AMD جزئیاتی از پردازندههای سرور EPYC بر پایه معماری Zen 3 و Zen 4 ارائه کرد
AMD در خلال ارائهای در کنفرانس انجمن مشاوران HPC-AI اطلاعات فراوانی پیرامون نسل بعدی پردازندههای سرور EPYC مبتنی بر معماری Zen 3 و Zen 4 با کارشناسان این حوزه در میان گذاشت. با ظهور پردازندههای EPYC Rome مبتنی بر معماری Zen 2، این شرکت توانست چشمانداز پردازندههای سرور را جابهجا کند و سطح عملکردی تحسینبرانگیز همراهبا بالاترین بازدهی و ارزش خرید ممکن را در پردازندههای سرور خود به بار آورد. بنابراین میتوان انتظار داشت که با از راه رسیدن نسلهای بعدی پردازندههای اپیک، AMD بر بازار محصولات سرور سیطره پیدا کند.
اطلاعات ارزندهای در خلال این کنفرانس پیرامون هر دو سری پردازنده نسل بعد EPYC Milan با معماری Zen 3 و EPYC Genoa با معماری Zen 4 ارائه شد. براساس نقشهی راه مرکز دادهی AMD تراشههای سرور Milan در سال ۲۰۲۰ عرضه خواهند شد و تراشههای Genoa پس از آن و در سال ۲۰۲۱ روانه بازار خواهند شد. مجموعه ویژگیهایی که برای این دو سری پردازنده در این ارائه بیان شده، جذاب است.
پردازندههای سرور EPYC Milan
پردازندههای EPYC Milan جایگزین سری محصولات فعلی EPYC Rome خواهند شد. اساسیترین تغییر در نسل بعدی پردازندههای اپیک استفاده از معماری هستهی Zen 3 است که با فناوری ساخت ارتقایافته 7nm+ عملیاتی میشود. براساس دادههای در دسترس، پردازندههای سرور EPYC Milan با بهبودهایی در سطح عملکرد به ازای توان مصرفی همراه خواهند شد؛ اما این بدان معنا نیست که در نسل بعدی پردازندههای اپیک شاهد بهروزرسانی هستهها نباشیم. اگرچه زمینهی بهبود اصلی پردازندههای مبتنی بر Zen 3 کارایی بالاتری به ازای هر وات توان مصرفی است؛ بنا به گفتههای مارک پیپر مستر، مدیر ارشد فناوری AMD، این پردازندهها در سطح عملکرد کلی نیز ارتقا خواهند یافت.
پیپرمستر میگوید: «فناوری ساخت تراشه ۷ نانومتری پلاس با بهرهگیری از لیتوگرافی فرابنفش تشدیدشده (EUV) گام بزرگی در میزان بهرهوری برداشته و فرصتهای ارتقای عملکرد متعادلتری را نیز به دست میدهد.»
AMD با اسلاید جدیدی نشان داد که پردازندههای سرور Zen 3 با فناوری ساخت 7nm+ سطح عملکرد بهتری به ازای هر وات توان مصرفی نسبت به تراشههای ۱۰ نانومتری Ice Lake-SP Xeon اینتل دارند. پردازندههای سرور Milan علاوه بر معماری جدید هستهی Zen 3، همچنان با سوکت SP3 سازگار بوده، از حافظههای DDR4 و استاندارد ارتباطی نسل چهارم PCIe پشتیبانی کرده و با ۶۴ هسته و دو برابر رشته پردازشی (۱۲۸ ترد) روانهی بازار میشوند. بر این اساس باید شایعاتی که پیرامون پشتیبانی پردازندههای Milan از SMT چهار مسیره وجود دارد را به کناری گذارد؛ با این حال ممکن است AMD طرحی سفارشی را ارائه دهد که تعداد هستههای بیشتری داشته و به ازای هر هسته، تعداد رشتههای پردازشی بیشتری را پشتیبانی کند. تراشههای Milan توان طراحی حرارتی بین ۱۲۰ تا ۲۲۵ وات خواهند داشت که مشابه قطعات فعلی Rome است.
خلاصهای از ویژگیهای پردازندههای EPYC Milan به قرار زیر است:
در خلال این ارائه، جزئیات جذاب دیگری در مورد طراحی هستههای Zen 3 با مخاطبان در میان گذارده شد. AMD تصریح کرد که برخلاف معماری Zen 2 که ۱۶ مگابایت حافظهی کش سطح ۳ به ازای هر CCX در یک CCD ارائه میکند، معماری Zen 3 بیش از ۳۲ مگابایت حافظهی کش اشتراکی به ازای هر Die دارد؛ بدین ترتیب، بهجای آنکه هر CCX به میزان کش کوچکتر و مجزایی دسترسی داشته باشد، تمامی هستههای روی Die به این ۳۲ مگابایت حافظهی کش دسترسی دارند. این طراحی میتواند بهطور بالقوه استفاده از ۸ هسته Zen 3 را در یک CCX واحد تأیید کند.
AMD در این نشست تأیید کرده که آنها از هماکنون در حال نمونهبرداری اولین پردازندههای EPYC Milan هستند که برای مشتریان این شرکت که به انتظار عرضهی این تراشهها در سال ۲۰۲۰ نشسته اند، خبری خوشایند است.
پردازندههای سرور EPYC Genoa
مشخصات و ویژگیهای پردازندههای EPYC Genoa که متکی بر معماری دو نسل بعد Zen 4 است، تا زمان انتشار آخرین نقشهی راه AMD متقارن با عرضهی پردازندههای EPYC Rome همچون رازی سر پوشیده بود. این پردازندهها با فناوری ساخت «پسا-هفت-نانومتری» AMD تولید خواهد شد. اما اکنون میدانیم که عرضهی این پردازندههای در دست طراحی، به سال ۲۰۲۱ موکول شده است. این پردازندههای قدرتمند مجموعهای از ویژگیهای جدید و بدیع را به سبد محصولات سرور AMD اضافه خواهند کرد.
AMD در خلال ارائهی خود تصریح کرد که پردازندههای سرور EPYC Genoa با سوکت جدیدی به نام SP5 کار خواهند کرد. بنابراین آخرین نسل از پردازندههای سرور این شرکت که از سوکت فعلی SP3 پشتیبانی میکند، پردازندههای EPYC Milan خواهد بود. AMD وعدهی پشتیبانی این پردازندهها از نسل جدید حافظههای DDR5 را تا سال ۲۰۲۱ داده است. از آنجایی که پشتیبانی از این حافظهها با ارائهی نسل چهارم معماری Zen همراه میشود، احتمال دارد که پردازندههای رایزن و تردریپر با این معماری نیز از استاندارد حافظهی جدید پشتیبانی کنند.
AMD تصریح کرده که با از راه رسیدن پردازندههای سرور EPYC Genoa ویژگیهای جدیدی به بازار سختافزار معرفی گردد که احتمالاً یکی از آنها پشتیبانی از پروتکل ارتباطی PCIe 5.0 است. این پروتکل پهنای باند استاندارد PCIe 4.0 را به دو برابر افزایش داده و به ازای هر رابط x16 با این استاندارد، سرعت انتقال داده بالغ بر ۱۲۸ گیگابیتبرثانیه خواهد رسید.
خلاصهای از ویژگیهای تراشههای سرور EPYC Genoa از قرار زیر است:
به نظر میرسد AMD با عرضهی پردازندههای سرور به جایگاهی ممتاز در بازار مراکز داده دست یافته و در تلاش است تا سهم بیشتری از این بازار را از آن خود کند، همچنان که تا به اینجای کار در بازار قطعات دسکتاپ و لپتاپ خوش درخشیده است. اگر همهچیز برای این تراشهساز آمریکایی به خوبی پیش برود و همهی برنامهها منطبق بر نقشهی راهِ درازمدت معماری Zen ادامه یابد، دیرزمانی نخواهد گذشت که AMD بر تمامی بخشهای بازار پردازنده سیطره خواهد یافت.
پردازندههای EPYC Rome این شرکت در حال حاضر مورد استقبال مشتریان بزرگی نظیر آمازون (AWS) قرار گرفته و استفاده از این پردازندهها برای تقویت ابررایانههایی نظیر Atos BullSequana XH2000 و Frontier نیز در دستور کار شرکتهای بزرگ است. چشمانداز کوتاهمدت و بلندمدت قطعات سرور AMD بسیار نویدبخش به نظر میرسد.
نظرات