بیت کوین هنوز رمزارز محبوب مجرمان سایبری است
یکی از قدیمیترین و مشهورترین کاربردهای بیت کوین در استفاده از آن بهعنوان راهکار مالی افراد فعال در بازار سیاه اینترنت دیده میشود. درواقع اکثر کاربران قدیمی بیتکوین برای اولینبار زمانی با این رمزارز آشنا شدند که قصد خرید یا فروش در بازار سیاه اینترنتی را داشتند؛ بازاری که برای خرید و فروش محصولات یا سرویسهای ممنوعه در فضای آنلاین استفاده میشود.
اکثر بازارهای سیاه اینترنتی در سالهای گذشته توسط دولتها و سازمانهای قانونگذار تعطیل شدهاند. البته هنوز تعدادی از آنها در فضای دارک وب فعال هستند و خرید و فروش کالاهای ممنوعه را ادامه میدهند. بههرحال با وجود کاهش تعداد بازارهای آنلاین، این نوع از تراکنشهای مالی که بهنام تراکنشهای سیاه هم شناخته میشوند، هنوز با قدرت به حیات خود ادامه میدهند. یک گزارش ادعا میکند که آمار تبادل پول در بازارهای سیاه آنلاین، احتمالا امسال از مرز یک میلیارد دلار عبور خواهد کرد.
بیتکوین عموما بهعنوان ارز شخصی یا ناشناس در اینترنت شناخته میشود، اما درحقیقت تراکنش در شبکهی رمزارز مادر، کاملا عمومی و قابل مشاهده توسط همهی افراد است. هویتهای واقعی به تراکنشها و آدرسهای کیف پول متصل نیستند، اما هر فردی میتواند بلاکچین بیتکوین را بهصورت کامل دانلود کند. بلاکچین مذکور شامل گزارش تمام تراکنشهای تاریخ رمزارز میشود.
نوآوریهای جدید در حوزهی رمزارز همچون شبکهی لایتنینگ یا کیفهای پول مبتنی بر حریم خصوصی همچون Wasabi و Samourai برای کاربرانی مناسب هستند که در دنیای رمزارز بهدنبال حریم خصوصی بیشتری باشند. در این میان تراکنشهای بیتکوین هنوز راه زیادی تا خصوصی و مخفیشدن در پیش دارند.
با وجود تمام شرایط بالا، بیتکوین هنوز بهعنوان رمزارز محبوب مجرمان سایبری شناخته میشود. گزارش سالانهی Internet Organized Crime Threats Assesment از Europol ادعا میکند که هنوز سهم زیادی از مجرمان، برای تراکنشهای خود از رمزارز مادر استفاده میکنند. اگرچه رمزارزهایی همچون مونرو در سالهای اخیر با تمرکز شدید روی حریم خصوصی، طرفداران مناسبی را کسب کردهاند؛ چنین آلتکوینهایی هنوز نمیتوانند در حوزههای اثر شبکهای، شهرت برند و محبوبیت عمومی با بیتکوین رقابت کنند.
در گزارش یوروپول پیرامون رمزارزها و مجرمان سایبری میخوانیم:
بیتکوین هنوز بهعنوان رمزارزی با بیشترین نرخ استفاده شناخته میشود. چنین آماری نتیجهی آشنایی پایگاه مشتریان با این رمزارز است.
گزارش مشابهی دیگر توسط رسانهی The Block منتشر شد که محبوبیت و استفاده از بیتکوین را در بازارهای سیاه آنلاین بررسی میکند. طبق تحقیق انجام شده، ۹۱ درصد از ۳۱ بازار سیاه مورد مطالعه، بیتکوین را بهعنوان راهکار پرداخت قبول میکردند.
کاربردهای مجرمانهی بیتکوین
طبق گزارش یوروپول، رمزارزهایی همچون بیتکوین نقشی اساسی در اقتصاد زیرزمینی دارند. بهعلاوه آنها اکثرا برای پرداخت هزینه بین خود مجرمان استفاده میشوند. از کاربردهای ملموسی که در آن مجرمان سایبری از قابلیتهای رمزارزها استفاده میکنند، میتوان به دریافت هزینهی باجافزارها، اخاذی با حملههای DDoS، دزدی رمزارز و بازارهای دارکوب اشاره کرد.
گزارش یوروپول ادعا میکند که کلاهبرداران آنلاین هم بهمرور درحال تغییر مسیر از روشهای سنتی به سمت بیتکوین هستند. گزارش میگوید که کلاهبرداران با سوءاستفاده از اطلاعات کم افراد عامه از شیوهی کاری داراییهای رمزنگاری شده، بهرهبرداری بیشتری از روشهای کلاهبرداری خواهند داشت. در گزارش اشارهای به کاربردهای عینی نمیشود، اما بهعنوان مثال میتوان عدم اطلاع کاربران از غیر قابل بازگشت بودن تراکنشها را بهعنوان یکی از ابزارهای کلاهبرداری رمزارز بیان کرد.
در ادامهی گزارش یوروپول و بخش مخصوص دارکوب میخوانیم:
تلاشهای هماهنگ مقامهای قانونگذار بههمراه حملههای ادامهدار DDoS، تأثیر عمیقی روی بیاعتمادی به دارکوب داشته است. در زمان تهیهی گزارش، بازارهای مذکور در وضعیت نهچندان مناسبی قرار دارند. ظاهرا رشد بازارهای چندموضوعی ادامه دارد، اما درمقابل کلاهبرداریها هم بیشتر به چشم میخورند و برخی از آنها در حال افزایش نفوذ به کل بازار هستند.
ارزش دلاری تراکنشهای غیرقانونی بیتکوین رو به افزایش است
در ابتدای سال جاری گزارشی توسط Chainalasis منتشر شد که درصد استفاده از بیتکوین در بازارهای دارکوب را نسبت به کل تراکنشها رو به کاهش عنوان میکرد. بههرحال اررزش دلاری تجارت در دارکنت با بیتکوین هنوز در مسیر صعود قرار دارد.
استفاده از مونرو توسط مجرمان سایبری
در گزارش یوروپول، علاوه بر بیتکوین به رمزارز دیگری بهنام مونرو اشاره میشود. بخش عمدهای از پوشش خبری مونرو به استفاده از آن در کاربردهای دزدی رمزارز اختصاص دارد. در چنین رویکردهایی، هکرها نرمافزاری را در ماشین قربانی نصب میکنند که بهجای آنها در سیستم هدف معدنکاوی رمزارز انجام میدهد. مونرو خصوصا برای چنین کاربردهایی مفید محسوب میشود چون قابلیتهای متعدد حریم خصوصی دارد. بهعلاوه هنوز میتوان این رمزارز را با دستگاههای پردازشی معمولی استخراج کرد.
مونرو علاوه بر کاربردهای دزدی رمزارز، در رویکردهای دیگر هم توسط مجرمان سایبری استفاده میشود. در ادامهی گزاش میخوانیم:
در گزارش قبلی نوشتیم که تغییر مسیری جزئی بهسمت رمزارزهای با حریم خصوصی بیشتر همچون مونرو وجود دارد، اما بیتکوین هنوز بهعنوان انتخاب اصلی برای کاربردهای قانونی و غیرقانونی شناخته میشود. تغییری که متذکر شدیم، بیشتر در کاربردهای دارکنت دیده میشود. بسیاری از آنها مونرو را بهعنوان راهکار پرداخت میپذیرند و در برخی موارد خاص، تنها با آن خرید و فروش میکنند.
صرافیهای غیرقانونی رمزارز
در بخشی از گزارش به تهدیدهای آتی و توسعهی رویکردهای مجرمانه اشاره میشود. یوروپول میگوید که صرافیهای بیتکوین ملزم هستند راهکارهای دقیق خود را در جمعآوری اطلاعات کاربران پیگیری کنند. از پایان سال ۲۰۱۹، قانون Anti-Money Laundering Directive اتحادیهی اروپا اجرا میشود. با اجرای چنین قوانین، استفاده از رمزارها بهعنوان ابزارهایی برای حفظ اطلاعات شخصی و حریم خصوصی، در صرافیهای قانونی دشوار میشود. درنتیجه یوروپول پیشبینی میکند که کاربران به صرافیهای غیرمتمرکز و سیستمهای تبادل فرد به فرد مراجعه کنند.
در ادامهی گزارش و در بخش مربوط به صرافیها میخوانیم:
احتمالا سرویسهای صرافی غیرقانونی رشد میکنند و در همان فضاهای زیرزمینی آنلاین به فعالیت ادامه میدهند. آنها ارزهای سنتی را خارج از رویکردهای قانونی و اصولی با رمزارزهای گوناگون مبادله میکنند.
مقامهای قانونگذار میتوانند شرایط استفاده از بیتکوین با هدف فعالیتهای زیرزمینی را برای مجرمان دشوار کنند. البته قطعا خارج کردن کامل رمزارز از فعالیتهای مذکور، ممکن نخواهد بود. بسیاری از قانونگذاران نیز به این موضوع اذعان و آن را بهعنوان تهدید اصلی رمزارز عنوان میکنند. درنهایت هیچ رویکرد مجرمانهای را در اینترنت نمیتوان متوقف کرد، مگر اینکه نظارتهای مستقیم و شدید سازمانی و دولتی روی فعالیتها پیادهسازی شود که آن هم عموما با مفاهیم حریم خصوصی و آزادی اطلاعات تناقض دارد.
نظرات