افرادی که کور رنگی دارند، دنیا را چطور میبینند؟
افرادی که از نعمت بینایی کامل برخوردارند، شاید نتوانند وضعیت افراد مبتلا به بیماری کوررنگی را بهدرستی درک کنند. وبسایت Color-Blindness.com گوشهچشمی به تفاوت وضعیت بینایی این افراد داشته است که شاید دانستنش برای دیگران نیز جالب باشد.
افراد مبتلا به بیماری کوررنگی در عین شباهت، تفاوتهایی نیز با یکدیگر دارند که نگاهشان به دنیای پیرامون را بهکلی دگرگون کرده است. در وهلهی نخست شاید نام کور رنگی افراد سالم را دچار این سوءتفاهم کند که افراد مبتلا، توانایی مشاهدهی همه رنگها را ندارند و جهان را سیاه و سفید میبینند؛ اما در حقیقت بیش از ۹۹ درصد افراد مبتلا به این بیماری قادر به مشاهده و تشخیص رنگها هستند. شاید به همین خاطر است که عبارت «کمبود دید رنگی» یا «اختلال در دید رنگ» (Color Vision Deficiency بهاختصار CVD)، این نقص را بهتر توضیح میدهد.
حدود ۰.۵ درصد از زنان (یک نفر از هر دویست نفر) و هشت درصد از مردان (یک نفر از هر دوازده نفر) مبتلا به یکی از اشکال کور رنگی هستند. در مورد این کمبود رنگ شاهد اختلافاتی چند بین افراد مبتلا هستیم که بد نیست آنها را با شما عزیزان نیز در میان بگذاریم.
بهطور کلی افراد مبتلا به کور رنگی ممکن است در یکی از این گروهها جای داشته باشند:
- Deuteranomalia یا سبز دشوار بینی: همه چیز را بهصورت رنگپریده مشاهده میکنند.
- Protanopia یا سرخکوری: همه چیز را با تمی از رنگ سبز مشاهده میکنند.
- Tritanopia یا آبیکوری: دنیا را متمایل به رنگهای سبز- صورتی میبینند.
- MonoChromacy یا تکرنگبینی: توان مشاهدهی هیچ رنگی را ندارند و همه چیز از نظرشان سیاه و سفید است. درصد بسیار اندکی از جمعیت جهان به این نوع از کور رنگی مبتلا هستند.
در ادامه با مشاهدهی چند تصویر، این اختلاف دید را بهتر درک خواهید کرد.
شایعترین نوع کور رنگی با نام سبز دشوار بینی شناخته میشود. در حدود ۴٫۶۳ درصد مردان و ۰٫۳۶ درصد زنان مبتلا به این نوع اختلال دید رنگ هستند که بسیاری از آنها حتی خودشان متوجه این مسئله نبودند. افراد مبتلا به این اختلال بهسختی قادر به تشخیص رنگهای سبز و قرمز هستند.
بیماران دسته Protanopia یا سرخکوری، همهی رنگها را به شکل متمایل به سبز و صورتی میبینند و رنگهای آبی و سبز را با هم اشتباه میگیرند. این بیماری یکی از نادرترین انواع شبکوری است. بهنظر میرسد که تنها ۰.۰۰۰۱٪ زنان و مردان به این بیماری مبتلا هستند.
زمانی که شخصی مبتلا به آبیکوری باشد، تمام سایههای رنگهای سبز و قرمز را به شکلی رنگ پریده مشاهده میکند، البته این مسئله در مورد دو رنگ زرد و آبی صدق نمیکند. این افراد بهویژه قادر به تشخیص رنگ قرمز نیستند. تنها حدود یک درصد از مردان تجربهی این اختلال را دارند.
این مقاله را مریم اصلانی در سال ۱۳۹۵ نوشته و ملیکا طاهرانپور آن را در سال ۱۴۰۳ بهروز کرده است.
امیدواریم مطالعهی این مطلب و همراهی با ما بر آگاهی شما افزوده باشد. نظر شما در مورد این تصاویر چیست؟ آیا از این نوع اختلالات بینایی اطلاع داشتید؟
نظرات