دوربین فیلتر رنگ در وان پلاس 8 پرو چگونه کار میکند؟
وان پلاس در جدیدترین گوشی پرچمدار خود یعنی وان پلاس 8 پرو انواع قابلیتهای سختافزاری و نرمافزاری حرفهای را گنجانده است تا بهنوعی گرانترین برچسب قیمتی تاریخ خود را معقولتر نشان دهد. از قابلیتهای مهم نسخهی پرو گوشی جدید وان پلاس میتوان به دوربین چهارگانه اشاره کرد. بهعلاوه، دوربین این گوشی وانپلاس قابلیت منحصربهفردی بهنام فیلتر رنگ (Color Filter Camera) دارد که در گوشیهای دیگر بهندرت شاهد استفاده از آن هستیم.
دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو در طراحی پشتی بهعنوان پایینترین لنز اصلی سهگانه قرار گرفته است. این دوربین علاوه بر قابلیتهای مرسومی همچون عکسبرداری ماکرو و حسگر زمان پرواز (ToF)، قابلیت منحصربهفردی دارد که وان پلاس در محتوای بازاریابی خود با تأکید به آن اشاره میکند. شرکت سازنده میگوید فیلتر رنگ حرفهای در دوربین مذکور، عکسهای ثبتشده را به آثار هنری متمایز تبدیل میکند. در مطلب حاضر قصد داریم چگونگی عملکرد دوربین فیلتر رنگ وان پلاس را شرح دهیم.
دوربین فیلتر رنگ چگونه کار میکند؟
تنظیمات موردنیاز برای استفاده از قابلیت فیلتر رنگ، در اپلیکیشن پیشفرض دوربین وان پلاس ۸ پرو قرار دارد. در بخش تنظیمات فیلتر رنگ، میتوان گزینهی موردنظر را پیدا کرد. در استفادههای اولیه، قرارگیری تنظیمات در این محل آنچنان قابلتوجه و در دید کامل کاربر بهنظر نمیرسد. درواقع در رابط کاربری دوربین تأکید زیادی به قابلیت فیلتر رنگ نمیشود و حتی در بخش تنظیمات آن را بهسختی پیدا میکنید. گزینههای آشنایی در بخش فیلتر رنگ دیده میشوند که از میان آنها میتوان به Vivid و Black-and-White اشاره کرد. البته قابلیت اصلی و مهم جدید در دوربین فیلتر رنگ، بهنام Photochrom شناخته میشود.
فتوکروم در تعریف اصلی بهمعنای تولید عکسهای رنگی از تصاویر سیاه و سفید است. ظاهرا دوربین وان پلاس ۸ پرو بهنوعی از این تعریف و فرایند الهام میگیرد، اما پالت رنگ انتخابی در تصاویر آن، بیشتری شامل رنگهای دستهی خاکستری میشود. وان پلاس در پاسخ به سؤال رسانهها دربارهی فرایند فیلتر رنگ فتوکروم میگوید:
وان پلاس با الهام از تن رنگ خاصی که عکاسان حرفهای استفاده میکنند، از یک لنز فیلتر در دوربین چهارم بهره میبرد. لنز مذکور، نور را به شیوهای متفاوت پردازش میکند تا تصویری سورئال با تن رنگ منحصربهفرد تولید شود.فیلتر اختصاصی، نوری که از لنز عبور کرده را به طیف خاص و غیرمعمولی وارد میکند تا سپس به حسگر وارد شود. سپس دادهی جمعآوریشده برای ساختن تصویری با احساس سورئال پردازش میشود.
توضیحات وان پلاس دربارهی قابلیت جدید آنچنان شفاف نیستند. اکنون تنها میدانیم که لنز چهارم از نوعی فیلتر نوری استفاده کرده که طیف اصلی را پیش از رسیدن به حسگر دوربین، تغییر میدهد. شواهد نشان میدهند احتمالا با یک لنز فتوکرومیک روبهرو هستیم که فرکانسهایی خاصی از نور را کاهش میدهد. درنتیجهی فعالیتهایی که توسط لنز روی نور انجام میشود، شاهد جلوهای شبیه به سیاه و سفید هستیم که رنگهای محدودی دارد. درنهایت حسگر کاملا منوکروم در این دوربین دیده نمیشود، بلکه با حسگری بینابین حسگر با رنگ کامل و منوکروم سروکار داریم.
تصاویر اولیه از دوربین فیلتر رنگ
بهترین راه برای درک نحوهی کارایی دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو، استفاده از آن در شرایط واقعی است. قطعا با یک فیلتر رنگ ساده و ابتدایی روبهرو نیستیم؛ چراکه نحوهی بازتاب نور از اجسام نیز روی خروجی دوربین مذکور تأثیر میگذارد. در عکسهای زیر اگر به نمونهای که از یک لنز دوربین ثبت شد دقت کنید، متوجه میشوید که بافتهای متفاوت با رنگ مشابه، حروجی مشابهی در عکس نهایی دارند. بههرحال حتی پس از آزمایشهای متعدد نیز نمیتوانید عکس نهایی با دوربین فیلتر رنگ را پیشبینی کنید. درواقع کاربر برای استفاده از دوربین مذکور و رسیدن به نتیجهی موردنظر، راهی بهجز سعی و خطا ندارد.
بهصورت کلی عکسهای که با دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو ثبت میشوند، ترکیبی از خاکستری و تن رنگ مسی دارند. نتیجهای که از عکسبرداری با دوربین جدید وان پلاس بهدست میآورید، برخی اوقات عکسهایی خاص و زیبا و برخی اوقات تنها تصویری با تن رنگ خاکستری یا شبیه به نگاتیو خواهد بود. آزمایشهای اولیه نشان میدهد نمیتوان بهراحتی سوژههایی را پیدا کرد که عکسهای خاص و منحصربهفرد فتوکروم با آنها ثبت شود. عکسهای اولیه نشان میدهند که اکثرا با تصاویری مشابه و نهچندان خاص روبهرو میشویم.
اکثر تصاویر، ترکیبی از طیف رنگ خاکستری و تن مسی هستند
شاید عکاسهای حرفهای بتوانند نتیجههای قابلتوجه و جذابی از دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو استخراج کنند. البته آنها بدون نیاز به چنین دوربینهایی با شیوههای ویرایش عکس و رسیدن به نتیجهی موردنظر، آشنایی کامل دارند. شاید فیلترهای سادهی اپلیکیشنها توانایی تولید عکسهای خاص نداشته باشند. ازطرفی یک کاربر حرفهای فتوشاپ قطعا میتواند در بخش تنظیمات تن رنگ، عکسهای بهتر از نمونههای موجود در این مقاله تولید کند. حتی شاید یک الگوریتم هوشمند یادگیری ماشین توانایی تولید نرمافزاری تصاویر مشابه را داشته باشد.
باتوجه به نتایج محدودی که با دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو در عکاسی حاصل شد، این سؤال ایجاد میشود که چرا شرکت سازنده زحمت اضافه کردن سختافزار اختصاصی را تقبل کرده است؟
قابلیت خاص یا اضافه؟
عکاسی با دوربین فیلتر رنگ وان پلاس ۸ پرو برخی اوقات میتواند به نتایجی عالی بینجامد. رزولوشن پنج مگاپیکسلی این دوربین کیفیت مناسبی را برای عکسبرداری سریع و اشتراکگذاری در شبکههای اجتماعی به کاربر ارائه میکند. البته محدودیتهای زیادی هم در برش و ویرایش تصاویر آن وجود دارد. از آن مهمتر، عملکرد دوربین در نور بسیار ضعیف، مشکلات و کمبودهای زیادی دارد. نویز و ذرات اضافهی زیادی در تصاویر ثبتشده با دوربین چهارم نور پایین دیده میشود. حتی در شرایط نوری مناسب هم درختها و تصاویری با بافت زیاد، ظاهر خشن پیدا میکنند و اجسام خارج از فوکوس قرار میگیرند. حسگر فیلتر رنگ درنهایت آنچنان قوی نیست و طبق تمامی استانداردهای مرسوم عکاسی، ناامیدکننده بهنظر میرسد.
وان پلاس در سالهای گذشته برای کاهش قیمت محصولات خود، از پیادهسازی برخی از قابلیتهای مرسوم خودداری میکرد. بهعنوان مثال محصولات قبلی تأییدیهی مقاومت در برابر آب IP نداشتند. اکنون با گوشی پرچمداری از این شرکت روبهرو هستیم که از دوربین چهارمی با قابلیتهای نهچندان کاربردی بهره میبرد. شاید مدیران شرکت در اولویتبندی قابلیتهای موردنظر با مشکل روبهرو شدهاند.
اگر وان پلاس ۸ پرو با ساختار مرسوم سه لنز دوربین معرفی میشد، کاربران کمی از آن ایراد میگرفتند. درواقع کاهش قیمت (هرچند کم) بهخاطر عدم استفاده از لنز چهارم، برای بسیاری جذاب هم تلقی میشد. درعوض اکنون با دوربینی روبهرو هستیم که شاید بهندرت از آن استفاده کنیم. درنهایت تجربه کردن عکسبرداری با تغییر تن رنگها جذاب بهنظر میرسد، اما نحوهی اجرای آن در گوشی جدید وان پلاس شبیه به قابلیت یک گوشی پرچمدار نیست.
شاید برخی کاربران و کارشناسان خوشبین، وحود دوربین چهارم در وان پلاس ۸ پرو را منطقی تلقی کنند، اما قابلیت فیلتر رنگ در رابط کاربری هم بهگونهای قرار گرفته است که بیشتر شبیه به یک فیلتر نرمافزاری بهنظر میرسد. بههرحال نمیتوان هم تصور کرد که حضور دوربین چهارم تنها با هدف اضافه کردن «چیزی جدید» به وان پلاس ۸ پرو نسبت به وان پلاس 7T پرو باشد. درنهایت دوربین فیلتر رنگ از نگاه کارشناسان شبیه به یک اسباببازی بهنظر میرسد که شاید یکی دو بار از آن استفاده کرده و بعدا فراموشش کنید.