سازمان استاندارد RISC-V بهخاطر نگرانی از محدودیتهای تجاری آمریکا، به سوئیس منتقل میشود
سازمانی که استاندارد معماری تراشهی RISC-V را توسعه میدهد، علاوه بر درگیریهای همیشگی همچون نبرد سازندهها بر سر ISA یا Instruxtion Set Architecture، نگرانیهای تقریبا سیاسی هم دارد. نبردهای سیاسی، عدم اطمینان شدیدی را بر این سازمان وارد میکند و درنتیجه بنیاد RISC-V تصمیم دارد تا مرکز فعالیت خود را به سوئیس منتقل کند. آنها بهدنبال شرایط هرچه آرامتر برای توسعهی استاندارد متنباز ISA هستند.
نبرد تجاری بهمرور آثار خود را بر صنعت جهانی فناوری نشان میدهد. حتی اظهارنظرهای اخیر سیاستمداران تأثیر چندانی بر بهبود شرایط نداشت. دونالد ترامپ اخیرا اعلام کرده بود که چین و آمریکا در فاز اول به توافقی برای عدم اعمال مالیات روی کالاهای وارداتی یکدیگر رسیدهاند.
شرکتهایی همچون اپل قبلا موفق به دریافت مهلت از دولت ترامپ برای کالاهای تعرفهای شدهاند. درمقابل، غولهای دیگر فناوری همچون هواوی، شرایط نهچندان مناسبی را در میانهی نبرد تجاری تجربه میکنند. بهعلاوه فشار زیادی بر بسیاری از تولیدکنندههای تراشه وجود دارد تا مراکز تولیدی خود را به داخل ایالات متحده منتقل کنند. دلیل فشارهای مذکور، ارزیابی و شناسایی بهتر تهدیدهای امنیتی سختافزارها است.
بنیاد RISC-V درنتیجهی فشارهایی که مشابه با دیگر سازمانهای فناوری در آمریکا تحمل میکند، تصمیم به نقل مکان به سوئیس گرفته است. مدیران سازمان امیدوار هستند که از الزام برای رویارویی با سیاستمداران معاف شوند. آنها نمیخواهند با سیاستمدارانی درگیر شوند که همکاریشان را با دولتها و دانشگاهها و شرکتهای خارج از آمریکا محدود میکنند.
هدف جابهجایی مرکز مدیریت بنیاد RISC-V، هدایت بهتر توسعهی فناوری متنبازی عنوان شد که اخیرا طرفداران زیادی پیدا کرده است. جذابیت فناوری جدید تنها بهخاطر عالی بودن فرایندهای تولیدی در آن نیست. بلکه رایگان و متنباز بودن استاندارد برای پورت کردن نرمافزارها، امکان قابلتوجه آن محسوب میشود. استاندارد متنباز به همه امکان میدهد تا سختافزار اختصاصی خود را برای اجرای نرمافزار مورد نظر توسعه دهند.
برای درک بهتر مزایای فناوری متنباز میتوان به اخبار چند ماه گذشته پیرامون طراحی و توسعهی تراشه رجوع کرد. دو بازار بزرگ جهان اخیرا اعلام کردند برنامههایی برای کاهش وابستگی به فناوری آمریکایی دارند و از راهکارهای مبتنی بر RISC-V استفاده خواهند کرد. یکی از آنها چین است که ۲۹ میلیون دلار روی فعالیتهای تولید داخلی نیمههادی سرمایهگذاری خواهد کرد. اتحادیهی اروپا نیز در این رویکرد در کنار چین قرار میگیرد و حتی اولین طراحیهای خود را آمادهی عرضه دارد. آنها تا سال ۲۰۲۱ اولین محصولات نهایی را به بازار عرضه خواهند کرد.
بنیاد RISC-V میگوید سال گذشته برای تصمیمگیری پیرامون جابهجایی رأیگیری برگزار کرده است. سوئیس تنها مکان هدف این بنیاد نبود، اما درنهایت در رأیگیری اعضا انتخاب شد. خبر نهایی رأیگیری نیز در دسامبر ۲۰۱۸ منتشر شد. کالیستا ردموند، مدیر اجرایی بنیاد RISC-V در مصاحبهای با رویترز پیرامون تصمیم جدید گفته بود:
ما از اعضای خود در سرتاسر جهان متوجه شدیم که عدم فعالیت در آمریکا، برای اهداف بنیاد بهتر خواهد بود.
نبرد تجاری آمریکا و چین، بهمرور تأثیر خود را بر صنعت جهانی فناوری نشان میدهد
آمریکا هنوز هیچ محدودیتی را برای بنیاد RISC-V ایجاد نکرده است. البته بههرحال برخی از اعضا نگران هستند که رویکردهای مبتنی بر جغرافیای سیاسی، در عملکرد سازمان خلل ایجاد کند. ۳۲۵ شرکت در سرتاسر جهان، حق عضویت در بنیاد RISC-V را پرداخت میکنند. از میان مهمترین و بزرگترین آنها میتوان به کوالکام، NXP، هواوی، انویدیا، نوکیا، مدیاتک، بنیاد رزبری و گروه چینی علیبابا اشاره کرد.
تصمیم بنیاد RISC-V بر خروج از آمریکا نشان میدهد که شرکتها در برابر افزایش فشارها از سوی دولت، شاید تصمیم به دور زدن آنها بهکمک جابهجایی جغرافیایی بگیرند. بههرحال وزارت بازرگانی آمریکا میگوید رویکردهای محدودیتزا با هدف «جلوگیری از دسترسی مجرمان به فناوریهایی انجام میشود که برای شهروندهای آمریکایی یا منافع ایالات متحده مضر هستند. بهعلاوه قوانین تلاش میکنند تا با ترویج نوآوری، موتور محرکهی پیشگامی آمریکا را در دنیای فناوری روشن نگه دارند».
جمهوریخواهان ایالات متحده از تصمیم بنیاد RISC-V مبنی بر نقل مکان به کشوری بیطرف نگران هستند. آنها میگویند چنین رویکردهایی احتمالا تأثیری بلندمدت بر اقتصاد آمریکا خواهد داشت. نگرانی اصلی این است که جابهجایی بنیاد استاندارد، به اعضای چینی آن امکان دهد که روی روند توسعهی معماری تراشهی RISC-V تأثیر بیشتری داشته باشند؛ روندی که به اعتقاد جمهوریخواهان، بهسود چینیها تمام میشود و آنها در رقابت فناوری پیش میافتند. بههرحال آنها فراموش کردهاند که فناوری مذکور با هدف متنباز بودن توسعه مییابد و آنچنان بهمعنای پیش افتادن گروهی خاص نخواهد بود. بههرحال هواوی بهعنوان یکی از اعضای چینی از تصمیم جدید بر انتقال مرکز مدیریت دفاع میکند و آن را در مسیر چشماندازهای خود برای ساختن دنیای باز و ناهمگن میداند.