پذیرش فناوریهای جدید در صنعت ساخت و ساز برای ادامه رشد و تکامل این صنعت ضروری است. مواردی چون افزایش ایمنی، افزایش بهرهوری، کاهش زمان و هزینهها همواره از دغدغههای اصلی این صنعت است. روشهای ساخت و ساز و فناوریهای نوین روز به روز معرفی شده و جایگزین راهکارهای سنتی قدیمیتر میشوند. طی سالیان اخیر، ورود فناوریهای نوین به صنعت ساختمان به افزایش سرعت، افزایش کیفیت و کاهش هزینهها کمک شایانی کرده است. اما باید توجه داشت که هر روش ساخت و هر فناوری، مزایا و معایب خود را داشته و باید با دقت برای هر پروژه ارزیابی شود. وال مش از جمله فناوریهای نوینی است که امروزه در صنعت ساختمان ایران مورد استقبال قرار گرفته و مزایای فراوانی در مقایسه با سایر روشهای سنتی ارائه داده است. برای آشنایی بیشتر با این فناوری میتوانید مقاله وال مش چیست را مطالعه کنید. با این حال وال مش نیز ممکن است محدودیتها و معایبی با توجه به شرایط خاص هر پروژه داشته باشد.
وال مش چیست؟
وال مش فناوری نوین مهار لرزهای دیوارهای غیرسازهای ساختمان است. این روش در پیوست ششم استاندارد 2800 معرفی شده و در واقع جایگزینی برای روشهای قدیمی مانند وال پست و میلگرد بستر است. وال مش کامپوزیتی متشکل از یک پلاستر گچی یا سیمانی است که با توری فایبرگلاس تقویت شده است. در این روش، مقاطع فولادی سایر روشها حذف شده و با کاهش هزینهها و افزایش سرعت اجرا، بهرهوری پروژههای ساختمانی افزایش یافته است. به دلیل مزایای فراوانی که وال مش در مقایسه با وال پست ارائه داده است، به طور چشمگیری در صنعت ساختمان ایران از این روش استقبال شده. با این حال، مانند هر فناوری دیگری، وال مش نیز با معایب و محدودیتهایی مواجه است. در ادامه مزایای و معایب وال مش را بررسی خواهیم کرد.
مزایای وال مش
از اصلی ترین مزایای وال مش که آن را به روشی مناسب برای مهار لرزهای دیوارها تبدیل کرده است میتوان به سرعت بالا، کیفیت مناسب و هزینه کمتر اشاره کرد. با این حال مزایای وال مش در این موارد خلاصه نشده و این روش برتریهای زیادی در مقایسه با روشهای دیگر ارائه میدهد. از جمله مزایای وال مش نسبت به سایر روشهای سنتی مانند وال پست و میلگرد بستر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وال مش از سایر روشهای قدیمی ارزانتر است. هزینه اجرای وال مش در مقایسه با وال پست 20 تا 40 درصد کمتر است.
- سرعت اجرای وال مش در مقایسه با سایر روشها بالاتر است. همچنین به دلیل حذف میلگرد بستر و وادارها و … مرحله دیوارچینی با سهولت و سرعت بیشتری انجام میشود.
- اجرای وال مش آسان است و یک تیم اجرایی نیمه ماهر نیز برای اجرای وال مش کافیست.
- به دلیل سازگاری مصالح وال مش با مصالح دیوار، در آینده در نازککاری ترک به وجود نمیآید. در حالی که در دیوارهای مهار شده با استفاده از وال پست، به دلیل اختلاف ضریب انبساط حرارتی مصالح دیوار و وادارها، با گذشت زمان، نازککاری دچار ترک خواهد شد.
- در راهکار وال مش بر خلاف روش وال پست نیازی به استفاده از وادارهای قائم و تیرکهای افقی نیست و تمام عملیات مربوط به آنها از جمله ساخت و آمادهسازی وادارها، اجرای لایه ضد زنگ، جوشکاری، سوراخکاری بتن، نصب پلیت در بتن و … حذف میشود.
- در دیوارهای مهار شده با وال مش بر خلاف روش وال پست نیازی به استفاده از میلگرد بستر نیست.
- به دلیل حذف وادارها، تیرکها، صفحههای فلزی، میلگرد بستر و ... در وال مش، مرحله دیوارچینی با سهولت و سرعت بیشتری انجام میشود.
- دیوارهای مهار شده با وال مش محدودیتی در طول و ارتفاع ندارند.
- با توجه به اینکه تمام مراحل اجرای وال مش بعد از اتمام دیوارچینی انجام میشود، بهترین راهکار جهت مقاومسازی دیوارهای از پیش اجرا شده وال مش است.
معایب وال مش
هر پروژه ساختمانی دارای ویژگیها و نیازهای منحصر به فردی است. این شرایط و چالشها باید در انتخاب بهترین روش ساخت برای پروژه مدنظر قرار گیرند. اگرچه وال مش مزایای فراوانی دارد، اما نباید فراموش کرد که همانند هر روش ساخت دیگری، دارای معایب و محدودیتهای خود است. از جمله معایب وال مش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- امروزه افراد زیادی اقدام به تولید و فروش وال مش کردهاند. در این میان تولیدکنندگان و فروشندگان متفرقهای که بدون دانش فنی کافی اقدام به فروش میکنند نیز زیاد شده است. همین مسئله برای برخی از پروژهها مشکل ساز شده چرا که بدون تحقیق کافی اقدام به تهیه وال مش از فروشندگان غیرمعتبر نموده و محصولات غیراستاندارد تهیه کردهاند. تولید والمش امری بسیار تخصصی و فنی بوده و باید توسط افراد با دانش علمی بالا انجام شود. مش فایبرگلاس وال مش باید از استحکام کششی بالایی برخوردار باشد و مقاومت کششی آن باید مطابق استانداردهای معتبر در آزمایشگاه تست و تایید شود. موضوع بسیار مهم دیگر پایداری و دوام این مش در محیط قلیایی پلاستر سیمانی است. مقاومت قلیایی مش باید در آزمایشگاه سنجیده شود و حتما از مش مقاوم در برابر قلیا در پلاسترهای سیمانی استفاده شود. همچنین پلاستر ویژه والمش نیز الزامات فنی به خصوصی دارد. این پلاستر باید از مقاومت چسبندگی بالایی برخوردار باشد تا عملکرد مناسب والمش را تضمین کند. مدیران پروژههای ساختمانی باید محصولات وال مش را از معتبرترین تولیدکنندگان این محصول تهیه کنند تا از کیفیت بالای این محصولات مطمئن باشند.
- دیوارهای مهار شده با وال مش محدودیتی در طول و ارتفاع ندارند و دیوار با هر ارتفاعی که باشد بدون نیاز به تیرک افقی و یا وادار قائم، به وسیله وال مش قابل مهار است. با این حال، در مرحله دیوارچینی، اگر ارتفاع دیواری بیش از 6 متر باشد اجرای آن بدون کمک گرفتن از مقاطع فولادی کمی دشوار و چالش برانگیز است.
- نوارهای وال مش باید در هر دو سمت دیوار و دقیقاً مقابل یکدیگر اجرا شوند. اجرای این نوارها در دیوارهای داخلی به راحتی انجام میشود. با این حال، برای دیوارهای پیرامونی که در مجاورت ساختمان همسایه هستند، دسترسی به وجه پشتی آنها به راحتی سایر دیوارها نیست و تنها یک فضای کوچک به اندازه درز انقطاع بین دیوار با ساختمان همسایه وجود دارد. به دلیل عدم وجود فضای کافی و دسترسی مناسب، اجرای وال مش در وجه بیرونی دیوارهای مجاور ساختمان همسایه دشوار است و نیاز به تکنیکهای اجرایی متفاوتی دارد. در صورتی که حداقل 10 سانتیمتر فضا بین دیوار با ساختمان همسایه وجود داشته باشد، به کمک تکنیکهای اجرایی و اجرای مرحله به مرحله میتوان وال مش را اجرا کرد. در صورتی که فاصله دیوار با ساختمان همسایه کمتر از 10 سانتیمتر باشد بهتر است از روش دیگری برای مهار آن دیوار استفاده شود.
- پس از آن که دیوارچینی به صورت متعارف و بدون نیاز به وال پست و میلگرد بستر انجام شد، نوبت به اجرای وال مش میرسد. با این حال در فاصله بین اتمام دیوارچینی و اجرای وال مش، دیوارها بدون مهار جانبی هستند. این مسئله در مناطقی که بادخیز است و سرعت وزش باد بالاست چالش ایجاد میکند. بهترین راهکار در این موارد آن است که در این مناطق توالی فعالیتها به گونهای برنامهریزی شود که در زودترین زمان ممکن پس از اتمام دیوارچینی، اجرای وال مش روی دیوارها شروع شود. همچنین میتوان نبشیهای نگهدارنده دیوار را زودتر نصب کرد تا از حرکت و جابجایی دیوار در این فاصله جلوگیری کنند.
- معمولاً اجرای تاسیسات مکانیکی و برقی بعد از اجرای وال مش انجام میشود. در این مرحله ممکن است برای نصب لولههای تاسیسات، برخی از نوارهای وال مش بریده شوند. لازم است نوارهای بریده شده و آسیب دیده وال مش ترمیم شوند.
بهترین روش مهار لرزهای دیوارها کدام است؟
اشاره شد که در صنعت ساختمان هر پروژه شرایط و ویژگیهای مختص خود را دارد و بر اساس آن باید بهترین روش مهار لرزهای دیوارها را برای پروژه خود انتخاب کند. با این حال مزایای وال مش در مقابل معایب آن بسیار قابل توجه است و این راهکار در حال حاضر در بسیاری از پروژههای ساختمانی با شرایط متفاوت اجرا شده است. تجربه موفق خرید وال مش در بسیاری از پروژههای بزرگ و انبوهسازی کشور نشان میدهد مزایای وال مش برای پروژههای ساختمانی بسیار قابل توجه است و چالشهای آن قابل حل است.
شرکت پدیدار بن نوین مهر برای اولین بار این محصول را داخل ایران تولید کرد و تحت نام تجاری وال مش به بازار معرفی نمود. در حال حاضر نیز شرکت وال مش پیشرو در تولید محصولات مهار دیوار با شبکه الیاف است و محصولاتی با کیفیت و مطابق استانداردهای معتبر داخلی و بینالمللی به بازار عرضه نموده.
نظرات