برندگان نهایی جشنواره عکاسی تمرکز در طبیعت ۲۰۲۰
شیوع بیماری کووید ۱۹ به ما یادآوری میکند که قطع روابط بین انسان و طبیعت میتواند عواقب فاجعهباری بههمراه داشته باشد. البته با وجود این تاریکیها، راهحلهایی نیز وجود دارد. برای مثال، اگر فعالیتهای خود را بهطور پایدار مدیریت کنیم، طبیعت نیز میتواند خود را در کمترین زمان ممکن درمان کند. درحالیکه ما برای بازسازی اقتصاد خود تلاش میکنیم، درسهای شیوع کرونا نیز این است که رابطهی ناموزون و خطرناکمان با طبیعت را اصلاح کنیم و برای بهبود این رابطه بکوشیم.
«تمرکز در طبیعت» جشنوارهای سهروزه و شامل جلسات هیجانانگیز منحصربهفردی برای دوستداران طبیعت است و با هدف شناسایی عکاسانی برگزار میشود که کارشان به حفظ تاریخ طبیعی ما کمک میکند و آگاهی دربارهی حفاظت از طبیعت را افزایش میدهد. این جشنواره بهعنوان بستری برای علاقهمندان به طبیعت و بهمنظور برقراری ارتباط و اشتراک و یادگیری از عکاسان مشهور، محققان، کارشناسان، جنگلبانان و دیگر اعضای جامعه بهوجود آمده است. همچنین، جشنوارهی تمرکز در طبیعت جامعه را ترغیب میکند تا از این بستر برای ارتقای عکاسی از حیاتوحش استفاده کند و فرصتی برای تأیید و شناخت و نمایش کارهای آنها فراهم میکند تا با علاقهمندان به طبیعت و عکاسان نیز ارتباط برقرار کنند.
در همین زمینه، جشنوارهی عکاسی «تمرکز در طبیعت»، برترین جشنوارهی عکاسی طبیعت و حیاتوحش آسیا، با تأکید بر حفاطت از مخاطبان و لزوم رعایت توصیههای بهداشتی در زمان شیوع ویروس کرونا، فهرست برندگان خود در سال ۲۰۲۰ را اول سپتامبر بهصورت آنلاین و ازطریق وبسایت یوتیوب بهاشتراک گذاشت. این مسابقه بهدلیل شیوع ویروس کرونا، از ابتدا بهصورت آنلاین برگزار شد و بیش از ۱،۶۰۰ عکاس حدود ۱۴،۰۰۰ تصویر را از سراسر جهان به این جشنواره ارسال کردند.
جوایز عکاسی تمرکز در طبیعت، در تمام سالهایی که برگزار شده، یک کاتالوگ چشمگیر از تصاویر خیالی و هنری ایجاد کرده است و برگزاری آن در سال جاری نیز، از این قاعده مستثنی نبود. هر تصویر در این مجموعه، از لحظات قابلتوجه تاریخ طبیعی گرفته تا فشرده کردن مسائل مربوط به حفاظت، داستانهای بسیاری برای به اشتراک گذاشتن در مورد جهان طبیعی دارد. برگزارکنندگان میگویند این جشنواره بهمنظور فراهمکردن فضایی برای ارتباط دوستداران طبیعت با یکدیگر تأسیس شده است.
(برای مشاهدهی تصاویر در ابعاد اصلی، روی آنها کلیک کنید)
برندهی جایزهی بخش منظرهی وحشی و حیوانات در زیستگاه و طبیعت
- عنوان عکس: شوالیه تاریکی
- نام عکاس: یاشپال راثور
- مکان عکس: بنگلور، هند
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
با استفاده از ماشهی لیزر و چراغقوهی کممصرف، عکسی از این خفاش را حین پرواز شکار کردم. او که خفاش میوهای بزرگ دماغکوتاه است، در حال بیرونآمدن از درخت گیلاس در مسیر پیادهروی خیابانی شلوغ در شهر کارناتاکا بود. چراغ جلو وسیلهی نقلیهی در حال عبور با سرعت و چراغهای نئون مرکز تجاری و شات با نوردهی طولانی، پویایی زندگی شهری را کاملا بهتصویر کشیده است. این شهر در حال رشد همواره پیدایش شبانهی این پستانداران را شاهد بوده است که موجب هرچومرج محیطهای شهری میشوند. اگرچه بسیاری از انسانها خفاشها را آزار میدهند، این پرندگان بهعنوان پخشکنندهی بذر و کنترلکنندهی آفات در اکوسیستم ما نقشی حیاتی ایفا میکنند.
برندهی جایزهی بخش عکاسی خلاق از طبیعت
- عنوان عکس: سرابی در شب
- نام عکاس: نایان جیوتی داس
- مکان عکس: پارک ملی ماناس، آسام
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
گاهی اوقات طبیعت ما را با لحظاتی بسیار چشمگیر و زیبا، درست مثل یک افسانه، غافلگیر میکند. خانوادهای از فیلهای وحشی که در آغوش گرم کرمهای شبتاب گرفتار شدهاند، در زیر آسمان شب تجمع دلپذیری رقم زدهاند. در آسمان نیز، ستارههای آلنیتاک و آلنیلام و مینتاکا در حال درخشش هستند.
برندهی جایزهی بخش عکاسی خلاق از طبیعت
- عنوان عکس: نظم در هرجومرج
- نام عکاس: جایش جوشی
- مکان عکس: وادودارا، گجرات
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
سارها مانند بازیکنان تعویضی روی نیمکت، در لبهی دیوار نشسته و منتظر هستند تا به این بازی بپیوندند. این شات عریض دیوانگی سارها در آسمان را نیز بهتصویر میکشد. صدها سار کوچک با الگوهای کاملا هماهنگ در آسمان حرکت میکنند. سار پرندهای پرسروصدا و خودنما با پروازی سریع و مستقیم است.
نفر دوم بخش پرترههای حیوانات
- عنوان عکس: بوکسور
- نام عکاس: مفید ابو شلوا
- مکان عکس: قطیف، عربستان سعودی
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
نخل قرمز سرخ گونهای از سوسک پوزه است که با پوزهی بلند و آنتنهای برجستهی خود شناخته میشود. اولینبار وجود آنها در درختان نارگیل جنوبشرقی آسیا گزارش شد. از آن زمان بهبعد، در چندین کشور خاورمیانه جای خود را در درختان نخل خرما پیدا کردند و ازطریق جابهجایی مواد کاشت آلوده، به آفریقا و اروپا نیز گسترش یافتهاند.
برندهی جایزهی بخش پرترههای حیوانات
- عنوان عکس: خواستگاری موسمی
- نام عکاس: ریپان بیسواس
- مکان عکس: کوچ بهار، بنگال غربی
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
طوفانهای موسمی که به زبان بنگالی بهنام «کالبویشاخی» نیز معروف است، اولین بارندگیها را پس از ماهها فصل خشک بهبار میآورد. آسمان با رعدوبرق و صاعقه روشن میشود و از رسیدن فصل جفتگیری دوزیستان خبر میدهد. این عکس تصویری از قورباغهای را نشان میدهد که با تغییر تمرکز ابتدا از قورباغه و سپس از ابرها ثبت شده است.
برندهی جایزهی بخش رفتار حیوانات
- عنوان عکس: هشتپا
- نام عکاس: مگنوس لوندگرن
- مکان عکس: خلیج بالایان، لوزون، فیلیپین
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
این عکس تصویری از ناوتیلوس یا هشتپا در زیستگاههای آزاد اقیانوس است؛ گونهای که در اقیانوس هند و اقیانوس آرام بهطور گستردهای یافت میشود. گرچه این رابطه هنوز کاملا درک نشده است، اعتقاد بر این است که ناوتیلوس از میزبان خود بهعنوان منبع غذایی و بهعنوان سلاح دفاعی استفاده میکند. هنگامیکه از ناوتیلوس عکس گرفته شد، با چرخیدن بهسمت دوربین که احتمالا بهعنوان شکارچی بالقوه تلقی میشود، از میزبان خود بهعنوان سلاح دفاعی استفاده کرده است.
برندهی جایزهی بخش رفتار حیوانات
- عنوان عکس: جنگهای آب
- نام عکاس: چایتانا راوات
- مکان عکس: جنگل جهالانا، جیپور
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
در یک روز گرم در جنگلهای جهالانا با دمای ۴۵ درجهی سانتیگراد، در زیر سایهی درختی نزدیک حفرهی آب منتظر ماندم. هنگامیکه پلنگ مانند موم ذوبشده از روی سنگها سرازیر شد و بهطرف حفرهی آب قدم زد تا خود را سیراب کند، صبر من بهنتیجه رسید. درحالیکه تنها انتظار تماشای همین پلنگ را داشتم، کفتاری راهراه نیز در قاب دوربینم ظاهر شد که بهدنبال آب آمده بود. نتیجهی درگیری و تعقیب این دو حیوان، به فرار پلنگ و سیرابشدن کفتار و ثبت این عکس منجر شد.
برندهی جایزهی بخش رفتار حیوانات
- عنوان عکس: نژاد قرمز
- نام عکاس: وارون تاکار
- مکان عکس: ماسای مارا، کنیا
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
شاخدار جنوبی، بزرگترین گونهی شاخدار روی زمین، در حال غذادادن به گونهی جوان خود است. این نوع پرنده در چمنزارها و زمینهای جنگلی و دشتهای آزاد آفریقایجنوبی یافت میشود و با پرهای سیاه و برجستگی قرمز گلو در نرها، تشخیصدادنی است. نوع جوان این پرندگان روی صورت و گلوی خود قسمتهایی زرد دارند. آلودگی و قطع چوب و گسترش کشاورزی که اغلب زیستگاههای لانهسازی را از بین میبرد، ازجمله تهدیدهای اصلی انقراض این گونه از پرندگان است.
برندهی جایزهی بخش حفاظت
- عنوان عکس: دایره مرگ
- نام عکاس: سرکان مانیپوری
- مکان عکس: کاکیندا، آندرا پرادش
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
ماهیگیران بدن بیجان موبولا ری را در محل آمدن این ماهی به ساحل کاکینادا محاصره کردهاند و در حال قیمتگذاری ماهی به ارزش هزار روپیه هستند. برندهی حراج سپس ماهی را آماده و بهصورت غیرقانونی با حاشیهی سود زیاد به کشورهای جنوبشرقی آسیا تجارت میکند. اعتقاد بر این است که راکرهای آبشش ماهی موبولا ری، خواص دارویی دارد.
نفر دوم بخش حفاظت
- عنوان عکس: پلاستیک موجسوار
- نام عکاس: مگنوس لوندگرن
- مکان عکس: خلیج بالایان، لوزون، فیلیپین
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
ناوتیلوس کاغذی نر سوار بر تکهای پلاستیک در اقیانوس شنا میکند. در اقیانوسها، بقایای پلاستیک باعث آسیبدیدگی و ازبینرفتن ماهیها و پرندگان دریایی و پستانداران دریایی میشود. آلودگی پلاستیک دریایی حداقل ۲۶۷ گونه در جهان را تحتتأثیر قرار داده است؛ ازجمله ۸۶ درصد از تمام گونههای لاکپشتهای دریایی و ۴۴ درصد از تمام گونههای پرندگان دریایی و ۴۳ درصد از تمام گونههای پستانداران دریایی.
برندهی جایزهی بخش عکاس جوان
- عنوان عکس: گردوغبار
- نام عکاس: سیتارا کارتیکیان
- مکان عکس: کوربت، اوتاراکند
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
فیل عاجدار باشکوهی که رو به جلو بهسمت عکاس میرود، در غبار پاشیدهشده از بدن خود دوش میگیرد. فیلها برای سالم نگهداشتن پوست و جلوگیری از پارازیت، از غبار استفاده میکنند. همچنین، خاک و گردوغبار به آنها کمک میکند تا بدن خود را خنک کنند.
نفر دوم بخش عکاس جوان
- عنوان عکس: توازن در ایمان
- نام عکاس: آبهیکرام شکهاوات
- مکان عکس: جیپور، راجستان
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
رشتهکوه آراوالی یکی از رشتهکوههای کهن جهان است که از گجرات و دهلی تا راجستان و هاریانا امتداد دارد. آراوالی با چشمانداز وسیع و تنوع بیولوژیکی، منظرهی شمالی هند را تشکیل داده است. جمعیت زیادی از رزوس ماکاکها (نوعی میمون) در این منطقه زندگی میکنند که معبد معروف گالتاجی نیز در آنجا قرار دارد. گرچه این میمونها مزاحمتهای بسیاری برای مردم ایجاد میکنند، افراد باایمانی که برای پرستش خدای میمون، هانومان، از معبد بازدید میکنند، با احترام با این میمونها رفتار میکنند. این تصویر از رزوس ماکاک مادهای ثبت شده است که درمقابل عمارت باشکوه این معبد نشسته است.
برندهی جایزهی بخش عکاس جوان
- عنوان عکس: گرفتن خورشید
- نام عکاس: سومیت آدهیکاری
- مکان عکس: اقیانوس هند، مالدیو
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
یک دلفین با پرش چشمگیر خود، نقاشی باشکوهی دربرابر نور غروب خورشید از اعماق اقیانوس آبی ایجاد کرده است. اگرچه تعداد زیادی فرضیه برای این حرکت دلفینها وجود دارد؛ بااینحال، همچنان دانشمندان دلیل این حرکت آنها را کشف نکردهاند.
نفر دوم بخش منظرهی وحشی و حیوانات
- عنوان عکس: پلکانی از ستارهها
- نام عکاس: ماندار قوماره
- مکان عکس: کورگ، کارناتاکا
عکاس در توصیف این عکس میگوید:
حلزونها نوعی نرمتن در ردهی شکمپایان محسوب میشوند. حلزون را به این دلیل در ردهی شکمپایان قرار دادهاند که درحقیقت تمام قسمت زیرین بدنش پای آن بهشمار میرود. زیستشناسان تا امروز بیش از ۳۰ هزار گونه حلزون را شناسایی کردهاند. حلزون از انواع گیاهان تغذیه میکند و از محیطزیست بسیار متنوعی برخوردار است. محل زندگی بعضی از گونه حلزونها در دریا است و بعضی از گونههای آن در آبهای شیرین یا در باغها زندگی میکنند. در این تصویر، تعدادی حلزون در قاب عریض جنگلهای سرسبز به تصویر کشیده شده است.
نظرات