رونق بازار گوشیهای دست دوم؛ اپل در این حوزه هم پیشتاز است
بازار گوشیهای هوشمند در ۲۰۲۳ بدترین سال خود در یک دههی اخیر را سپری کرد؛ اما یک بخش از صنعت تلفنهای همراه بود که به رشد چشمگیر ادامه داد: بازار موبایلهای دستدوم.
این موضوع که اکثر مردم گوشیهایشان را برای بیش از ۴۰ ماه نگه میدارند، به معنی وجود دستگاههای کمتر برای ورود به بازار گوشیهای دستدوم و در نتیجه احتمال کاهش رشد این بازار است.
براساس گزارش مؤسسهی IDC، عرضهی گوشیهای دست دوم و ریفربیشد درسال ۲۰۲۳ با ۹٫۵ درصد افزایش، به ۳۰۹٫۳ میلیون واحد رسید؛ اما عرضهی گوشیهای نو در پایینترین آمار طی بیش از ۱۰ سال اخیر، با ۳٫۲ درصد کاهش، به ۱٫۱۷ میلیارد دستگاه رسیده است.
IDC انتظار دارد که بازار تلفنهای هوشمند دستدوم تا سال ۲۰۲۷، با رشد مرکب سالانهی ۸٫۸ درصدی از سال ۲۰۲۲ تا ۲۰۲۷، به سالانه ۴۳۱٫۱ میلیون دستگاه برسد.
افزایش زمان نگهداری گوشیهای فعلی، بالابودن قیمت گوشی و چالشهای کلان اقتصادی، مردم را از خرید گوشیهای نو دور میکند و به سمت مدلهای دستدوم و ریفربیشد سوق میدهد.
IDC هشدار میدهد که به دلیل کاهش موجودی گوشیهای دستدوم و کمترخرجکردن مردم، سرعت رشد این حوزه نسبت به پیشبینیهای قبلی، بسیار کمتر خواهد بود. در واقع، این موضوع که بیشتر افراد گوشیهایشان را به مدت بیش از ۴۰ ماه نگه میدارند، کاهش ابعاد بازار گوشیهای دست دوم را بهدنبال دارد.
بهگفتهی انتونی اسکارسلا، مدیر تحقیقات بازار جهانی تلفن همراه در IDC، به دلیل افزایش دورهی تعویض گوشیها در کشورهای توسعهیافته، فروشندگان در موجود کردن گوشیهای دستدوم، به خصوص گوشیهای مدل بالاتر، با مشکل مواجه شدهاند.
طی سال گذشتهی میلادی، ایالات متحده با سهم ۲۵ درصدی در این حوزه، شاهد عرضهی ۸۱٫۱ میلیون گوشی دست دوم بود که مجموعاً ۴۰٫۴ درصد از ارزش کلی این بازار را تشکیل میداد.
همچنین، طبق تحقیقات پیشین، تسلط گوشی آیفون بر بازار گوشیهای هوشمند دست دوم ادامه دارد؛ عرضهی سالبهسال آیفونهای دستدوم در سال ۲۰۲۲، ۱۶ درصد افزایش یافت و سهم اپل از این بازار را به ۴۹ درصد رساند.