تاریخچه iOS؛ داستان پرفرازونشیب سیستمعامل آیفون
در سال ۲۰۰۷، استیو جابز با معرفی آیفون، دنیای فناوری را شگفتزده کرد. این دستگاه همراه با سیستمعامل نوآورانهای به نام iOS عرضه شد که با رابط کاربری ساده و شهودی خود، بهسرعت محبوبیت یافت و به الگویی برای سایر سیستمعاملهای موبایلی تبدیل شد. اما iOS تنها یک سیستمعامل نبود؛ بلکه آغازگر عصری نوین در صنعت موبایل به شمار میرفت. عصری که در آن گوشیهای هوشمند از ابزارهای ساده برای برقراری تماس، به دستگاههای قدرتمندی برای کار، سرگرمی و ارتباطات تبدیل شدند.
پیش از معرفی iOS، نرمافزارهای موبایلی معمولاً دستوپاگیر، پیچیده و از نظر ظاهری ناخوشایند بودند؛ اما iOS با جایگزینی دکمههای فیزیکی با رابطکاربری لمسی، مفهوم گوشیهای همراه و تجربهی کاربری را بهطور کامل دگرگون کرد. iOS به مرور زمان تأثیر عمیقی بر صنایع مختلف گذاشت و موجی از نوآوری را در حوزههای گوناگون به راه انداخت. این سیستمعامل که در ابتدا برای دستگاههای اپل طراحی شده بود، استانداردها و فناوریهایی را معرفی کرد که الهامبخش تغییرات گستردهای در سایر صنایع، از تبلتها گرفته تا خودروها و حتی لوازم خانگی مانند یخچالها، شد.
با ما همراه باشید تا سفری به گذشته داشته باشیم و سیر تکامل سیستمعامل آیفون را از ابتدا تاکنون بررسی کنیم.
- iOS 1؛ تولد آیفون
- iOS 2؛ تولد یک اکوسیستم قدرتمند
- iOS 3؛ گام بزرگ رو به جلو برای آیفون
- از iPhone OS به iOS؛ تحولی بزرگ در سیستمعامل اپل
- iOS 5؛ انقلابی در نوتیفیکیشنها و شخصیسازی آیفون
- iOS 6؛ از گسترش قابلیتهای Siri تا Maps
- iOS 7؛ انقلاب طراحی مسطح
- iOS 8؛ نوتیفیکیشنهای تعاملی و Siri هوشمندتر
- iOS 9؛ آغاز رقابت اپل با اسپاتیفای
- iOS 10؛ Raise-to-Wake و لمس سهبعدی
- iOS 11؛ بهینهسازی برای زندگی هوشمندتر
- iOS 12؛ تجربهای یکپارچه از آیفون تا واقعیت افزوده
- iOS 13؛ تاریکتر، سریعتر، هوشمندتر
- iOS 14؛ ویجتها و اپلیکیشن ترجمه
- iOS 15؛ تمرکز بیشتر، بهرهوری بالاتر با Focus
- iOS 16؛ بهبودهای لاک اسکرین
- iOS 17؛ تجربه یکپارچه اکوسیستم
- iOS 18؛ ورود جدی هوش مصنوعی به آیفون
iOS 1؛ تولد آیفون
داستان پیدایش iOS از سال ۲۰۰۵ شروع شد، زمانیکه فقط کارمندان شرکت اپل اجازه داشتند در تیم توسعهی آیفون باشند و هیچ پیمانکار یا شریک تجاریای خارج از شرکت، جایی در تیم توسعه نداشت.
معرفی سیستم عامل اپل، مفهوم گوشیهای همراه را بهطور کامل تغییر داد
استیو جابز در آن زمان میخواست پروژه کاملا محرمانه باشد، طوریکه حتی اعضای اصلی تیم هم نمیدانستند روی چه محصولی کار میکنند. در آن زمان دو گروه متفاوت وظیفه داشتند دو نسخهی مجزا از آیفون را بسازند، یکی از گروهها روی تبدیل آیپاد به آیفون و گروه دیگر روی سادهسازی Mac OS 10 و تبدیل آن به تلفن لمسی کار میکردند.
در گروه اول، برخی از اعضای تیم تلاش میکردند تا چرخ کلیکی (Click Wheel) معروف آیپاد را به گوشی جدید اضافه کنند، درحالیکه برخی دیگر در تلاش بودند رابط کاربری آیپاد را به گونهای بهینهسازی کنند که بتواند از ژستهای لمسی پشتیبانی کند. همزمان، در تیم Mac OS 10، جان روبینشتین (Jon Rubinstein) مشغول توسعهی نسخهای سبُکتر از سیستمعامل لینوکس بود و اسکات فورستال (Scott Forstall) روی نسخهای بهینهشده از Mac OS 10 کار میکرد که بتواند روی آرم اجرا شود.
تقریبا ۲۰ ایدهی مختلف برای طراحی گوشی مطرح شد که کیبورد فیزیکی، ویژگی مشترک بسیاری از آنها بود. دلیل این موضوع به تفکر برخی اعضای طراحی برمیگشت: بیعلاقهی کاربران به تایپ کردن روی صفحهی شیشهای.
آن زمان طرح استفاده از چرخ کلیکی در آیفون وقت تلف کردن بهنظر میرسید، اما استیو جابز اصرار داشت قبل از تصمیمگیری نهایی، همهی ایدهها بهصورت نمونهی اولیه ساخته و آزمایش شوند. شاید با خود فکر کنید کار کردن در محیطی که در آن تیمهای مختلف پیوسته در حال رقابت با یکدیگر هستند، چالشبرانگیز باشد، اما نظر تونی فادل (Tony Fadell)، مدیر تیم توسعهی آیفون در آن زمان، متفاوت بود:
ما بهجای رقابت بین تیمها، بین ایدهها رقابت داشتیم. همه با هم همکاری میکردیم تا بهترین راهحل را پیدا کنیم.- تونی فادل
سرانجام و پس از بررسی تمام ایدهها، جابز سیستمعاملی را انتخاب کرد که اسکات فورستال برپایهی Mac OS 10 توسعه داده بود: سیستمعاملی با رابطِ کاملا لمسی که آیفون را در سال ۲۰۰۷ به محصولی انقلابی تبدیل کرد. اکنون، کاربر با استفاده از دو انگشت میتوانست تصاویر و صفحات وب را بزرگ یا کوچک کند. این ویژگیها، رابط کاربری بسیار روان و طبیعیتری را نسبتبه دستگاههای آن زمان فراهم کردند.
بهعنوان مصرفکننده، دلم میخواست یکی [آیفون] داشته باشم، اما بهعنوان مهندسِ گوگل با خودم گفتم، باید همه چیز را از نو شروع کنیم.- یکی از مهندسان گوگل
رابط کاربری آیفون با شبکهی سادهای از آیکونهای رنگارنگ طراحی شده بود که حس راحتی و سادگی را منتقل میکرد. برای باز کردن هر اپلیکیشن، تنها کافی بود روی آن ضربه بزنید و برای بازگشت به صفحهی اصلی، دکمهی فیزیکی را فشار دهید. امروزه، شاید این ایده بدیهی بهنظر برسد، اما در آن زمان، استفاده از گوشیهای هوشمند مانند بلکبری، بسیار پیچیده و سخت بود. آیفون با طراحی ساده و کاربرپسندِ خود، تجربهی استفاده از گوشیهای هوشمند را دگرگون کرد.
اگرچه رابط کاربری آیفون تاثیر زیادی بر دنیای فناوری، بهویژه گوشیهای هوشمند گذاشت، هنوز هیچ نام رسمی برای آن انتخاب نشده بود. شرکت اپل، تنها اعلام کرد که آیفون از نسخهای از سیستمعامل Mac OS 10 استفاده میکند. این تصمیم از دیدگاه بازاریابی کاملا هوشمندانه بود، زیرا قرار دادن آیفون در کنار کامپیوتر، آن را دستگاهی قدرتمندتر جلوه میداد. اما در عمل، این رویکرد باعث سردرگمی شد؛ چراکه هیچکس بهدرستی نمیدانست نام سیستمعامل آیفون چیست.
iOS 2؛ تولد یک اکوسیستم قدرتمند
هنگامیکه گوگل، سیستمعامل اندروید را برای گوشیهای رقیب عرضه کرد، اپل مجبور شد محصول خود را متمایز کند. در سال ۲۰۰۸، سیستمعامل آیفون بهروزرسانی شد؛ اینبار با نام رسمی iPhone OS 2. به این ترتیب، سیستمعامل اولیهی آیفون iPhone OS 1 نامگذاری شد. بهروزرسانی سال ۲۰۰۸ ویژگیهای مهمی، مانند اپاستور، به سیستمعامل آیفون اضافه کرد که در موفقیت آن تاثیر زیادی داشت.
تصور آیفون بدون اپ استور سخت است، زیرا این دو بهقدری با یکدیگر پیوند خوردهاند که حالا به جزئی جدانشدنی از دنیای فناوری تبدیل شدهاند. اما جالب است بدانید که در ابتدا خود استیو جایز مخالف ایجاد اپ استور بود. او در مراحل اولیهی توسعهی سیستمعامل آیفون ترجیح میداد اپلیکشینهای محدودی طراحی و عرضه شوند. این مقاومت اولیه نشان میدهد که ایدهی اپ استور و موفقیت آن در طول زمان شکل گرفت و در ابتدا بخشی از برنامه اصلی نبود.
استیو جابز معتقد بود که ساخت و مدیریت مکانی بزرگ برای اپلیکشنهای مختلف، کار بسیار پیچیده و چالشبرانگیزی است. بنابراین، او اپلیکشنهای تحت وب را گزینهی بهتر و موثرتری میدانست، زیرا نیازی به کیت توسعهی نرمافزار (SDK) نداشتند. در این حالت، برنامهنویسها میتوانستند با استفاده از فناوریهای Web 2.0 و Ajax، وبسایتهایی بسازند که دقیقا مثل اپهای آیفون کار میکردند، اما بدون پیچیدگی و محدودیتهای ساخت اپلیکیشنهای بومی.
استیو جابز روی صحنه رفت و با صراحت اعتراف کرد که وباپها درمقایسه با اپلیکیشنهای بومی، عملکرد ضعیفتری داشتند
بهبیان ساده، استیو جابز معتقد بود که طراحی وباپها آسانتر و انعطافپذیرتر است و به فرآیندهای پیچیدهی توسعه نیازی ندارد. اما برنامهنویسها با این رویکرد موافق نبودند، زیرا اپلیکیشنهای تحت وب محدودیتهای زیادی داشتند و از عهدهی انجام بسیار از کارها برنمیآمدند.
بهکمک SDK میشد به امکانات و ویژگیهایی مانند اسکرول نرم و سنسورهایی مانند شتابسنج دسترسی پیدا کرد، ولی اپلیکیشنهای تحت وب این امکانات را نداشتند. این قابلیتها به برنامهنویسها اجازه میداد اپلیکیشنهایی روانتر و کارآمدتر بسازند. سرانجام، استیو جابز روی صحنه رفت و با صراحت اعتراف کرد که وب اپها درمقایسه با اپلیکیشنهای بومی، عملکرد ضعیفتری داشتند.
پس از اعتراف جابز، SDK برای ساخت اپلیکشنهای مختلف برای آیفون، در دسترس برنامهنویسها و توسعهدهندگان قرار گرفت. اپاستور در ماه جولای سال ۲۰۰۸ راهاندازی شد و به موفقیتی مثالزدنی دست پیدا کرد. جالب اینکه اپل اصلا انتظار نداشت اپ استور سودی بههمراه داشته باشد و آن را صرفا برای جذب مشتریان به آیفون عرضه کرد؛ اما حالا این پلتفرم به یکی از سودآورترین بخشهای اپل تبدیل شده است.
در ابتدا، ۵۰۰ اپلیکیشن در اپ استور دسترس بود که تنها در سه روز، ۱۰ میلیون بار دانلود شدند. اپل با مشاهدهی این استقبال، متوجه پتانسیل سوددهی اپ استور شد و با صرف میلیونها دلار برای هزینهی تبلیغات، عبارت معروف «برای هر کاری یک اپ وجود دارد» را به شعاری محبوب تبدیل کرد.
قابلیت اسکرینشات و ثبت موقعیت جغرافیایی عکسها هم در نسخهی iPhone OS 2 معرفی شد. از دیگر ویژگیهای iPhone OS 2 آن بود که کاربران میتوانستند با استفاده از نوار جستجو و بدون نیاز به بالا و پایین کردن لیست بهصورت دستی، مخاطبین خاص خود را پیدا کنند. قبل از بهروزرسانی، هیچ راهی برای مشاهدهی فایلهای پیوست شده به ایمیلها وجود نداشت، اما در iPhone OS 2، اپل پشتیبانی از پیوستهای iWork و Microsoft Office را به ایمیل اضافه و این مشکل را برطرف کرد.
در ادامه، اپل با اضافه کردن ویژگی حذف و انتقال دستهای، روش بهتری را برای مدیریت ایمیلها ارائه داد. اکنون کاربران میتوانستند چند ایمیل را بهصورت همزمان حذف یا جابجا و پیوستهای تصویری را بهراحتی با نگهداشتن روی تصویر و انتخاب گزینهی ذخیره، مستقیما در کتابخانهی عکسهای خود ذخیره کنند.
کنترل والدین برای نخستین بار در iPhone OS 2 معرفی شد که به والدین اجازه میداد محدودیتهایی برای استفاده از اپلیکیشنها و خریدها اعمال کنند. اما محبوبترین قابلیت جدید، بهروزرسانی ماشینحساب بود که اجازه میداد با چرخاندن آیفون، حالت علمی آن را برای محاسبات پیچیدهتر فعال کنید. این ویژگی مورد استقبال زیادی قرار گرفت.
دلیل موفقیت آیفون 3G در بازارهای بینالمللی، اضافه شدن پشتیبانی از زبانهای جدید در iPhone OS 2 بود. پیش از آن، کاربران در کشورهایی مانند ژاپن، چین و کره نمیتوانستند به زبان خود روی آیفون تایپ کنند. بهروزرسانی برای کاربران آیفون رایگان بود، اما کاربران آیپاد تاچ برای دریافت آن باید ۹٫۹۵ دلار پرداخت میکردند.
iOS 3؛ گام بزرگ رو به جلو برای آیفون
در سال ۲۰۰۹، آیفون در بیش از ۸۰ کشور دنیا عرضه و iPhone OS به محبوبترین پلتفرم گوشیهای هوشمند در جهان تبدیل شد. در همین زمان، کیت توسعهی نرمافزار رایگانی که اپل با سیستمعامل iPhone OS 2 معرفی کرده بود، به توسعهدهندگان اجازه میداد برنامههای خود را برای آیفون بسازند.
این ابزار، تنها در یک سال بیش از ۸۰۰ هزار بار دانلود شد که نشاندهندهی استقبال گستردهی توسعهدهندگان از پلتفرم اپل بود. این روند، به رشد سریع اپ استور و اکوسیستم اپل کمک چشمگیری کرد. جالب اینکه ۶۲ درصد از این توسعهدهندگان برای نخستینبار اقدام به طراحی نرمافزار برای یک محصول اپل کرده بودند.
درنتیجهی این محبوبیت، تعداد اپلیکیشنهای اپ استور از ۵۰۰ اپلیکیشن در سال ۲۰۰۸ به ۲۵هزار اپلیکیشن در سال ۲۰۰۹ افزایش یافت. از سوی دیگر، کاربران iPhone OS تنها در ۸ ماه بیش از ۸۰۰ میلیون بار این اپلیکیشنها را از اپ استور دانلود کردند.
یکی از ویژگیهای جدیدی که اپل در نسخهی سوم سیستمعامل آیفون معرفی کرد، خریدهای درونبرنامهای بود. اگرچه این قابلیت برای توسعهدهندگان و اپل سودآور بود، انتقادهایی را به دنبال داشت، زیرا برخی کاربران از هزینههای اضافی و غیرمنتظره گلهمند بودند.
امکان ارسال اعلان (Push Notifications) هم در iPhone OS 3 معرفی شد. این ویژگی به توسعهدهندگان اجازه میداد تا کاربران را بهصورت مستقیم و در لحظه از اخبار، بهروزرسانیها یا فعالیتهای مهم درون اپلیکیشن مطلع کنند و همین ویژگی، نقش مهمی را در افزایش تعامل کاربران با اپلیکیشنها ایفا کرد.
جالبتر اینکه قابلیتهایی مانند Copy و Paste و Cut برای نخستینبار در iPhone OS 3 معرفی شدند؛ در حالیکه پیش از آن در سیستمعامل اندروید استفاده میشدند.
حالت لنداسکیپ هم در iPhone OS 3 توسعه یافت. قبل از آن، تنها مرورگر سافاری از حالت افقی پشتیبانی میکرد، اما در نسخهی جدید، کاربران میتوانستند از فعال شدن این ویژگی در برنامههایی مانند Notes و Messages بهرهمند شوند. اپل همچنین در سومین نسخهی سیستمعامل خود، ویژگی ارسال پیامهای چندرسانهای یا MMS را به آیمسیج اضافه کرد تا کاربران آیفون بتوانند علاوه بر متن، تصاویر، ویدئوها و فایلهای صوتی برای هم بفرستند.
اپلیکیشن Voice Memos نیز برای اولینبار امکان ضبط صدا را به آیفون آورد. iPhone OS 3 قابلیت جستجو را که قبلا در بخش مخاطبین وجود داشت، گسترش داد و به تمام اپلیکیشنهای اصلی اضافه کرد. اپل حتی پای خود را فراتر نهاد و علاوهبر امکان جستجو داخل برنامهها، قابلیت جدیدی بهنام Spotlight را معرفی کرد تا کاربران بتوانند جستجوی خود را بهصورت سراسری و در کل برنامهها انجام دهند.
از iPhone OS به iOS؛ تحولی بزرگ در سیستمعامل اپل
در سال ۲۰۱۰، اپل بهصورت جدی فرآیند مدرنسازی سیستمعامل آیفون را آغاز کرد. این فرآیند به معنای بهبود قابلیتها، بهینهسازی عملکرد و افزودن ویژگیهای جدیدی بود که تجربهی کاربری را ارتقا میداد. علاوهبر افزودن ویژگیهای جدید، نام جدیدی نیز برای این سیستمعامل انتخاب شد: iOS 4.
در iOS 4، ویژگی چندکاره به کاربران اجازه میداد همزمان، چند برنامه را باز نگه دارند و بین آنها جابجا شوند. اگرچه اندروید سالها بود که از این ویژگی پشتیبانی میکرد، اپل معتقد بود این قابلیت در اندروید با هزینههای زیادی مانند مصرف بیش از حد باتری و کاهش عملکرد دستگاه همراه است. درنتیجه، اپل این قابلیت را با تاخیر، اما بهینهتر و کارآمدتر ارائه داد.
سرانجام در iOS 4، اپل به کاربران اجازه داد پسزمینهی صفحهی اصلی آیفون را تغییر دهند. ازآنجاکه کاربران آیفون تعداد زیادی اپلیکیشن را روی گوشی خود دانلود میکردند، اپل به سازماندهی موثرتری نیاز پیدا کرد؛ اینجا بود که قابلیت پوشهسازی وارد میدان شدند.
حالا کاربران آیفون به جای اسکرول بین صفحاتی مملو از آیکونهای مختلف، تنها با یک حرکت ساده و کشیدن یک اپلیکیشن روی اپلیکیشن دیگر، میتوانستند یک پوشه ایجاد کنند. ازآنجاکه هر پوشه میتوانست تا ۱۲ اپلیکیشن را در خود جا دهد، هر آیفون میتوانست تا ۲۱۶۶ اپلیکیشن را در خود جا دهد.
اینباکس یکپارچه برای ایمیلها یکی دیگر از تغییرات بزرگ iOS 4 بود. پیش از آن، هر حساب ایمیل در اپلیکیشن Mail، اینباکس جداگانهای داشت و کاربران برای دیدن ایمیلهای جدید باید بین آنها جابجا میشدند.
در iOS 4، کاربران برای نخستین بار توانستند فایلهای پیوست را مستقیما با اپلیکیشنهای موجود در آیفون باز کنند. همچنین، چند اپلیکیشن جدید به مجموعه ابزارهای آیفون در iOS 4 اضافه شدند و امکانات بیشتری را در اختیار کاربران قرار دادند.
- iBooks: این اپلیکیشن قبل از اضافه شدن به آیفون، به آیپد اضافه شد.
- Game Center: با اضافه شدن این ویژگی، کاربران میتوانستند پیشرفت و دستاوردهای دوستانشان را در برخی بازیهای ببینند و حتی آنها را به چالش بکشند. گیمسنتر میتوانست بازیکنانی با سطح مهارتِ مشابه را برای رقابت با یکدیگر، بههم وصل کند.
- iADs: اپل با خرید Quattro Wireless به مبلغ ۲۷۵ میلیون دلار، سرویس تبلیغات موبایلی iAds را راهاندازی کرد تا توسعهدهندگان بتوانند از تبلیغات در اپلیکیشنهای خود درآمد کسب کنند. با این حال، به دلیل ترجیح شرکتها به استفاده از پلتفرمهای گستردهتری مانند تبلیغات گوگل، iAds موفقیتی کسب نکرد و نتوانست در بازار جایگاهی پیدا کند.
iOS 5؛ انقلابی در نوتیفیکیشنها و شخصیسازی آیفون
در سال ۲۰۱۱ و با انتشار iOS 5، اپل به یکی از بزرگترین دغدغههای کاربران پاسخ داد و تجربهی کاربری آیفون را به شکلی که باید، بهبود بخشید. با معرفی Push Notifications در iOS 3، کاربران با هجوم نوتیفیکیشنهای متعددِ برنامههای مختلف مواجه شدند که واقعا کلافهکننده بود.
اپل برای حل این مشکل، Notification Center را معرفی کرد که تمام نوتیفیکیشنها در آنجا نشان داده میشدند. برای دسترسی به این بخش، کاربر باید انگشت خود را از بالای صفحه به پایین میکشید.
اپل در iOS 5، نمایش اعلانها را روی لاک اسکرین را معرفی کرد تا حتی در حالتی که گوشی قفل بود، کاربران بتوانند با یک نگاه سریع، پیامها یا تماسهای ازدسترفته را مشاهده کنند. علاوهبراین، کاربر تنها با کشیدن انگشت روی اعلان موردنظر، میتوانست فورا به اپلیکیشن مربوطه برود و به پیامها پاسخ دهد.
Newsstand ویژگی جدید دیگری بود که در iOS 5 معرفی شد، اما چندان مورد استقبال قرار نگرفت. این ویژگی بهصورت پوشه روی صفحهی اصلی ظاهر و برای نگهداری اشتراکهای مجلات و روزنامهها استفاده میشد. برخلاف اپلیکیشنهای دیگر، Newsstand را نمیشد داخل پوشهی دیگری گذاشت یا حذف کرد. بههمیندلیل، برخی کاربران را کلافه کرد.
سال ۲۰۱۱ آغاز محبوبیت توییتر بود و اپل از این محبوبیت در iOS 5 استفاده و این شبکهی اجتماعی را با سیستمعامل جدید خود ادغام کرد. کاربران میتوانستند تنها یکبار با وارد کردن اطلاعات حساب توییتر خود در بخش تنظیمات، این اطلاعات بهطور خودکار برای تمام اپلیکیشنهای دیگر ذخیره کنند. علاوهبراین، اپل امکانات جذابی را برای تعامل با توییتر اضافه کرد:
- توییت کردن عکسها مستقیما از دوربین یا گالری تصاویر
- اشتراکگذاری مقالهها و لینکها از مرورگر Safari در توییتر
- توییت کردن ویدیوها بهطور مستقیم از YouTube
- اشتراکگذاری مکان یا اطلاعات کسبوکارها از طریق Maps
Reader View ویژگی جدید دیگری بود که اپل آن را در مرورگر سافاری معرفی کرد. این قابلیت با حذف تبلیغات و عناصر اضافی مقالات، به کاربر اجازه میداد مقالهی موردعلاقهی خود را به شکل ساده و بدون حواسپرتی بخواند. همچنین، Reader View اندازه و نوع فونت را تغییر میداد تا خواندن متن روی آیفون راحتتر و دلپذیرتر شود.
«Reading List» ویژگی دیگری در iOS 5 بود که کاربر میتوانست مطالب موردعلاقهاش را در آنجا ذخیره کند. در iOS 5 کاربران برای نخستین بار توانستند چندین تب مختلف را در مرورگر سافاری باز کنند و بین آنها جابجا شوند. البته آیفون در آن زمان محدودیت رم داشت، بنابراین برخی تبها هنگام بازگشت به آنها، دوباره بارگذاری میشدند.
ویژگی جذاب دیگر، اپلیکیشن Reminders بود که بهکمک آن کاربران میتوانستند لیست خرید، یادداشتها و کارهای خود را مستقیما روی آیفون ذخیره کنند. بهروزرسانی دوربین هم اجازه دسترسی به آن را حتی وقتی صفحهی گوشی قفل بود، فراهم کرد. کاربران همچنین میتوانستند برای ثبت عکس از دکمهی افزایش صدا استفاده کنند و برای نخستینبار، عکسهای خود را ویرایش کنند. اپل این ویژگی را پیشتر در Mas OS معرفی کرده بود.
دیکشنری سیستمی ویژگی دیگری بود که به iOS 5 اضافه شد. کاربران بهکمک این ویژگی میتوانستند با هایلایت کردن هر کلمه در هر اپلیکیشنی، معنای آن را در لحظه مشاهده کنند. اما جذابترین بخش iOS 5 آن بود که آیفون میتوانست بدون اتصال به کامپیوتر راهاندازی و استفاده شود.
آیفون در ابتدای عرضه، هماهنگی جذابی با iTunes داشت که انتقال موسیقی، لیست مخاطبین و اطلاعات دیگر را آسان میکرد. اما این وابستگی به مرور زمان محدودکننده شد. با iOS 5، اپل این مشکل را برطرف کرد و آیفون را به دستگاهی مستقل تبدیل کرد که بدون نیاز به کامپیوتر راهاندازی و بهروزرسانی میشد.
این نسخه قابلیتهای جدیدی مانند عکس پروفایل و امتیاز را به Game Center اضافه کرد و با معرفی آیمسیج، انقلابی در پیامرسانی ایجاد کرد. آیمسیج امکان ارسال پیام، عکس، ویدئو، پیام گروهی و ویژگیهایی مثل رسید خواندن پیام، نمایش تایپ کردن و رمزگذاری را فراهم کرد. تا آن زمان، تمامی پیامهای ارسالی از آیفون، سبزرنگ بودند و بههمین دلیل، آیکون این اپلیکیشن پیامرسان نیز به جای آبی، سبزرنگ بود.
iOS 6؛ از گسترش قابلیتهای Siri تا Maps
تا سال ۲۰۱۲، اپل بیش از ۳۶۵ میلیون دستگاه iOS فروخته بود که بیش از ۸۰ درصد آنها از iOS 5 استفاده میکردند. این یکپارچگی، مزیت بزرگی برای اپل نسبت به اندروید بود، زیرا تنها ۷ درصد از کاربران اندروید به آخرین نسخه که همزمان با iOS 5 عرضه شده بود، بهروزرسانی کرده بودند.
اپل با معرفی آیفون 4S و iOS 5، نام دستیار صوتی جدیدش Siri را سر زبانها انداخت. با عرضهی iOS 6، اپل Siri را به آیپد آورد و قابلیتهای آن را گسترش داد. حالا سیری میتوانست اطلاعات دقیقتری درباره ورزشها، رستورانها و فیلمها ارائه دهد و حتی با یک دستور صوتی برنامهها را باز کند.
اپل همان رویکردی را که برای توییتر در iOS 5 اجرا کرده بود، این بار با فیسبوک در iOS 6 پیاده کرد. همچنین، اپلیکیشن Phone در iOS 6 با قابلیتهای جدیدی مانند Reply with Message و Remind Me Later بهروزرسانی شد.
اپل در iOS 6 ویژگی Do Not Disturb را برای مدیریت اعلانها معرفی کرد که تماسها و هشدارها را بیصدا میکرد تا کاربر در زمان مناسب به آنها رسیدگی کند. همچنین FaceTime بهبود یافت و امکان استفاده از آن بدون Wi-Fi و همگامسازی شماره تلفن و اپل آیدی فراهم شد. این تغییرات پاسخ به تماسهای FaceTime و پیامهای iMessage از آیپد یا مک را ممکن کرد.
Maps یکی از بحثبرانگیزترین اپلیکیشنهای جدیدی بود که به iOS 6 اضافه شد
سافاری هم با ویژگیهایی مانند همگامسازی تبها، مطالعه آفلاین و آپلود عکس بهبود یافت و اینباکس VIP اپلیکیشن Mail، ایمیلهای مهم را برجسته میکرد. Passbook نیز امکان ذخیره آسان بلیتها و کارتهای پرواز را به همراه پیشنهادهای هوشمند ارائه داد.
بااینحال، Apple Maps که جایگزین Google Maps شده بود، باوجود قابلیتهایی مثل مسیریابی صوتی و نمای سهبعدی، بهدلیل خطاهای اطلاعاتی و تصویری، با انتقادهای گسترده مواجه شد. این انتقادات باعث شد Google Maps به یکی از محبوبترین اپهای اپ استور تبدیل شود.
مشکلات Apple Maps منجر به عذرخواهی رسمی تیم کوک تنها ۹ روز پس از عرضه iOS 6 شد. اختلافات داخلی نیز بالا گرفت و در نهایت اسکات فورستال در اکتبر ۲۰۱۲ برکنار و تیم مدیریتی اپل با حضور جانی آیو بازسازی شد.
iOS 7؛ انقلاب طراحی مسطح
iOS 7 تحت مدیریت جانی آیو در سال ۲۰۱۳، با طراحی کاملاً مینیمال و مسطح، انقلابی در ظاهر و تجربه کاربری این سیستمعامل ایجاد کرد. این تغییرات که جایگزین طراحی قدیمی و پرجزئیات شدند، در ویدیوی معرفی با استقبال پرشور مواجه شد.
اما تغییرات فقط به ظاهر محدود نبودند؛ اضافه شدن ویژگیهای نوین، iOS 7 را به سطحی بالاتر از نسخههای قبلی رساند. این نسخه اولین گسست جدی از طراحی تحت تأثیر استیو جابز و اسکات فورستال در iOS 6 بود. برای برخی کاربران، کنار گذاشتن این سبک طراحی با حس نوستالژی و ارتباط عاطفی با میراث جابز همراه بود. بااینحال، اپل با جسارت مسیر جدیدی را در پیش گرفت و از سنتهای گذشته عبور کرد.
ویژگیهای جدید iOS 7 | توضیحات |
---|---|
کنترل سنتر | امکان دسترسی سریع به تنظیمات مهمی مانند وایفای، بلوتوث، حالت پرواز، روشنایی، کنترل پخش موسیقی، چراغقوه و ماشینحساب |
هوش مصنوعی | قابلیت پیشبینی استفاده از اپلیکیشنها براساس زمان با مدیریت هوشمندانه بهروزرسانیِ پسزمینه برای صرفهجویی در مصرف باتری |
ایردراپ | اشتراکگذاری سریع فایلها با کاربران نزدیک، تنها با یک کلیک |
دوربین | امکان جابجایی سریع بین حالتهای مختلف عکاسی (ویدیو، پانوراما و ...) بههمراه فیلترهای زنده برای عکسها |
اپلیکیشن Photos | دستهبندی هوشمند عکسها براساس زمان و مکان، مشاهدهی تصاویر براساس سال و اشتراکگذاری گروهی |
Siri | صدای واقعیتر، اضافه شدن صدای مردانه، قابلیتهای جدید مانند پخش پیام صوتی، تنظیم روشنایی |
CarPlay (با نام اولیهی iOS in the Car) | دسترسی آسان و ایمن به موسیقی، مسیریابی و پیامها هنگام رانندگی با استفاده از Siri |
بهروزرسانی خودکار | بهروزرسانی خودکار اپلیکیشنها بدون نیاز به مشاهدهی اعلانهای مختلف برای هر اپلیکیشن |
اگرچه طراحی جدید ابتدا با مخالفت و انتقاد کاربران مواجه شد، اما در ادامه نشان داد که گامی درست برای اپل بوده است و تحولی بنیادین در سیستمعامل این شرکت رقم زد.
iOS 8؛ نوتیفیکیشنهای تعاملی و Siri هوشمندتر
باوجود نارضایتیهای اولیه از iOS 7، تا سال ۲۰۱۴ حدود ۹۰ درصد کاربران آیفون به این نسخه بهروزرسانی کردند و رضایت بالایی از رابط کاربری و قابلیتهای آن داشتند. اپل این روند را با iOS 8 ادامه داد و تجربه کاربری را با تغییرات موثر و ویژگیهای جدید ارتقا داد:
- نوتیفیکیشنهای تعاملی: پاسخ مستقیم به اعلانها بدون نیاز به باز کردن برنامه.
- کیبورد هوشمند: پیشبینی کلمات و اضافه شدن زبان فارسی.
- همگرایی بین دستگاهها: ادامه فعالیت شروعشده روی آیفون در آیپد یا مک.
- پیامهای گروهی بهتر: امکانات پیشرفته برای مدیریت گروههای چت.
- اپلیکیشن Health: جمعآوری دادههای سلامتی از دستگاههای مختلف.
- اشتراکگذاری خانوادگی: بهاشتراکگذاری خریدها، عکسها و تقویم.
- Apple Pay: قابلیت پرداختهای سریع از طریق آیفون.
- سیری هوشمندتر: فعالسازی با "Hey Siri" و تشخیص آهنگ.
- جستجوی پیشرفته Spotlight: جستجوی سریع در سیستم و اینترنت.
- بهبود Mail: مدیریت بهتر ایمیلها با امکانات جدید مانند گزارش کردن ایمیل بهعنوان خوانده نشده، آرشیو کردن و علامتگذاری.
iOS 8 با تمرکز بر بهبود ارتباطات، افزایش بهرهوری و ارائهی یک تجربهی کاربری یکپارچه، تغییرات بزرگی را در دنیای آیفون ایجاد کرد.
iOS 9؛ آغاز رقابت اپل با اسپاتیفای
در iOS 9، سیری باز هم هوشمندتر شد و ظاهر تکرنگ آن به طراحی رنگارنگ تغییر یافت. عملکرد سیری همچنین ۴۰ درصد بهتر و دقیقتر شد و میتوانست درخواستهای مرتبط با زمان و مکان، مثل یافتن عکسهای گرفته شده در یک مکان خاص را درک کند. همچنین، استفاده از سیری در سراسر سیستم عامل گسترش پیدا کرد و بهطور خودکار تنظیمات خاصی مانند پخش کتابهای صوتی هنگام رانندگی را فعال میکرد.
از دیگر تغییرات مهم iOS 9 میتوان به تغییر نام برنامه Passbook به Wallet، بهبود اپلیکیشن Notes با افزودن چکلیستها و تصاویر و اضافه شدن اطلاعات حملونقل عمومی به Apple Maps اشاره کرد. iOS 9 همچنین اپلیکیشن News را معرفی کرد، حالت Low Power Mode برای صرفهجویی در مصرف باتری ارائه داد و فضای لازم برای بهروزرسانیها را به ۱٫۳ گیگابایت کاهش داد. در نهایت، با معرفی Apple Music، اپل وارد رقابت با اسپاتیفای شد.
iOS 10؛ Raise-to-Wake و لمس سهبعدی
در سال ۲۰۱۶، iOS 10 به همراه آیفون 6S با ویژگیهای جدید معرفی شد. یکی از قابلیتهای جدید، روشن شدن صفحه نمایش با بلند کردن گوشی (Raise-to-Wake) و بررسی اعلانها بدون نیاز به فشردن دکمه بود. همچنین، ویژگی 3D Touch امکاناتی مانند Peek و Pop را به لاک اسکرین اضافه کرد تا کاربران بتوانند پیشنمایش اعلانها را مشاهده کنند و اقداماتی مانند پاسخ سریع به پیامها را انجام دهند.
در این نسخه، کاربران میتوانستند با کشیدن صفحه به راست، به دوربین دسترسی داشته باشند و با سوایپ به چپ، ویجتها را مشاهده کنند. برای اولین بار، درهای سیری به روی توسعهدهندگان باز شد و قابلیتهایی مانند ارسال پیام در WeChat یا رزرو تاکسی ارائه شد. همچنین، ویژگیهای جدیدی مانند تشخیص چهره و اشیا و Memories برای ایجاد کلیپهای ویدئویی از عکسها و ویدئوها معرفی شد.
اپلیکیشن Maps نیز با امکانات جدیدی مانند نمایش ترافیک، یافتن مکانهای مهم و زمانبندی دقیق سفر بهروز شد. برنامه Home نیز به کاربران این امکان را میداد تا سناریوهای مختلف مربوط به خانه هوشمند مانند خاموش کردن چراغها و قفل کردن درها را تنظیم کرده و آنها را از طریق سیری یا کنترل سنتر فعال کنند.
درنهایت، پیامرسان اپل نیز با امکانات جدید مانند ارسال پیامهای دستخطی، تبدیل متن به ایموجی، اضافه کردن استیکر یا آیکون به تصاویر و ویدئوها ارتقا یافت.
iOS 11؛ بهینهسازی برای زندگی هوشمندتر
اپل با معرفی iOS 11 در سال ۲۰۱۷ تغییرات چشمگیری را در بخشهای مختلف سیستم عامل خود مانند پیامرسان، دوربین، نقشه، اپ استور و حتی Siri ایجاد کرد.
ویژگی | توضیحات |
---|---|
Messages | اضافه شدن App Drawer برای دسترسی سریع به اپلیکیشنهای جانبی، استیکرها و GIFها؛ همگامسازی پیامها با iCloud؛ ارسال و دریافت پول از طریق Apple Pay |
Siri | صداهای طبیعیتر، رابط کاربری جدید و قابلیت ترجمهی متون |
دوربین و فایلها | استفاده از فرمتهای جدید برای عکس و ویدئو که فضای ذخیرهسازی را نصف میکرد؛ امکان ویرایش Live Photos و افزودن افکتهایی مانند Boomerang |
Control Center | طراحی دوباره به صورت یک صفحهای |
Notification Center | ادغام کامل با لاک اسکرین |
Maps | اضافه شدن نقشهی طبقات مرکزهای خرید و فرودگاهها؛ نمایش محدودیت سرعت و راهنمای مسیرها برای تعیین مسیر مناسب در خروجیها |
Do Not Disturb While Driving | غیرفعال کردن نمایشگر و بیصدا کردن اعلانها هنگام رانندگی؛ ارسال پیام خودکار مبنی بر پاسخگویی پس از رسیدن به مقصد |
Home App | پشتیبانی از اسپیکرهای هوشمند و AirPlay2 برای تنظیم صدا در چند اتاق |
App Store | طراحی مجدد پس از ۹ سال؛ اضافه شدن تب Today برای کشف اپهای جدید و بخش اختصاصی برای بازیها |
نسخهی iOS 11 نشاندهندهی رویکرد اپل برای ایجاد یک اکوسیستم هماهنگتر و کاربردیتر بود که در نسخههای بعدی نیز ادامه یافت.
iOS 12؛ تجربهای یکپارچه از آیفون تا واقعیت افزوده
iOS 12 در سال ۲۰۱۸ معرفی شد. اپل در این نسخه، توجه ویژهای بر بهبود عملکرد، بهخصوص برای دستگاههای قدیمی، داشت؛ بهگونهای که اپلیکیشنها ۴۰ درصد و کیبورد ۵۰ درصد سریعتر باز میشدند.
واقعیت افزوده (Augmented Reality یا AR) برای نخستین بار در iOS 12 معرفی شد. اپل با همکاری Pixar، فرمت جدیدی به نام USDZ طراحی کرد که امکان ذخیرهسازی و نمایش تجربههای AR با کیفیت بالا را فراهم میکرد. اپلیکیشن Measure، یکی از اپلیکیشنهای جدیدی بود که این قابلیت را نمایش میداد. با این برنامه، کاربران میتوانستند دوربین دستگاه را بهسمت جسمی واقعی بگیرند و بهراحتی فاصله یا ابعاد آن را اندازهگیری کنند.
در iOS 12، اپلیکیشن Photos با قابلیت Search Suggestions امکان یافتن سریع لحظات یا مکانهای خاص را فراهم کرد. تب جدید For You نیز مرور خاطرات شیرین را در قالب آلبومهای متنوع سادهتر کرد. سیری با Siri Shortcuts هوشمندتر شد و کاربران توانستند دستورات خاص را با عبارتی کوتاه اجرا کنند. ویژگی Do Not Disturb At Bedtime برای کاهش حواسپرتی، اعلانها را مخفی و صفحه را هنگام خواب تاریک میکرد. ابزار Screen Time نیز گزارشی هفتگی از زمان استفاده از اپلیکیشنها، تعداد باز شدن گوشی و اعلانهای دریافتی ارائه میداد.
با معرفی Memoji در iOS 12، کاربران میتوانستند ایموجیهایی کاملا شخصیسازی شده و شبیه به خودشان بسازند. همچنین، Animoji ارتقا یافت و علاوهبر اضافه شدن شخصیتهایی مانند ببر و شبح، قابلیت ردیابی زبان نیز اضافه شد.
تماسهای ویدئویی در iOS 12 به سطح جدیدی ارتقا یافت. با Group FaceTime کاربر میتوانست حداکثر با ۳۲ نفر بهصورت همزمان، تماس تصویری برقرار کند. اپلیکیشنهای Stocks و Voice Memos با طراحی جدید و امکانات بیشتر بازطراحی شدند. نام iBooks به Apple Books تغییر یافت و با ظاهری مدرنتر عرضه شد.
iOS 13؛ تاریکتر، سریعتر، هوشمندتر
اپل در سال ۲۰۱۹ با معرفی iOS 13 ویژگیهای هیجانانگیزی را عرضه کرد. یکی از برجستهترین ویژگیها، حالت تاریک (Dark Mode) بود که پسزمینههای روشن را تاریک و استفاده از آیفون را در شب راحتتر میکرد.
عملکرد دستگاه با iOS 13 بهینه و باز شدن اپلیکیشنها دو برابر سریعتر شد، حجم دانلود و بهروزرسانی اپها بهترتیب ۵۰ و ۶۰ درصد کاهش و سرعت Face ID نیز ۳۰ درصد افزایش یافت. اپلیکیشن Reminders با قابلیتهایی مانند افزودن جزئیات مکانی و پیوست فایلها، ارتقا یافت. Apple Maps با دادههای دقیقتر، ویژگی Look Around (مشابه Street View) و نوار علاقهمندیها بازطراحی شد.
در بخش حریم خصوصی، قابلیت Sign in with Apple معرفی شد که امکان ثبتنام در اپها را بدون افشای اطلاعات شخصی فراهم میکرد. همچنین، ویدئوهای دوربینهای امنیتی با Homekit Secure Video مستقیما در خانه، تحلیل و بهصورت رمزگذاری شده در iCloud ذخیره میشدند.
مموجی با امکانات جدید و استیکرهای اختصاصی، جذابتر شد و اپلیکیشن Photos با ابزارهای ویرایش جدید برای عکس و ویدئو و سازماندهی هوشمند، خاطرات را به شکلِ داستانی زیبا نمایش میداد. iOS 13 با قابلیتهایی مانند اشتراک صوتی، Siri طبیعیتر و مدیریت تماسهای ناشناس، تجربهای مدرن و کارآمد را ارائه کرد.
iOS 14؛ ویجتها و اپلیکیشن ترجمه
iOS 14 با تغییراتی مهم برای کاربران آیفون، در سال ۲۰۲۰ معرفی شد. مهمترین این تغییرات عبارت هستند از:
- App Library: این قابلیت، برنامهها را بهصورت خودکار در دستهبندیهای مشخصی، سازماندهی میکرد. کاربران همچنین میتوانستند صفحات اضافی اپلیکیشنها را در حالت ویرایش (Jiggle Mode) مخفی کنند.
- ویجتها: اضافه شدن ویجتها به صفحهی اصلی، سطح جدیدی از سفارشیسازی را به iOS آورد که پیشتر ممکن نبود.
- تصویر در تصویر (Picture in Picture): قابلیتی که قبلا در آیپد وجود داشت، حالا به آیفون هم اضافه شد و امکان تماشای ویدئو در پنجرهای کوچک، در کنار استفاده از سایر برنامهها را فراهم کرد.
- Siri بهبود یافته: طراحی جدید Siri به شکل فشرده، دیگر محتوای صفحه را پنهان نمیکرد.
- اپلیکیشن Translate: این برنامه با قابلیت ترجمهی زنده و تشخیص خودکار زبان، ارتباط بینالمللی را آسانتر کرد.
- Messages: کاربران دیگر میتوانستند پیامهای مهم را پین کنند. همچنین، قابلیتهای جدیدی به Memoji اضافه شدند.
- کلید دیجیتال خودرو (Digital Car Key): کاربران میتوانستند با آیفون، خودروی خود را باز کنند. این ویژگی، ابتدا برای BMW سری ۵ قابل استفاده بود.
- App Clips: نسخههای کوچک و سریع اپلیکیشنها معرفی شد تا کاربران بتوانند بدون نیاز به دانلود کامل اپ، از خدمات آنها استفاده کنند.
iOS 15؛ تمرکز بیشتر، بهرهوری بالاتر با Focus
در سال ۲۰۲۱، iOS 15 با مجموعهای از بهبودها و ویژگیهای نوآورانه معرفی شد و تجربهی کاربران را در برقراری ارتباط، سازماندهی و بهرهوری دستگاههای اپل را ارتقا داد.
ویژگیهای iOS 15 | توضیحات |
---|---|
ارتقای FaceTime | پشتیبانی از صدای فضایی (Spatial Audio)، کاهش نویز و تقویت صدای محیط، اضافه شدن حالت پرتره برای محو کردن پسزمینه، ارسال لینک تماس به دیگران حتی کاربران ویندوز و اندروید |
SharePlay | امکان گوش دادنِ مشترک به موزیک، تماشای فیلم و اشتراکگذاری صفحه نمایش با دیگران هنگام تماس با FaceTime |
Focus | تنظیم زمان دریافت اعلانها |
Live Text و Visual Lookup | تشخیص متنهای دستنویس، شناسایی حیوانات، اشیا و مکانها در تصاویر و قابلیت جستجو از طریق Spotlight |
Wallet | پشتیبانی از کلیدهای دیجیتال خودرو، هتل و کارتهای شناسایی |
بهروزرسانی Maps | نقشهی سهبعدی با حالت شب و نمایش جزئیات از ارتفاع، استفاده از واقعیت افزوده برای یافتن مسیرهای پیادهروی و خروجیها |
Weather | نقشههای آبوهوایی پیشرفته شامل دما، بارش و کیفیت هوا |
iOS 15 با تمرکز بر اتصال بهتر کاربران، افزایش تمرکز و هوشمندسازی دستگاهها، تجربهای جذاب تر و کاربردیتر ارائه کرد.
iOS 16؛ بهبودهای لاک اسکرین
در iOS 16، طراحی سیستمعامل به شکلی تغییر کرد که حس شخصیسازی و راحتی بیشتری را برای کاربران به ارمغان آورد. لاک اسکرین حالا ویژگیهای جذابتری داشت؛ کاربران میتوانستند ویجتها را اضافه کنند، رنگ و فونت را تغییر دهند یا حتی برای محیطهای مختلف مانند کار و خانه، صفحههای جداگانه تنظیم کنند. برای جلوگیری از شلوغی لاک اسکرین، اعلانها به شکل منظم و از پایین صفحه نمایش داده میشدند.
همچنین، اعلانها هوشمندتر شدند و امکان ویرایش پیامها فراهم شد. ویژگی جدیدی هم به کاربران این امکان را میداد که متون را از ویدیوها کپی کنند. در مجموع، iOS 16 تجربه زندگی دیجیتال را سادهتر، جذابتر و امنتر کرد.
iOS 17؛ تجربه یکپارچه اکوسیستم
با معرفی iOS 17 در سال ۲۰۲۲، اپل گام بزرگی به سوی یکپارچگی در اکوسیستم خود برداشت. در این نسخه، دستیار صوتی Siri برای فعال شدن نیاز به گفتن "Hey Siri" نداشت و کاربران میتوانستند دستورات متوالی را بدون نیاز به فعالسازی مجدد سیری صادر کنند.
همچنین اپلیکیشنهایی مانند Phone، فیستایم و Messages بهبود یافتند و ویژگی جدیدی به نام NameDrop به ایردراپ اضافه شد که امکان اشتراک سریع اطلاعات تماس را بین کاربران آیفون فراهم میکرد.
در iOS 17، اپلیکیشن جدیدی به نام Journal معرفی شد که به کاربران امکان ثبت خاطرات روزانه را به شکلی ساده و جذاب میداد. ویجتها در iOS 17 تعاملیتر شدند و کاربران میتوانستند بدون باز کردن اپلیکیشنها، با آنها تعامل کنند. ویژگی StandBy نیز مشابه حالت Nightstand در اپل واچ معرفی شد که به کاربران اجازه میداد آیفون خود را در حالت ایستاده قرار داده و از آن به عنوان ساعت یا نمایشگر دیگر استفاده کنند.
iOS 18؛ ورود جدی هوش مصنوعی به آیفون
iOS 18 در تاریخ ۲۴ سپتامبر سال ۲۰۲۴ عرضه شد و برخی از قابلیتهای جدیدِ اپل اینتلیجنس (Apple Intelligence)، پلتفرمی مبتنی بر هوش مصنوعی، را به تدریج دردسترس کاربران قرار داد. اپل در کنار ادغام Siri و ChatGPT به کاربران امکان تولید پیشرفتهی متن و تصویر را میدهد؛ ویژگیهایی که مخصوص آیفون ۱۵ پرو و مدلهای جدیدتر است.
ویژوئال اینتلیجنس، قابلیت دیگری است که در iOS 18.2 معرفی و بهدلیل محدودیتهای سختافزاری فقط برای آیفون ۱۶ ارائه شده است. این ویژگی، با استفاده از دکمهی کمرا کنترل فعال میشود و بهکمک آن میتوانیم تصاویر ثبت شده را در گوگل جستجو کنیم یا بهکمک ChatGPT، اطلاعات بیشتری در مورد هر تصویر بهدست آوریم.
اکنون با ابزار Clean Up در Photos میتوانید اشیای مختلف را از تصاویر حذف کنید. تمام پردازشها بهصورت آفلاین و سریع، روی خود گوشی انجام میشود و نتیجهی بهدست آمده در بیشتر موارد، بسیار طبیعی و تمیز است، مخصوصا برای اشیای کوچک.
ابزار نوشتاری هوش مصنوعی آیفون (Writing Tools)، در سافاری و Notes دردسترس است. بهکمک این ابزار میتوانیم متن خود را بزنویسی یا تصحیح کنیم یا لحن آن را تغییر دهیم. بااینحال، نسخهی بتای iOS 18.2 هنوز برخی قابلیتها را مانند خلاصهنویسی نکات کلیدی و ایجاد جدول ندارد و از زبان فارسی تیز پشتیبانی نمیکند.
اپل، با معرفی ابزارهای هوش مصنوعی جدیدش در حوزهی تولید تصویر، تجربهای جذاب و متفاوت را ارائه داده است:
- ایمج پلیگراند: تبدیل متن به تصاویر کارتونی دوبعدی یا سهبعدی
- ایمج واند: تبدیل طرحهای ساده و دستی به تقاشیهای کارتونی حرفهای
- جنموجی: ساخت ایموجیهای اختصاصی و دلخواه
اما در کنار قابلیتهای هوش مصنوعی که برای کاربران آیفونهای قدیمیتر دردسترس نیست، iOS 18 تغییرات گسترده و موردانتظار فراوانی را به آیفون آورد؛ ازجمله تغییرات گسترده هوم اسکرین مانند چینش آزادانهتر آیکونها، انتخاب حالت تیره و روشن و تغییر رنگ سراسری آیکونها، امکان تغییر تاگلهای سمت چپ و راست لاک اسکرین، سفارشیسازی کنترل سنتر، تغییرات گستردهی اپلیکیشن Photos، امکان زمانبندی پیامها در آیمسیج و سرانجام پشتیبانی از استاندارد RCS که البته در ایران در دسترس نیست، زیرا عملکرد آن به اپراتورهای موبایل بستگی دارد.
اپل همچنین با قابلیت Math Notes، ماشینحساب را با Notes ادغام کرده است و حالا میتوانید معادلات ریاضی را هنگام یادداشتبرداری در این اپلیکیشن، بنویسید. از ویژگیهای مهم دیگر iOS 18 میتوان به ضبط و رونوشت خودکار مکالمات تلفنی، یکپارچهسازی تقویم و یادآورها، بهبودهای اپلیکیشن ژورنال و قابلیت خلاصهسازی متون در سافاری اشاره کرد.
iOS، از جرقهای ساده در ذهن طراحان اپل تا تبدیل شدن به یکی از بزرگترین اکوسیستمهای دیجیتال جهان، مسیری طولانی و پرفرازونشیبی را پیموده است. این سیستمعامل، نهتنها تحولی در نحوهی ارتباط انسانها با فناوری ایجاد، بلکه استانداردهای تازهای را در دنیای موبایل تعریف کرد و تجربهای بینظیر را از سادگی، کارایی و امنیت به کاربران ارائه داد.
سیستمعامل آیفون از اولین نسخهای که نحوهی تعامل انسانها با فناوری را متحول کرد تا نسخههای پیشرفتهی امروزی که با بهرهگیری از هوش مصنوعی و یکپارچگی با سایر دستگاههای اپل، اکوسیستمی منسجم و قدرتمند بهوجود آورده، همواره در حال نوآوری بوده است.
با هرچه محبوبتر شدن فناوریهای نوظهور مانند واقعیت افزوده و هوش مصنوعی، آیندهی iOS هیجانانگیز به نظر میرسد؛ حال باید منتظر ماند و دید اپل چگونه این مسیر تکامل را ادامه خواهد داد.