تولید بافت زیستی شبیه به لایههای دستمال کاغذی برای ترمیم اندامهای انسان
محققان دانشگاه نورثوسترن ایالات متحده به صورت اتفاقی توانستند بافتی زیستی همانند دستمال کاغذی ایجاد کنند که ممکن است در آینده نقش مهمی برای کمک به بیماران داشته باشد.
در این روش ابتدا اندامهای غیرقابل استفاده خوک و گاو از کشتارگاهها جمعآوری میشود و سپس به کمک شویندههای زیستی، سلولهای این اندامها از بین میرود. با این کار مجموعهای از ساختارهای پروتیینی طبیعی و مواد بیوشیمیایی باقی میماند که ماتریکس خارج سلولی نام دارد. سپس مواد باقیمانده خشک میشوند و به صورت پودر در میآیند و در آخر نوارهای نازکی از آنها ساخته میشود.
این نوارها هر کدام منبع خاصی دارند و به همین دلیل مواد تشکیلدهندهی آنها متفاوت است. با توجه به اندامی که از آن برای تولید بافت مورد نظر استفاده شده است، میتوان کاربردهای گوناگونی برای این نوار تعریف کرد. به طور مثال نوارهای تولیدشده از بافت تخمدانی میتوانند هورمونهای طبیعی بدن انسان را تولید نمایند. با کاشتن این نوارها در زیر پوست بیماران مبتلا به سرطان، میتوان سطح هورمونهای آنها را به حالت طبیعی بازگرداند.
این بافت زیستی امکان استفاده به عنوان محرک سلولهای بنیادی انسان را هم دارد و به ترمیم بافتها کمک میکند. از این رو میتوان در آینده کاربردهای دارویی یا استفادههای ابزاری در بخش جراحی برای آن متصور شد. به طور مثال به کمک چنین نواری امکان دارد روند ترمیم جراحتها را تسریع کرد. به دلیل انعطاف پذیری بالا میتوان از آن به عنوان بافت ترمیمی و جایگزین نیز در جراحیها استفاده کرد.
جالب است بدانید این محصول به صورت اتفاقی کشف شده است. سرپرست این گروه پژوهشی، آدام ژاکوس، در حال کار روی مواد زیستی با قابلیت چاپ سهبعدی برای ترمیم استخوان، ماهیچه و عصب بوده است. در هنگام جمعآوری مواد باقیمانده در محیط کار، وی متوجه سفت شدن آنها به صورت ورقهمانند میشود. سپس ایدهی استفاده از سایر اندامها برای تولید چنین ورقههایی به ذهن او خطور میکند.