گذری بر تاریخچه سیستم عامل Mac OS X
۱۷ سال پیش، در تاریخ ۴ فروردین ۱۳۸۰، شرکت اپل اولین نسخه از سیستم عامل Mac OS X (حرف X در واقع عدد رومی و معادل ۱۰ است) را معرفی کرد که یک تغییر اساسی بهشمار میرفت. این سیستم عامل خیلی سریع به دلیل سادگی، زیبایی ظاهری، فناوریهای پیشرفته، اپلیکیشنهای متنوع، امنیت و گزینههای دسترسی سریع، شهرت یافت. ویژگیهایی نظیر اسپاتلایت، آیکلاد و... باعث شدند OS X مورد توجه کاربران و کارشناسان قرار بگیرد. همچنین به دلیل یکپارچگی عالی سیستم عامل با سختافزارهای تولیدی اپل، کاربران بهسادگی میتوانستند کارهای خود را انجام دهند. OS X خیلی سریع و ناخواسته به یک برند برای شرکت اپل و مجموعهی مک تبدیل شد و اکنون که ۱۴ نسخهی جدیدتر آن نیز عرضه شده است، محبوبیت بیشتری دارد. Mac OS پس از عرضهی سیستم عامل iOS، کاملتر شد؛ زیرا از آیاواس الهام گرفت و اکنون این دو سیستم عامل حداقل از نظر ظاهر، بیشترین شباهت را به یکدیگر دارند.
در این مطلب میخواهیم نگاهی به تمام نسخههای این سیستم عامل که پس از سال ۱۳۸۰ عرضه شدند - از جمله نسخه موهاوی که قرار است امسال عرضه شود- بیاندازیم تا ببینیم Mac OS چگونه طی این مدت تکامل یافته است.
چیتا یا OS X 10
اولین نسخه از سیستم عامل OS X با نام چیتا (Cheetah) شناخته میشود و نسخه ۱۰ بهشمار میرود. چیتا یک بهروزرسانی بسیار بزرگ از سیستم عامل کلاسیک Mac OS 9 است و بهنوعی جانشین نسخه کلاسیک بهشمار میرود. چیتا اواخر سال ۱۳۷۹ و در جریان رویداد Macworld Expo در سان فرانسیسکو معرفی شد. به همراه معرفی چیتا، اپل از رابط کاربری آکوا نیز پرده برداشت و دیگر خبری از آن ظاهر کلاسیک نبود. در رابط کاربری آکوا، دکمههای تغییر اندازهی پنجرهها، رنگی شدند و آیکونها نیز ظاهری واقعیتر پیدا کردند.
اپل در کنار معرفی ویژگیهای مختلف چیتا، از نوار داک (Dock) نیز رونمایی کرد که یکی از عناصر مهم در زیبایی این سیستم عامل بهشمار میرود و همچنان این سیستم عامل بخشی از زیبایی خود را مدیون داک است. تعدادی از اپلیکیشنهای مدرن مانند Mail ،Address Book و TextEdit در جریان رونمایی از چیتا معرفی شدند.
پوما یا OS X 10.1
نسخه ۱۰.۱ از سیستم عامل OS X با نام پوما (Puma) شناخته میشود که در سال ۱۳۸۰ و در جریان رویداد Macworld Expo در نیویورک معرفی شد. پوما یک بهروزرسانی نسبتاً مهم بود که امکان جابهجایی سریعتر میان منوها را به ارمغان آورد و فرآیند ورود به سیستم عامل نیز سریعتر از گذشته شد. برخی از تنظیمات اختیاری و پیکربندیها مانند امکان جابهجایی داک، منوهای جدیدی برای کنترل میزان بلندی صدا و کنترل عمر باتری نیز اضافه شدند. آیتیونز (iTunes) به همراه نسخه پوما با سیستم عامل یکپارچه شد که توانایی رایت سیدی نیز داشت و میتوانست فیلمهای دیویدی را پخش و از دوربینها و پخشکنندههای موسیقی پشتیبانی کند.
ویژگی پخش دیویدی در این نسخه از سیستم عامل، iDVD نام داشت که در آن زمان برای کاربران کارایی بسیاری داشت.
جگوار یا OS X 10.2
اگرچه برای نسخههای قبلی نیز از نام گربههای وحشی استفاده شده بود؛ اما هیچگاه با استفاده از این نامها بازاریابی نشدند تا اینکه بالاخره OS X Jaguar عرضه شد و این روند تغییراتی به خود دید. جگوار، سال ۱۳۸۱ در جریان رویداد Macworld Expo در شهر نیویورک رونمایی شد. جگوار یک نسخهی انقلابی نبود و اپل تمرکز خود را روی بهروزرسانی ویژگیهای موجود گذاشته بود. بهعنوان مثال، در اپلیکیشن Mail، قابلیتی اضافه شد که ایمیلهای اسپم را از سایر ایمیلها تفکیک میکرد و آنها را در پوشهای به نام junk قرار میداد. اپلیکیشن iChat بهصورت پیشفرض به همراه نسخه جگوار عرضه شد و بهعنوان یک اپلیکیشن پیامرسان پیشفرض در اختیار کاربران قرار گرفت. این اپلیکیشن با برخی از ویژگیهای پیامرسان AOL یکپارچه شده بود.
در بهروزرسانی جگوار، فایندر (مشابه This PC در رایانههای ویندوزی) به قابلیت جستجوی یکپارچه مجهز شده بود؛ همچنین OS X 10.2 امکان بزرگنمایی نمایشگر را فراهم آورد و کاربران میتوانستند به کمک دستورات صوتی، اپلیکیشنهای مختلف را اجرا کنند.
پانتِر یا OS X 10.3
بهروزرسانی پانتِر (Panther) سال ۱۳۸۲ در جریان کنفرانس سالانه توسعهدهندگان اپل (WWDC) معرفی شد. این بهروزرسانی یک ویژگی جدید به نام Exposé به همراه داشت که به کاربران اجازه میداد تمام پنجرههای باز سیستم عامل، تمام پنجرههای باز از یک برنامهی خاص یا فایلهای روی دسکتاپ را بهصورت یکجا مشاهده کنند. اپلیکیشن iChat AV نیز به سیستم عامل اضافه شده بود که در کنار پیامهای متنی امکان برقراری تماس صوتی و تصویری به کاربران میداد. اپل در بهروزرسانی پانتِر، به پشتیبانی از مرورگر اینترنت اکسپلورر مایکروسافت خاتمه داد و بهجای آن، سافاری بهعنوان مرورگر پیشفرض انتخاب شد.
در بهروزرسانی پانتِر، FileCault نیز وجود داشت که میتوانست هارد درایوها را با کلیدهای ۱۲۸ بیتی کدگذاری کند. Font Book نیز بهعنوان یک اپلیکیشن ساده، با سیستم عامل یکپارچه شد تا امکان مدیریت تمام فونتهای سیستم را در اختیار کاربران بگذارد. فایندر نیز تغییراتی جزئی داشت و به کاربران امکان دسترسی سادهتر به درایوها، شبکهها و پوشهها میداد.
تایگِر یا OS X 10.4
اپل، بهروزرسانی تایگِر (Tiger) را سال ۱۳۸۳ در کنفرانس WWDC معرفی کرد. در این بهروزرسانی، یک کلاینت جستجوی یکپارچه به نام اسپاتلایت (Spotlight) قرار داشت و کاربران میتوانستند از طریق نوار منو، فایلها، ایمیلها، مخاطبان، تصاویر و اپلیکیشنها را بهسادگی جستجو کنند. ویجِتهایی نیز اضافه شده بودند که میتوانستند اطلاعات آب و هوا، پرواز و ... را در اختیار کاربر بگذارند. در این بهروزرسانی، سافاری به ویژگی RSS مجهز شده بود و iChat میتوانست تا ۴ نفر را در تماسهای تصویری گروهی و ۱۰ نفر را در تماسهای صوتی گروهی پشتیبانی کند.
OS X 10.4 اپلیکیشنهای Automator و VoiceOver را نیز به همراه داشت. Automator اپلیکیشنی است که وظایف انجام یکسری کارها را بهصورت خودکار بر عهده دارد؛ بهعنوان مثال، میتواند تعداد زیادی از فایلها را بهصورت همزمان تغییر نام دهد یا اندازهی چندین تصویر را بهصورت همزمان تغییر دهد. VoiceOver اپلیکیشنی است که یک بستر را برای انجام کارهای مختلف فراهم میآورد. بهعنوان مثال، گزینههایی جهت بزرگنمایی دارد، امکان کنترل صفحه کلید را فراهم میکند و قابلیتهایی نیز برای نوشتن توضیح در کنار متون انگلیسی روی صفحه دارد.
پس از آنکه اپل به استفاده از پردازندههای X86 اینتل روی آورد، OS X Tiger به نخستین سیستم عاملی تبدیل شد که از معماری اپل-اینتل پشتیبانی میکرد. همچنین تا ۳۰ ماه پس از عرضهی تایگِر، بهروزرسانی جدیدتری از سوی اپل معرفی نشد.
لئوپارد یا OS X 10.5
بهروزرسانی لئوپارد (Leopard) بزرگترین بهروزرسانی منتشرشده برای OS X بهشمار میرود که در سال ۱۳۸۵ در کنفرانس WWDC معرفی شد و بهنوعی نرمافزار اپل را بازتعریف کرد. رابط کاربری لئوپارد کاملاً مدرن بود و ظاهری سهبعدی داشت. منوهای نیمه شفاف، سایه پنجرههای فعال، عمق داشتن عناصر و آیکونهای جدید باکیفیت، از جمله ویژگیهای ظاهری این نسخه بهشمار میروند.
در بهروزرسانی لئوپارد، یک ویژگی جدید به نام Stacks وجود داشت که یک قابلیت برای گروهبندی است و میتواند فایلها را در حالت fan (همان نمایش لیستی است با این تفاوت که صرفاً گزیدهای از بهترین پوشهها یا فایلها را نشان میدهد) یا grid روی داک نمایش دهد. رابط کاربری بخش ناوبری فایندر نیز بهطور کامل دچار تغییر شد. Quick Look یکی دیگر از قابلیتهای نسخه لئوپارد بود که اجازهی پیشنمایش آیتمها را به کاربران میداد. قابلیت Spaces به کاربران اجازه میداد پنجرههای اپلیکیشنهای مختلف را در بیش از یک دسکتاپ مجازی گروهبندی کنند. در بهروزرسانی لئوپارد، شاهد حضور یک ابزار تهیه نسخه پشتیبان به نام Time Machine بودیم که بهصورت خودکار از فایلها پشتیان میگرفت و اجازهی بازیابی فایلهای حذفشده را نیز به کاربران میداد.
Boot Camp که کلاینت نرمافزاری اپل برای اجرای بومی ویندوز روی مک است، به همراه بهروزرسانی لئوپارد عرضه شد. در همان سالها، اپل از مک بوک و مکبوک اِیر جدید خود که بدنهی آلومینیومی یکپارچه داشتند و ترکپد آنها از چندین ژست حرکتی همزمان پشتیبانی میکرد، رونمایی کرد؛ بنابراین لئوپارد از ژستهای چند لمسی نیز پشتیبانی میکرد اما اپل هیچگاه روی این موضوع مانور نداد.
اسنو لئوپارد یا OS X 10.6
بهروزرسانی اسنو لئوپارد (Snow Leopard) سال ۱۳۸۸ در جریان کنفرانس WWDC معرفی شد. کاربرانی که از نسخهی لئوپارد استفاده میکردند میتوانستند تنها با پرداخت ۲۹ دلار، به نسخهی اسنو لئوپارد بهروزرسانی کنند. در این بهروزرسانی، تمام اپلیکیشنهای اپل بر پایه کد ۶۴ بیتی بازنویسی شده بودند. Grand Central Dispatch یا به اختصار GCD به همراه این بهروزرسانی معرفی شد. GCD روشی جدید برای توسعهدهندگان نرمافزار بود که به کمک آن میتوانستند اپلیکیشنهایی را توسعه دهند که بتوانند روی پردازندههای چند هستهای نیز بهسادگی اجرا شوند. بستر OpenCL که برای اجرای برنامههای چندسکویی است، یکی دیگر از ویژگیهایی بود که به همراه بهروزرسانی اسنو لئوپارد معرفی شد.
در OS X 10.6 ویژگیهای نسخههای پیشین همچنان وجود داشتند؛ اما به لطف بهروزرسانیهای انجامشده، اکنون کارایی بهتری داشتند و سریعتر از قبل عمل میکردند. بهعنوان مثال، فرآیند بیرون دادن دیسک سریعتر شده بود، ابزار Time Machine میتوانست خیلی سریع نسخهی پشتیبان تهیه کند، بالا آمدن سیستم عامل و خاموش شدن آن سریعتر از قبل بود و حتی نصب سیستم عامل در مدتزمان کمتری انجام میشد. بهروزرسانی اسنو لئوپارد با وجود ویژگیهای بیشتر، حجم کمتری داشت و تنها ۷ گیگابایت از فضای دیسک را به خود اختصاص میداد. اپل بعدها با معرفی اپ استور مک در بهروزرسانی OS X 10.6.6، امکان نصب سیستم عامل بدون استفاده از دیسک فیزیکی را فراهم آورد.
لایِن یا OS X 10.7
اپل بهروزرسانی لایِن (Lion-شیر) را در یک رویداد ویژه به نام «Back to Mac» یا بازگشت به مک در سال ۱۳۹۰ رونمایی کرد. پیشتر اپل امکان پشتیبانی از ژستهای حرکتی چندگانه ترکپد را به سیستم عامل خود اضافه کرده بود؛ اما همانطوری که گفته شد، اپل روی این قابلیت مانور نداد و حالت غیررسمی داشت. با معرفی بهروزرسانی Lion، اپل رسماً از افزوده شدن این قابلیت خبر داد و گفت که با استفاده از این قابلیت کاربر میتواند کارهای مختلفی نظیر بزرگنمایی، تغییر اندازه پنجرهها و... را انجام دهد. در این نسخه از سیستم عامل مک، کاربران برای نخستین بار میتوانستند اپلیکیشنها را در حالت تمام صفحه اجرا کنند.
در OS X 10.7 بسیاری از قابلیتهایی که در آیاواس بودند و همچنین امکان پشتیبانی کامل از اپ استور مک به این نسخه آورده شد. از دیگر ویژگیهای این نسخه از سیستم عامل مک میتوان به قابلیت Resume اشاره کرد. این ویژگی به اپلیکیشنهایی که بهصورت تصادفی بسته شدهاند اجازهی باز شدن مجدد و ادامهی فعالیت میدهد.
Mountain Lion یا OS X 10.8
سال ۱۳۹۱ در جریان رویداد WWDC، شرکت اپل بهصورت رسمی نسخه Mountain Lion (شیر کوهی) سیستم عامل OS X را معرفی کرد. با معرفی این نسخه، اپل عبارت Mac را از ابتدای Mac OS X حذف کرد حتی در وبسایت این شرکت نیز نام OS X به تنهایی ذکر شده بود. در این نسخه، آیکلاد با بخشهایی نظیر ایمیل، مخاطبین، یادآورها، اسناد و یادداشتها در دستگاههای مختلفی نظیر مک، آیپد، آیفون و آیپاد تاچ همگامسازی و یکپارچه شده بود. در این نسخه نیز الهامگیری از آیاواس ادامه یافت بهطوریکه اپلیکیشن iMessage برای نخستین بار به مک آورده شد.
بخش اعلانها، از ویژگیهای جدید این نسخه از سیستم عامل اپل بود. اکنون کاربران میتوانستند بهصورت لحظهای از تمام رویدادهایی که در اپلیکیشنهای مختلف در حال رخ دادن بودند آگاه شوند. بهعنوان مثال، هنگام دریافت ایمیل یا پیام جدید، اعلان مربوطه به کاربر نشان داده میشد. با انجام یکسری بهروزرسانیهای جدیدتر، امکان تبدیل دستورات صوتی به متن نیز در این نسخه از سیستم عامل مک فراهم شد و با اضافه شدن یک کلید به اشتراکگذاری، این بستر برای کاربر فراهم شد که بتواند بهسادگی و تنها با یک کلیک، تصاویر، ویدیوها، فایلها یا لینکها را با استفاده از اپلیکیشن ایمیل یا سایر پیامرسانها به اشتراک بگذارد.
فیسبوک و توییتر بهصورت پیشفرض روی OS X 10.8 نصب شده بودند؛ بنابراین کاربران میتوانستند بدون باز کردن مرورگر، توییتها یا پیامهای فیسبوکی خود را ارسال کنند. قابلیت AirPlay Mirroring بهعنوان یک ویژگی جدید، امکان میرور کردن نمایشگر مک روی اپل تیوی را فراهم کرده بود. Game Center نیز میتوانست بازیها را از آیاواس به مک بیاورد. در نهایت، قابلیت Gatekeeper از کاربران در مقابل تهدیدات خارجی محافظت میکرد و مانع از دانلود و نصب بدافزارهای مخرب میشد و در عوض، به کاربران پیشنهاد میکرد که تنها از اپ استور مک اپلیکیشنهای مورد نیاز خود را دانلود و نصب کنند. کاربران میتوانستند با پرداخت تنها ۱۹.۹۹ دلار، به این نسخه از سیستم عامل مک بهروزرسانی کنند.
Mavericks یا OS X 10.9
با معرفی این نسخه از سیستم عامل مک در سال ۱۳۹۲، سنت نامگذاری بر اساس گربههای وحشی نیز کنار گذاشته شد و اپل ترجیح داد که از نام مکانهای مشهور در کالیفرنیا استفاده کند؛ یعنی همان ایالتی که مقر اصلی شرکت اپل نیز در آن واقع شده است. با معرفی Mavericks، اپل برای نخستین بار iBooks را از آیپد و Maps را از آیفون به سیستم عامل مک آورد. به این ترتیب، کاربران بهراحتی میتوانستند مسیرها را از مک به آیفون و بالعکس ارسال کنند. قابلیت جدید Tags به کاربران این امکان را داد تا بتوانند فایلها را با برچسبهای خاصی دستهبندی و میزان اهمیت برچسبها را با رنگهای پیشفرض تعیین کنند.
قابلیت Keychain آیکلاد که به همراه OS X 10.9 معرفی شد، میتوانست فایلها را کدگذاری کند و پس از تشخیص هویت کاربر، بدون نیاز به وارد کردن رمز عبور به او اجازهی دسترسی به فایلها بدهد. با انجام یک سری بهروزرسانیها روی فایندر، این بخش مهم از سیستم عامل از تبهای مختلف پشتیبانی میکرد که برای کار همزمان در چند نمایشگر، کاربرد بسیاری دارد. بخش اعلانها نیز اکنون از اعلان تعاملی پشتیبانی میکرد؛ یعنی بدون نیاز به باز کردن اپلیکیشن پیامرسان، کاربر میتوانست از طریق اعلان، پاسخ خود را ارسال کند. این نسخه از سیستم عامل مک روی مکبوک پرو مجهز به نمایشگر رتینا نصب شده بود؛ بنابراین در این دستگاه، اندازهی آیکونهای سیستم عامل کوچکتر بود. برای نخستین بار، اپل این بهروزرسانی را بهصورت رایگان در اختیار کاربران خود قرار داد.
یوسمیتی یا OS X 10.10
اپل نسخهی یوسمیتی سیستم عامل مک را در سال ۱۳۹۳ معرفی کرد و ظاهر آن تغییراتی داشت تا با آیاواس ۷ هماهنگی بیشتری داشته باشد. با معرفی یوسمیتی، اپل رسماً استفاده از طراحی معروف اسکومورفیک پرزرقوبرق خود را کنار گذاشت و به استفاده از عناصر گرافیک دوبعدی تخت مدرن و نیمه شفاف روی آورد. اپل از طراحی اسکومورفیک برای بیش از ۱۰ سال استفاده کرده بود؛ بنابراین تغییر ظاهر یوسمیتی یک دگرگونی اساسی در رابط کاربری سیستم عامل مک بهشمار میرود. در کنار تغییرات ظاهری، فونت پیشفرض سیستم عامل نیز از Lucida Grande به Neue Helvetica تغییر یافت و پوستههای تیره و روشن نیز به سیستم عامل اضافه شدند.
با استفاده از قابلیت Continuity، کاربران میتوانستند بهترین همگامسازی میان آیفون و مک را تجربه کنند و حتی به تماسهای خود از طریق مک پاسخ دهند. مکها اکنون میتوانستند پیامکهای دریافتشده روی آیفون را به کاربر نشان دهند و وظیفهی انجام اینکار بر عهدهی آیکلاد بود.
در کنار معرفی OS X 10.10، قابلیت Handoff نیز معرفی شد. این قابلیت، بستری فراهم میآورد که کاربر بتواند به هنگام نوشتن ایمیل یا مرور در اینترنت روی یکی از دستگاههای اپل، کار خود را قطع کرده و ادامهی کار را روی دستگاه دیگر انجام دهد. اپلیکیشن جدید Photos نیز جایگزین اپلیکیشن قدیمی iPhoto شد و تمام تصاویر موجود در آیکلاد یا دستگاه آیاواس را در یک مکان جمع میکرد تا کاربر بتواند بهسادگی به آنها دسترسی داشته باشد. در این نسخه از سیستم عامل مک، Mail Drop به کاربران اجازه میداد تا فایلهای حداکثر ۵ گیگابایتی را با خیال راحت ارسال کنند و نگران محدودیتهای کلاینت ایمیل نباشند. در نهایت، آیکلاد نیز میتوانست از تمام فرمتهای فایلها پشتیبانی کند و اجازهی دسترسی به آنها را از هر دستگاهی بدهد.
اِل کاپیتان یا OS X 10.11
بهروزرسانی اِل کاپیتان (El Capitan) نسبت به یوسمیتی تغییرات کمتری داشت. این نسخه از سیستم عامل مک، سال ۱۳۹۴ معرفی شد. اِل کاپیتان نسبت به یوسمیتی در بخش عملکرد کلی و امنیت، بهبود یافته بود و چند ویژگی جدید نیز به همراه داشت. Split View یکی از این ویژگیها بود که میتوانست دو پنجره را در حالت تمام صفحه در کنار یکدیگر نمایش دهد. Mission Control نیز که با این قابلیت در ارتباط بود، میتوانست تمام پنجرههای بازشده را در یک جا نمایش دهد. اسپاتلایت در ال کاپیتان هوشمندانهتر از قبل عمل میکرد و میتوانست گزارشهای مربوط به آب و هوا، اخبار روز، رویدادهای ورزشی و... را یکجا به کاربر نشان دهد. اپلیکیشن Maps نیز بهبود یافت تا بتواند اطلاعات مربوط به حمل و نقل عمومی برخی از شهرهای آمریکا را به کاربر نشان دهد.
Metal، فناوری جدید هستهی گرافیکی به همراه اِل کاپیتان معرفی شد. این فناوری جدید به بازیها و اپلیکیشنها اجازه میدهد تا مستقیماً به پردازشگر گرافیکی مک دسترسی داشته باشند تا عملکرد آنها نیز بهبود یابد. اِل کاپیتان به شکل چشمگیری بهینهتر از سایر نسخههای مک بود و کاربر بدون آنکه مشکل خاصی مشاهده کند میتوانست کارهای روزمره خود را در سریعترین زمان ممکن انجام دهد.
با معرفی بهروزرسانی اِل کاپیتان، فونت این سیستم عامل نیز از Neue Helvetica به San Francisco تغییر یافت. اپل از این فونت جدید در آیاواس ۹ و واچ اواس استفاده کرده بود و بالاخره آن را به مک آورد.
سیِرا یا OS X 10.12
بهروزرسانی سیِرا (Sierra) سال ۱۳۹۵ در جریان رویداد WWDC معرفی شد و پس از آن، نسخهی بتا در اختیار آزمایشکنندگان قرار گرفت و در پاییز همان سال، بهصورت رایگان در اختیار کاربران قرار گرفت. Sierra مجموعهای از ویژگیهای جدید به همراه داشت؛ اما مهمترین آنها، حضور دستیار صوتی هوشمند سیری در این نسخه از سیستم عامل مک بود. کاربران اکنون میتوانستند از طریق نوار منو، جایی بین آیکونهای اسپاتلایت و بخش اعلانها، به سیری نیز دسترسی یابند. این دستیار صوتی هوشمند میتواند به کاربران کمک کند تا از طریق دستورات صوتی، فایلهای خود را جستجو کنند، اطلاعات مفیدی نظیری وضعیت آب و هوا، اخبار روز و... را دریافت کنند یا حتی به جستجو در اینترنت بپردازند و سیری نیز میتواند نتایج جستجو را در بخش اعلانها قرار دهد.
یکی دیگر از تغییراتی که در بهروزرسانی Sierra اعمال شد، کیبورد یونیورسال بود. این قابلیت به کاربر اجازه میدهد که روی یکی از دستگاههای اپل شروع به نوشتن متن کند و ادامهی آن را روی سایر دستگاهها بنویسد. قابلیتهای دیگر سیِرا عبارتند از: اپلیکیشن iCloud Desktop and Documents برای همگامسازی تمام دادهها بین مک و حافظه ابری، قابلیت Auto Unlock برای باز کردن قفل اکانت MacOS به کمک اپل واچ و قابلیت اپل پِی برای وب.
اپلیکیشن Photos نیز بهروزرسانی شد و قابلیت Memories به آن اضافه شد که میتواند گزیدهای از تصاویر و ویدیوهای مورد علاقهی کاربر را در یک مجموعه جمعآوری کند. بیش از ۶۰ مشکل امنیتی نیز با ارائهی بهروزرسانی Sierra برطرف شدند.
های سیِرا یا OS X 10.13
سال ۱۳۹۶، شرکت اپل MacOS High Sierra را در جریان رویداد سالانه WWDC معرفی کرد. این نسخه، یک بهروزرسانی بر نسخهی سیِرا بود که باز هم نام آن از رشته کوههای سیِرا نوادا در کالیفرنیا الهام گرفته شده است. سیستم فایل اپل در این نسخه به مک اضافه شد تا دادهها را بهتر مدیریت کند و بتواند بازدهی و عملکرد کلی را بهبود ببخشد. استانداردهای صنعتی جدید برای ویدیوهای 4K و کدک HEVC یا H.265 نیز به سیستم عامل مک اضافه شدند. Metal 2 نیز در همان کنفرانس معرفی شد تا تواناییهای گرافیکی مک را بالاتر ببرد و توسعهدهندگان بتوانند برای نخستین بار، روی مک تجربههای واقعیت مجازی را ایجاد کنند.
اپلیکیشن Photos نیز بهروزرسانی شد تا یک سری ابزار ویرایش تصویر پیشرفته را در اختیار کاربران بگذارد و جستجو در میان تصاویر و ویدیوهای سازماندهی شده را سادهتر کند. سافاری در High Sierra سریعتر شد و ویژگیهای امنیتی جدیدی به آن اضافه شدند تا تبلیغات اینترنتی نتوانند اطلاعات کاربران را رصد کنند. سافاری در این نسخه از مک میتوانست مانع از پخش خودکار ویدیوها و فایلهای صوتی تبلیغاتی شود تا کاربران تجربه بهتری از وبگردی داشته باشند. از جمله ویژگیهای دیگر این نسخه میتوان به بهبودهای سیری و اسپاتلایت اشاره کرد. این بهروزرسانی نیز بهصورت رایگان در اختیار کاربران قرار گرفت.
موهاوی یا OS X 10.14
اپل بهتازگی از جدیدترین نسخهی سیستم عامل مک که با نام موهاوی (Mojave) شناخته میشود، رونمایی کرد. شاخصترین ویژگی این نسخه، پوستهی مشکی سیستم عامل است که ظاهر سفید بخشهای مختلف را با پوستهی تیره جایگزین میکند و ظاهری بسیار زیبا به محیط سیستم عامل میبخشد. Dynamic Desktop یا دسکتاپ پویا، یکی دیگر از قابلیتهای جدید موهاوی محسوب میشود که بهموجب آن، ظاهر دسکتاپ در طول روز، صبح، بعد از ظهر و عصر بهصورت جزئی تغییر میکند.
Desktop Stacks نام قابلیت دیگری است که به سیستم عامل مک اضافه میشود. این قابلیت با دستهبندی محتوای دسکتاپ براساس نوع محتوا، تاریخ یا برچسبها، به محیط macOS نظم میبخشد. قابلیت Gallery View نیز از جمله ویژگیهای جدید این نسخه است که به کاربر اجازه میدهد تا محتوا را به حالتی مشابه Photos به همراه نمایش متادادهی مربوطه در سایدبار دوم مشاهده کند، بهموجب نسخهی جدید macOS کاربر میتواند داخل فایندر، تصاویر را بچرخاند یا اصلاحات ابتدایی را روی آنها پیاده کند. ابزار ثبت اسکرینشات نیز در این نسخه تغییراتی به خود دیده است و اکنون کاربر میتواند علاوه بر تهیه اسکرینشات از بخشهای مختلف، کار فیلمبرداری از محیط سیستم عامل را نیز انجام دهد.
ویژگی Continuity که در نسخههای پیشین وجود داشت، اکنون کاملتر شده و بخشی به نام Continuity Camera به آن اضافه شده است که میتواند دوربین دستگاه آیاواس را با مک و بالعکس به اشتراک بگذارد. در نسخهی موهاوی سیستم عامل مک، اپ استور مک نیز بهروزرسانی شده و تغییرات عمدهای داشته است. این فروشگاه نرمافزاری اکنون از عناصر طراحی آیاواس بهره میگیرد تا یکپارچگی بیشتری با سیستم عامل موبایل داشته باشد. این بهروزرسانی پاییز سال جاری بهصورت رایگان در اختیار کاربران قرار میگیرد؛ اما از دستگاههای مک که پیش از سال ۲۰۱۲ ساخته شدهاند، پشتیبانی نمیکند.
نظرات