ربات های بوستون داینامیکس، پتانسیل رهبری قیام رباتیک را دارند
همه ما فیلمهای علمی-تخیلی دیدهایم و باور داریم تجربهای از آینده دنیای واقعی ما است؛ آیندهای مملو از رباتهای پیشرفته که با هوش مصنوعی توانایی تحلیل مسائل مثل مغز انسان دارند. بوستون داینامیکس، اسمی که این روزها بارها میشنویم، در سالهای اخیر به پیشرفتهای قابل توجهی در ساخت ربات چهارپا دست یافته است. با زومیت همراه باشید تا به بررسی این رباتها بپردازیم.
سال ۱۹۹۲ کمپانی بوستون داینامیکس (Boston dynamics) بهعنوان شاخهای مستقل و جداشده از مؤسسهی فناوری ماساچوست (MIT) راهاندازی شد، این شرکت تا به امروز ماشینهای فوقالعاده پیچیدهای بهخصوص با شبیهسازی از حرکات حیوانی ساخته است.
بیگداگ
bigdog
تأمین مالی ساخت این ربات را آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفتهی دفاعی یا به اختصار دارپا بود که مختصص سرمایهگذاری در حوزههای پرخطر و پربازده بر عهده دارد. بیگداگ (BigDog) قادر به حمل ۱۵۴ کیلوگرم بار و بالا رفتن از شیب ۳۵ درجه است.
لیتلداگ (۲۰۰۹)
LittleDog
لیتلداگ (LittleDog) کوچکترین ربات چهارپای ساخت بوستون داینامیکس بهحساب میآید. دارپا این بار نیز مسئولیت تأمین مالی ساخت این ربات را بر عهده داشت. لیتلداگ به باتریهای لیتیم پلیمر تجهیز شده و ۳۰ دقیقه آماده بهکار است و در زمینهای ناهموار سنگلاخی میتواند بهصورت سینهخیز حرکت کند.
آلفاداگ پروتو (۲۰۱۱)
AlphaDog Proto
هنگامی که آلفاداگ پروتو پا به صحنه گذاشت، هدفهای نظامی بوستون داینامیکس بیش از پیش شفاف شد. این بار علاوه بر دارپا، نیروی تفنگداران دریایی ایالات متحده نیز تأمین مالی ساخت این ربات چهارپا را بر عهده گرفت. آلفاداگ پروتو به لطف بهرهمندی از موتور درونسوز (احتراق داخلی) سروصدای کمتری داشت و همین مسئله آن را به وسیلهی مناسبتری برای انجام مأموریت در زمین نبرد تبدیل میکرد. آلفاداگ توانایی تحمل وزن ۱۸۱ کیلوگرم و پیمودن مسافت ۳۲ کیلومتر دارد.
ساپورت سیستم (۲۰۱۲)
Legged Squad Support System
ساپورت سیستم (Legged Squad Support System) یا بهاختصار LS3، تحرک و قدرت بیشتری از نسل پیشین خود داشت. بهکارگیری آرایهای از حسگرها در ال اس ۳، به این ربات چهارپا امکان داد در حین مسیریابی روی عوارض ناهموار زمین از راهنمای انسانی نیز پیروی و از برخورد با موانع جلوگیری کند. این ربات در صورت زمین خوردن میتوانست بدون هیچ کمکی مجددا روی پاهایش بایستد.
اسپات (۲۰۱۵)
spot
ربات برقی هیدرولیک اسپات (Spot) با وزن نزدیک به ۷۲.۵ کیلوگرم، به طرز قابل توجهی از مدلهای چهارپای پیشین کوچکتر بود و برای فعالیتهای داخلی و خارجی طراحی و ساخته شده بود. از تواناییهای این ربات میتوان به مسیریابی خودکار بدون برخورد به مانع و بالا رفتن از پلهها و تپهها اشاره کرد.
اسپاتمینی (۲۰۱۷ - ۲۰۱۸)
spotmini
برادر کوچکتر اسپات با وزن نزدیک به ۲۵ کیلوگرم رونمایی شد. این ربات در آن زمان کوچکترین و خبیثترین ربات ساخت بوستون داینامیکس محسوب میشد. اسپاتمینی (SpotMini) برخلاف برادر بزرگترش یک ربات چهارپای کاملا برقی بود و برای انتقال انرژی از روش هیدرولیکی استفاده نمیکرد. این ربات اکنون میتواند با بازوی خود اقدام به باز کردن در کند و بهزیرکی با پایش مانع از بسته شدن آن شود. حتی در صورتی که شخصی بخواهد اسپاتمینی را از انجام مأموریتش باز دارد، این ربات با وی مقابله میکند.
ویژگیها
در ویدئویی که بوستون داینامیکس در می ۲۰۱۸ منتشر کرد، پیشرفت و تکامل خیرهکنندهی اسپاتمینی بهخوبی نشان داده شد. این ربات اکنون با تجهیز به سیستم مسیریابی پیچیدهای میتواند راه خود را از میان دفاتر و آزمایشگاههای شرکت بهخوبی پیدا کند و به حرکت در مسیری که قبلا نقشهی آن را ترسیم کرده است، بپردازد. همچنین اندکی پس از انتشار این ویدئو اعلام شد که بوستون داینامیکس پس از گذشت نزدیک به ۳ دهه فعالیت در عرصهی ربوتیک، اسپاتمینی را برای عرضهی تجاری در سال ۲۰۱۹ آماده میکند.
سند فلی (توقف تولید)
یک سری دیگر از رباتهای بوستون داینامیکس از تولید خارج شدهاند؛ بهطور مثال از ربات کوچک سند فلی (SandFlea) فقط دو مدل وجود دارد و از خط تولید خارج شده است.
ربات SandFlea
بوستون داینامیکس در سالهای اخیر سرمایهگذاری عظیمی در حوزهی هوش مصنوعی انجام داده و دستاوردهای زیادی داشته استِ برای مثال میتوان به سیستم تشخیص صوت و هوش مصنوعی توسعهیافته اشاره کرد که هر یک بهتنهایی دستاوردهای بزرگی برای این غول رباتسازی به ارمغان آوردهاند. بوستون داینامیکس رفتهرفته بر تواناییهای خود در زمینهی هوش مصنوعی اضافه میکند. شماری از گمانهها حکایت از این دارند که بوستون با توسعهی هوش مصنوعی و رباتهای کارآمد، سعی دارد به سرعت جمع آوری دادههایش شتاب بیشتری بدهد و این رباتها را در شرایط و مکانهایی استفاده کند که انسان قادر به نفوذ به آنها نیست.
اطلس (۲۰۱۳)
ربات اطلس
سرعت پیشرفت تواناییهای اطلس (Atlas) در چند سال اخیر تحسینبرانگیز است. آخرین ویدیوی منتشرشده در ماههای گذشته نشان از این داشت که اطلس قادر است با پریدن از موانع مختلف، همچون یک ژیمیناست ماهر، پشتک بزند و روی دو پا فرود بیاید. اطلس پروژهای است که بوستون داینامیکس در سالهای اخیر توسعه آن را آغاز کرده. بوستون داینامیکس در اولین روزهای آغاز پروژه تنها در پی آن بود تا تعادل اطلس را در حالتهای مختلف حفظ کند؛ حال آنکه امروز شاهد دویدن این ربات هستیم.
ویژگیها
در جدیدترین ویدیوی منتشرشده از اطلس، قابلیت دویدن و پشتکزدن خود را به رخ میکشد.