امکان اجرای لینوکس روی مک‌های مجهز به تراشه M2 فراهم شد

سه‌شنبه ۲۸ تیر ۱۴۰۱ - ۱۸:۱۵
مطالعه 2 دقیقه
با تلاش‌های تیم آساهی، امکان اجرای توزیع‌های لینوکس روی مک‌های مجهز به تراشه‌های اختصاصی اپل بدون نیاز به مجازی‌ساز ممکن شد.
تبلیغات

مک‌های مجهز به تراشه‌های اختصاصی اپل برخلاف مک‌های مبتنی‌بر پردازنده‌های اینتل، فقط برای اجرای نرم‌افزارهای اپل طراحی شده‌اند؛ اما تیم توسعه‌دهندگان Asahi Linux به‌دنبال تغییر این وضعیت هستند. این تیم سعی می‌کند با مهندسی معکوس پردازنده‌های اپل و سایر سخت‌افزارهای مک، توزیع‌های لینوکسی آماده کنند که بتوان بدون مجازی‌سازی آن‌ها را روی سخت‌افزار این شرکت اجرا کرد.

تیم آساهی امروز نسخه‌ی جدیدی از سیستم‌عامل منبع‌باز لینوکس را با قابلیت‌های جدید و بهبودهای فراوان منتشر کرد. مهم‌تر از همه، این توزیع اکنون از M1 اولترا و مک استودیو پشتیبانی می‌کند و پشتیبانی اولیه برای مک بوک پرو M2 و مک بوک ایر M2 نیز در آن اضافه شده است.

به‌گزارش Arstechnica، پشتیبانی اولیه از بلوتوث برای همه‌ی مک‌های مجهز به تراشه‌های اپل نیز اضافه شده است. تیم سازنده‌ی این توزیع اشاره می‌کند که هنگام اتصال به شبکه‌ی وای‌فای ۲٫۴ گیگاهرتز مشکلاتی وجود دارد؛ زیرا کارکرد بلوتوث و وای‌فای هنوز باهم هماهنگی کافی را ندارد.

هنوز موارد زیادی وجود دارد که به‌درستی کار نمی‌کنند که ازجمله می‌توان به پورت‌های USB-A در استودیو و سرعت‌های سریع‌تر از USB 2.0 در پورت‌های USB C یا تاندربولت و شتاب‌دهنده‌های پردازنده‌ی گرافیکی اشاره کرد. البته در این زمینه پیشرفت‌هایی در حال انجام است که به‌زودی مشکلات موجود را برطرف خواهد کرد. همچنین، تیم آساهی مشغول آماده‌سازی درایور نمونه‌ اولیه‌ای است که به‌اندازی کافی برای اجرای برنامه‌های گرافیکی واقعی و معیارها رضایت‌بخش عمل می‌کند. این درایور در مرحله‌ی اجرایی قرار دارد؛ ولی در این نسخه گنجانده نشده است.

تیم آساهی در گذشته اعلام کرده بود انتظار دارد پشتیبانی از تراشه‌های جدید به توزیع لینوکسی آن اضافه شود؛ زیرا طراحان تراشه‌های اپل به‌طوردائم به‌دنبال اعمال تغییرات گسترده‌ی سخت‌افزاری نیستند؛ مگر اینکه دلیل قانع‌کننده‌ای برای آن وجود داشته باشد. این تیم توسعه‌دهنده، تنها در چند روز موفق شد پشتیبانی اولیه برای مک‌های مبتنی‌بر تراشه‌های سری M2 را ارائه دهد. البته ادامه‌ی روند پشتیبانی از مک‌های مجهز به تراشه‌های اختصاصی اپل احتمالاً کمی پیچیده‌تر خواهد شد و امکان دارد پشتیبانی از پردازنده‌ی گرافیکی جدید به زمان بیشتری نیاز داشته باشد.

به‌هرحال، به‌نظر می‌رسد این تیم می‌تواند نهایتاً پشتیبانی از خانواده تراشه های M2 را در سیستم‌عامل لینوکسی خود ارائه دهد. هدف تیم آساهی همیشه این بوده است که جدیدترین هسته‌ی لینوکس روی جدیدترین تراشه‌های اپل اجرا شوند. درنهایت، همه‌چیز از اوبونتو گرفته تا ChromeOS Flex می‌تواند بدون تلاش اضافه روی مک‌های مجهز به تراشه‌های اختصاصی غول فناوری مستقر در کوپرتینو اجرا شوند؛‌ قابلیتی که شاید سال‌ها بعد، هنگامی‌که این شرکت پشتیبانی از مک‌های کنونی خود را برای نسخه‌های جدیدتر macOS متوقف کند، مفید واقع شود. علاوه‌براین، نسخه‌ای از OpenBSD با کمک تلاش‌های تیم آساهی برای اجرا روی تراشه‌های سفارشی اپل آماده شده است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات