اسنپدراگون 855 چه قابلیتها و فناوریهایی به همراه دارد
کوالکام روز گذشته نسل جدید تراشهی پرچمدار خود با نام اسنپدراگون ۸۵۵ را رونمایی کرد. این شرکت، ساعاتی پیش و در جریان برگزاری دومین روز از کنفرانس موسوم به Snapdragon Tech Summit اطلاعات و جزئیات بیشتری را از این تراشه ارائه کرد.
کوالکام طی دومین روز از کنفرانس خود با تمرکز روی چند ویژگی کلی، به تشریح قابلیتهای تراشهی جدید اسنپدراگون ۸۵۵ پرداخت که در ادامه به تشریح آن خواهیم پرداخت.
عملکرد و ارتباطات
اسنپدراگون ۸۵۵ با مودم X50 با پشتیبانی از 5G نیز عرضه میشود
کوالکام در تراشهی اسنپدراگون ۸۵۵ از وجود مودم ارتباطی X24 خود استفاده میکند که یکی از جدیدترین مودمهای مخابراتی این شرکت است. البته مودم X50 این شرکت با پشتیبانی از شبکهی ارتباطی 5G تنها در تراشههایی تعبیه خواهد شد که مشتری آن را در خواست کرده باشد. در واقع تولیدکنندگانی که درصدد پشتیبانی از ارتباط 5G باشند، میتوانند تراشهی اسنپدراگون ۸۵۵ را به همراه مودم ارتباطی X50 سفارش دهند. البته باید به این نکته اشاره کنیم که مودم ارتباطی X24 پیشرفتهایی را در مقایسه با نسل گذشته به همراه داشته است. کوالکام در اسنپدراگون ۸۴۵ از مودم ارتباطی X20 استفاده کرده بود. مودم جدید کوالکام از شبکههای ارتباطی LTE کلاس Cat. 20 پشتیبانی میکند که سرعت دانلود ۲ گیگابیت در ثانیه را به همراه دارد، از اینرو اسنپدراگون ۸۵۵ اولین تراشهای است که چنین مشخصاتی را پشتیبانی میکند.
از دیگر مشخصات این تراشه که بهواسطهی مودم ارتباطی 5G حاصل شده، باید به پشتیبانی از شبکههای 5G بلند برد زیر ۶ گیگاهرتزی و طول موج سریع mmWave اشاره کرد. با بهرهگیری از چنین مشخصاتی، اسنپدراگون ۸۵۵ را باید تراشهای با پشتیبانی کامل از شبکهی 5G بدانیم. پشتیبانی از طول موج میلیمتری به این معنی است که کاربران در صورت گرفتن در دامنهی پوشش چنین طول موجهایی میتوانند از سرعت بالای شبکه استفاده کنند؛ حال آنکه در صورت خروج از دامنهی چنین طول موجهایی نیز میتوان با استفاده از موجهای بلند برد زیر ۶ گیگاهرتز، به شبکهی سریع 5G متصل شد.
همچنین اسنپدراگون ۸۵۵ اولین تراشهی پردازشی است که از استاندارد WiFi 6 یا همان 802.11ay پشتیبانی میکند. این استاندارد، امکان بهرهگیری از سرعت دانلود ۱۰ گیگابیت در هر ثانیه را هنگام اتصال به شبکههای وایفای فراهم میکند.
در مورد عملکرد پردازشی، کوالکام تاکید کرده که اسنپدراگون ۸۵۵ اولین تراشهی این شرکت است که همچون تراشهی A12 Bionic اپل مبتنی بر لیتوگرافی ۷ نانومتری توسعه یافته است. براساس اطلاعات ارائهشده، این تراشه به لطف پردازندهی گرافیکی آدرنو ۶۴۰ تا ۲۰ درصد عملکرد بهتری را خواهد داشت. همچنین هستههای Kryo 485 مورد استفاده در این تراشه از نظر پردازشی تا ۴۵ درصد عملکردی بهتر را ارائه میکنند. تراشهی اسنپدراگون ۸۵۵ از وجود ۸ هستهی پردازشی کایرو بهره میبرد. اسنپدراگون ۸۵۵ از وجود یک هستهی پردازشی اصلی، سه هستهی پردازشی برای عملکرد سنگین و چهار هستهی پردازشی بهینه بهره میبرد. کوالکام مدعی است که این تراشه یکی از پیشرفتهترین تراشههایی است که شرکت تاکنون توسعه داده است. اسنپدراگون ۸۵۵ از وجود یک پردازنده موسوم به هگزاگون Hexagon برای انجام پردازشهای هوش مصنوعی بهره میبرد.
هوش مصنوعی
کوالکام اعلام کرده که اسنپدراگون ۸۵۵ با توجه به بهبودهای اعمالشده، برای انجام پردازشهای مبتنی بر شبکههای عصبی بسیار خوب عمل میکند. هستههای کایرو، پردازندهی گرافیکی آدرنو و پردازندهی هوش مصنوعی هگزاگون میتوانند در کنار هم برای انجام پردازشهای هوش مصنوعی کار کنند. کوالکام پلتفرم مورد نظر برای پردازش وظایف مبتنی بر هوش مصنوعی را چهارمین نسل از موتور هوش مصنوعی خود اعلام کرده است. کوالکام مدعی است که قدرت پردازش هوش مصنوعی اسنپدراگون ۸۵۵ سه برابر گذشته شده و در مقایسه با سایر پردازندههای موبایل با این قابلیت نیز دو برابر شده است.
پلتفرم یادگیری ماشین TensorFlow برای اسنپدراگون ۸۵۵ بهینه شده است
کوالکام اعلام کرده که برای بهبود عملکرد تراشهی اسنپدراگون ۸۵۵ با گوگل همکاری نزدیکی را انجام داده تا پلتفرم یادگیری ماشین TensorFlow را برای کار روی گوشیهای هوشمند بهینه کند. کوالکام مدعی شده که فرایند شناسایی اشیا و تصاویر در کنار پلتفرم گوگل لنز که از واقعیت افزوده استفاده میکند، بهبود چشمگیری خواهد داشت. گوگل اعلام کرده که شماری از پردازشهای مورد نیاز گوگل لنز بهصورت مستقیم روی گوشی انجام خواهد شد، از اینرو شاهد تاخیر پردازشی این اپلیکیشن نخواهیم بود. با بهرهگیری از قابلیتهای جدید اسنپدراگون ۸۵۵، فرایندهای پردازشی نظیر ترجمهی متون و همچنین استفاده از ویژگیهای واقعیت افزوده بسیار بهتر از پیش انجام خواهد شد.
از دیگر ویژگیهای مرتبط با هوش مصنوعی، باید به حذف نویز از از صدای مکالمات صوتی اشاره کرد. با استفاده از قدرت هوش مصنوعی اسنپدراگون ۸۵۵، میتوان در صورت دریافت مکالماتی که از مکانهای شلوغ برقرار شده، صدای مزاحم را حذف کرد تا صدای گوینده واضحتر به گوش برسد. همچنین باید به امکان اضافه کردن افکت بوکه به تمامی تصاویر به لطف الگوریتم بلادرنگ کوالکام اشاره کرد. با استفاده از این ویژگی، هر تصویری حتی تصاویر دانلودشده از اینترنت را میتوان بوکه کرد.
کوالکام برای توسعهی این ویژگیها با Nalbi همکاری میکند که در زمینهی هوش مصنوعی فعالیت دارد. از دیگر ویژگیهای مورد اشاره باید به امکان تغییر رنگ موی سوژه اشاره کرد که به لطف فناوری هوش مصنوعی اسنپدراگون ۸۵۵ حاصل شده است.
دوربین
قابلیتهای دوربین اسنپدراگون ۸۵۵ نیز بهواسطهی پردازشهای هوش مصنوعی بهبود پیدا کرده است. با استفاده از پردازندهی تصویر Spectra 380، فرایندهای پردازشی نظیر واقعیت افزوده و واقعیت مجازی و پردازشهای شناسایی در تصاویر سرعت یافته و همچنین از نظر مصرف انرژی نیز بسیار بهینهتر شده است.
اسنپدراگون ۸۵۵ قادر است تا عمق تصاویر ثبتشده را در نرخ ۶۰ فریم در هر ثانیه تشخیص دهد که از اینرو میتوان به قابلیتهایی نظیر پرتره بهصورت بلادرنگ دسترسی یافت. در واقع پردازشهای مورد نیاز در این خصوص نیازی به انجام شدن پس از ثبت تصاویر ندارند. همچنین باید به حالت پرتره در ویدیو با HDR بلادرنگ در رزولوشن 4K اشاره کرد. با استفاده از این ویژگی میتوان مات کردن پس زمینه را در ویدیو بهصورت بلادرنگ انجام داد. کوالکام همچنین به این نکته اشاره کرد که اسنپدراگون ۸۵۵ از تکنولوژی مشابه پردهی سبز پشتیبانی میکند که کاربران میتوانند با استفاده از آن، پسزمینهی تصویری را که سوژه جلوی آن قرار گرفته، عوض کنند.
اسنپدراگون ۸۵۵ از HEIF به جای JPEG پشتیبانی میکند
کوالکام همچنین پشتیبانی از تصاویر HEIF را در دستور کار قرار داده و جایگزین JPEG کرده است. دلیل این کار نیز محدودیتهایی است که تصاویر JPEG دارد. ویژگیهایی نظیر HDR، بینایی ماشین، تصاویری نظیر اپل لایو و هر آنچه که میتوان در تصاویر ثبتشده با استفاده از گوشی ثبت کرد، در دامنهی قابلیتهای تصاویر JPEG نمیگنجد.
پشتیبانی از HEIF این قابلیت را در اختیار گوشیهایی مجهز به چند دوربین قرار میدهد تا پس از ثبت چندین تصویر، یک تصویر نهایی را با بهرهگیری از مشخصات هر سه تصویر ثبت کنند.
کوالکام همچنین از بهبود مصرف باتری پردازندهی جدید خود سخن به میان آورده است. با استفاده از پردازندهی جدید تصویر، بنا به گفتهی کوالکام، میزان مصرف باتری ۲ تا ۴ برابر بهبود پیدا کرده است.
بازی و سرگرمی
بهبود عملکرد پردازشی اسنپدراگون ۸۵۵ تاثیر بالایی روی عملکرد پردازشی کوالکام در انجام بازیها خواهد داشت. اسنپدراگون ۸۵۵ از پلتفرم وولکان ۱.۱ پشتیبانی میکند. به گفتهی کوالکام، عملکرد پردازشی اسنپدراگون ۸۵۵ در مقایسه با OpenGL ES بیش از ۲۰ درصد بهبود یافته است. از جملهی ویژگیهای جدید باید به پشتیبانی از 10-bit HDR در زمان اجرای بازیها اشاره کرد. همچنین باید به بهبود روشهای رندرینگ اشاره کرد که بنا به گفتهی کوالکام تا ۲۰ درصد بهبود یافته است.
در مورد ویدیو نیز باید به این نکته اشاره کرد که اسنپدراگون ۸۵۵ از استانداردهای +HDR10 و دالبیویژن برای نمایشگرهای بسیار روشن با طیف گستردهی رنگ پشتیبانی میکند. کوالکام اعلام کرده که تراشهی اسنپدراگون ۸۵۵ از ویدیوهای HDR با نرخ ۱۲۰ فریم در ثانیه و همچنین ویدیوهای پانورامای ۳۶۰ درجه با رزولوشن 8K پشتیبانی میکند.
کوالکام با اشاره به پشتیبانی و بهبود سختافزاری از کدکهای H.256 و VP9 مصرف انرژی بیش از ۷ برابر در حالتی که از این ویژگیها استفاده نشود، بهبود یافته است.
باید دید که استفاده از اسنپدراگون ۸۵۵ با بهرهگیری از ویژگیهای جدید چه تغییرات و عملکردی را در گوشیهای هوشمند به ارمغان خواهد آورد.
نظرات