با این برنامهها ایمن بودن شبکهی WiFi را بررسی کنید!
اگر خیلی در رفتوآمد هستید، ممکن است در مکانهای مختلف به شبکه وایفای آن ساختمان مثل کافیشاپ یا فرودگاه یا بعضی ترمنیالها و بعضی ساختمانهای اداری یا سازمانی یا حتی شبکه وای فای دانشگاه محل تحصیل وصل شوید. بااینحال، علاوهبر اینکه مالک شبکه وای فای باید مراقبت امنیت شبکه خود باشد، شما نیز بهعنوان کلاینت این اجازه را دارید نگران امنیت شبکهای باشید که به آن متصل میشوید.
اکنون اگر بخواهید از امنیت شبکه اطمینان حاصل کنید باید چه فاکتورهایی را مدنظر قرار دهید؟ شما بهعنوان کلاینت دسترسی چندانی به زیرساخت شبکه ندارید؛ اما راههایی وجود دارد که بتوان با استفاده از آنها امنیت شبکه را بررسی کرد و با خاطری آسوده به آن متصل شد و فعالیتهای خود را دنبال کرد.
از سویی دیگر، اولین قدم هر هکر برای نفوذ به یک شبکه بررسی چفتوبستهای آن است، درواقع هکرهای قانونمند را اساساً کارشناسهای امنیت شبکه میدانند؛ بنابراین، بررسی و شناسایی شبکه و نقاط قوت و ضعف آن نخستین مرحله از هک و نفوذ بهحساب میآید. با درنظر داشتن این رویکرد باید از امنیت شبکه وایفای خانگی خود نیز اطمینان حاصل کنید.
برنامههای آنالیزور وایفای مجموعهای از ابزار را ارائه میکنند که به شما در مسیر بررسی و شناسایی نقاط ضعف و قوت شبکه وای فای خانگی کمک خواهد کرد. در این مقاله از زومیت قصد داریم چند مورد از بهترین برنامههای بررسی شبکه وایفای را به شما معرفی کنیم.
۱. برنامه Fing
برنامه Fing یکی از شناختهشدهترین نرمافزارهای آنالیز و بررسی شبک وایفای است که علاوه بر عملکرد عالی، رابط کاربری بسیاری روانی دارد. این برنامه با توجه به رابط کاربری مناسب، حتی برای افرادی که تاکنون از برنامههای تحلیل شبکه استفاده نکردهاند نیز کاربردی خواهد بود و بهراحتی میتوانند با آن کار کنند.
برنامه Fing را اجرا کنید تا سریع شبکهای را که به آن متصل هستید در عرض چند ثانیه اسکن کند. سپس، گزارشی از نقاط دسترسی نزدیک، همراه با اطلاعاتی درباره توان سیگنال، نوع حفاظت شبکه و سایر دادهها ارائه میکند. علاوهبراین، اسکنر Fing تمام دستگاههای متصل به شبکه را شناسایی میکند و این بدین معنا خواهد بود که میتوانید آدرس IP، نام دستگاه، مدل، آدرس MAC و سایر جزئیات را مشاهده کنید.
اکنون فرض کنید بعداز راه اندازی اولیه مودم ADSL خانگی و برقراری شبکه وایفای قصد دارید سرعت اینترنت خود را ارزیابی کنید. در برنامه Fing قابلیتی وجود دارد که با کمک آن تست سرعت اینترنت بگیرید و درصورت نیاز از ترفندهای بهینهسازی سرعت اینترنت برای بالا بردن سرعت استفاده کنید. جدای از تست سرعت، امکان شناسایی مشکلات امنیتی و آسیبپذیریهای احتمالی شبکه نیز وجود دارد و میتوانید دستگاههایی را که فعالیت مشکوک دارند، مسدود کنید یا برای آنها هشدار تنظیم کنید.
خوشبختانه، نسخه Basic برنامه Fing بهصورت رایگان دردسترس است و درصورت نیاز میتوانید نسخههای اشتراکی آن را فعال کنید تا از قابلیتهای بیشتری بهرهمند شوید. این برنامه برای نصب در پلتفرمهای مختلف از ویندوز گرفته تا مکاواس، اندروید و iOS دردسترس قرار دارد.
۲. برنامه NetSpot
دیگر برنامه تحلیل شبکه وایفای NetSpot نام دارد که اولین نسخهی آن در سال ۲۰۱۱ میلادی منتشر شد. برنامه NetSpot در مقایسه با برنامه Fing کمی پیچیدهتر و پیشرفتهتر بهنظر میرسد؛ بنابراین، استفاده از آن شاید مناسب کاربران مبتدی نباشد و لازم باشد تا از نظر فنی دید وسیعتری به موضوع تحلیل شبکه داشته باشید.
برنامه NetSpot بهصورت خودکار بعد از اجرا تمام شبکههای وایفای منطقه دردسترس را شناسایی میکند و دادهی لحظهای دربارهی آنها ارائه میکند. این دادهها شامل، امنیت، قدرت سیگنال، سرعت، مشکلات پیکربندی، نشت سیگنال، ثبات شبکه و موارد دیگر میشود. این دادهها را میتوانید در قالب گزارش با فرمت PDF یا CSV خروجی بگیرید. همین امکان پرینت PDF گزارش وضعیت شبکه در برنامه NetSpot وجه تمایز آن با سایر برنامه تلقی میشود و آن را گزینهای مناسب مدیران شبکه و بخش IT سازمانها میکند.
با اینکه اصلیترین وظیفه برنامه NetSpot آنالیز و بررسی قدرت سیگنال و پوشش شبکه وایفای است؛ اما دادههایی را که از آن استخراج میشود میتوان برای شناسایی برخی مشکلات شبکه نیز بهکار گرفت. البته، فراموش نکنید که نسخههای مختلفی از NetSpot وجود دارد و کاربران میتوانند از نسخه رایگان آن با ویژگیهای محدود استفاده کنند درحالی که برخی از قابلیتها در پلتفرمهای مختلف متفاوت خواهد بود.
۳. برنامه AngryIP Scanner
بیش از دو دهه از فعالیت برنامه Angry IP Scanner میگذرد و بهعنوان یکی از بهترین برنامههای آنالیز و تحلیل شبکه وایفای شناخته میشود. این برنامه بهصورت رایگان دردسترس است و ماهیت متنباز آن باعث میشود انعطاف بسیار زیادی داشته باشد. کاربران در سیستمعامل، ویندوز، مکاواس و توزیعهای لینوکس میتوانند از این برنامه بهرهمند شوند.
برخلاف اکثر برنامههای تحلیل شبکه، برنامه Angry IP Scanner نه زرقوبرقی دارد و نه کار با آن پیچیده است. این برنامه نسبتاً سریع، با طراحی ساده و مینیمال و کاربری آسان است. فقط کافی است آن را دانلود، نصب و اجرا کنید و روی Scan بزنید تا کار آن آغاز شود.
برنامه Angry IP Scanner محدودهای از آدرسهای IP را که شما مشخص میکنید، اسکن خواهد کرد و بهصورت خودکار دادههایی را جمعآوری میکند که شامل آدرس MAC دستگاهها، زمان پینگ، اطلاعات میزبان و پورتهای باز میشود. البته، شما میتوانید اسکن را به هر شکلی که نیاز دارید، تغییر دهید و از برنامه بخواهید گزارشهای خود را در قالب و فرمت خاصی تولید کند.
افراد حرفهای حوزه امنیت از برنامه Angry IP Scanner برای شناسایی هر دستگاه ناشناس متصل به شبکه استفاده میکنند. همچنین، برای اجرای تحلیل و ارزیابی آسیبپذیریهای بالقوه نیز سراغ این برنامه میروند. بااینحال، شاید این برنامه برای هرکسی آنچنان کاربردی نباشد؛ اما درهرصورت قدرت و توانایی خاص آن را نمیتوان نادیده گرفت.
۴. برنامه Acrylic Wi-Fi Analyzer
مجموعه نرمافزاری Acrylic محصولات مختلفی در قالب برنامههای مخصوص ویندوز ارائه میکند که شامل Wi-Fi Analyzer و Wi-Fi Heatmaps و Wi-Fi Sniffer و Wi-Fi LEA و Bluetooth LE Analyzer میشوند؛ اما در این فهرست برنامه Acrylic Wi-Fi Analyzer قرار میگیرد تا با کمک آن تحلیل جامعی از وضعیت شبکه بهدست آورید. درواقع، برای تست امنیت وایفای فقط برنامه Acrylic Wi-Fi Analyzer را نیاز دارید و سایر برنامهها اما به کار هرکسی نمیآید؛ بنابراین نیازی به تهیه آنها نیست.
امکان استفاده رایگان برنامه Acrylic Wi-Fi Analyzer فقط برای پنج روز وجود دارد و میتوانید در همان پنج روز امنیت شبکه خانگی خود را ارزیابی کنید؛ اما برای بهرهمندی از قابلیتهایش در درازمدت باید اشتراک آن را خریداری کنید.
بهطور کلی برنامه Acrylic Wi-Fi Analyzer پیشرفته بهحساب میآید و طراحی جذاب و مدرنی دارد؛ اما کار با آن برای اسکن شبکه بسیار آسان است. با کمک ابزار موجود در این برنامه میتوانید سلامت شبکه را بررسی کنید و مشکلات امنیتی را شناسایی و برطرف کنید. همچنین، بهصورت لحظهای دادههای دستگاههایی را که تازه متصل میشوند، نشان میدهد.
۵. برنامه Network Analyzer
برنامه Network Analyzer در پلتفرم اندروید و iOS برای انواع گوشی دردسترس است تا بتوانید درصورت نیاز با گوشی هوشمند خود شبکه وایفای را ارزیابی و بررسی کنید. نسخه دیگری از این برنامه وجود دارد که برای کاربری حرفهایتر طراحی شده است و ویژگیهای بیشتری ارائه میکند. اما، با همین نسخه معمولی نیز میتوانید به هر شبکه وایفای جدیدی که وصل میشوید، برای اطمینان از وضعیت و امنیت شبکه آن را با Network Analyzer اسکن کنید.
فرایند اسکن شبکه با Network Analyzer بسیار آسان است. آن را نصب و اجرا کنید و بگذارید اسکن شبکه تمام شود. اکنون، از ابزارهای مختلفی که در گوشه بالا سمت چپ دردسترس قرار دارند سیگنال وایفای را اسکن کنید. همچنین، امکان شناسایی و تهیه فهرست از تمام دستگاههای متصل به شبکه نیز وجود دارد. آدرسهای آیپی، اسکن پورتها و اطلاعات بیشتر درباره شبکه، همگی در برنامه Network Analyzer فراهم میشوند.
خوشبختانه برای استفاده از Network Analyzer نیازی به پرداخت هزینه ندارید و نهتنها کاربران تازهکار بلکه حرفهایها نیز میتوانند از قابلیتهای آن در انجام ارزیابی وضعیت شبکه وایفای کمک بگیرند.
جمعبندی
فرقی نمیکند که حرفهای باشید یا تازهکار، درهرصورت افزایش ایمنی شبکه وایفای و شناسایی و قطع دسترسی افراد ناشناسی که به مودم وصل هستند، یکی از کارهای ضروری نگهداری و حفظ امنیت شبکه وایفای خانگی است که باید به آن اهمیت دهید. برای این کار برنامههای مختلفی دردسترس قرار دارند که در این مقاله تعدادی از بهترینهای آنها را معرفی کردیم. فراموش نکنید که برای حفظ امنیت شبکه وایفای توصیه میشود بهصورت دورهای برای تغییر رمز وای فای اقدام کنید.
نظرات