بررسی دستگاه تصفیه هوای Lifa LA502 و Lifa LAX200؛ در جستوجوی هوای پاک
آلودگی هوا به جزئی از زندگی بسیاری از ما تبدیل شده و کمتر روزی پیش میآید که بتوانیم در هوایی سالم و تمیز نفس بکشیم. این وضعیت آنقدر تکرار میشود که بسیاری از ما با آن کنار آمدهایم و به نوعی آن را پذیرفتهایم؛ فارغ از اینکه آلودگی هوا تهدیدی جدی برای سلامت انسانها است که باید جدیتر به آن پرداخته شود.
براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت، ۹ نفر از هر ۱۰ نفر در سراسر جهان در معرض آلودگی هوای بالاتر از حد نرمال قرار دارند. این آلودگی که در مناطق شهری، صنعتی و نیمهصنعتی بیشتر است، میتواند مشکلات متعددی همچون اختلالات شناختی، آسم و بیماریهای قلبی را در پی داشته باشد. شاید عجیب باشد؛ اما آلودگی هوا حتی میتواند تأثیرات جدی بر رشد و سلامت کودکان بگذارد و آنها را با مشکلاتی نظیر اختلالات تنفسی و کاهش عملکرد مغزی مواجه کند.
از آنجا که حذف آلودگیهای شهری نیز مانند بسیاری از مسائل دیگر، از توان ما خارج است، باید بهدنبال راهحلهایی همچون دستگاه تصفیه هوا باشیم که حداقل در محیطهای بسته مانند خانه و محل کار، از شر این آلودگیها در امان بمانیم.
در ادامهی مقاله قصد دارم دو مدل از دستگاههای تصفیه هوا را بررسی کنم که بهخوبی میتواند آلودگی هوا را در فضاهای داخلی از بین ببرند؛ اما پیش از معرفی این محصولات، بد نیست نیمنگاهی به سازوکار دستگاههای تصفیه هوا داشته باشیم تا اگر آگاهی چندانی در مورد روند کار این دستگاهها ندارید، با دید بازتری در مورد خرید تصمیم بگیرید.
پخش از رسانه
دستگاههای تصفیه هوا میتوانند تأثیر قابل توجهی در بهبود کیفیت زندگی داشته باشند؛ بهویژه در روزهایی که شاخص آلودگی هوا از ۱۵۰ عبور میکند. این دستگاهها با حذف آلایندهها، دود سیگار، ویروسها و سایر ذرات مضر، محیطی با هوای تمیز و سالم ایجاد میکنند. فرایند کار آنها به این صورت است که هوای آلوده از طریق دریچههای ورودی جذب میشود و پس از تصفیهی کامل از دریچهی خروجی به محیط بازمیگردد.
در دستگاههای تصفیه هوا بهطور معمول از چند فیلتر مختلف استفاده میشود؛ اولی پیشفیلتر یا فیلتر اولیه است که وظیفهی جذب آلایندههای بزرگی مثل گردوغبار، پرز و موی حیوانات را برعهده دارد. فیلتر بعدی هپا (HEPA) نام دارد که ذرات ریزی همچون ویروسها و باکتریها را به خود جذب میکند. فیلتر دیگری که بهترین دستگاههای تصفیه هوا از آن استفاده میکنند، کربن فعال است که گازهای مضر و بوهای نامطبوع مانند دود سیگار را از محیط خارج میکند؛ بنابراین، اگر میخواهید دستگاه علاوهبر تصفیهی هوا از آلودگی، دود سیگار و دودهای مشابه را از بین ببرد، باید بهدنبال تصفیه هوایی باشید که فیلتر کربن فعال هم داشته باشد.
هرقدر نرخ تحویل هوای پاک بیشتر باشد، تصفیههوا با سرعت بیشتری قادر به پاکسازی هوای محیط خواهد بود
علاوهبر فیلترها، نرخ تحویل هوای پاک (CADR) نیز نقش عمدهای در دستگاههای تصفیههوا دارد. این عدد که با واحد مترمکعب بر ساعت سنجیده میشود، نشان میدهد که دستگاه با چه سرعتی قادر به حذف آلودگیها از فضا است؛ برای مثال، اگر فضای خانهتان ۵۰ مترمربع و نرخ تحویل هوای پاک در دستگاه ۳۰۰ مترمکعب در ساعت باشد، چیزی حدود ۲۸ دقیقه زمان لازم است تا هوای محیط بهطور کامل پاکسازی شود.
LifaAIR LA502 یکی از مدلهایی است که برای بررسی در اختیار زومیت قرار گرفته و علاوهبر ویژگیهای معمولی که همهی دستگاهها دارند، از قابلیتهای پیشرفتهتری نیز بهره میبرد. موتور BLDC این دستگاه، ضمن صدای کمی که در حین فعالیت دارد، میتواند با سرعت بالایی فضای محل کار یا خانهتان را از آلودگی، ویروس، باکتری و حتی دود سیگار پاکسازی کند.
مشخصات فنی دستگاه تصفیه هوای Lifa LA502 | |
---|---|
پارامترها | مقدار |
نرخ تحویل هوای پاک (CADR) | ۴۵۰ مترمکعب برساعت |
میزان نویز | ۳۴ تا ۶۴ دسیبل |
فیلترها | پیشفیلتر، دو فیلتر کربن فعال و دو فیلتر HEPA |
حسگرها | PM2.5 (آلودگی هوا) CO2 (دیاکسید کربن) HCHO (فرمالدهید) Temp / Hum (دما و رطوبت) |
مساحت تحتپوشش/زمان پاکسازی | ۵۴ متر مربع در ۱۸ دقیقه |
وزن و ابعاد | ۱۴٫۶۵ کیلوگرم ۸۰۰×۳۰۰ میلیمتر |
ظرفیت باتری پنل کنترل | ۲۶۰۰ میلیآمپرساعت |
تصفیههوای LA502 دارای پیشفیلتر، دو فیلتر کربن فعال و دو فیلتر HEPA است و با سرعت ۴۵۰ مترمکعب در ساعت، میتواند محیط را از آلودگی پاکسازی کند؛ بدین ترتیب، اگر در شرایطی که آلودگی هوا به بالاترین حد ممکن رسیده است، دستگاه را بهگونهای تنظیم کنید که با بیشترین سرعت خود کار کند، در مدتزمان ۱۸ دقیقه میتواند فضایی ۵۴ متری با ارتفاع ۲٫۵ متر را بهطور کامل تصفیه کند.
لایفا ایر، تصفیههوای LA502 را به حسگرهای مختلفی برای تشخیص میزان آلودگیها نیز مجهز کرده که بهلطف قدرت بالای پردازنده در پردازش اطلاعات، در مدتزمان محدودی انواع آلودگیها را شناسایی میکنند. از جملهی این حسگرها میتوان به حسگر PM2.5 (یکی از شاخصهای کلیدی آلودگی هوا) اشاره کرد. PM2.5-ها ذرات بسیار کوچکی با قطر کمتر از ۲٫۵ میکرومتر هستند که بهواسطهی دود خودروها، صنایع و آتشسوزی در محیط منتشر میشوند. تصفیهی هوا این ذرات را شناسایی میکند و مقدار فعلی آن را بهشما نمایش میدهد.
CO2 حسگر دیگری است که برای تشخیص سطح دیاکسید کربن موجود در هوا بهکار میرود. حتماً میدانید که اگر مقدار دیاکسید کربن موجود در هوا بیش از حد افزایش یابد، باعث خوابآلودگی، سردرد و در مواقعی کاهش تمرکز میشود. معمولاً در چنین شرایطی سعی میکنیم با بازکردن پنجره، هوای اتاق را تغییر دهیم؛ اما درصورت آلودهبودن هوا، این اقدام شرایط را بدتر میکند؛ بههمین دلیل، تصفیههوا با تشخیص مقدار CO2، سعی میکند بهطور خودکار میزان دیاکسیدکربن را کنترل کند.
تصفیههوای LA502 حسگرهای دیگری نیز دارد؛ از جمله HCHO که سطح فرمالدهید را شناسایی و کنترل میکند؛ گازی شیمیایی که با غلظت بالایی در شهرهای صنعتی وجود دارد و میتواند تاثیر زیادی بر آلودگی هوا داشته باشد. آخرین حسگر نیز وظیفهی تشخیص دما و رطوبت موجود در محیط را بهعهده دارد.
اطلاعاتی که حسگرها از هوای محیط شناسایی میکنند، همگی روی نمایشگر پنل کنترل دستگاه نمایش داده میشوند. پنل کنترل لایفا ایر، بهجای اینکه همچون بسیاری از مدلهای موجود روی خود دستگاه قرار گرفته باشد، کاملاً جدای از آن قرار میگیرد تا نیازی نباشد هربار برای کموزیاد کردن سرعت تصفیههوا یا مشاهدهی میزان آلایندهها از جای خود بلند شوید.
پنل کنترل هوشمند دستگاه که لایفا ایر به آن LIFAair Realtime میگوید، از طریق حسگرهایی که از آنها نام بردم، مقدار آلایندهها و دیاکسیدکربن و دما و رطوبت را نمایش میدهد. اینکه هرکدام از پارامترها باید در چه محدودهای باشند نیز هم در دفترچه راهنما و هم روی پنل کنترل نشان داده میشود؛ مثلاً اگر سطح دیاکسیدکربن از ۱۰۰۰ فراتر برود، در چنین شرایطی دکمهی خاصی که نشاندهندهی این پارامتر است، بهرنگ نارنجی در میآید و اگر حالت نرمال داشته باشد، رنگ آن سبز خواهد بود. این موضوع در مورد پارامترهای دیگر نیز صدق میکند.
پیشتر نیز اشاره کردم که از طریق پنل کنترل هوشمند میتوان تمام تنظیمات را کنترل کرد که مهمترین آنها تنظیم سرعت دستگاه است. تصفیههوای LA502 چند حالت مختلف سرعت دارد که براساس شرایط فعلی محیط، میتوان یکی را بهدلخواه انتخاب کرد. بهترین حالت سرعتی که لایفا ایر هم توصیه میکند از آن استفاده کنید، حالت خودکار است. در این حالت، دستگاه با تشخیص سطوح مختلف آلودگی، بهطور خودکار سرعت دستگاه را تنظیم میکند و اگر لازم باشد با بیشترین سرعت فرآیند پاکسازی را انجام میدهد.
در شرایطی که هوا بیشازحد آلوده است و باید هرچه سریعتر پاکسازی شود، میتوان از حالت High-Speed استفاده کرد تا دستگاه با بیشترین سرعت خود، شروع بهکار کند. در میان حالتهای عملکرد دستگاه، حالت کمصدا نیز وجود دارد و برای مواقعی است که میخواهید دستگاه با کمترین صدای ممکن به فعالیتش ادامه دهد.
اگر با کارکرد دستگاههای تصفیههوا آشنایی نداشته باشید، ممکن است فکر کنید که راهاندازی تصفیههوایی با این قابلیتها، چقدر میتواند دشوار باشد؛ اما اینگونه نیست و در مدتزمانی بسیار کوتاه میتوان آن را راهاندازی کرد؛ چون در دفترچه راهنمای فارسی دستگاه، همهی مراحل راهاندازی یونیت اصلی و پنل کنترل بهصورت قدم به قدم نوشته شدهاند.
بهطور خلاصه، برای راهاندازی دستگاه باید بخش زیرین آن را باز و فیلترها را خارج کنید. پس از جدا کردن پلاستیکهای محافظ هر فیلتر، باید فیلترها را دوباره بههمان شکل در جایشان قرار دهید. بعد از اتصال دستگاه به برق، چراغ نشانگر به رنگ سبز درمیآید که نشاندهندهی شروع بهکار تصفیههوا است.
برخلاف یونیت اصلی، کنترل هوشمند نیاز به اتصال دائمی به برق ندارد و با استفاده از باتری داخلی کار میکند. لایفا ایر میگوید که پنل و یونیت اصلی از قبل با هم جفت شدهاند؛ اما برای راهاندازی اولیهی آن، باید حدود ۵ تا ۶ ثانیه دکمهی لمسی وسط یونیت اصلی را لمس کنید تا چراغ سبز چشمک بزند. پس از آن، وارد تنظیمات پنل کنترل میشوید و برای برقراری اتصال، Pair را انتخاب میکنید.
با وجود اینکه بیشتر تنظیمات از طریق پنل هوشمند همراه دستگاه انجام میشود، اگر تمایلی به استفاده از پنل کنترل ندارید، روی خود دستگاه هم یک پنل لمسی جمعوجور تعبیه شده است. با حرکت انگشت خود در جهت عقربههای ساعت، سرعت دستگاه افزایش و با حرکت خلاف جهت عقربهها، سرعت و قدرت آن کاهش مییابد.
امکان کنترل تنظیمات تصفیههوا از طریق گوشی و برنامهی LIFAair نیز فراهم است؛ اما، باوجود پنل کنترل، این قابلیت کاربرد چندانی ندارد و باتوجه به اینکه هم گوشی و هم پنل کنترل باید به یک شبکهی وایفای متصل باشند، در بیرون از خانه نمیتوان استفاده کرد. اگر امکان کنترل دستگاه در بیرون از خانه نیز وجود داشت، این قابلیت میتوانست کارایی بیشتری داشته باشد.
گفتن این نکته نیز خالی از لطف نیست که تصفیه هوای لایفا ایر، ذرات PM10 را تصفیه نمیکند و حتی میزان آن را نیز روی نمایشگر نشان نمیدهد؛ پس اگر در مناطقی با گرد و غبار زیاد زندگی میکنید، این دستگاه گزینهی مناسبی برای شما نیست. البته میتوانید غلظت ذرات PM10 را از طریق اپلیکیشن موبایل مشاهده کنید.
نکات مثبت
- سرعت بالا در پاکسازی محیط
- پنل کنترل هوشمند مجزا
- امکان اتصال به گوشی هوشمند
- فیلترها و حسگرهای متنوع
نکات منفی
- تصفیهنکردن ذرات PM10 (گردوغبار)
- فقدان دکمهی خاموش و روشنکردن دستگاه
- امکان کنترل با گوشی هوشمند فقط در محیط خانه
مدل دیگری که برای بررسی در اختیار داریم، LifaAIR LAX200 نام دارد و برای محیطهای کوچکتر همچون اتاقتان در محل کار یا خانه، گزینهی مناسبتری است. از طرفی، باتوجه به اینکه نسبت به مدل قبل امکانات کمتری دارد، با قیمت کمتری هم بهفروش میرسد.
مشخصات فنی دستگاه تصفیه هوای Lifa LAX200 | |
---|---|
پارامترها | مقدار |
نرخ تحویل هوای پاک (CADR) | ۱۷۰ مترمکعب برساعت |
فیلترها و فناوریها | فیلتر HEPA H13 فیلتر کربن فعال لایه TiO² (دیاکسید تیتانیوم) نور UV (فرابنفش) یونساز (Ioniser) |
حسگرها | PM2.5 (آلودگی هوا) |
مساحت تحتپوشش/زمان پاکسازی | ۲۵ متر مربع/۱۸ دقیقه |
مصرف برق | ۲۰ وات |
وزن و ابعاد | ۳ کیلوگرم ۳۵۰×۲۱۸ میلیمتر |
تصفیههوای LAX200 ابعاد جمعوجوری دارد و برخلاف مدل قبل فضای بسیار اندکی را اشغال میکند. وزن دستگاه نیز سبک است تا اگر نیاز بود آن را در فضا جابهجا کنید. در بخش بالای دستگاه نمایشگر بزرگی قرار گرفته است که دسترسی به تنظیمات مختلف را فراهم میآورد. روی نمایشگر، حسگر تشخیص PM2.5 و آلودگی هوا نیز وجود دارد و بهمحض روشنکردن تصفیههوا، میزان آلودگی را نمایش میدهد.
تصفیههوای لایفا ایر LAX200 روی پنل لمسیاش، از دکمهی خاصی برای خاموش و روشن کردن دستگاه نیز بهره میبرد؛ بنابراین، برخلاف مدل بزرگتر، نیازی نیست هربار آن از برق بکشید و با چندثانیه نگهداشتن این دکمه، دستگاه متوقف خواهد شد.
در کنار طراحی جمعوجور و کاربردی دستگاه، نباید از اهمیت فیلترها، فناوریهای بهکاررفته و عملکرد آن در پاکسازی هوا غافل شد. لایفا ایر میگوید تصفیهی هوای LAX200 با سرعت ۱۷۰ متر مکعب بر ساعت میتواند محیط را پاکسازی کند. با چنین سرعتی، اگر ارتفاع فضا را ۲ تا ۲٫۵ متر در نظر بگیریم، دستگاه در مدتزمان ۱۸ دقیقه، قادر به تصفیهی محیطی با مساحت ۲۵ متر خواهد بود.
تصفیههوای لایفا ایر با بهرهمندی از کربن فعال، بوهای نامطبوع همچون بوی سیگار را از بین میبرد
لایفا ایر در تصفیههوای LAX200 از فیلتر جدید 6G استفاده کرده است که براساس آزمایشهای انجامشده، میتواند محیط را از ویروسها، باکتریها، آلودگی و گردوغبار پاکسازی کند. فناوری فیلتراسیون جدید لایفا ایر شامل ترکیبی از فیلتر هپا برای حذف ذرات ریز، کربن فعال جهت ازبینبردن بوهای نامطبوع و پوشش TiO2 یا PECO است که با استفاده از نور UV، ترکیبات مضری مانند VOCها و ویروسها را به مواد بیضرر تبدیل میکند. در کنار این موارد، وجود یونیزر نیز راندمان فیلتراسیون را افزایش میدهد.
تصفیههوای لایفا ایر دارای دو حالت خودکار و خواب است؛ حالت خودکار همانطور که از نامش بهنظر میرسد، براساس میزان آلودگی محیط، سرعت دستگاه را بهطور خودکار تنظیم میکند. در حالت پیشفرض تصفیههوا روی همین حالت قرار دارد؛ اما از گزینهای برای تنظیم سرعت نیز بهره میبرد تا اگر نیاز به پاکسازی سریعتر محیط بود، بتوانید با فشردن آن سرعت دستگاه را افزایش دهید. نور UV و یونیزر (دکمهی ANION) در حالت پیشفرض غیرفعال هستند و درصورت تمایل میتوانید آنها را فعال کنید. در حالت خواب، در عین حال که صفحهنمایش خاموش است، دستگاه با کمترین صدای ممکن به فعالیتش ادامه میدهد.
لایفا ایر اطلاعات دقیقی دربارهی طول عمر فیلتر هپای تصفیههوا ارائه نکرده است؛ اما دستگاه از طریق صفحهنمایش، زمان نیاز به تعویض فیلتر را بهشما اطلاع میدهد. همچنین، این تصفیههوا به تایمر مجهز شده که امکان زمانبندی روشن و خاموش شدن دستگاه را فراهم میکند؛ برای این منظور، دو دکمه با عنوانهای Start و Stop روی دستگاه تعبیه شدهاند که با فشردن دکمهی Start میتوانید زمان روشن شدن خودکار دستگاه و با فشردن دکمهی Stop زمان خاموش شدن آن را تنظیم کنید. برای مثال، میتوانید برنامهریزی کنید که دستگاه ۲ ساعت بعد بهطور خودکار روشن یا خاموش شود.
نکات مثبت
- سبک، جمعوجور و قابل حمل
- امکان خاموشکردن نور UV و و یونیزر
- دارای تایمر
نکات منفی
- تعداد اندک حسگرها
- نداشتن پنل کنترل مجزا
- فقدان قابلیت اتصال به گوشی هوشمند
- مشخص نبودن طول عمر تصفیههوا
دو دستگاه تصفیههوای لایفا ایر هر دو با ارائهی امکانات متنوع و فیلترهای پیشرفته، گزینههایی ایدهآل برای بهبود کیفیت هوای محیط بهشمار میروند. مدل Lifa LA502 ابعاد بزرگتری دارد، به پنل کنترل هوشمند جداگانه مجهز شده و بهدلیل فیلتراسیون قویتر، با سرعت ۴۵۰ متر مکعب بر ساعت قادر به پاکسازی هوای محیط است. در مقابل، مدل Lifa LAX200 را داریم که از فناوری فیلتراسیون جدید لایفا ایر موسومبه 6G بهره میبرد و با سرعت ۱۷۰ متر مکعب بر ساعت، در محیطهای کوچکتر عملکرد بهتری ارائه میدهد.
لایفا ایر برند معتبر و شناختهشدهای است که میتوان با اطمینان خاطر بیشتری محصولاتش را خریداری کرد. از طرفی بهدلیل پشتیبانی مناسب شرکت واردکننده، خریداران دغدغهای در زمینهی تامین قطعات و تعمیرات احتمالی نخواهند داشت؛ اما باتوجه به برچسب قیمتی این دو تصفیههوا، فکر میکنید پرداخت این مبالغ توجیهپذیر است؟