مقایسه‌ی تم تیره‌ی ویندوز 10 با macOS موهاوی

دوشنبه ۱۲ آذر ۱۳۹۷ - ۱۸:۵۰
مطالعه 4 دقیقه
با نسخه‌ی موهاوی، اپل نیز در macOS راه ویندوز ۱۰ را پیش گرفت و تم تیره را سرانجام به این سیستم‌عامل دسکتاپ اضافه کرد.
تبلیغات

تم تیره یا دارک‌مود (Dark Mode) شیوه‌ی جدیدی در طراحی رابط کاربری به‌شمار می‌رود که در چند سال گذشته، به محبوبیت بسیاری بین کاربران و توسعه‌دهندگان دست پیدا کرده است. درحالی‌که اکثر اپلیکیشن‌ها با پس‌زمینه‌ای روشن طراحی می‌شوند، تم تیره فرصتی فراهم می‌آورد تا کاربران بتوانند در محیط‌های تاریک نیز تجربه‌ای راحت و غنی کسب کنند.

مزایای تم تیره برای همگان واضح است: از راحتی چشم بگیرید تا مصرف کمتر باتری، همگی جزو ویژگی‌های شاخص این حالت به‌شمار می‌روند. مایکروسافت و اپل نیز به‌عنوان توسعه‌دهنده‌ی سیستم‌عامل‌های ویندوز 10 و macOS، هر دو از تم تیره استقبال کرده و از آن در پلتفرم دسکتاپشان بهره برده‌اند. اکنون، سؤال این است که کدام‌یک از این دو شرکت تم تیره‌تری را در سیستم‌‌عاملش اجرا کرده است؟

کپی لینک

رابط کاربری

اگر توسعه‌دهندگان بخواهند تم تیره را به اپلیکیشن‌های خود وارد کنند، قطعا باید زمان زیادی به بررسی ساز‌و‌کار ساخته‌ی نرم‌افزاری خود در این حالت اختصاص دهند؛ اما ویندوز و macOS بدون اینکه به صرف این زمان نیاز داشته باشند، تم تیره را با خود به‌ارمغان آورده‌اند. کاربر فقط با یک کلیک می‌تواند ظاهر سیستم‌عامل را تیره کند تا در شب تجربه‌ی راحت‌تری کسب کند. برای اعمال این تغییرات، به ریستارت یا بستنِ اپلیکیشن نیاز نیست و همه‌چیز به‌صورت آنی اعمال می‌شود.

Dark Mode

مقایسه نحوه‌ی پیاده‌سازی تم تیره در فروشگاه نرم‌افزاری و نوار اعلانات 

در هر دو سیستم‌عامل، با فعال‌سازی تم تیره اعمال آن بر اپلیکیشن‌های پیش‌فرض نظیر تقویم و نقشه و مخاطبان را شاهد هستیم. منوی راست‌کلیک، نوار وظیفه، داک و نوار اعلانات همگی تحت‌تأثیر تغییرات قرار می‌گیرند و خود را با تم جدید سازگار می‌کنند. به‌طور کلی، هم ویندوز ۱۰ و هم macOS تجربه‌ی خوبی از رنگ‌های تیره به کاربران ارائه می‌دهند.

در نگاه اول، تفاوت‌های زیادی در نحوه‌ی پیاده‌سازی دارک مود در این دو سیستم‌‌عامل دیده نمی‌شود؛ اما اگر کمی ریزبینانه‌تر به ماجرا نگاه کنید و به‌سراغ دیگر بخش‌ها بروید، متوجه تفاوت‌های آشکار خواهید شد. در ویندوز ۱۰، تم تیره فقط در بخش‌های مدرن سیستم‌عامل و اپلیکیشن‌های یونیورسال اعمال می‌شود؛ بنابراین، برنامه‌های سنّتی ویندوز و بخش‌های قدیمی نظیر کنترل‌پنل همگی از این تغییرات مستثنی خواهند بود.

کپی لینک

مروگر وب

با فعال‌سازی تم تیره در سیستم‌عامل مک، مرورگر وب سافاری نیز به رنگ تیره مزین می‌شود. برخلاف مایکروسافت اج (Edge) که کاربران می‌توانند جداگانه و فارغ از تنظیمات سیستم بین تم تیره و روشن یکی را انتخاب کنند، کاربران سافاری نمی‌توانند به چنین گزینه‌ای دسترسی داشته باشند. ازاین‌رو، با فعال‌سازی حالت تیره هیچ استثنایی در کار نخواهد بود و سراسر سیستم‌عامل به رنگ مشکی درخواهد آمد.

دارک مود / تم تیره

به‌طور کلی، در هر دو مرورگر ارائه‌ی تجربه‌ای غنی از تم تیره دیده می‌شود. تمام منو‌ها و زیرمنوها تحت‌تأثیر رنگ مشکی قرار می‌گیرند و درست به‌شیوه‌ای رندر می‌شوند تا استفاده از آن در محیط‌های تاریک به امری ساده و لذت‌بخش بدل شود.

بااین‌حال هنگام اجرای مرورگر مایکروسافت اج، یکی از اشتباهات بزرگ‌ طراحان ویندوز مشخص می‌شود. به‌صورت پیش‌فرض با اجرای اج، وبسایت MSN بارگذاری می‌شود که برخلاف انتظار، از پس‌زمینه‌ای روشن استفاده می‌کند. این موضوع باعث می‌شود در تاریکی، ناگهان نور زیادی به‌سمت چشمان ما حمله‌ور شود که قطعا این امر نکته‌ای منفی در تجربه‌ی کاربری محسوب می‌شود. اگر از این منظر بخواهیم نگاه کنیم، رویکرد اپل با سافاری شاید بسیار عاقلانه‌تر به‌نظر برسد؛ زیرا به‌صورت پیش‌فرض صفحه‌ی خانگی مرورگر سافاری نیز تم تیره را دریافت می‌کند.

اگر استفاده‌ی شما از سیستم‌عامل فقط به اپلیکیشن‌های پیش‌فرض خلاصه شود، قطعا به‌واسطه‌ی حضور یکپارچه‌ی تم تیره در این برنامه‌ها، تجربه‌ای یک‌دست را دریافت می‌کنید؛ اما اگر اندکی فراتر قدم بردارید و به نصب اپلیکیشن‌های شخص ثالث روی بیاورید، قطعا نبود تم تیره در این برنامه‌ها توی ذوق خواهد زد.

در میان اپلیکیشن‌هایی نظیر وان‌نوت، اسلک، واتساپ و اِوِرنوت، این آخری تنها اپلیکیشنی بود که با تغییر تم دستگاه به‌صورت خودکار خود را با حالت تیره سازگار ساخت. باوجوداین، این فقط برای نسخه‌ی macOS اتفاق افتاد و ورژن ویندوزی اِوِرنوت ابدا تغییری به‌خود ندید.

هویت برخی از اپلیکیشن‌ها به رنگ‌های پیش‌فرض آن‌ها گره خورده است. به‌عنوان مثال، درحالی‌که اکثر اپلیکیشن‌ها از تم روشن بهره می‌برند، اسپاتیفای و دیسکورد ازجمله شاخص‌ترین برنامه‌های محبوبی به‌شمار می‌روند که در حالت پیش‌فرض رنگ پس‌زمینه‌ی تیره را انتخاب کرده‌اند.

کپی لینک

جمع‌بندی

با نگاهی گذرا به تصاویر بالا و مراجعه به بخش‌های مختلف سیستم‌‌عامل‌های یادشده، به‌سادگی می‌توان به این مسئله پی برد که macOS تجربه‌ی تاریک‌ترین را در تم تیره فراهم می‌آورد. به‌لطف پیاده‌سازی سرتاسری حالت تیره در سراسر نقاط سیستم‌‌عامل، کاربران با انتخاب این تم به‌واقع می‌توانند تجربه‌ی استفاده‌ی راحتی در محیط‌های تاریک یا کم‌نور به‌دست آورند.

گفتنی است ویندوز ۱۰ نیز سعی می‌کند تجربه‌ای غنی به طرفداران تم تیره ارائه کند؛ اما نبود یکپارچگی در پیاده‌سازی این تم در برخی نقاط، قطعا تجربه‌ی افراد را به‌طرز منفی تحت‌الشعاع قرار می‌دهد؛ بنابراین، اپل بی‌شک پیروز این میدان است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات