آیا مایکروسافت میتواند سیستمعامل دسکتاپ مبتنی بر لینوکس عرضه کند؟
بسیاری از کارشناسان حوزهی فناوری در سالهای پیش معتقد بودند مایکروسافت بههیچعنوان سمت توسعهی سیستمعامل دسکتاپ مبتنی بر لینوکس نخواهد رفت. امروز و پس از اقدامات متنوع ردموندیها در جهت نزدیکی به اکوسیستم لینوکس و جامعهی متنباز، این کارشناسان در حال تغییر عقیده هستند. بهبیاندیگر، آنها امیدوارند روزی سیستمعاملی با نامهای شبیه MS-Linux یا حتی Lindows عرضه شود.
دلایل متعددی، احتمال توسعهی لینوکس دسکتاپ توسط مایکروسافت را افزایش میدهد. بهعنوان مثال میتوان به استفاده از لینوکس در لایههای بالایی سیستم آژور اشاره کرد. بهعلاوه، پتنتهای مایکروسافت نیز اخیرا برای شرکتهای لینوکسی رایگان و آزاد شدند. از همه مهمتر، ردموندیها توزیع مخصوص خود را برای سرویس آژور با نام Azure Sphere منتشر کردند.
برخی افراد معتقدند اقدامات صورتگرفته از سوی مایکروسافت، همگی در جهت اهداف تجاری و درآمدزایی بیشتر بودهاند. درمقابل باید گفت، حرکتهای متعددی نیز بهصورت رایگان در این مسیر انجام شده است؛ بهعنوان مثال بسیاری از توزیعهای لینوکس ازطریق ابزارهایی همچون Hyper-V و WSL در ویندوز اجرا میشوند.
یکی از جدیدترین اقدامات مایکروسافت که قرار گرفتن آنها در مسیر لینوکس را تأیید میکند، بازطراحی و توسعهی مجدد مرورگر Edge است. آنها در توسعهی جدید مرورگر اصلی خود، از موتور متنباز کرومیوم استفاده خواهند کرد. همهی مثالهای گفتهشده، این احتمال را تقویت میکنند که مایکروسافت، توزیع مخصوص لینوکس را عرضه خواهد کرد.
در ماههای اخیر، یکی از مشکلات اساسی کاربران با مایکروسافت، بهروزرسانیهای پر از ایراد فصل پاییز برای ویندوز ۱۰ بود. این اشکالات هنوز هم بهصورت کامل برطرف نشدهاند و کارشناسان، سیستم تضمین کیفیت مایکروسافت را بهخاطر آن زیر سؤال میبرند. درمقابل، لینوکس نماد پایداری و امنیت است. سیستمعاملی که تقریبا در تمامی حوزههای دیگر رایانش فرمانروایی میکند. چرا مایکروسافت نباید آن را امتحان کند؟
توسعه بر مبنای لینوکس برای مایکروسافت صرفهجویی مالی به همراه دارد
کاملا روشن است که هیچ سیستمعامل دسکتاپ مبتنی بر لینوکس، موفقیت بالایی در بازار نداشته است. البته، سیستمعامل کروم تاحدودی این حقیقت را نقض میکند. اما این رخدادها، بهخاطر کمبودهای تکنولوژیک لینوکس نیستند. دلیل اصلی آنها، سیاستهای سلطهجویانهی مایکروسافت در سالهای پیش محسوب میشود که توزیعکنندگان سختافزار را از عرضهی دیگر سیستمعاملها منع میکرد. بههرحال آن روزها به تاریخ پیوستهاند و مایکروسافت امروز خود را بیش از همیشه علاقهمند به لینوکس و جهان متنباز نشان میدهد.
دلیل و توجیه مایکروسافت برای روی آوردن به لینوکس چه خواهد بود؟ چون غول نرمافزاری درحالحاضر میلیاردها دلار در توسعهی ویندوز سرمایهگذاری میکند و درآمد آنها از آن، روزبهروز در حال کاهش است. همهی ما به یاد داریم که ردموندیها روزی برنامهی یک میلیارد کاربر برای ویندوز ۱۰ داشتند و هرگز به آن نرسیدند. درنهایت، مایکروسافت با استفاده از کرنل لینوکس، صرفهجویی بالایی در بخش توسعه خواهد داشت.
اگر مایکروسافت تصمیم خود را در عرضهی لینوکس نهایی کند، چه سرانجامی در انتظار خیل وسیع نرمافزارهای ویندوزی خواهد بود؟ قطعا پورت کردن و انتقال نرمافزارهای ویندوز به لینوکس دشواریهای بالایی دارد؛ اما ابزارهای متعدد همچون Crossover و Wine ثابت کردهاند که میتوان تاحدودی این چالش را برطرف کرد.
علاوهبر ابزارهای موجود در لینوکس برای اجرای برنامههای ویندوز در آن، توسعهدهندگان مایکروسافت نیز تا حد زیادی چالش را برطرف کردهاند. توسعهدهندگان WSL در سالهای گذشته تلاش زیادی کردهاند که دستورهای API لینوکس در ویندوز اجرا شود و بالعکس. در نتیجه، بسیاری از مسیر اجرای برنامههای ویندوز در لینوکس، طی شده است. بهطور خلاصه، توسعهدهندگان نرمافزارهای ویندوزی نگرانی خاصی دربارهی پورت به لینوکس نخواهند داشت و مایکروسافت، بخش زیادی از کار را انجام میدهد.
نکتهی قابلتوجه دیگر آن است که مهاجرت به سیستمهای ابری، بهمرور به رویکردی جامع تبدیل میشود. درحالحاضر نیز مایکروسافت از سرویس ابری آفیس ۳۶۵ بیش از نرمافزارهای دسکتاپ آفیس درآمد کسب میکند. وقتی این غول نرمافزاری همهی کاربران را به سرویسهای ابری ترغیب میکند، بهمرور سیستمعامل دسکتاپ کاربران، اهمیت خود را از دست خواهد داد.
درنهایت به این نتیجه میرسیم که تغییر رویه به سیستمعامل دسکتاپ مبتنی بر لینوکس، برای مایکروسافت سود زیادی خصوصا در صرفهجویی توسعهی نرمافزار خواهد داشت. درنتیجه، چنین رویکردی از سوی آنها در سالهای پیش رو، دور از انتظار نخواهد بود.
نظرات