واقعیت افزوده چگونه موجب تحول تجارت الکترونیک می‌شود

چهارشنبه ۱۳ دی ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۰
مطالعه 5 دقیقه
با رشد روزافزون فناوری واقعیت افزوده، دنیای تجارت الکترونیک و خرید اینترنتی به‌زودی دستخوش تحولاتی اساسی می‌شود.
تبلیغات

شکی وجود ندارد که واقعیت افزوده تحول بزرگ بعدی دنیای فناوری محسوب می‌شود و تمرکز اکثر شرکت‌های فعال در این عرصه بر توسعه‌ی این فناوری قرار گرفته است. امروزه، به‌صورت مداوم شاهد انتشار اپلیکیشن‌ها و ابزارهای جدید واقعیت افزوده‌ی هستیم و آنچه یک زمان رؤیایی آینده‌نگرانه محسوب می‌شد، اکنون در حال تبدیل شدن به واقعیت است.

در طول ۲ سال گذشته، واقعیت افزوده از یک فناوری سرگرم‌کننده در قالب بازی‌هایی چون پوکمون گو، به عرصه‌ی نبرد جدیدی تبدیل شده است که اکثر غول‌های فناوری مشغول سهم‌خواهی از آن هستند. در خصوص چارچوب‌های نرم‌افزاری، اپل سال گذشته‌ی میلادی با عرضه‌ی ARKit (کیت واقعیت افزوده‌)، بزرگ‌ترین اقدام قابل توجه را در این رابطه انجام داد و به دنبال آن گوگل نیز ARCore (هسته‌ی واقعیت افزوده) خود را منتشر کرد. در همین حال، شرکت‌های فعال در دنیای سخت‌افزار بر سر عرضه‌ی بهترین عینک واقعیت افزوده، مشغول رقابتی تنگاتنگ با یکدیگر هستند.

در دنیای فناوری، تقاضای شگرفی برای واقعیت افزوده در جریان است و اغلب صنایع، مشغول یافتن شیوه‌های مختلف به‌کارگیری واقعیت افزوده در جهت ارتقاء و بهبود کسب‌وکارهای خود هستند. بااین‌حال از بین تمام بخش‌هایی که واقعیت افزوده بر آن‌ها تأثیرگذار بوده است، حوزه‌ی تجارت الکترونیک احتمالا بیشترین تأثیر را خواهد پذیرفت و این مسئله منجر به دگرگونی‌های زیادی در جامعه خواهد شد.

حرکت از الکترونیک به واقعیت افزوده

با وجود آنکه خرید اینترنتی در دو دهه‌ی گذشته با نرخ رشد فوق‌العاده‌ای افزایش یافته؛ اما اهمیت فروشگاه‌های فیزیکی و قابل رؤیت همچنان پابرجا باقی مانده است. این موضوع غالبا ناشی از آن است که فروشگاه‌های اینترنتی هنوز قادر به برقراری ارتباط واقعی بین خریدار با محصولات قابل فروش خود نیستند. این بدین خاطر است که معمولا مشتری خرید خود را از یک مجرا آغاز می‌کند و در مجرایی دیگر به پایان می‌رساند؛ بدین مفهوم که مشتری هنگام خرید اینترنتی، قادر به مشاهده‌ی محصول مورد نظرش از نزدیک نیست.

مشتریان باید نسبت به تصمیمات خود درباره‌ی خریداری محصولات، احساس اطمینان کافی داشته باشند و تنها نمایش تصاویر مسطح، ابعاد یا مشخصات محصول نمی‌تواند با رابطه‌‌ای که مشتری در زمان واقعی و در محیط زندگی واقعی خود با محصول برقرار می‌کند، جایگزین شود. بااین‌حال، فناوری واقعیت افزوده از طریق واقعیت‌بخشی به محصولاتی که هنگام خرید الکترونیکی تنها تصاویری بیش نیستند، خریداران اینترنتی را به نحو کاملا متفاوتی با محصولات دلخواهشان آشنا می‌کند.

یک رویکرد خرده‌فروشی فراگیر (Omni-channel) و دقیق، به معنی خلق تجربه‌ای یکپارچه برای مشتری در تمام محیط‌ها (اعم از رسانه‌های اجتماعی، فروشگاه‌های اینترنتی، فروشگاه‌های فیزیکی و ...) است. تجربه‌ای که امروزه اکثر فروشگاه‌های اینترنتی در اختیار کاربر قرار می‌دهند، ناقص و غیر قابل اطمینان است؛ زیرا لمس فیزیکی یک محصول با تماشای تصویر آن به‌کلی تفاوت دارد. این مسئله منجر به بروز شکاف در تجربه‌ی مشتری می‌شود و به همین دلیل با وجود رشد گسترده‌ی خرید اینترنتی، بسیاری همچنان خرید از فروشگاه‌های واقعی را ترجیح می‌دهند. در این میان، واقعیت افزوده از طریق حضور محسوس خود در فرآیند خرید اینترنتی، به پر کردن این شکاف‌ها کمک می‌کند.

این مورد یکی از ویژگی‌های به‌ظاهر ساده اما شگفت‌انگیز واقعیت افزوده است که به‌صورت اساسی منجر به بروز تغییرات اساسی در صنعت تجارت الکترونیک می‌شود و هر دو دنیای واقعی و مجازی را با یکدیگر پیوند می‌دهد. در نتیجه، می‌توانیم برای نامیدن دنیای جدیدی که واقعیت افزوده در حال شکل‌دهی به آن است، از عبارت تجارت واقعیت افزوده (A-Commerce) که به‌زودی جایگزین تجارت الکترونیک (E-Commerce) خواهد شد، استفاده کنیم. در حال حاضر، خرده‌فروشان با بهره‌گیری از واقعیت افزوده می‌توانند تجربه‌ای تعاملی‌تر و شخصی‌تر در اختیار مشتریان قرار دهند و از طریق آن نحوه‌ی خرید اینترنتی را متحول کنند.

البته بااین‌وجود، فروشگاه‌های فیزیکی هنوز از بین نخواهند رفت؛ اما مسیر رسیدن به این مرحله به‌تدریج هموارتر خواهد شد. در ادامه به معرفی ۴ اپلیکیشن منتخب تجارت واقعیت افزوده که اخیرا منتشر شده‌اند، می‌پردازیم.

IKEA Place

IKEA Place

با انتشار آی‌اواس ۱۱ و کیت واقعیت افزوده‌ی اپل، توسعه‌دهنده‌ی آیکیا نیز اپلیکیشن واقعیت افزوده‌ی خود را منتشر کرده است تا به مشتریان کمک کند دریابند در صورت تغییر چینش مبلمان و اثاث، خانه‌ی آن‌ها چه ظاهری پیدا خواهد کرد.

کاربران می‌توانند به‌آسانی از بین محبوب‌ترین مجموعه محصولات اپلیکیشن دست به انتخاب بزنند یا آن‌ها را بر اساس انواع مختلف نظیر «نوزاد و کودک» یا «صندلی و میز» فیلتر کنند. این اپلیکیشن را می‌توانید به‌رایگان از اپ استور دریافت کنید.

آمازون

Amazon AR View

به دنبال انتشار اپلیکیشن آیکیا، آمازون نیز اخیرا اپلیکیشن واقعیت افزوده‌ی جدیدی منتشر کرده است. این اپلیکیشن به کاربران امکان می‌دهد پیش از سفارش هر نوع محصول آن را با محیط خانه یا محل کار خود ادغام کنند. ویژگی دید واقعیت افزوده (AR View) از طریق لمس آیکون دوربین در اپلیکیشن آمازون فعال می‌شود و کاربر می‌تواند از بین هزاران محصول مختلف در شاخه‌های گوناگون نظیر دکور خانه، وسایل آشپزخانه و مبلمان دست به انتخاب بزند.

سفورا (Sephora)

Sephora

اخیرا در آخرین به‌روزرسانی نسخه‌ی آی‌اواس اپلیکیشن سفورا، ویژگی جدیدی افزوده شده است که کاربران به‌وسیله‌ی آن می‌توانند آرایش مجازی چهره‌ی خود امتحان کنند. این ویژگی با اسکن چهره‌، محل دقیق لب‌ها و چشم‌ها را مشخص می‌کند و امکان تغییر ظاهر را در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

در حال حاضر، کاربران تنها می‌توانند رژ لب، سایه‌ی چشم و مژه‌های مصنوعی را امتحان کنند. این اپلیکیشن همچنین آموزش‌های مجازی و نحوه‌ی آرایش چهره را در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

ری‌بن

Ray-Bin App

یافتن مناسب‌ترین عینک می‌تواند گاهی اوقات به معضل بزرگی تبدیل شود. اپلیکیشن جدید ری‌بن به نام Virual Try On به شما امکان می‌دهد به‌راحتی و بدون خارج شدن از خانه یا ایستادن طولانی‌مدت در مقابل آینه، عینک‌های مختلف از برندهای متنوع را روی چهره‌ی خود امتحان کنید.

این اپلیکیشن به لطف فناوری نقشه‌برداری پیشرفته‌ی چهره به شما کمک می‌کند مدل مجازی را خود را بسازید و ظاهر خود را از زوایای مختلف مشاهده کنید. اپلیکیشن ری‌بن در نسخه‌ی موبایل و دسکتاپ قابل دریافت است.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات