مایکروسافت احتمالا به‌دنبال خرید تیک ‌تاک است

شنبه ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ - ۱۳:۳۴
مطالعه 5 دقیقه
با وجود اینکه دولت ترامپ تصمیمی جدی برای ممنوعیت تیک‌تاک دارد، ظاهرا مدیران مایکروسافت برای خرید این اپلیکیشن چینی وارد مذاکره شده‌اند.
تبلیغات

منابع نزدیک به تیک‌تاک و شرکت مالک آن، از تصمیم جدی شرکت به فروش سرویس به مایکروسافت و شرکت‌های دیگر خبر داده‌اند. اپلیکیشن تیک‌تاک که تحت مالکیت شرکت چینی بایت‌دنس قرار دارد، اخیرا تحت انتقادها و فشارهایی جدی ازسوی مقام‌های آمریکایی قرار گرفته است. دولت دونالد ترامپ تصمیم‌ دارد تا فشارهای خود بر شرکت مذکور را افزایش دهد و بیش از همه، جدا شدن تیک‌تاک از شرکت مادر را درخواست می‌کند.

سازمان ناظر بر سرمایه‌گذاری‌های خارجی ایالات متحده موسوم به Cfius از مدت‌ها پیش فرایند فروش اپلیکیشن Musical.ly به بایت‌دنس را بررسی می‌کند. اپلیکیشن مذکور، بعدا به تیک‌تاک تبدیل شد. منبعی آگاه به مسئله به شرط ناشناس ماندن هویتش در مصاحبه با نیویورک تایمز از برنامه‌های سازمان مذکور برای جدا کردن تیک‌تاک خبر داد. او می‌گوید دولت آمریکا نیز شرایط و پیش‌نیازهای جداسازی تیک‌تاک را بررسی می‌کند. به‌هرحال آن‌ها هنوز بر این باور هستند که تیک‌تاک به‌خاطر ماهیت چینی شرکت مادر، تهدیدی برای امنیت ملی کشور محسوب می‌شود.

استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری ایالات متحده، ریاست کمیته‌ی Cfius را برعهده دارد. او روز جمعه برنامه‌های کمیته برای جدا کردن تیک‌تاک از شرکت مادر را برای رئیس‌جمهور ایالات متحده شرح داد. هنوز مشخص نیست که دونالد ترامپ چه واکنش و تصمیمی برای تیک‌تاک داشته است. شاید او و دولتش نسبت به جداسازی تمامی فعالیت‌های تیک‌تاک در ایالات متحده از شرکت مادر تصمیم بگیرند. شاید هم دستور دولتی درنهایت به ضرر فعالیت‌های اپلیکیشن در تمامی بازارهای جهانی تمام شود.

فروش تیک‌تاک به شرکت‌های آمریکایی، یکی از گزینه‌هایی است که شاید به مدیران بایت‌دنس پیشنهاد شود

دونالد ترامپ، گزینه‌های شدیدتری را هم در برابر تیک‌تاک و بسیاری از اپلیکیشن‌های دیگر در نظر دارد. در یکی از گزینه‌ها، او با بهره‌برداری از قدرت عظیم قانون International Emergency Economic Powers Act، فرمانی اجرایی صادر می‌کند که برخی اپلیکیشن‌های مشخص خارجی را از ورود به اپ استورهای آمریکای منع خواهد کرد. دولت ترامپ همچنین وارد کردن شرکت مادر تیک‌تاک به فهرست تحریم (Entity List) را هم در نظر دارد. درصورت اتخاذ این تصمیم، شرکت چینی برای خرید محصولات و خدمات آمریکایی به مجوز نیاز پیدا خواهد کرد. به‌هرحال بحث و گفت‌وگو پیرامون تصمیم‌های جدید درباره‌ی تیک‌تاک هنوز ادامه دارد.

رئیس‌جمهور ایالات متحده در مصاحبه‌ی دیروز خود به خبرنگارها گفت که گزینه‌های متعددی را در قبال تیک‌تاک بررسی می‌کند و تنها یکی از آن‌ها شامل مسدود کردن اپلیکیشن می‌شود. او چند ساعت بعد اعلام کرد که تصمیم نهایی درباره‌ی تیک‌تاک را تا شنبه اعلام خواهد کرد. ترامپ همچنین گفت که تمایل زیادی به اجازه دادن به یک شرکت آمریکایی برای خرید زیرمجموعه‌‌های تیک‌تاک در ایالات متحده ندارد.

مسدودشدن تیک تاک / علامت اخطار روی لوگوی تیک تاک

هنوز مشخص نیست که مذاکره‌های تیک‌تاک برای فروش به مایکروسافت یا شرکت‌های آمریکایی دیگر چقدر جدی هستند، اما قطعا این اپلیکیشن به تغییر شرکت مالک نیاز دارد. ایالات متحده یکی از بزرگ‌ترین بازارهای تیک‌تاک محسوب می‌شود و آن‌ها تلاش زیادی برای ادامه‌ی فعالیت در این کشور خواهند داشت.

تیک‌تاک علاوه بر فروش، گزینه‌های جایگزین دیگری را هم برای کاهش فشار دولت‌مردان ایالات متحده در نظر دارد. در یکی از سناریوها، سرمایه‌گذارهای غیر چینی مانند سکویا کپیتال، سافت بانک و جنرال آتلانتیک سهام عمده‌ی اپلیکیشن را از بایت‌دنس می‌خرند. در سناریوی سرمایه‌گذاری، هزینه‌ی زیادی باید جابه‌جا شود. فراموش نکنید که جدیدترین ارزش‌گذاری بایت‌دنس در حدود ۱۰۰ میلیارد دلار تخمین زده شد.

جدیدترین بیانیه‌ی تیک‌تاک درباره‌ی رخدادهای اخیر، اشاره‌ای به صحبت‌های ترامپ یا مذاکره پیرامون فروش شرکت نداشت. سخنگوی شرکت از اعتماد بلندمدت به مسیر پیشرفت و رویکردهای جاری صحبت کرد. او همچنین اشاره‌ای مجدد به تعهد تیک‌تاک به حفظ حریم خصوصی و ایمنی تولیدکننده‌های محتوا داشت تا «آن‌ها بتوانند شادی را به خانواده‌ها اهدا کنند».

مایکروسافت تاکنون اظهارنظری پیرامون شایعه‌های مطرح‌شده برای خرید تیک‌تاک نداشته است.

رسانه‌ی فاکس اولین منبعی بود که مذاکره بین مایکروسافت و تیک‌تاک را پوشش داد. سپس بلومبرگ به بخش‌های دیگری اشاره کرد و گفت که شاید ترامپ، دستوری مبنی بر الزام فروش کسب‌وکار تیک‌تاک در ایالات متحده صادر کند. به‌هرحال رخدادهای پیس‌آمده، افزایش فشار شدید بر تیک‌تاک را نشان می‌دهند. قانون‌گذاران آمریکایی و دولت ایالات متحده از مدت‌ها پیش ارتباط تیک‌تاک با دولت چین و تأثیر گرفتن از سیاست‌ها را مطرح می‌کنند. آن‌ها می‌گویند شاید تیک‌تاک به درخواست دولت چین در برخی موارد مجبور به حذف محتوای موجود در پلتفرم شود یا داده‌‌ی کاربران آمریکایی را به مقام‌های چینی ارائه کند. به‌هرحال اپلیکیشن تیک‌تاک به داده‌های مهم متعددی از کاربران دسترسی دارد. چنین روندی همیشه با ردگیری عمیق و بررسی‌های موشکافانه‌ی Cfius همراه بوده است.

اطلاعاتی که در تیک‌تاک از کاربران دریافت می‌شود، تفاوت زیادی با اطلاعات دریافت‌شده در اپلیکیشن‌های دیگر شبکه‌ی اجتماعی ندارد. ازطرفی محققان امنیتی می‌گویند نگرانی اصلی مقام‌های آمریکایی به مالکیت چینی شرکت مربوط می‌شوند. آن‌ها می‌گویند به‌خاطر همین مالکیت، تیک‌تاک طبق قوانین امنیت چین فعالیت می‌کند.

تیک‌تاک اکنون در سرتاسر جهان حدود ۸۰۰ میلیون کاربر دارد که اکثرا هم جوان هستند. این اپلیکیشن امکان ساخت و اشتراک‌گذاری ویدیوهای جذاب را با اضافه کردن موسیقی و بخش‌های صوتی دیگر برای کاربران فراهم می‌کند. نکته‌ی جالب‌توجه اینکه ویدیوهای تولیدشده در اغلب موارد در فیسبوک و توییتر و اینستاگرام به شهرت می‌رسند. با بزرگ شدن اپلیکیشن، دفاتر تیک‌تاک در چین با کارمندان بسیار زیاد جدید، پر شد. آن‌ها همچنین حضور در ایالات متحده را هم با راه‌اندازی دفاتری در نیویورک و لس‌آنجلس حفظ کرده‌اند. تیک‌تاک در ماه مه در واکنش به فشارهای زیاد ازسوی واشنگتن، حتی یک مدیرعامل آمریکایی، کوین مایر را استخدام کرد که قبلا در دیزنی فعال بود. آن‌ها همچنین چندی پیش از انتشار عمومی الگوریتم خود خبر دادند تا بیش از همیشه روی شفاف‌سازی متمرکز شوند. مدیران تیک‌تاک همچنین تلاش می‌کنند تا لابی‌های خود با واشنگتن را هم افزایش دهند. آن‌ها با ۳۵ لابیست قرارداد بسته‌اند تا به‌عنوان نماینده، مذاکره با دولت‌مردان را پیش ببرند (رویکردی که شرکت‌های دیگر همچون گوگل و فیسبوک هم در پیش می‌گیرند).

رقبای فیسبوک که از فشار سرویس جدید احساس خطر می‌کنند، به‌مرور حمایت خود را از تصمیم دولت‌مردان آمریکایی نشان می‌دهند. مارک زاکربرگ چندی پیش گفته بود که مقام‌های آمریکایی نباید شرکت‌های آمریکایی را در برابر رقبایی همچون تیک‌تاک در موضع ضعف قرار دهند. چند روز پیش هم که مدیران از شرکت‌های بزرگ فناوری، اپل، فیسبوک، آمازون و گوگل در جلسه‌ی استماع کنگره حضور داشتند، مدیرعامل تیک‌تاک با بیانیه‌ای از فرصت استفاده کرده و به فشارهای شدید ازسوی دولت آمریکا اشاره کرد. او گفت که شرکتش خود را متعهد به قوانین آمریکا می‌داند.

درنهایت کمیته‌ی Cfius تاکنون سابقه‌های زیادی در الزام سرمایه‌گذارهای خارجی به فروش زیرمجموعه‌ها داشته است. آن‌ها خصوصا در مواردی که مالکیت یا جابه‌جایی داده‌های حساس به میان بیاید، عملکردی جدی‌تر دارند. سرنوشت مذاکرات تیک‌تاک با مایکروسافت یا شرکت‌های دیگر هنوز مشخص نیست. شاید درنهایت شاهد چنین جابه‌جایی باشیم یا شبکه‌ی اجتماعی محبوب این روزها، سرنوشتی تلخ‌تر شبیه به ممنوعیت در هند را در آمریکا هم تجربه کند.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات