ادعای جنجالی اینتل: افت شدید عملکرد AMD Ryzen 4000 درصورت استفاده از باتری لپ تاپ
اینتل چند روز پیش در ادعایی بحثبرانگیز اعلام کرد نسخهی لپ تاپ پردازندههای مرکزی سری رایزن ۴۰۰۰ ای ام دی (AMD Ryzen 4000) بههنگام دریافت انرژی از باتری لپ تاپ، با افت عملکرد شدید مواجه میشوند. اینتل میگوید بررسیهایی که انجام داده است نشان میدهند چندین لپ تاپ مجهز به پردازندهی رایزن بههنگام استفاده از باتری تا ۴۸ درصد افت عملکرد نسبتبه زمانی که متکیبر شارژر هستند تجربه کردهاند که اتفاقی درخورتوجه است. اینتل میگوید لپتاپهایی که مجهز به تراشههای نسل یازدهمی سری تایگر لیک (Intel Tiger Lake) هستند افت عملکرد بسیار کمتری تجربه کردهاند.
هر کاربری که برای نخستین بار ادعاهای جدید اینتل را بشنود، قطعاً نسبتبه آنها شکاک میشود. نمونهی ادعاهای مطرحشدهی اینتل علیه ای ام دی را در دیگر صنایع نیز دیدهایم؛ برای مثال مک دونالد و فورد بارها ادعاهای مشابهی نسبتبه (بهترتیب) برگر کینگ و شورولت مطرح کردهاند. اینتل میگوید برای اثبات ادعاهایش مدارک کافی دراختیار دارد. ازطرفی رسانهی PCWorld اعلام میکند آزمایشهایی اختصاصی را آغاز کرده است تا صحت ادعاهای اینتل را موردبررسی قرار دهد.
اینتل میگوید مدارک کافی برای اثبات ادعایش دراختیار دارد
اینتل میگوید برای انجام آزمایشهای خود، پنج لپ تاپ مجهز به تراشهی ای ام دی را با پنج لپ تاپ مجهز به تراشهی اینتل مقایسه کرده است. اینتل روی هر یک از این لپتاپها بنچمارکهای استاندارد را اجرا کرد و کارهای معمولی را نیز روی آنها انجام داد؛ کارهایی نظیر اجرای ورد و اکسل و آکروبات. تیم آبی بهدنبال انجام این آزمایشها متوجه شد تراشههای رایزن پس از قرار گرفتن لپ تاپ روی حالت باتری، قدرت پردازشی خود را محدود میکنند تا عمر باتری ارائهشده توسط لپ تاپ افزایش یابد.
اینتل ادعا میکند چندین لپ تاپ مجهز به تراشهی رایزن ۴۰۰۰ درصورت استفاده از باتری با افت شدید عملکرد مواجه میشوند
برای مثال اینتل میگوید با استفاده از آزمایش PCMark 10 که عملکرد پردازشی لپ تاپ را بههنگام انجام وظایف استاندارد مربوط به سرویس مایکروسافت ۳۶۵ (Microsoft 365) موردسنجش قرار میدهد، متوجه شده است پنج لپ تاپ مبتنیبر تراشهی رایزن که متعلقبه شرکتهای مختلف تولیدکنندهی لپ تاپ بودهاند بههنگام استفاده از باتری تا حداکثر ۳۸ درصد قدرت کمتر نسبتبه حالت اتصال به شارژر ارائه دادهاند.
اینتل میگوید در بسیاری دیگر از وظایف سبک و بنچمارکها، به نتایجی مشابه دست پیدا کرده است؛ از SYSMark و WebXPRT گرفته تا آزمایشهای اختصاصی اینتل. اینتل در آزمایشهایی که بهصورت اختصاصی طراحی کرده است عملکرد لپ تاپ را بههنگام انجام وظایفی نظیر تبدیل اسلایدهای پاورپوینت به PDF یا وارد کردن نمودار اکسل به درون ورد موردبررسی قرار میدهد.
بنچمارک CineBench R20 نتایجی خلاف ادعاهای اینتل درقبال لپتاپهای مجهز به رایزن ۴۰۰۰ را نشان میدهد
نکتهی جالبتوجه این است که اینتل میگوید متوجه شده یکی از بنچمارکهای محبوب مربوط به رندرینگ سهبعدی یعنی CineBench R20 شرکت مکسون (Maxon)، افت عملکرد لپتاپهای مجهز به تراشههای رایزن را بههنگام استفاده از باتری نشان نمیدهد. چرا؟ اینتل میگوید بررسیهایش نشان دادهاند تمامی لپتاپهای مجهز به تراشههای رایزن بهشکل درخورتوجهی، تقویت (بوست) سرعت کلاک را تا «چندین ثانیه» بهتأخیر انداختهاند.
در اکثر وظایف کاری کوتاهمدتِ متوالی که صرفاً چند ثانیه طول میکشند، شاهد افت عملکرد لپتاپها خواهید بود؛ بااینحال در آزمایشهایی نظیر CineBench که انجام دادنشان چند دقیقه طول میکشد، تراشههای رایزن ۴۰۰۰ بهلطف استفاده از هستههای پرقدرت خود عملکرد بسیار خوب نشان میدهند.
اینتل ادعا میکند بخشی از افت عملکرد تراشههای رایزن ۴۰۰۰ در وظایف کاری کوتاهمدت به این دلیل است که تراشههای رایزن فرایند تقویت سرعت کلاک را با چند ثانیه تأخیر انجام میدهند
ادعاهای اینتل را باور کنیم؟
همانطورکه بالاتر اشاره کردیم، اگر کوکا کولا به شما بگوید نوشیدنیهای پپسی بیارزش و بدمزه هستند، قطعاً این گفته را بهعنوان حرکتی تبلیغاتی در نظر میگیرید و به آن بیتوجهی نشان میدهید. در سناریوی تراشهسازها، نهتنها ادعاها و دادههای اینتل باید بهصورت قطعی اثبات شوند، بلکه باید امکان نقض آنها نیز وجود داشته باشد. اگر اینتل به هر نحوی بخواهد بهمنظور خوبجلوهدادن خودش تغییراتی در نتایج نهایی اعمال کند، به هدفش نمیرسد. در حقیقت اگر چنین اقدامی از اینتل سر بزند، انگشت انتقاد سمت این شرکت روانه خواهد شد.
سؤال مهم این است: آیا صحت ادعاهای اینتل اهمیت دارد؟ شاید؛ شاید هم نه. در نظر داشته باشید هر یک از کاربران بهشکلی متفاوت از لپ تاپ خود استفاده میکنند. از مدتها پیش میدانستیم که برای کارهای سبکتر که نیازمند سرعت کلاک بالاتر هستند، تراشههای نسل یازدهمی اینتل گزینهی بهتری محسوب میشوند. همچنین میدانستیم تراشههای سری رایزن ۴۰۰۰ برای کسانی که به هستههای پردازشی زیاد بهمنظور ویرایش ویدئو یا مدلسازی سهبعدی نیاز دارند، گزینهی بهتر نسبتبه محصولات اینتل هستند.
دیدگاه شما کاربران زومیت دربارهی ادعای اینتل چیست؟
نظرات