AMD محصولات جدید تردریپر را از آخرین نقشه راه رسمی خود حذف کرد
پردازندههای سری ۳۰۰۰ رایزن، از مورد انتظارترین محصولات AMD در سال جاری میلادی هستند. انتظار میرود تراشههای جدید AMD در سهماههی سوم امسال یا شاید در اواخر سهماههی دوم، متقارن با برگزاری رویداد Computex به دست هواداران برسند. از سوی دیگر هنوز عرضهی پردازندههای ردهبالای دسکتاپ تردریپر مشخص نیست؛ چرا که AMD در آخرین نقشه راه ارائهشده درخلال گزارش درآمدهای سهماههی اول امسال، این پردازندهها را از قلم انداخت. درحالیکه پردازندههای سری ۳۰۰۰ رایزن و سری ۳۰۰۰ تردریپر تا پیش از این در اطلاعرسانیهای شرکت جایگاهی برابر داشتند، اکنون تنها زمان عرضهی پردازندههای مصارف عام سری ۳۰۰۰ رایزن با عبارت «از اواسط امسال» تبیین شده است.
این مسئله تاحدی سردرگمکننده بوده و بحثهایی را برانگیخته است؛ چراکه AMD بیسروصدا و بدون هیچ اطلاعرسانی دست به چنین تغییری زده است. اولین واکنشها به این اخبار ممکن است این باشد که تراشهساز آمریکایی با مشکلاتی بر سر راه ارائهی نسل سوم پردازندههای رایزن مواجه شود؛ اما با درنظرگرفتن اینکه انتظار آغاز عرضهی مادربردهای سری ۵۰۰ مبتنی بر سوکت AM4 در نمایشگاه Computex میرود و نیز شرکت AMD قبلاً پیشنمایشی از یک پردازندهی ۸ هستهای رایزن ۳۰۰۰ به نمایش درآورده، چنین امری بعید به نظر میرسد. پردازندههای سری ۳۰۰۰ تردریپر احتمالاً طراحی مشابهی با پردازندههای جدید مرکز دادهی EPYC Rome داشته و AMD در حال حاضر تأیید کرده است که کار روی تراشههای Rome طبق برنامه پیش میرود و این پردازندهها به تعداد محدود در سهماههی دوم امسال (و بهصورت انبوه در سهماههی سوم) وارد بازار خواهد شد.
پس این سؤال پیش میآید که چه بر سر پردازندههای نسل سوم تردریپر آمده است. از سوی دیگر میتوان چنین انگاشت که حذف این پردازندهها از نقشه راه مصور شرکت اشتباهی سهوی بوده و این تراشهها طبق برنامهریزی همین امسال عرضه خواهند شد؛ اما این احتمال هم وجود دارد که بنابه برخی مشکلات کارها طبق برنامه به پیش نمیرود.
تراشههای Threadripper، رایزن و EPYC Rome همگی از چیپلتهای مشابه ۷ نانومتری استفاده میکنند؛ به عبارت دیگر این تراشهها برای داشتن بهترین Die ممکن، با یکدیگر دررقابت هستند. باتوجهبه جدیدبودن فناوری ساخت تراشهی ۷ نانومتری، تعداد پرشماری از این Dieها در دسترس نیست. هرچه تراشه جدیدتر باشد، میزان عیوب احتمالی آن بیشتر بوده و امکان ایجاد Dieهای معیوب و کمکیفیت بیشتر است. دراینمیان انتظار میرود که بهترین Dieها به پردازندههای سرور Rome اختصاص یابد و در گام بعد پردازندههای تردریپر، تراشههایی را در اختیار بگیرد که سرعت کلاک بالاتری با ولتاژهای متعادل ارائه دهد و درنهایت تراشههای باقیمانده نصیب پردازندههای سری ۳۰۰۰ رایزن خواهد شد. با این وجود تردریپر محصولی خاص است و تأمین آن میتواند دشوار باشد؛ بههمیندلیل ممکن است AMD مایل نباشد در شرایط فعلی بخشی از موجودی بهترین تراشههایش را برای آنها کنار بگذارد؛ درحالیکه میتواند همان تراشهها را به سمت پردازندههای سرور سوق دهد و درآمد بیشتری از قِبل آن داشته باشد.
دراینمیان مادربرد عاملی است که اوضاع را پیچیدهتر میکند. سوکت پردازندهی تردریپر، TR4 از سال ۲۰۱۷ تاکنون بهروزرسانی نشده و همچنان با تراشه X399 کار میکند. اگرچه بردهای X399 یقیناً محصولاتی عالی هستند، اما AMD احتمالاً قصد دارد این بردها را برای کار با پردازندههای Threadripper سری ۳۰۰۰ بهروزرسانی کند. شایعات و اخباری در مورد مادربردهای سری ۵۰۰ برای پردازندههای رایزن به گوش میرسد و دراینمیان خبری از معرفی تراشه جدید برای پردازندههای ردهبالای دسکتاپ تردریپر نیست. تمامی این موارد باعث میشود که تصور کنیم پردازندههای جدید تردریپر در چشمانداز نزدیک عرضهی محصولات AMD جایی نداشته باشند. پس احتمالاً باید انتظار عرضهی سری ۳۰۰۰ تردریپر را در چشمانداز بعدی این شرکت داشته باشیم.