در سالهای اخیر تعداد متقاضیان تحصیل در خارج از کشور افزایش یافته است و دریافت ویزا نیز یکی از مهمترین مراحل مهاجرت تحصیلی محسوب میشود. در واقع، دانشآموزان و دانشجویانی که علاقهمند به تحصیل در موسسههای آموزشی خارج از کشور هستند، پس از پشت سر گذاشتن مراحل اولیه مانند انتخاب کشور، دریافت پذیرش و... وارد مرحله نهایی پروسه پذیرش و به عبارتی درخواست ویزای تحصیلی میشوند.
ویزای تحصیلی چیست؟
ویزای تحصیلی یکی از انواع ویزاهای غیر مهاجرتی است که دارنده آن برای مدت معینی در کشور مقصد اقامت کرده و در یکی از دانشگاهها یا موسسههای آموزشی کشور به تحصیل اشتغال دارد. دریافت ویزای دانشجویی برای ادامه تحصیل در هر یک از کشورهای خارجی برای دانشجویان الزامی است.
شرایط اخذ ویزای دانشجویی کدامند؟
- پذیرش تحصیلی: نخستین شرط درخواست ویزای تحصیلی دریافت پذیرش قطعی از موسسه یا دانشگاهی در کشور مقصد است.
- اثبات تمکن مالی: افرادی که برای تحصیل در خارج از کشور اقدام میکنند، با توجه به دانشگاهی که از آن پذیرش گرفتهاند، هزینههای تحصیل و زندگی پیش را خواهند داشت. این افراد باید با ارائه مدارک سفارت را نسبت به تامین این هزینهها (به صورت شخصی یا بورسیه) در دوران تحصیل متقاعد کنند.
- دانش زبانی: افراد متقاضی تحصیل در خارج از کشور به نسبت دانشگاهی که پذیرش گرفتهاند، باید از قابل قبولی از دانش زبان برخوردار باشند و حتی در بیشتر موارد داشتن مدرک زبان (مانند آیلتس یا تافل) الزامی است.
- شرط سنی: یکی از شرایط اخذ ویزای تحصیلی نداشتن سن بالا یا به عبارتی، نداشتن فاصله زیاد بین فارغ التحصیلی و پذیرش از دانشگاه مقصد است. البته بیشتر دانشگاهها محدودیتی برای ادامه تحصیل به ویژه در مقاطع تحصیلات تکمیلی اعمال قائل نمیشوند.
مراحل و مدارک درخواست ویزای تحصیلی کدامند؟
مراحل و مدارک درخواست ویزای تحصیلی بسته به دستورالعمل سفارت کشور مورد نظر متفاوت است، ولی به طور معمول مراحل زیر باید توسط دانشجو طی شود؛
- تعیین وقت سفارت و تکمیل فرم درخواست: که معمولا به صورت آنلاین یا از طریق مراجعه حضوری انجام میشود.
- تحویل مدارک و مصاحبه: لیست مدارک با توجه به کشور مقصد متغیر است، ولی مدارکی مانند گذرنامه دارای اعتبار، شناسنامه، کارت ملی، گواهی پذیرش تحصیلی، مدارک تحصیلی (گواهی پایان دوره دبیرستان، پیشدانشگاهی، کارشناسی یا کارشناسی ارشد)، عکس، اسناد تمکن مالی و... از جمله موارد مشترک در لیست مدارک درخواستی سفارتخانهها برای صدور ویزای تحصیلی قرار دارند. البته نسخه اصلی مدارک باید به همراه ترجمه به سفارت ارائه شوند. معمولا اغلب کشورها با متقاضیان ویزای تحصیلی مصاحبه نیز انجام میدهند.
هزینه اخذ ویزای دانشجویی چقدر است؟
هزینه صدور ویزای دانشجویی مانند سایر انواع ویزا از سوی وزارت امور خارجه کشورها تعیین و توسط سفارتخانهها از متقاضیان دریافت میشود.
ویزای دانشجویی تا چه مدت دارای اعتبار است؟
ویزاهای دانشجویی جزو ویزاهای کوتاه مدت محسوب میشوند و مدت اعتبار آنها ممکن است به صورت سه ماهه، ۶ ماهه یا یک ساله باشد. البته ویزای دانشجو با توجه به وضعیت تحصیلی و مدت زمان باقیمانده از دوره تحصیلی وی مجددا تمدید میشود.