۶ نکته مهم برای ترکیب بندی جذاب در عکاسی طبیعت
عکاسی حرفهای، چالشهای فراوانی دارد؛ از دقت به نور و تنظیمات نوردهی گرفته تا انتخاب نوع دوربین و لنز. اما سازندهی یک تصویر ماندگار، نه این تنظیمات پیچیده هستند و نه حتی ابزارهای چند ده میلیونی؛ بلکه عکاس و نوع نگاه او به دنیای اطراف خود است که ارزش یک عکس را تعیین میکند. چه بسا افراد متعددی را دیده باشید که ضمن در دست داشتن تجهیزاتی حسرتبرانگیز، حسرت یک کادر دلنشین و بهیاد ماندنی را به دل شما گذاشتهاند!
بنابراین فارغ از مبحث گستردهی ابزار عکاسی، نوع نگاه شما و ترکیب و چینشی که از فضای مورد نظرتان انتخاب کردهاید، اولین چیزی است که ارزش تصویر شما را معرفی میکند. اما باید در نظر داشت که چنین مسئلهای، هرگز بهطور کامل برآمده از استعداد و سلیقه نیست و حتی همین دو ویژگی نیز با تمرین و رعایت نکات و قوانین اصولی دنیای عکاسی و ترکیببندی، قابل پیشرفت هستند.
در این میان، عکاسی طبیعت، یکی از فوقالعادهترین ژانرهای عکاسی برای تمرین مهارت ترکیببندی است. چراکه در آرامش و سکون طبیعت، بهخوبی این فرصت را خواهید داشت که خلاقیت خود را فارغ از هرگونه هیاهوی شهری و جنبوجوشهای ناگهانی، برای کشف و ثبت یک کادر چشمنواز و موزون بهکار ببرید و قوانین ترکیببندی را بدون عجله و سرفرصت، دستمایهی تمرین خود قرار دهید.
بنابراین با زومیت همراه باشید تا بر ۶ نکته از اصولیترین قوانین عکاسی طبیعت که موجب جذابیت بصری تصویر شما خواهند شد، مروری داشته باشیم.
۱. از قانون یکسوم استفاده کنید
عادت به قرار دادن سوژه در مرکز تصویر را رها کنید و مانند تمام عکاسان حرفهای، برای قانون یک سوم ارزش خاصی قائل شوید. برای این کار، تصویر را بهطور فرضی به سه بخش عمودی و سه بخش افقی تقسیم کنید. البته تقریباً تمامی دوربینها از این امکان برخوردار هستند و کافی است سوژهی خود را در محل تقاطع یکی از خطهای عمودی و افقی تقسیمکننده قرار دهید و کار را تمام کنید.
البته در مواقعی که سوژهی طبیعت شما همانند تصویر بالا یک منظره باشد، باید طوری عمل کنید که بخش مهمتر منظره، دو سوم تصویر را در بر بگیرد. بهطور مثال اگر بخش جذاب تصویر شما زمین است، دوم سوم پایینی تصویر را به زمین و یک سوم بالایی آن را به آسمان اختصاص دهید یا اگر یک آسمان دلپذیر را در مقابل چشمان خود میبینید، تنها یک سوم پایینی تصویر را به زمین اختصاص دهید.
۲. از درخت یا گیاهان برای چارچوب بخشیدن به کادر استفاده کنید
برای برجسته کردن سوژهی اصلی در نمای دور، از سوژههای موجود در پیشزمینه بهره ببرید و گیاهان و درختان را در این مسیر، دوستان خود بدانید؛ چراکه این گیاهان یا هر مورد عمودی دیگری، به درخشش بیشتر منظرهی مورد نظر شما کمک خواهند کرد!
۳. نقطهای جذاب برای پیشزمینه در نظر بگیرید
در تصویر بالا همانطور که بهنظر میرسد، آبشار زیبای این جنگل، سوژهی اصلی است. اما باید در نظر داشت که علت جلب توجه این آبشار و درک دور و عمیق بودن آن در تصویر، به علت درنظرگرفتن سرخسهای ظریف و زیبایی است که در جلو و پیشزمینهی تصویر نقشآفرینی میکنند. بنابراین برای تأکید بر سوژهی مهم پسزمینه و القای عمق آن، گاهی میتوان روی سوژههای غیر اصلی هم حساب کرد.
۴. نقطهی گریز را کشف کنید
نقطهی گریز یا تلاقی در یک تصویر، همان جایی است که دو خط موازی به هم نزدیک میشوند و بههم میرسند. جالب است بدانید که نقاشان قرون وسطایی نیز از همین تکنیک و کوچک شدن تدریجی اشیاء برای عمقبخشی و سهبعدی سازی اثر خود استفاده میکردند؛ چرا ما ازین تکنیک بیبهره بمانیم؟ پس نقطهی گریز منظرهی خود را کشف کنید و با این کار، چشم بینندگان را روی تصویر خود خیره نگهدارید.
۵. از خطوط مورب استفاده کنید
ایجاد حرکت در تصویر، یکی از وظایف همیشگی خطوط مورب در تصویر است که در صورت بهرهگیری مناسب از آن، میتوان بر فاصلهی اشیاء در پسزمینه و پیشزمینه تأکید کرد و به جذابیت تصویر افزود؛ بنابراین هرگز از چنین خطوطی برای جلب نگاه مخاطبان خود غافل نشوید.
۶. بازتابها را از دست ندهید
با نقشآفرینی بازتابها در صحنه، نوبت به پا پس کشیدن قانون یکسوم فرا میرسد. پس بدون توجه به این قانون، خط افق را در مرکز تصویر قرار دهید و به تماشای بازتاب منظرهی زیبای خود در سطح آب بنشینید!
نکاتی که باهم مرور کردیم، از اولین و مهمترین نکات عکاسی هستند که یک عکاس، فارغ از ابزارآلات گران یا ارزانقیمت خود باید بداند. در این مسیر، شما نیز میتوانید تجربیات الهامبخش عکاسی خود را با ما و سایر کاربران زومیت به اشتراک بگذارید.
نظرات