردآوری کردهاند، نیز میتوانید پیدا کنید.
سایت فرادرس
فرادرس بستر دیگری برای آموزشهای آنلاین است. فعالیت این سایت به برنامهنویسی و زبان پایتون محدود نیست؛ اما دورههای رایگان و پولی زیادی دربارهی زبان برنامهنویسی مذکور در آن یافت میشود.
اغلب دورههای فرادرس پروژهمحور هستند که هم بهدرد کسانی میخورد که در ابتدای راه آموزش برنامهنویسی هستند و هم برای افرادی مناسب است که در میانههای راه، بهدنبال یادگیری مباحث تکمیلی میگردند.
سایت کوئرا کالج
سایت کوئرا کالج که بهصورت تخصصی روی مباحث برنامهنویسی متمرکز است، دورهها و تمرینهای مفیدی را برای شروع یادگیری زبان پایتون در نظر گرفته است.
یکی از مزیتهای این سایت، کمک به شما در روند استخدام در یکی از شرکتهای مرتبط درست بعد از طیکردن مراحل آموزشی است. شما میتوانید درخواستهای شغلی مربوط به زبان پایتون را در کوئرا مشاهده کنید و برای دستیابی به آنها، در ذهنتان مسیر شغلی تعریف کنید.
سایتها و منبعهای معرفیشده در این مقاله بسترهای مناسبی برای شروع یادگیری پایتون و حتی تقویت مهارتهای مختلف در طول دوران آموزش هستند. باوجوداین، باید این نکته را در نظر بگیرید که محدودکردن خود به یک یا چند منبع شاید تا حدودی روند پیشرفت را کُند کند.
همیشه سعی کنید کدها و پروژههای دیگران را ببینید تا با نحوهی نگرش آنها به مسئله یادشده بیشتر آشنا شوید. اگر شما نیز در حال استفاده از منبع دیگری بهجز منابع گفتهشده برای یادگیری زبان پایتون هسیتد، آن را با سایر کاربران زومیت بهاشتراک بگذارید.
نظرات