هر آنچه باید درباره هاردفورک بعدی ارز دیجیتال اتریوم بدانید
اتریوم، سومین ارز دیجیتال از لحاظ ارزش بازار و مشهورترین پلتفرم برای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، بهزودی یک بهروزرسانی مهم دریافت خواهد کرد. بهروزرسانی آتی اتریوم، بهنوعی هاردفورک (Hard Fork) نامیده میشود که در دنیای ارز دیجیتال، بهمعنای جدا شدن بخشی از بلاکچین و تشکیل شبکهی جدید است. هاردفورک در ارزهای رمزنگاریشده بهدلایل مختلف ازجمله اضافه کردن برخی قابلیتها و بهبود کارایی انجام میشود.
بهروزرسانی آتی اتریوم که احتمالا تا پایان ماه فوریه (اسفند) اجرا خواهد شد، در اخبار با نام Constantinople شناخته میشود و هدف آن، افزایش بهرهوری و بازدهی شبکه بیان شده است. درواقع، این بهروزرسانی برای باز کردن مسیر بهمنظور بهروزرسانیها و بهبودهای آتی شبکه انجام خواهد شد. بهعلاوه، تغییراتی نیز در سیستم استخراج (ماینینگ) اتریوم ایجاد میشود. در ادامهی این مطلب زومیت، به توضیح هاردفورک جدید اتریوم، تغییرات پیش رو و کارهایی که دارندگان اتر پیش از آن باید انجام دهند، میپردازیم.
صاحبان کنونی ارز شبکهی اتریوم یعنی اتر، نیاز به انجام اقدام خاصی ندارند. دلیل اصلی نیز آن است که هاردفورک آتی، بدون بحث و مجادله بین بازیگران و توسعهدهندگان اصلی شبکه انجام میشود. درواقع، برخلاف روند معمول در ارزهای دیجیتال دیگر، هیچکس مخالفتی دربرابر انجام شدن این هاردفورک ندارد. در تعریف ساده، اتریوم پس از آن هاردفورک، به دو سکهی جدید تبدیل نخواهد شد. پس از انجام آن، موجودی اتر کاربران تغییری نخواهد کرد.
نکتهی مهم دیگر آن است که دارندگان کنونی اتر، هیچ سکهی جدیدی دریافت نخواهند کرد. اگر شما در کیف پول یا صرافیهای ارز دیجیتال، اتر نگهداری میکنید و با چنین ادعاهایی روبهرو شدید، مراقب باشید؛ چون به احتمال زیاد، ادعاهایی دروغین و کلاهبرداری هستند. چنین اقدامهایی عموما پیرامون هاردفورکهای ارز دیجیتال رخ میدهد و برخی افراد، با سوءاستفاده از سردرگمی کاربران، پروژههایی را برای سودجویی خود راهاندازی میکنند.
ویتالیک بوترین بهعنوان بنیانگذار اتریوم و بسیاری از کارشناسان دیگر صنعت، برای رهایی کاربران از سردرگمی و سوءاستفادهی برخی افراد، اصطلاح بهروزرسانی را برای تغییرات آتی ترجیح میدهند. آنها نمیخواهند کاربران با شنیدن اصطلاح هاردفورک، نگران سکههای کنونی خود یا خرید سکههای جدید باشند.
دستهی دیگر بازیگران اکوسیستم، استخراجکنندههای ارز دیجیتال اتر هستند. آنها باید نرمافزارهای خود را پیش از هاردفورک بهروز کنند که لینک آنها از اینجا قابل دریافت است.
هموار کردن مسیر برای آیندهای سریعتر
علاوهبر موارد گفتهشده در بالا، نکاتی جزئی دربارهی بهروزرسانی پیشروی اتریوم وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم. بهروزرسانی Constantinople شامل ۵ سند بهنام Ethereum Improvement Proposals یا EIP است که قابلیتی جدید یا تغییری در کد شبکهی بلاکچین را توضیح میدهد. قطعا توضیح جزییات آن طرحها از حوصلهی این مقاله و کاربر عادی خارج است، اما میتوان کلیات آنها را با زبانی ساده شرح داد.
۵ تغییر بنیادی در بهروزرسانی پیشروی اتریوم رخ میدهد
۴ عدد از EIP ارائهشده برای هاردفورک اتریوم، یعنی شمارههای ۱۴۵، ۱۰۱۴، ۱۰۵۲ و ۱۲۸۳، بهبودهای فنی مختلف را توضیح میدهند که همگی، باعث افزایش کارایی، ارزانتر شدن پیادهسازی و هموار کردن مسیر برای بهروزرسانیهای آتی میشوند. در توضیح ساده، این پروپوزالها، نکاتی جذاب و کاربردی را ارائه میدهند اما تغییرات ایجادشده بر اثر آنها، توسط کاربران عادی قابل لمس و بهکارگیری نیست.
EIP 1014 پروپوزالی است که نکات جالبی در خود دارد. در این بهروزرسانی، امکان ارتباط کاربران شبکهی اتریوم، با آدرسهایی وجود دارد که هنوز ایجاد نشدهاند. چنین قابلیتهایی، برای پیادهسازی آسانتر State Channel کاربرد دارد. چنین کانالهایی، برای ارتباط مفیدتر بین کاربران شبکههای بلاکچین، بسیار کارآمد هستند. بهعلاوه، پیادهسازی آن کانالها، قدم مثبتی در جهت مقیاسدهی شبکهی اتریوم خواهد بود.
در توضیح سادهتر کانالهای مذکور باید بگوییم که با استفاده از آنها میتوان برخی تراکنشهای شبکه را در بلاکچینی خارج از شبکهی اصلی انجام داد. بازی Cryptokitties یک بازی با بهرهگیری از شبکهی بلاکچین بود که ازدحام کاربران به آن، چندی پیش باعث کاهش سرعت شبکه شد. با پیادهسازی کانالهای جانبی پس از بهروزرسانی جدید، دیگر چنین مواردی روی شبکهی اصلی تأثیرگذار نخواهند بود.
ملموسترین تغییر، امکان ایجاد کانالهای جانبی برای ارتباط در شبکه است
EIP 1234، دو تغییر اساسی را در بلاکچین اتریوم ایجاد خواهد کرد. اولی، جایزهی معدنکاوی اتریوم را کاهش میدهد و دیگری، باعث کاهش مفهومی بهنام Difficulty Bomb در شبکه میشود. در توضیح آن مفهوم میتوان گفت «بمب دشواری»، اتریوم را مجبور به بهروزرسانی به عملیاتی کاملا متفاوت میکند که عموما با اصطلاح proof-of-stake شناخته میشود.
اتریوم، مانند بیتکوین پلتفرمی بر مبنای بلاکچین است که با مکانیزم proof-of-work کار میکند. معنای سادهی آن اصطلاح این است که بلوکهای حاوی تمامی تراکنشهای شبکه، توسط ماینرها تأیید میشوند. ماینرها یا استخراجکنندهها نیز افرادی هستند که با استفاده از قدرت پردازشی کامپیوترهای خود، سوالات ریاضی شبیه به پازل را حل میکنند. سؤالها نیز بهمرور و با پیشرفت بلوکها، دشوارتر میشوند. همین مفهوم، مانع از کلاهبرداری یا نفوذ به شبکهی اتریوم میشود و بهبیان سادهتر، نمیتوان بلاکچین آن را بهآسانی کپی کرد. البته، تلاش برای آن حرکت نیز قطعا به انرژی و زمان زیادی نیاز خواهد داشت که بهاحتمال زیاد، به هدر خواهد رفت.
نمونهای از دستگاههای استخراج اتریوم
باوجود تمام توضیحات فوق، برنامهی اتریوم از ابتدا، تغییر مسیر به مفهومی با نام proof-of-stake بود. در آن مفهوم، عملیاتی بهنام معدنکاوی یا استخراج، معنای خاصی نخواهد داشت. بهجای آن، مالکان اتر بهنوعی در شبکه سهام خواهند داشت و آن سهام، در حرکتی شبیه به قرعهکشی استفاده میشود. برندهی قرعهکشی، بلوک بعدی را در شبکه تشکیل میدهد. چنین بهروزرسانی در شبکهی اتریوم، دور از ذهن نیست و بهاحتمال زیاد، به شکل بهروزرسانی بزرگتر با نام Casper در ماههای آتی سال ۲۰۱۹ اجرا خواهد شد.
تغییر حالت شبکه از PoW به PoS قطعا فرایندی آسان نخواهد بود. یکی از موانع اصلی و بزرگ، اکوسیستم استخراج است که پیرامون ارزهای دیجیتال مشهور و بزرگ همچون اتر شکل گرفت. بهعلاوه، هنوز توضیح خاص و روشن و مثالی عینی دربارهی چگونگی اجرای شبکههای PoS وجود ندارد.
بهروزرسانی نهایی با نام Casper، بهنوعی استخراج را از شبکه حذف میکند
علاوهبر چالش ماینرها، یک مشکل دیگر نیز برای بهروزرسانی مذکور در شبکهی اتریوم وجود دارد. همانطور که گفته شد، اتریوم مفهومی بهنام Difficulty Bomb در قوانین کاربردی خود دارد. در توضیح سادهی آن بمب میتوان تایمری را مثال زد که بهمرور، کار ماینرها را دشوارتر میکند. چنین مفهومی در قوانین، استخراج بیحدوحصر اتر را تاحدودی غیرممکن کرده و همچنین، سودآوری آن فرایند را نیز دشوارتر میکند. درنهایت، پیادهسازی آن مفهوم منجر به ترک تدریجی شبکه از طریق ماینرهای قدیمی و پدیدار شدن مفهومی بهصورت سکههای سهامدار در استخراج میشود.
برای پیادهسازی تمام موارد بالا، EIP 1234 ارائه شد. بهخاطر اینکه بهروزرسانی Casper هنوز آماده نیست، تغییر مذکور در بمب دشواری اتریوم، ۱۲ ماه تأخیر خواهد داشت. البته، از آنجا که اکثر کاربران اکوسیستم دربارهی بمب مذکور در شبکهی اتریوم اطلاع داشتند، تأثیرات آن از مدتها پیش در سود و درآمد ماینرها لحاظ میشد. پروپوزال ۱۲۳۴، تغییر دیگر جدیدی را در شبکه ایجاد میکند و جایزهی معدنکاوی را از ۳ اتر برای هر بلوک، به ۲ اتر در هر بلوک کاهش خواهد داد.
درنتیجه، پس از پیادهسازی هاردفورک آتی در شبکهی اتریوم، زمان مورد نیاز برای استخراج یک بلوک، ثابت خواهد ماند، اما قطعا جایزهی دریافتی کمتر میشود. اگرچه این موضوع کاملا ساده بهنظر میرسد، اما تأثیرات بلندمدت آن روی اتریوم و اکوسیستم آن، قابلتوجه خواهد بود.
تأثیر روی قیمت اتر
پیش از این گفتیم که بهروزرسانیهای جدید تأثیری بر کاربران کنونی اتر نخواهد داشت، اما قطعا اثر آن روی ماینرهای قابلتوجه است. برخی از آنها شاید به ارزهای دیگر کوچ کنند. البته، اتریوم بهگونهای طراحی شده است کا معدنکاوی، هنوز برای اکثر آن افراد سودده باشد.
در اینجا سوالی که ذهن اکثر کاربران امروزی و دارندگان سکهی اتر را به خود مشغول میکند، این است که قیمت اتر پس از هاردفورک چه تغییری خواهد کرد؟
پاسخ به سؤال بالا بسیار دشوار است؛ چرا که اتر در ۲ سال گذشته، روند نوسانی شدیدی داشت. قیمت این ارز دیجیتال از ۱۴۰۰ دلار در ژانویهی سال ۲۰۱۸، به ۸۵ دلار در ماههای پایانی آن رسید. کل سقوط قیمت در سال گذشتهی میلادی نیز بدون تأثیر از هیچ بهروزرسانی خاص در شبکهی اتریوم رخ داد. بهبیاندیگر، وقتی قیمت یک ارز دیجیتال بدون هیچ اتفاق و رخداد خاصی، چنین نوسانی را طی میکند، پیشبینی قیمت آن پس از یک هاردفورک، کاری غیرعقلانی به نظر میرسد.
بههرحال، هنوز دلایلی برای امیدواری به آیندهی قیمتی ارز اتر وجود دارد. ازطرفی بهروزرسانی جدید، کاهش هجوم به اتریوم را بههمراه خواهد داشت که شاید اثری هرچند کوچک در افزایش قیمت ارز آن داشته باشد. بهعلاوه، اگر بهروزرسانی طبق برنامهها پیش برود، عدم قطعیت در شبکه کاهش خواهد یافت که برای قیمت ارز مفید است.
درنهایت، فراموش نکنید که اگر در حال حاضر اتر در کیف پول یا صرافی دیجیتال دارید، هیچ اقدام خاصی نباید قبل، درجریان یا پس از بهروزرسانی انجام شود. کارشناسان امیدوار هستند بهروزرسانی اتریوم بهخوبی پیش برود و زمینهها را برای بهروزرسانی مهمتر و بزرگتر یعنی Casper فراهم کند.
نظرات