استخراج بیت کوین در چین ممنوع می‌شود

پنج‌شنبه ۲۲ فروردین ۱۳۹۸ - ۰۹:۲۰
مطالعه 5 دقیقه
cryptocurrency / ارز دیجیتال
مصرف بالای انرژی توسط عملیات استخراج بیت‌کوین و آلودگی محیط‌زیست ناشی از آن مقامات چینی را به فکر ممنوعیت استخراج بیت‌کوین در این کشور انداخته است؛ عده‌ای، هدف چینی‌ها از این کار را تسلط بر صنعت ارز دیجیتال می‌دانند.
تبلیغات

دولت چین فهرستی شامل فعالیت‌های صنعتی مختلف منتشر کرده است و می‌گوید برای بیشتر کردن فشارها بر بخش ارز دیجیتال در این کشور، می‌خواهد جلوی ادامه‌ی کار آن‌ها را بگیرد. این کار در راستای اجرای تصمیم اخیر مقامات چینی مبنی بر ممنوعیت ماینینگ (mining) یا استخراج بیت‌کوین در محدوده‌ی مرزهای این کشور انجام می‌شود. چین، بزرگ‌ترین بازار در جهان برای فروش سخت‌افزارهایی موسوم به اسیک (ASIC) است که تنها با هدف استخراج بیت‌کوین و سایر ارزهای دیجیتال طراحی شده‌اند؛ این فعالیت‌ها در چین به‌صورت غیررسمی و در سطح وسیعی انجام می‌شوند و عده‌ی زیادی در این کشور به این کار مشغول هستند.

بنا به اعلام کمیسیون توسعه و اصلاحات ملی (NDRC) چین، دولت از مردم خواسته است تا نظرات و دیدگاه‌های خود را در مورد فهرست بازنگری‌شده‌ی صنایعی که باید مورد تشویق، محدودیت یا توقف کامل قرار بگیرند، اعلام کنند. فهرست مذکور برای اولین‌بار در سال ۲۰۱۱ منتشر شد و پیش‌نویس فعلی حاوی تغییراتی شامل فعالیت‌هایی مانند استخراج ارز دیجیتال، از جمله بیت‌کوین، به همراه ۴۵۰ فعالیت دیگر است که به زعم NDRC، باید به خاطر پایبند نبودن به قوانین و مقررات مربوطه، عدم رعایت اصول امنیتی، هدر دادن منابع انرژی یا آلودگی محیط‌زیست به‌سرعت متوقف شوند.

چین میزبان نیمی از کل پایگاه‌های ماینینگ جهان را در خود جای داده است

در این اعلامیه، هیچ برنامه‌ی زمانی مشخصی برای اجرای ممنوعیت استخراج بیت‌کوین اعلام نشده است که نشان‌دهنده‌ی عزم راسخ مسئولان دولتی برای هرچه سریع‌تر پایان بخشیدن به عمر این فعالیت‌ها در چین است. تا هفتم ماه می امسال به چینی‌ها فرصت داده شده است تا پیشنهاد‌ات و انتقادات خود را درباره‌ی پیش‌نویس منتشرشده اعلام کنند. Securities Times، روزنامه‌ی دولتی چین در مقاله‌ای که روز سه شنبه همین هفته منتشر کرد گفت این پیش‌نویس آشکارا بیانگر تمایلات سیاسی صنعتی چین نسبت به صنعت ارزهای رمزنگاری‌شده است.

«جیهان چو» (Jehan Chu)، یکی از شرکای Kenetic، یک شرکت سرمایه‌گذاری فعال در صنعت بلاک‌چین در چین، می‌گوید:

به‌طور کلی، اتخاذ این تصمیم توسط NDRC در راستای اجرای تمایلات دولت چین برای کنترل لایه‌های مختلف در صنعت به‌سرعت در حال رشد ارز دیجیتال انجام می‌شود و هیچ تغییر عمده‌ای را در سیاست‌های صنعتی دولت نشان نمی‌دهد. من باور دارم که آن‌ها تنها می‌خواهند این صنعت را تبدیل به صنعتی کنند که به‌راحتی بتوان بر آن نظارت کرد؛ این همان روشی است که در گذشته در قبال اینترنت نیز اتخاذ کردند.

سایر تاجران بیت‌کوین نیز از این اقدام دولت جا نخوردند. یکی دیگر از فعالان در صنعت که به خاطر حساسیت زیاد موضوع نخواست نامش فاش شود، گفت که استخراج بیت‌کوین برق زیادی را هدر می‌دهد.

سخت‌گیری‌ها همچنان ادامه دارد

cryptocurrency / ارز دیجیتال

قیمت بیت‌کوین، هفته‌ی گذشته ۲۰ درصد اوج گرفت و برای اولین‌بار پس از روزهای میانی نوامبر، به مرز ۵۰۰۰ دلار رسید. این قیمت، بالاترین قیمت بیت‌کوین از سال ۲۰۱۷ که یک حباب قیمتی را تجربه کرد، تا به امروز بود. تحلیلگران و معامله‌گران تعجب خود را از این افزایش قیمت پنهان نمی‌کنند. 

قیمت بیت‌کوین که حدود نیمی از بازار ارزهای دیجیتال را تشکیل می‌دهد، روز سه‌شنبه حدود ۱٫۴ درصد کاهش یافت؛ در عین حال، ارزهای مهم دیگر مانند اتریوم و XRP نیز کاهش قیمت مشابهی را تجربه کردند. معامله‌گران در لندن می‌گویند که هنوز معلوم نیست که اتخاذ سیاست‌های جدید در چین چه تاثیری روی بازار خواهد گذاشت. بخش ارز دیجیتال از سال ۲۰۱۷ که قانونگذاران این کشور ممنوعیت‌هایی را برای عرضه‌ی ارزهای اولیه وضع و صرافی‌های معامله‌کننده‌ی ارزهای دیجیتال محلی را تعطیل کردند، تحت فشارهای شدید و سختگیرانه‌ی دولت چین قرار گرفته است.

همچنین، آن‌ها محدودیت‌هایی هم بر استخراج ارز دیجیتال اعمال کردند، طوری که شرکت‌های زیادی، از جمله چند شرکت بزرگ دنیا در این صنعت وادار شدند پایگاه‌های دیگری در نقاط دیگر جهان برای خود پیدا کنند. گزارشی که دانشگاه کمبریج در ماه دسامبر گذشته منتشر کرد حاکی از آن است که نزدیک نیمی از پایگاه‌های استخراج بیت‌کوین (یعنی گروهی از ماینرها که با هدف بهره‌بردن از مزیت کاهش هزینه در ازای افزایش تولید بیت‌کوین گرد هم جمع می‌شوند) در آسیا و اقیانوسیه مستقر شده‌اند.

الکس دی وریس، مشاور شرکت PwC در آمستردام که در زمینه‌ی بلاک‌چین تخصص دارد و پژوهش‌هایی در زمینه‌ی فرایند استخراج ارز دیجیتال انجام داده است، می‌گوید نیمی از این شبکه‌ی عظیم به‌طور حتم در چین قرار دارد. او معتقد است که تنها صد و چند عدد از این تاسیسات در کل جهان وجود دارد و کشورهایی که برق ارزان‌قیمت‌تری نسبت به سایر کشورها به مشتریان خود عرضه می‌کنند، مهم‌ترین مراکز استخراج ارز دیجیتال هستند.

ماتی گرینسپان، یکی دیگر از تحلیلگران این صنعت، می‌گوید تصویب هر ممنوعیتی از جانب چین می‌تواند تأمین برق ارزان برای این صنعت را به چالش بکشد و میانگین هزینه‌های استخراج بیت‌کوین را به‌شدت افزایش بدهد. ناگفته نماند که اهمیت تأمین برق ارزان‌قیمت به‌خاطر مصرف انرژی عملیات‌های استخراج ارزهای دیجیتال است. 

شرکت‌های چینی در زمره‌ی بزرگ‌ترین تولیدکنندگان تجهیزات استخراج بیت‌کوین هستند و سال گذشته، سه شرکتی که به‌صورت عمومی اقدام به فروش سهام خود در هنگ کنگ کردند، با افزایش قیمت چندین میلیارد دلاری مواجه شدند. با این همه، شرکت‌های «بیتماین تکنولوژیز» (Bitmain Technologies) و «کانان» (Canaan Inc) که بزرگ‌ترین شرکت‌های جهان در صنعت تولید تراشه‌های مخصوص استخراج بیت‌کوین به‌شمار می‌آیند، فعالیت‌های خود را در این کشور متوقف کرده‌اند. گفته می‌شود که قانون‌گذاران هنگ کنگ به‌شدت مدل‌های تجاری و چشم‌اندازهای این شرکت‌ها را تحت نظر گرفته بودند. بیتماین از بیان هرگونه نظری درباره‌ی اقدام NDRC برای ممنوعیت استخراج بیت‌کوین در چین خودداری کرده است. کانان، نیز هیچ پاسخی به درخواست‌ها مبنی بر اعلام نظر در این خصوص نداده است.

براساس گزارش سالانه‌ی IPO شرکت کانان که سال گذشته منتشر شد، فروش تجهیزات سخت‌افزاری بلاک‌چین، به‌ویژه استخراج ارز دیجیتال، در چین در سال ۲۰۱۷ در حدود ۸٫۷ میلیارد یوان (۱٫۳۰ میلیارد دلار) بوده است که ۴۵ درصد از فروش کل جهان را از نظر ارزش معاملاتی تشکیل می‌دهد. پیش‌بینی‌ها حاکی از آن است که فروش این تجهیزات در چین تا سال ۲۰۲۰ به ۳۵٫۶ میلیارد یوان خواهد رسید.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات