عضو شورای عالی فضای مجازی: انفجار اطلاعات با اجرای IPv6
دکتر سعید رضا عاملی، عضو شورای عالی فضای مجازی و رئیس دانشکده مطالعات دانشگاه تهران در نخستین همایش بازیابی تعاملی اطلاعات گفت: «حجم عظیمی از دادههای جهان اصلی به جهان مجازی انتقال داده شده است. یک نوع رابطهی وجودی بین جهان مجازی و جهان فیزیکی وجود دارد؛ یعنی اطلاعات این دنیا میتواند با تبدیل به اطلاعات رقومی به جهان مجازی منتقل شود. ما با یک انفجار اطلاعات و داده در دنیا روبرو هستیم. آمدن IPv6 نشانی از انفجار اطلاعات و ارتباطات عظیم در دنیای مجازی است. تعداد گستردهی IPv6 نشانی از ارتباط عظیم دنیا حقیقی و دنیای مجازی است.»
عضو شورای عالی فضای مجازی در مورد وبسایتهای اینترنتی اعلام کرد که یک میلیارد و نیم وبسایت در دنیا وجود دارند که بیشتر آنها مهم نیستند و ابرسایتها هستند که اهمیت زیادی دارند. در میان ۱۰ شرکت برتر رشد یافته در دنیا، ۹ شرکت برتر در دنیای مجازی و فناوری اطلاعات فعالیت دارند. تا سال ۲۰۱۸ حدود ۸۹ درصد اطلاعات منتشرشده در دنیای مجازی، صوتی-تصویری خواهد بود که اهمیت آن را نشان میدهد. حدود ۵۰ درصد مشاغل در دنیا نیازمند مهارتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات است که این رقم تا ۱۰ سال دیگر به ۷۰ درصد میرسد. متأسفانه در دانشگاههای ما به اهمیت دنیای اطلاعات و این ارقام توجهی نمیشود و هنوز دروس بهصورت سنتی ارائه میشود.
رئیس دانشکده مطالعات دانشگاه تهران در مورد وابستگیهای مثبت به فضای مجازی بیان کرد که وابستگی در حوزهی فناوری اطلاعات و فضای مجازی گسترده است. اگر یک روز خودپردازهای بانکی از کار بیافتد یا یک سرویس ایمیل مختل شود، مشکلات بی حد و اندازهای به وجود میآید.
عضو شورای عالی فضای مجازی در مورد نبود درک مناسب از استفادهی فضای مجازی در چابک سازی دولت و تسریع امور اعلام کرد: «در ایران این درک وجود ندارد که فضای مجازی چقدر میتواند دولت را چابک و موفق بسازد و چقدر از سنگینی امور و سرعت پایین کارها کم میشود. امروزه عینیت در دنیای حقیقی به عینیت در دنیای مجازی رسیده است که توجه به بیان عددی میتواند این عینیت را دقیقتر و حساستر کند. واقعیت مجازی و واقعیت افزوده نمونهی بارز آن است که شرکتهای دنیا بهسوی آن در حال حرکت هستند.»
به گفتهی عاملی، مغز انسان در هر ثانیه ۲۰ کوردیلیون محاسبه انجام میدهد و دستگاهها در آیندهی نزدیک به این سرعت میرسند که نمونهی بارز آن فیلم «هر» است. این فیلم رابطهی انسان و ربات در آینده را نشان میدهد که حتی رباتها میتوانند احساس انسانها را نیز تحریک کنند.
رئیس دانشکده مطالعات دانشگاه تهران اعلام کرد که دادهکاوی و بازیابی اطلاعات اهمیت زیادی در دنیای امروز دارند که ما میگوییم، دادهکاوی میتواند ذرات طلا را در بیابان پیدا کند. این دادهکاوی با الگوریتمی شدن فرآیندها و روندها در حال توسعه است.
به گفتهی عضو شورای عالی فضای مجازی، در وب ۵ هم میتواند محیطهای دیجیتال باشد هم محیطهای فیزیکی؛ اما در دنیای امروز از تکرار میگریزند. یعنی در وب ۵ هم میتواند بانک مجازی داشت و هم شعبههای فیزیکی بانک؛ اما در دنیا شعبههای فیزیکی بانکها را میبندند، ولی ما در ایران روز به روز شعبههای بانک را گسترش میدهیم. در فضای مجازی فاصلهی زمانی حذف میشود و ما به مطلق زمان میرسیم.
رئیس دانشکده مطالعات دانشگاه تهران در مورد اهمیت تحقیق و توسعه در فناوری اطلاعات گفت: «شرکت گوگل از ۱۶ و نیم میلیارد دلار سود خود حدود ۱۲ و نیم میلیارد دلار را در زمینه تحقیق و توسعه هزینه میکند نه اینکه به دنبال سرمایهگذاری در زمینه، بورس یا صنایع دیگر باشد.»
عضو شورای عالی فضای مجازی تأکید کرد که سیستم اصلاحکنندهی محیط است که آموزش بخشی از آن است. ما در کشورمان به آموزش بها میدهیم؛ اما سیستم نداریم. به همین دلیل است که در سیستم آموزش هر چند سال روی بخشی تأکید میشود و بخشهای دیگر دارای مشکل میشوند. آموزش بهتنهایی کافی نیست. آموزش نمیتواند فساد اقتصادی را از بین ببرد؛ اما سیستم میتواند فساد اقتصادی را در سازمان و نهاد را از بین ببرد. فضای مجازی میتواند جامعه را سیستموار کرده و از فساد آن بکاهد.
نظرات