افزایش تلاش آمریکا برای ساخت تجهیزات 5G جایگزین هواوی
دولت دونالد ترامپ تلاشهای خود را برای حذف هرچه زودتر غول چینی صنعت مخابرات، هواوی، از زیرساختهای 5G کشورش افزایش میدهد. والاستریت ژورنال در گزارشی ادعا کرد دولت تلاشهای خود را سرعت خواهد داد تا هرچه زودتر جایگزینی برای تجهیزات زیرساختی هواوی در شبکهی 5G پیدا شود. هدف افزایش جدید فشارها توسعهی استانداردهای مشترک در شبکههای 5G است تا شرکتهای فناوری و مخابراتی بتوانند از تجهیزات آمریکایی بهجای کالاهای هواوی استفاده کنند.
درحالحاضر، هواوی بزرگترین شرکت سازندهی تجهیزات مخابراتی در جهان محسوب میشود. محصولات این غول چینی همیشه در دستهی حرفهای تجهیزات مخابراتی جای میگیرند. شرکتهای بزرگ دنیای فناوری از تجهیزات شرکت یادشده برای برقراری ارتباط بین برجهای مخابراتی و گوشیهای هوشمند استفاده میکنند. بهعلاوه، استفاده فناورانهی متعدد دیگری از تجهیزات هواوی میشود.
لری کودلو، یکی از مشاوران اقتصادی کاخسفید، دربارهی برنامههای جدید دولت ایالات متحده به والاستری ژورنال گفت:
ایدهی اصلی آن است که شرکتهای آمریکایی تمامی معماری و زیرساخت 5G را در ایالات متحده توسعه دهند. البته نوکیا و اریکسون نیز در بین شرکتهای مجاز قرار میگیرند؛ چون حضوری جدی در بازار آمریکا دارند.
از ابتدای سال ۲۰۱۷ که دولت ترامپ به کاخسفید رفت، ایالات متحده رویکردهای تهاجمی متعددی به شرکتهای فناوری چینی داشته و انواع بهانههای امنیتی و نبردهای تجاری را بهعنوان دلیل برای فشار به شرکتهای چینی مطرح کرده است.
هواوی از ابتدای نبرد تجاری آمریکا و چین در مرکز درگیریها و فشارها قرار داشت. مقامهای آمریکایی غول چینی را به جاسوسی سازمانی و ارتباط مستقیم با دولت چین متهم کردند که بهنوعی امنیت ملی شهروندان آمریکایی را تهدید میکرد. در نقطهی اوج فشارها بر هواوی، ایالات متحده شرکتهای آمریکایی را از همکاری با هواوی منع کرد؛ درنتیجه، گوگل مجبور شد مجوز استفاده از اندروید را از گوشیهای هواوی حذف کند. بههمیندلیل، دسترسی چینیها به نرمافزارهای هستهای موبایلی غول موتور جستوجو مختل شد. البته حکم ممنوعیت نهایی تا پایان ماه جاری برای شرکتهایی اجرا میشود که تاکنون ارتباط خود را با هواوی بهطور کامل قطع نکردهاند.
مدیران هواوی همیشه هرگونه ارتباط با دولت پکن را تکذیب کردهاند و درمقابل، دولت مرکزی چین نقش مهمی در پیشرفتها و موفقیتهای این شرکت ایفا کرده است. آنها با ارائهی تسهیلات متعدد مالی و جلوگیری از پیشرفت رقبای هواوی در بازار چین، زمینههای پیشرفت سریع را برای این شرکت فراهم کردند. درنتیجهی همین کمکهای دولتی هواوی به غول بزرگ مخابراتی، نهتنها در چین، بلکه در تمامی نقاط جهان تبدیل شد. اکنون ایالات متحده تلاش میکند با رویکردی مشابه، شرکتهای آمریکایی را در دنیای فناوری پیشرفت دهد. این کشور تصمیم گرفته است حمایت خود را پیش از گسترش سریعتر و پیادهسازی نهایی فناوری 5G عملی کند.
آمریکا رویکرد چین را در حمایت از شرکتهای داخلی در پیش خواهد گرفت
کاخسفید به شرکتهایی همچون دل و مایکروسافت فشار وارد میکند تا کسبوکار سختافزاری مناسب با تمرکز بر فناوری 5G را توسعه دهند. قانونگذاران سنا در ابتدای ماه جاری پیشنویس لایحهای را ارائه کردند که دولت فدرال را به ارائهی کمکهزینهی بیش از یکمیلیارددلاری برای مقابله با هواوی ملزم میکند. هدف کمکهزینهی مذکور حذف هواوی از بازار داخل آمریکا و فشارهای بیشتر در بازارهای خارجی است. آمریکاییها همچنین امیدوار هستند شرکتهای اروپایشمالی همچون اریکسون و نوکیا بتوانند فناوریهای جایگزین مناسبی برای مقابله با هواوی ارائه کنند.
شرایط مقابله با هواوی و تلاش برای پیشگیری از پیشرفت غول چینی در شبکهی 5G در اروپا پیچیدهتر است؛ زیرا فناوریهای هواوی در آن منطقه زیرساختهای اصلی بسیاری از شبکههای سلولی را تشکیل میدهند. دولت بریتانیا هفتهی گذشته با درخواست ایالات متحده مبنیبر همکارینکردن با هواوی در توسعهی 5G مخالفت کرد. بریتاناییهای میگویند مجوز همکاری با شرکت هواوی را به چهار شرکت مخابراتی اصلی خود ارائه کردهاند؛ البته میکوشند با ایجاد محدودیت در سهم بازار هواوی (۳۵ درصد) کمی از تهدیدهای امنیتی احتمالی بکاهند. بههمیندلیل، شرکت بریتانیای وودافون اعلام کرده است برخی از تجهیزات هواوی را در زیرساخت خود با تجهیزات دیگر جایگزین خواهد کرد.
جداکردن صنایع فناوری از شرکتی چینی به عظمت هواوی برای دولتها در سرتاسر جهان، بهویژه ایالات متحده، با دشواریهای زیادی همراه خواهد بود. هواوی اکنون در رقابت برای توسعهی فناوری و تجهیزات 5G سالها از دیگر بازیگران پیش افتاده است؛ درنتیجه، شرکتهای آمریکایی نهتنها باید هرچه سریعتر به استانداردهایی مشابه دست پیدا کنند؛ بلکه سختافزارهایی قدرتمند و حرفهای بسازند تا توسعهی اولیهی فناوری 5G و اوجگرفتن ابتدایی آن را تضمین کند. بههرحال، محصولات باید با سرعت مناسب به شرکتهایی همچون ورایزن و AT&T ارائه شوند تا آنها شبکههای مدنظر را در محدودهی زمانی تعهد خود به کاربران ارائه کنند.
اندی پردی، مدیر بخش امنیت هواوی در آمریکا، دربارهی تلاش آمریکاییها میگوید:
اگر ایالات متحده میخواهد سختافزار و نرمافزار 5G را شرکتهای آمریکایی و اروپایی بسازند، باید آنها را به مذاکره با ما برای دریافت مجوزهای فناوری 5G تشویق کند؛ درغیراینصورت محصول تولیدی آنها ازلحاظ کارایی و اطمینان عملکرد، یک تا دو سال عقبتر از تجهیزات هواوی خواهد بود.
مدیران هواوی با چنین اظهارنظرهایی اعتقاد دارند توسعهی سریع 5G بهنوعی با مالکیتهای معنوی این شرکت در حوزهی مخابرات گره خورده است. بههرحال، باید منتظر رخدادهای پیش رو و شاید توافقهای تجاری بین آمریکا و چین باشیم تا شرایط برای استفاده از تجهیزات یا فناوری هواوی در توسعهی شبکهی 5G مناسبتر شود.