همای سعادت در آسمان ایران؛ پرندهای که وعده نیکبختی میدهد
همای سعادت از چند روز پیش بهواسطه تصویری که در فضای مجازی منتشر شد، بر سر زبانها افتاده است.
بهنظر بسیاری از کاربرانی که پیش از این نام پرابهت همای سعادت را تنها در اشعار و ادبیات پارسی شنیده بودند، ظاهر هما و این واقعیت که مانند دیگر کرکسها عمدتاً لاشهخوار است اما غذای اصلیاش را مغز استخوان تشکیل میدهد، متناقض بود.
همای سعادت، مرغ استخوانخوار یا کرکس ریشدار درست مانند ققنوس افسانهای در ادبیات پارسی نشانه فر و شکوه و خوشیمنی است. در ادبیات کهن هرکس که سایه همای بر او بیفتد، سعادتمند و نیکبخت خواهد شد.
این پرنده بیآزار از نظر فاصله بین دو بال که میتواند به سه متر برسد، بزرگترین پرنده ایران شناخته میشود؛ بومی مناطق مرتفع کوهستانی آفریقا، آسیا و اروپا است و در کشور ما نیز معمولاً در مناطق کوهستانی البرز و زاگرس زندگی میکند.
اگرچه هما گونهای نزدیک تهدید است، اما دیدن او در کشور ما جای تعجب ندارد. پرنده شکاری کمتر در معرض دید قرار دارد، زیرا طبیعت او برای زندگی در ارتفاعاتی بیش از ۲ هزار متر است، جایی که بتواند به همهجا احاطه داشته باشد و شکار خود را بهخوبی ببیند.
رنگ و ظاهر هما در سنین مختلف و در مناطق مختلف متفاوت است؛ یعنی همهی آنها پرهای آتشین و پرشکوه ندارند. رنگ آتشین در اثر استحمام در آب غنی از آهن یا مالیدن املاح آهندار به پرها ایجاد میشود، پس رنگ پر کرکسهای در اسارت نارنجی نخواهد بود. پرندگان نابالغ نیز رنگی قهوهای و خاکستری تیره دارند.
همای سعادت در آسمان ایران
کرکسهای ریشدار در آسمان کشورهای دیگر
امیدواریم موضوع شاتر امروز برایتان جالب بوده باشد. دیدگاه شما در مورد پرنده همای و مطالبی که در مورد آن در فضای مجازی منتشر میشود، چیست؟
نظرات