تداخل آدرس IP چیست و چگونه می توان آن را رفع کرد؟
اگر قبلا با پیام «Windows has detected an IP address conflict» (ویندوز یک تداخل آدرس IP را شناسایی کرده است) یا «another computer on this network has the same IP address» (رایانه دیگری در این شبکه آدرس IP مشابه دارد) برخورد نکرده باشید، ممکن است از دیدن آن تعجب کنید و علت را ندانید. درحالیکه معمولا رفع مشکلات تداخل IP دشوار نیست؛ اما این موضوع بهخصوص برای کسانی که اطلاعات محدودی از شبکه دارند، میتواند گیج کننده باشد.
در این مقاله نگاهی به تداخل آدرس IP و نحوه برطرف کردن آن خواهیم کرد و خواهیم دید که آیا دو دستگاه میتوانند آدرس IP یکسانی داشته باشند یا خیر.
تداخل آدرس آی پی چیست؟
زمانی که در یک شبکه به دو یا چند دستگاه یک آدرس IP اختصاص داده شود، تداخل آدرس IP رخ میدهد. برای توضیح اینکه چرا این یک مشکل به وجود میآید، باید یک قدم به عقب برگردیم و ببینیم آدرسهای IP برای چه هستند و چه کاربردی دارند.
مانند آدرس فیزیکی یک خانه که برای دریافت نامه به آن نیاز است، آدرسهای IP به عنوان راهی برای شناسایی رایانه شما در شبکه عمل میکنند. روتر شما از آدرسهای IP برای هدایت ترافیک شبکه به دستگاههای موردنظر استفاده میکند. به دلیل این تنظیمات است که هیچ دو دستگاهی نمیتوانند در یک شبکه آدرس IP یکسان داشته باشند. اگر این اتفاق بیفتد، شبکه با آدرسهای IP تکراری گیج میشود و نمیتواند بهدرستی از آنها استفاده کند. اگر دو خانه در یک خیابان پلاک یکسانی داشتند، نامهرسان برای تحویل نامه موفق به پیدا کردن آدرس درست نمیشود. این موضوع برای شبکه خانگی شما هم به همین شکل است. توجه داشته باشید که در اینجا فقط در مورد آدرسهای IP خصوصی صحبت میکنیم که به آدرسهای استفاده شده در شبکه شما اشاره دارد. تمام دستگاههای شبکه شما در اینترنت با آی پیهای عمومی شناخته میشوند که البته به بحث در مورد تداخل IP مربوط نمیشوند. از آنجایی که دو کامپیوتر نمیتوانند آدرس IP یکسانی داشته باشند، پس خطای IP تکراری و تداخل آی پی چگونه رخ میدهد؟
تداخل آدرس IP چگونه اتفاق میافتد؟
میتوان گفت که تقریبا در شبکههای خانگی مدرن، تداخل IP نادر است. این امر به دلیل DHCP (پروتکل پیکربندی پویای میزبان ) است. DHCP سیستمی است که روترها از آن برای ارائه آدرسهای IP استفاده میکنند. دیاچسیپی با برعهده داشتن وظیفه تخصیص آیپی، میزبانهای موجود در شبکه را به صورت پویا آدرسدهی و پیکربندی میکند.
هنگامی که یک دستگاه جدید را به شبکه خود متصل میکنید، روتر شما به کمک DHCP یک آدرس IP موجود را از مجموعه گزینههای ممکن انتخاب میکند. دستگاه برای مدتی (تا زمانی که مدت اجاره به پایان برسد) از این IP استفاده میکند و سپس باید یک آی پی جدید از روتر دریافت کند.
تا زمانی که روتر شما نقصی نداشته باشد، دو دستگاه هرگز نباید آدرس IP یکسانی را دریافت کنند. روتر میداند که در حال حاضر از کدام آدرسهای IP استفاده میشود بنابراین آنها را دوباره به دستگاه دیگری تخصیص نمیدهد.
تداخل IP معمولاً زمانی ممکن است رخ دهد که پای IPهای ثابت در میان باشد. زمانی که آدرسهای آی پی ثابت را در شبکه خود اختصاص دهید، به جای اینکه DHCP بهطور خودکار برای همه دستگاهها آدرس آی پی انتخاب کند، میتوانید به یک دستگاه شبکه یک آی پی اختصاصی را اختصاص دهید تا برای همیشه از آن استفاده کند.
اگر به اشتباه یک آدرس ثابت را به دو دستگاه اختصاص دهید، با خطای IP تکراری مواجه خواهید شد. اگر یک دستگاه را طوری تنظیم کنید که از یک IP ثابت بدون رزرو آن آدرس در روترتان استفاده کند، باز هم احتمال ایجاد این مشکل وجود خواهد داشت. زیرا در نهایت روتر شما سعی میکند آن آدرس را به دستگاه دیگری بدهد و اینگونه تداخل آیپی بهوجود میآید.
اگر دو سرور DHCP در شبکه خود داشته باشید (که بهتر است از این کار اجتناب کنید)، ممکن است یک سناریوی تداخل IP دیگر رخ دهد. برای مثال درصورتیکه روتر بیسیم خود را به مودم یا روتر ISP متصل کنید، اگر هر دو دستگاه سعی کنند به عنوان روتر عمل کنند، ممکن است آدرسهای IP تکراری ارائه دهند.
زمانی که دستگاهی پس از قرار گرفتن در حالت استندبای دوباره آنلاین شد، میتوانید IPهای تکراری را به شبکه خود معرفی کنید.
به عنوان مثال فرض کنید میخواهید لپتاپتان را به مدت دو هفته در حالت هایبرنیت قرار دهید. در طول این مدت ممکن است روتر شما آدرس IP لپ تاپ را فراخوانی کرده و آن را به دستگاه دیگری مانند گوشیتان اختصاص دهد. وقتی لپتاپ را دوباره روشن میکنید، ممکن است لپتاپ فکر کند که هنوز آن آدرس IP را در اختیار دارد. همین موضوع منجر به تضاد IP با گوشی شما خواهد شد.
همچنین اگر کامپیوتر خود را در حالت استندبای در شبکه دیگری که از همان مجموعه IP شما استفاده میکند، قرار دهید و سپس آن را به خانه بیاورید و دوباره به شبکه خودتان وصل کنید، اگر IP اختصاص دادهشده از قبل در حال استفاده باشد، یک خطای تداخل IP را مشاهده خواهید کرد.
آموزش رفع تداخل آدرس IP
مانند تمام عیبیابیهای شبکه خانگی، اولین قدمی که باید برای رفع مشکل IP تکراری بردارید، راهاندازی مجدد و ریاستارت کردن سیستم و تجهیزات شبکه است.
خطای آدرس IP ممکن است یک مشکل کوچک باشد که با یک مرتبه ریاستارت کردن، برطرف شود. راهاندازی مجدد روتر و مودم (اگر دستگاههایی جداگانه هستند)، باعث میشود تا همه آدرسهای IP از طریق DHCP تخصیص داده شوند.
اگر راهاندازی مجدد سیستم و تجهیزات شبکه جواب نداد، مشکل کمی عمیقتر است. در مرحله بعد باید بررسی کنید که آیا کامپیوتر شما از یک آدرس IP ثابت استفاده میکند یا خیر.
عیبیابی آدرسهای IP تکراری در ویندوز
برای انجام این کار در ویندوز، تنظیمات را باز کنید و به Network & Internet > Status بروید. در این منو روی Change adapter options کلیک کنید، سپس در پنجره جدید دو مرتبه روی نام اتصال شبکه خود کلیک کنید.
در پنجره بازشده، روی Properties کلیک کنید و سپس دو بار روی Internet Protocol Version 4 کلیک کنید. در اینجا باید گزینه Obtain an IP address automatically را انتخاب کنید و روی OK بزنید.
این مراحل را برای Internet Protocol Version 6 نیز تکرار کنید و سپس برسی کنید که آیا مشکل برطرف شده است یا خیر.
همچنین باید سعی کنید آدرس IP فعلی رایانه خود را آزاد و یک آدرس جدید دریافت کنید. با ریاستارت کردن تجهیزات میتوانید این کار را انجام دهید؛ اما بد نیست که روش زیر را امتحان کنید.
برای انجام این کار، روی دکمه Start کلیک راست کنید (یا کلیدهای Win + X را فشار دهید) و Command Prompt یا Windows PowerShell را انتخاب کنید.
در پنجره ترمینال برای آزاد کردن آدرس IP فعلی خود دستور زیر را تایپ کنید و سپس Enter بزنید:
عیبیابی تداخل IP در مک
میتوانید در مک گزینههای مربوط به آدرس IP را در منوی Apple > System Preferences > Network پیدا کنید. نوع اتصال مورد استفاده خود را از سمت چپ انتخاب کنید، سپس روی Advanced کلیک کنید.
در صفحه بعد تب TCP/IP را انتخاب کنید. اگر کادر Configure IPv4 روی Manually تنظیم شده است، آن را به Using DHCP تغییر دهید. همچنین بررسی کنید که Configure IPv6 درصورت غیرفعال نبودن روی Automatically تنظیم شده باشد. در آخر روی OK کلیک کنید.
برای رفرش IP فعلی خود در مک روی دکمه Renew DHCP Lease در سمت راست صفحه کلیک کنید.
برای رفع مشکل تداخل آی پی روتر خود را بررسی کنید
اگر به کمک مراحل بالا مشکلی رفع نشد، باید وارد صفحه مدیریت روتر خود شوید و نگاهی به دستگاههای متصل بیندازید. نحوه انجام این کار به مدل روتر بستگی دارد؛ بنابراین در این مورد نمیتوانیم دستورالعمل دقیقی را ارائه دهیم. بهطور معمول فهرستی از دستگاههای متصل را در زیر بخشی با عنوان Attached Devices, Connected Devices, My Network پیدا خواهید کرد. نگاهی به دستگاهها بیندازید تا اگر آدرسهای IP تکراری وجود داشت، آن را شناسایی کنید.
برای کمک به محدود کردن این موضوع، میتوانید آدرس IP رایانه خود را با تایپ ipconfig در خط فرمان ویندوز یا ifconfig در ترمینال Mac بررسی کنید. با این کار میتوانید آدرس IP تکرارشده را بشناسید و بهراحتی آن را جستجو کنید.
اگر دو دستگاه با آدرس یکسان پیدا کردید، تنظیمات آدرس IP ثابت را حذف کنید یا IP آنها را در روتر خود رفرش کنید تا مشکل تداخل برطرف شود.
بهطور کلی در مورد تنظیمات ساده خانگی نباید نگران IPهای استاتیک باشید، بنابراین بهتر است اجازه دهید روتر تمام این موارد را مدیریت کند. اگر به دلایلی نیاز به رزرو یک آدرس IP دارید، مطمئن شوید که آدرس در روتر شما تنظیم شده است تا تداخل صورت نگیرد.
سیستم عامل روتر خود را به روز کنید
یک روتر معیوب میتواند باعث بروز مدوام تداخل IP، آن هم بدون هشدار شود. اگر حتی پس از انجام عیبیابیهای بالا همچنان با خطاهای آدرس IP مواجه شدید، باید فریمور روتر خود را بهروزرسانی کنید.
مراحل دقیق این کار به مدل روتر شما بستگی دارد. معمولاً هنگامی که وارد پنل مدیریت روتر خود میشوید، گزینه Firmware Update را خواهید یافت. این گزینه ممکن است در منوی Advanced یا Tools باشد.
درحالیکه برخی از روترها به شما امکان میدهند فریمور را بهطور خودکار از طریق پنل مدیریت به روز کنید، برخی دیگر از شما میخواهند که فایلی را از کمپانی سازنده دانلود کرده و در روتر خود آپلود کنید. در صورت نیاز برای راهنمایی بیشتر، وبسایت سازنده روتر خود را بررسی کنید.
اکنون میدانید تضاد آدرس IP چیست، چگونه دو دستگاه میتوانند آدرس IP یکسانی دریافت کنند و چگونه تداخل IP تکراری را برطرف کنید. اغلب اوقات چنین مشکلی در شبکههای خانگی رخ نمی دهد، مگر اینکه با IP ثابت درگیر شده باشید. اگر مشکل IP تکراری برایتان ایجاد شد، معمولا میتوانید مسئله را با تنظیم اختصاص آی پی از طریق DHCP برای تمام دستگاهها حل کنید.
امیدواریم این آموزش مورد توجهتان قرار گرفته باشد. تجربه و دیدگاه خود را در مورد مشکلات تداخل آدرس IP با ما و کاربران زومیت در میان بگذارید.