مذاکرات مایکروسافت و تیک تاک بهحالت تعلیق درآمد
براساس گزارش جدیدی که ازسوی خبرگزاری والاستریت ژورنال منتشر شده، در پی اعلام مخالفت دونالد ترامپ باانعقاد قرارداد بین مایکروسافت و بایتدنس بهمنظور اضافه شدن تیکتاک به زیرشاخهی شرکت ردموندی، این مذاکرات بهحالت تعلیق درآمدهاند. درحالحاضر توافق بین مایکروسافت و بایتدنس بهطور کامل منتفی نشده، اما آنطور که والاستریت ژورنال گزارش میدهد دو طرف قرارداد در تلاشاند تا بتوانند خودشان را با تصمیمی که دولت ترامپ قرار است بگیرد تطبیق دهند. فعلا مشخص نیست که ایالات متحده میخواهد چه تصمیمی در رابطه با تیکتاک اتخاذ کند.
دونالد ترامپ جمعهی گذشته به اصحاب رسانه گفت قصد دارد فعالیتهای تیکتاک را در آمریکا مسدود کند. ترامپ هنگام حضور در پرواز ایر فورس وان به خبرنگاران اعلام کرد: «تا جایی که به تیکتاک مربوط باشد ما قصد داریم آنها را در ایالات متحده مسدود کنیم». بلومبرگ در گزارش خود مینویسد ترامپ اعلام کرده برای مسدودسازی تیکتاک به فرمانی اجرایی یا قدرتهایی متکی خواهد شد که برای مواقع اورژانسی اقتصادی، دراختیار او گذاشته شده است. ترامپ گفته بود فرمان مسدودسازی تیکتاک را «بهشکل فوری» امضا خواهد کرد. ترامپ جمعه بهصراحت اعلام کرد که فرمان مسدودسازی تیکتاک را شنبه امضا میکند.
تیکتاک توسعهدهندهای چینی با نام بایتدنس دارد که آمریکا آن را به دولت چین نسبت میدهد. ایالات متحده معتقد است دادههایی که تیکتاک جمعآوری میکند احتمال دارد توسط دولت چین برای اهداف جاسوسی مورداستفاده قرار گیرند. تیکتاک در آمریکا ۱۰۰ میلیون کاربر دارد و بنابراین منطقی است که تحت هیچ شرایطی نخواهد آنها را از دست بدهد. یکی از احتمالاتی که ازسوی رسانهها مطرح شد، این بود که بایتدنس واحد تجاری تیکتاک در آمریکا را به شرکتی آمریکایی بفروشد. در پی انتشار این گزارشها بود که از آغاز مذاکرات بیت بایتدنس و مایکروسافت بر سر تیکتاک سخن به میان آورده شد.
والاستریت ژورنال در گزارش خود مینویسد تا پیش از گفتههای ترامپ در روز جمعه، مذاکرات بین مایکروسافت و بایتدنس تا حد محسوسی پیشرفت کرده، اما پس از آن بهحالت تعلیق درآمده است. گفتههای ترامپ مبنیبر مسدودسازی تیکتاک باعث شد مدیران این شبکهی اجتماعی ویدئومحور با ایجاد ۱۰٬۰۰۰ شغل در ایالات متحده موافقت کنند. اینکه چنین قراردادی درنهایت منعقد خواهد شد یا نه فعلا مشخص نیست. والاستریت ژورنال میگوید مایکروسافت و بایتدنس در مراحل پایانی مذاکره بودهاند و امکان داشته دوشنبهی همین هفته قرارداد نهایی را امضا کنند.
رویترز روز گذشته در گزارشی اختصاصی بهنقل از منابع آگاه مدعی شد بایتدنس با دولت آمریکا به توافق رسیده تا واحد تجاری تیکتاک را در این کشور به شرکتی آمریکایی واگذار کند. رویترز در آن زمان اعلام کرد مایکروسافت قرار است وظیفهی «حفاظت از دادههای کاربران آمریکایی تیکتاک» را برعهده بگیرد و احتمالا شرکتی دیگر، تیکتاک را بهتصاحب خود درخواهد آورد.
چندین هفته است که دولت ترامپ تیکتاک را به مسدودشدن تهدید میکند. اینکه «مسدود شدن» به چه معنا است، نیاز به تحلیل دارد. بااینحال اقداماتی که دولت ترامپ در پی انجام آنها است، قطعا روی کاهش کاربران تیکتاک اثر مهمی خواهد گذاشت.
ابراز تمایل به مسدودسازی تیکتاک صرفا محدود به ترامپ نیست. مایک پمپئو، وزیر امور خارجهی آمریکا، ۷ ژوئیهی ۲۰۲۰ (۱۷ تیر ۱۳۹۹) گفت دولت آمریکا در حال بررسی گزینهی مسدودسازی تیکتاک است. ترامپ نیز جمعه از مسدودشدن تیکتاک سخن به میان آورد؛ اما جزئیاتی دقیق اعلام نکرد. در پی انتشار این گزارشها ونسا پاپاس، مدیرکل شعبهی آمریکایی تیکتاک، در ویدئویی گفت: «برنامه نداریم هیچجا برویم و تیکتاک قرار است تا مدتها در اینجا باقی بماند.»
کاربران تیکتاک نیز تاکنون تلاش کردهاند به روشهای مختلف سیاست آمریکا برای مسدودسازی تیکتاک را زیر سؤال ببرند و اعتراض خود را اعلام کنند. برای مثال مدتی پیش شماری از کاربران تیکتاک بلیط مراسم گردهمایی ستاد انتخاباتی ترامپ را تهیه کردند و به مراسم نرفتند. این اتفاق باعث شد تعداد صندلیهای خالی افزایش پیدا کند. منتقدان میگویند تیکتاک در زمینهی حفظ حریم خصوصی کاربران عملکرد ناقصی دارد و احتمالا به دولت چین وابسته است. وزیر امور خارجهی آمریکا تیکتاک را با هواوی و ZTE مقایسه کرده، دو شرکت چینی که ایالات متحده از آنها بهعنوان تهدیدی برای امنیت ملی یاد میکند. در نظر داشته باشید که قوانین ایالات متحده برخلاف قوانین سرسختانهی چین موسوم به «دیوار آتش بزرگ چین»، سابقهی مسدودسازی نرمافزار را ندارد.
کاخسفید فعلا بیانیهی رسمی منتشر نکرده و نگفته است توافق جدید از مسدودشدن اپلیکیشن جلوگیری میکند یا خیر.
نظرات