بررسی پروژکتور قابل حمل Freestyle سامسونگ؛ گرانقیمت اما همهفن حریف
از زمان ساخت و نمایش اولین پروژکتور بیش از ۱۲۵ سال میگذرد؛ محصولی که در ابتدا بهصورت آنالوگ و در ابعاد بسیار بزرگ ساخته شد؛ اما رفتهرفته و با پیشرفت روزافزون فناوری و کاهش ابعاد، فناوری ساخت آن نیز تغییر پیدا کرد.
پس از ورود پروژکتورهای دیجیتال در سال ۱۹۹۹، بازار این محصولات وارد مرحله جدیدی شد؛ مرحلهای که باعث شد پروژکتورها بیشازپیش برای مصارف خانگی استفاده شوند. پرواضح است که ابتدای کار با مدلهایی سنگینتر و بزرگتر روبهرو بودیم؛ اما بهتدریج با پختهترشدن فناوری ساخت و بهطبع کوچکترشدن قطعات، مدلهای کوچکتری نیز به بازار عرضه شدند.
حال با گذشت بیش از دو دهه، سامسونگ با مدل Freestyle وارد میدان شده است تا توان سختافزاری خود را بهرخ رقبا بکشد. پروژکتور قابلحمل Freestyle در حال حاضر با قیمت حدودی ۵۰ میلیون تومان در بازار ایران فروخته میشود. در این بررسی ارزش خرید محصول را بررسی خواهیم کرد.
طراحی و کیفیتساخت
عموماً پروژکتورها را با ظاهر مکعبیشکل آن میشناسیم؛ اما Freestyle با طراحی استوانهایشکل خود ظاهری متفاوت را بهنمایش میگذارد؛ ظاهری که در نگاه اول حسی توأم با هوشمندی و توناییهای وسیع را در ذهن کاربر تداعی میکند. پروژکتور Freestyle ابعادی برابر با ۱۱٫۹۴ × ۱۹٫۸۱ × ۱۲٫۷ سانتیمتر بههمراه پایه دارد و وزن آن نیز به ۸۰۰ گرم میرسد. بدون احتساب پایه ۱۰۰ گرمی، وزن این محصول ۷۰۰ گرم خواهد بود.
دستگاه بهصورت پیشفرض بههمراه بدنه سفیدرنگ عرضه میشود؛ اما میتوان با خرید Freestyle Skin بهصورت جداگانه، رنگ بدنه را به سبز و صورتی و قهوهای تغییر داد که البته بهصورت پاستلی یا بهاصطلاح عامیانه «یواش» خواهند بود. روی بدنه تعداد ۴ حفره دیده میشود که به میکروفونهای پروژکتور مربوط میشود. این دستگاه بهطورپیشفرض از دو دستیار صوتی بیکسبی و الکسا پشتیبانی میکند و امکان افزودهشدن دیگر دستیارهای صوتی بهواسطه سیستمعامل Tizen OS وجود دارد.
قسمت جلویی پروژکتور طبیعتاً به خروجی تصویر اختصاص دارد که دو طرف آن حسگرهای اصلاح زاویه تصویر و در سمت چپ آن نیز لیزر فوکوس خودکار قرار گرفتهاند. طراحان سامسونگ برای پوشش رویی این بخش از پلاستیک استفاده کردهاند؛ اما قسمت مرکزی که سطح رویی لنزها است، پوششی از جنس شیشه دارد که حساسیت زیادی به چربی دارد. وجود محافظی پلاستیکی احتمال کثیف یا خطافتادن قسمت جلویی را تا حد زیادی کاهش میدهد؛ اما همچنان نیازمند مراقبت زیادی خواهد بود.
بالای لنزها چهار دکمه پاور، کاهش و افزایش صدا و دکمه Smart Things سامسونگ بهچشم میخورد که بهصورت لمسی طراحی شدهاند. پیشازاین نیز عملکرد بد دکمههای لمسی را در محصولاتی چون سری اول ایکس باکس وان دیده بودیم؛ ازاینرو، برای لمس هریک باید محل فشردهشدن انگشت خود را بررسی کنید و حتی در این صورت نیز احتمال فشردهنشدن دکمهها وجود دارد.
بخش پشتی استوانه بلندگوی ۳۶۰ درجه ۵ واتی پروژکتور قرار دارد که روی آن بافتی نرم و انعطافپذیر قرار گرفته است. انعطافپذیری این بخش از پروژکتور تصور دوام دستگاه در طولانیمدت را تحتتأثیر قرار میدهد و باتوجهبه قیمت دستگاه، بهتر بود حداقل از بافتی فلزی و محکتر استفاده میشد.
درکنار خروجی صدا کانکتوری مغناطیسی نیز دیده میشود که وظیفه اتصال لوازم جانبی مانند Socket Adapter را بهعهده دارد. با استفاده از این تبدیل ۸۰ دلاری، میتوان پروژکتور را به سرپیچ لامپ متصل کرد تا تصویر را مستقیماً روی میز داشته باشید.
در سمت چپ بدنه، یک پورت USB-C بههمراه پورت micro HDMI و سوئیچ قطع میکروفونها وجود دارد؛ البته پورت USB-C فقط برای ورودی برق کاربرد خواهد داشت و از پشتیبانی دیسپلی پورت خبری نخواهد بود. برای استفاده از micro HDMI نیز به استفاده از آداپتور مجبور خواهید بود؛ ازاینرو، شاید بهتر بود پورت کامل HDMI در این قسمت قرار میگرفت.
پروژکتور Freestyle با ریموت کنترلی کوچک و جمعوجور همراه است که استعداد زیادی در گمشدن دارد؛ بهطوریکه بهراحتی در گوشه مبل فرومیرود و ناپدید میشود. بااینحال، با وجود ضخامت کم و ابعاد کوچک با کنترلی خوشدست روبهرو هستیم که با یک حرکت انگشت به تمامی دکمهها دسترسی خواهید داشت.
پاوربانک Freestyle Battery Case
مهمترین بخش از مجموعه لوازم جانبی پروژکتور Freestyle به باتری مسافرتی (پاوربانک) مرتبط میشود که میتوان از آن بهعنوان پایه نیز استفاده کرد. پاوربانک بدنهای از جنس پلاستیک دارد؛ اما در لبهها برای اتصال پایه پروژکتور و یکپارچهشدن دو دستگاه با یکدیگر، از نواری لاستیکی مشابه بدنه پروژکتور استفاده میشود. روی بدنه باتری دو پورت USB-C بههمراه چراغهای LED نشانگر شارژ باقیمانده و یک دکمه پاور قرار دارد. USB-Cها بهترتیب از بالا خروجی ۵۰ وات و ورودی/خروجی ۱۰ وات دارند.
بهمنظور شارژ پاوربانک، تنها میتوان از پورت پایینی استفاده کرد و از پورت بالا علاوهبر تأمین انرژی موردنیاز پروژکتور میتوان برای شارژ دیگر دستگاهها نیز استفاده کرد. باتری ۳۲,۰۰۰ میلیآمپرساعتی (۱۱۵ واتساعت) موجود در این پاوربانک توان تأمین انرژی موردنیاز پروژکتور تا ۳ ساعت را دارد که برای تماشای یک فیلم در طبیعت کافی خواهد بود. البته فراموش نکنید که ما آزمون باتری را در میزان روشنایی ۱۰۰ درصد پروژکتور انجام دادیم و با کاهش روشنایی میتوان مدتزمان بیشتری از دستگاه استفاده کرد.
کیفیت تصویر و بلندگو
پروژکتور Freestyle سامسونگ در فاصلهای ۷۶ سانتیمتری از دیوار، تصویری ۳۰ اینچی را میتواند نمایش دهد که با افزایش فاصله پروژکتور به ۲٫۷ متر، تصویر خروجی نیز به ۱۰۰ اینچ میرسد. متأسفانه در Freestyle از خروجی 4K خبری نیست و وضوح تصویر نهایی برابر با 1080p یا Full HD خواهد بود.
بهرهمندی از وضوح 1080p برای پروژکتوری ۹۰۰ دلاری ضعفی بزرگ بهحساب میآید؛ خصوصاً با درنظرگرفتن بیشینه تصویر ۱۰۰ اینچی که درنهایت سبب میشود تا تصویر نهایی وضوح و شارپنس کافی را نداشته باشد.
۵۵۰ لومن درازای ۹۰۰ دلار؛ قابل حمل اما بهچه قیمت؟
میزان روشنایی پروژکتور نیز یکی دیگر از معیارهای مهم در زمان خرید پروژکتور محسوب میشود که در Freestyle برابر با ۵۵۰ لومن خواهد بود. در مقام مقایسه، باید به محصولات شرکت Epson اشاره کنیم که در این بازه قیمتی مشابه میزان روشنایی آن به بیش از ۴,۰۰۰ لومن میرسد.
درحقیقت، ناکافیبودن میزان روشنایی، تماشای فیلم و محتوا در اتاقهایی نسبتاً روشن را با مشکل مواجه خواهد کرد و در زمان استفاده از پروژکتور در طول روز نیز، کاربر دچار مشکل خواهد شد؛ چراکه Freestyle سامسونگ برای نمایش درست محتوا اتاقی کاملاً تاریک را طلب میکند. سامسونگ در Freestyle به فناوری HDR نیز اشاره کرده است که بهگفته این شرکت، باعث تولید رنگهایی جذابتر و عمیقتر میشود.
براساس بررسیهای ما نیز، درصورت سفیدبودن دیوار یا پرده نمایش ویدئو، غلظت رنگها رضایتبخش خواهد بود و کیفیت مناسبی از ویدئوپروژکتور قابلحمل سامسونگ دریافت خواهید کرد. کرهایها برای اطمینان از خروجی درست رنگها، تنظیمات رنگ Dynamic را نیز به پروژکتور خود افزودهاند؛ بهطوریکه خروجی رنگ بسته به رنگ دیوار تغییر خواهد کرد تا همواره بهترین دقت رنگی را دریافت کنید.
هنگام استریم محتوا ازطریق شبکه Wi-Fi، میزان تأخیر بسته به سرعت شبکه بیسیم متفاوت خواهد بود؛ اما تأخیر بهحدی است که تقریباً امکان بازی بهصورت اتصال بیسیم وجود ندارد و به استفاده از پورت micro HDMI مجبور خواهید بود.
ترکیب پایه ۱۸۰ درجه و ویژگی اصلاح خودکار زاویه تصویر و چرخش خودکار صفحه، قرارگرفتن پروژکتور Freestyle روی هر سطحی را تضمین میکند. افزونبراین، خروجی صدای ۳۶۰ درجه ۵ واتی دستگاه کیفیتی راضیکننده با تفکیک صدایی مثالزدنی را ارائه میکند که از Bass قدرتمندی نیز بهره میبرد. ازاینرو، در زمان تماشای فیلم سینمایی صدایی غنی را خواهید شنید که تجربه کاربر را وارد سطح جدیدی میکند.
درکنار کیفیت صدا، حجم صدای Freestyle نیز زیاد و تا حد زیادی شوکهکننده است؛ بهطوریکه در زمان بررسی بههیچوجه انتظار چنین حجم صدایی را از بلندگویی بهاندازه کف دست نداشتیم. نکته بعدی لرزش تصویر هنگام حجم صدای ۱۰۰ درصد است که حتی در بیشترین سطح کوبندگی Bass نیز از لرزش تصویر خبری نخواهد بود.
باتوجهبه بهرهمندی پروژکتور Freestyle از میکروفون و بلندگو میتوان از آن بهعنوان اسپیکر هوشمند نیز استفاده کرد؛ اسپیکری که در زمان آمادهبهکار درصورت قراردادن محافظ لنز، قسمت بالایی آن بهعنوان نور موضعی مانند چراغ خواب نیز میتواند استفاده شود؛ البته بهدلیل عمر محدود لامپ پیشنهاد میکنیم از انجام این کار پرهیز کنید.
به ویژگی اصلاح زاویه و چرخش خودکار تصویر اشاره کردیم و باید بگوییم که علاوهبر این دو موضوع، همانطورکه در بخش طراحی نیز گفتیم، فوکوس لیزری نیز درکنار لنز قرار دارد تا همواره شارپترین تصویر را دریافت کنید. البته ممکن است درصورت جابهجایی دستگاه دستگاه دچار مشکل شود و نه زاویه را اصلاح و نه فوکوس درستی اِعمال کند. در این صورت به تمیزکردن لنز و حسگرها و سطح رویی لیزر نیاز خواهید داشت.
یکی از مشکلاتی که حین بررسی وجود داشت، کجبودن کادر تصویر بود؛ حتی پس از فوکوس و بررسی زاویه پروژکتور نسبت به دیوار. بهدنبال این اتفاق، احتمال تغییر تنظیمات و مشکلات نرمافزاری را مطرح کردیم؛ اما پس از Reset کامل دستگاه و بهروزرسانی نرمافزاری نیز این مشکل برطرف نشد. احتمالاً مدلی که برای بررسی دراختیار داشتیم، مشکلات سختافزاری داشت؛ چراکه چنین مشکلی بهطورکلی در هیچ منبع دیگری گزارش نشده است.
فن دستگاه صدای چندانی تولید نمیکند و درصورت پخش ویدئو حتی با حجم صدای اندک نیز صدای فن را نخواهید شنید. تنها درصورتی صدای فن بهگوش خواهد رسید که پروژکتور در حالت Stand-By باشد و کاربر نیز در فاصلهای نزدیک از آن.
نرمافزار و گزینههای ارتباطی
سامسونگ در پروژکتور Freestyle از سیستمعامل تایزن با نام تجاری Tizen OS استفاده میکند؛ سیستمعاملی که بیشتر در تلویزیونهای این شرکت بهکار میرود و گزینهای مناسب برای پخش محتوا بهشمار میآید.
فروشگاه نرمافزاری تایزن مملو از اپلیکیشنهای مختلف نیست؛ اما میتوانید برنامههای کاربردی مختلفی را ازطریق آن نصب کنید. همچنین، امکان نصب برخی از بازیها و برنامههای ایرانی وجود دارد.
دراینمیان، نکته اصلی نرمافزار Freestyle نه فروشگاه نرمافزاری آن، بلکه ویژگیهای ارتباطی اختصاصی آن است؛ بهطوریکه دارندگان گوشیهای هوشمند گلکسی میتوانند با دست بازتری محتوای خود را روی Freestyle بهصورت Mirror پخش کنند. برای این کار به نصب نرمافزار SmartThings سامسونگ نیاز خواهید داشت که روند ستاپکردن پروژکتور را به سادهترین شکل ممکن انجام میدهد. البته برای استفاده از تمامی ویژگیهای پروژکتور، بهناچار باید حساب سامسونگ خود را وارد کنید که احتمالاً برای برخی از کاربران ناخوشایند خواهد بود.
پشتیبانینکردن از AirPlay گریبانگیر کاربران اکوسیستم اپل خواهد بود
با استفاده از اپلیکیشن SmartThings، میتوانید بهطورکامل دستگاه را ازطریق گوشی هوشمند خود کنترل کنید. البته ویژگیهای این اپلیکیشن در گوشیهای ساخت سامسونگ بیشتر خواهد بود و کاربر میتواند محیط DeX را نیز در پروژکتور اجرا کند.
امکان اتصال محصولات آیفون ازطریق AirPlay نیز وجود دارد؛ اما مدلی که ما در دست داشتیم در بخش تنظیمات گزینهای با عنوان AirPlay نداشت. درصورت نصب نرمافزار SmartThings روی گوشی آیفون نیز همنان امکان mirror صفحه وجود ندارد. درنتیجه کاری که در گوشیهای اندرویدی با چند کلیک ساده انجام میشود در Freestyle بسیار دشوار و تقریبا غیرممکن است! البته نسخههایی که در خارج از بازار کشور بهفروش میرسند از گزینه AirPlay در تنظیمات پشتیبانی میکنند که با فعالکردن آن بهراحتی و مشابه گوشیهای اندرویدی و دستگاههای ویندوزی میتوانید محتوای مورنظر را در پروژکتور نمایش دهید.
یکی از ویژگیهای جذاب پروژکتور سامسونگ، Ambient Mode نام دارد که از طریق آن میتوان تصویری خاص مانند منظرهای با چهارچوب پنجره را روی دیوار تماشا کرد؛ حتی میتوان آلبومی از تصاویر انتخاب کاربر را با جلوههایی خاص نمایش داد. افزونبراین بهصورت پیشفرض طرحهای نئونی جالبی با موضوع تولد، جشن، کریمس و بسیاری دیگر وجود دارد که میتواند تبدیل به قسمتی از دکور تولد یا دیگر لحظات شما باشد.
سامسونگ اخیرا بهروزرسانی جدیدی برای پروژکتور Freestyle منتشر کرده است که امکان دو پروژکتور از همین مدل به یکدیگر را فراهم میکند. درنتیجه این کار تصویری اولتراواید با نسبت ۲۱:۹ خواهید داشت که امکان گیمینگ و تماشای محتوا در صفحهای بهمراتب بزرگتر را میسر میکند. سامسونگ همچنین در آپدیت اخیر Gaming Hub خود را نیز به این پروژکتور افزوده است که بااستفاده از آن میتوان به سرویسهای گیمینگ آنلاین مانند گیمپس، GeForce انویدیا و آمازون Luna دسترسی داشت.
جمعبندی
قطعا پروژکتوری قابل حمل با قابلیت روشنشدن با پاوربانک محصولی کاربردی خواهد بود؛ اما بهچه قیمت؟ صرف هزینه ۵۰ میلیون تومانی (تا زمان نگارش این مقاله) تنها برای خرید پروژکتور و صرف هزینهای ۵ تا ۶ میلیون تومانی برای پاوربانک ۳۲۰۰۰ میلیآمپرساعتی آن درمجموع هزینهای ۵۵ میلیونی را به کاربر تحمیل میکند که با این هزینه میتوان پروژکتوری پرنورتر و حتی مدلهایی با نورپردازی لیزری تهیه کرد.
البته موارد گفته شده تا زمانی موضوعیت دارد که فاکتور روشنایی تصویر برایتان اهمیت بالایی داشته باشد؛ اما درمجموع بادرنظر گرفتن فوکوس لیزری و تصحیح خودکار زاویه تصویر و همچنین بلندگوی باکیفیت درکنار وزن ۸۰۰ گرمی بدنه (بههمراه پایه) و ابعاد جمع و جور دستگاه، گزینهای مناسب برای مسافرتها و دورهمیهای خارج از شهر شما خواهد بود.
بنابراین اگر بهدنبال کیفیت تصویر 1080p درکنار روشنایی بالا هستید پیشنهاد ما خرید دیگر مدلهای موجود در بازار است که قیمت بهمراتب پایینتری از Freestyle سامسونگ دارند. درغیراینصورت محصول کوچک سامسونگ یکی از بهترین گزینهها برای شما بهشمار میرود.
- قابلیت نصب اپلیکیشن و ویژگیهای هوشمند
- تنظیم خودکار زاویه و فوکوس و چرخش تصویر
- اسپیکر باکیفیت بههمراه پایه ۳۶۰ درجه
- طراحی زیبا در ابعاد کوچک و وزن سبک
- استفاده بهعنوان اسپیکر هوشمند
- تأمین انرژی از پاوربانک
- صدای فن بسیار کم
- پورتهای محدود
- وضوح کم بهازای قیمت
- سختی اتصال دستگاه مجهز به iOS
- فوکوس خودکار همیشه عمل نمیکند
- قابلیتهای نرمافزاری نهچندان گسترده