ضروری‌ترین نرم‌ افزارهای کاربردی مهندسی کامپیوتر را بشناسید

چهارشنبه ۹ آبان ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۰
مطالعه 15 دقیقه
ضروری‌ترین نرم‌افزارهای مهندسی کامپیوتر
اگر به‌دنبال لیستی از نرم‌‌افزارهای کاربردی مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌‌افزار هستید، این مقاله همان لیستی است که حتما باید آن را در اختیار داشته باشید.
تبلیغات

مهندسی کامپیوتر تلفیقی از رشته‌های مهندسی برق و علوم کامپیوتر است و به زیرشاخه‌ی نرم‌ افزار و سخت‌ افزار و فناوری اطلاعات (IT) تقسیم می‌شود. طراحی و توسعه سخت‌ افزار و نرم‌ افزار، بهینه‌ سازی عملکرد سیستم، یکپارچه‌ سازی سخت‌ افزار و نرم‌ افزار، توسعه و نگهداری سیستم‌ های کامپیوتری و پیاده‌ سازی اقدامات امنیتی سایبری ازجمله وظایف مهندسان کامپیوتر هستند.

یک مهندس نرم‌افزار برای انجام هرچه‌بهتر و دقیق‌تر وظایف خود در حوزه‌های مختلف به چند ابزار ضروری نیاز دارد. اگر به این رشته علاقه دارید و می‌خواهید در آینده به یک مهندس کامپیوتر موفق تبدیل شوید، در این مقاله قصد داریم شما را با نرم‌ افزارهای کاربردی رشته کامپیوتر گرایش نرم‌ افزار آشنا کنیم.

کپی لینک

معرفی رشته کامپیوتر گرایش نرم‌ افزار

مهندسی کامپیوتر گرایش نرم‌افزار یکی از رشته‌های پرطرفدار و کلیدی در حوزه‌ی فناوری و علوم رایانه‌ای است. دانشجویان این رشته با مفاهیم و تکنیک‌های طراحی، توسعه، آزمون و نگهداری نرم‌ افزارهای کامپیوتری آشنا می‌شوند. هدف اصلی رشته نرم‌ افزار، تربیت متخصصانی است که قادر باشند برنامه‌ های نرم‌ افزاری و سیستم‌های کامپیوتری را با توجه به نیازهای مختلف کاربران و سازمان‌ها طراحی و پیاده‌‌سازی کنند. از مهم‌ترین مهارت‌های مهندسان نرم‌افزار می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • آشنایی با زبان‌های مختلف مانند Python، Java، C++ و سایر زبان‌های برنامه‌نویسی پرکاربرد
  • آشنایی با عملکرد سیستم‌عامل‌های مختلف و نحوه‌ی مدیریت منابع سخت‌افزاری
  • آشنایی با اصول و فرآیندهای توسعه‌ی نرم‌افزار؛ ازجمله متدولوژی‌های مختلف مانند Agile و Scrum
  • یادگیری اصول طراحی و تحلیل الگوریتم‌ ها و کار با ساختمان داده‌ های مختلف
  • آشنایی با طراحی، پیاده‌سازی و مدیریت پایگاه‌های داده و کار با زبان SQL
  • آشنایی با مفاهیم پایه‌ای و الگوریتم‌های مربوط‌به هوش مصنوعی و یادگیری ماشین

در کل باید بگوییم که گرایش نرم‌افزار در رشته‌ی مهندسی کامپیوتر، به‌دلیل سرعت رشد فناوری و نیاز روزافزون به سیستم‌های نرم‌افزاری پیشرفته، اهمیت بسیار بالایی دارد. این رشته مناسب افرادی است که به حل مسائل پیچیده، طراحی سیستم‌ها و کار با فناوری‌های جدید علاقه‌مند هستند و تمایل دارند در صنعت فناوری اطلاعات فعالیت کنند.

کپی لینک

لیست نرم‌ افزار های تخصصی کامپیوتر برای رشته نرم‌ افزار

انتخاب نرم‌افزار مناسب برای یک مهندس نرم‌ افزار، به نوع پروژه، زبان برنامه‌نویسی مورد استفاده، مهارت‌ها و ترجیحات تیم توسعه و سیستم‌عاملی که از آن استفاده می‌شود بستگی دارد؛ اما نرم‌افزارهایی وجود دارند که هر مهندس نرم‌افزار ماهر و موفقی در کار خود به آن‌ها نیاز دارد. در ادامه با برخی از نرم‌افزارهای ضروری که هر مهندس کامپیوتری در رشته نرم‌ افزار به آن‌ها نیاز دارد، آشنا می‌شوید.

کپی لینک

نرم‌ افزار های ویرایشگر کد

ویرایشگر کد، ابزاری است که توسعه‌دهنگان برای روان‌تر‌ نوشتن کد از آن‌ استفاده می‌کنند. این برنامه‌های مستقل، از ویژگی‌هایی مانند برجسته‌سازی رنگی سینتکس، بررسی خطا، تکمیل خودکار با کد پیشنهادی و قطعات کد برخوردار هستند. ویرایشگرهای کد، امکان افزودن قابلیت‌های اضافی با استفاده از افزونه‌ها را هم برای مهندسان کامپیوتر فراهم می‌کنند؛ اما ببینیم بهترین ویرایشگرهای کد که هر مهندس کامپیوتری به آن‌ها نیاز دارد چه هستند؟

Visual Studio Code

محیط کاربری Visual Studio Code

Visual Studio Code که با نام VS Code هم شناخته می‌شود، یکی از ویراشگرهای کد منبع (سورس کد) است که مایکروسافت آن را برای ویندوز، لینوکس، macOS و مرورگرهای وب توسعه داده است. ویژگی‌هایی مانند پشتیبانی از اشکال‌ زدایی، برجسته‌ کردن سینتکس، تکمیل هوشمند کد، اسنیپت، بازسازی کد و کنترل نسخه‌ی تعبیه‌شده با گیت، ازجمله مواردی هستند که VS Code را به یکی از نرم‌افزارهای ضروری برای مهندسان کامپیوتر تبدیل می‌کنند. این نرم‌افزار از سیستم‌عامل‌های زیر پشتیبانی می‌کند:

  • ویندوز: ویندوز ۷ به بالا؛ شامل ویندوز ۸، ۸.۱ و ویندوز ۱۰ و ویندوز ۱۱
  • لینوکس: توزیع‌های مختلف لینوکس مانند: اوبونتو، فدورا، دبیان و CentOS
  • مک‌او‌اس: برای نسخه‌های ۱۰.۱۱ و بالاتر

Sublime Text

محیط کاربری Sublime Text

Sublime Text یک ویرایشگر متن و کد منبع اشتراکی است که برای تسهیل افزونه‌ها، یک API پایتون دارد و درواقع نرم‌افزاری اختصاصی است. پنهان‌کردن کد، برجسته‌کردن سینتکس و پنجره‌ی خروجی ترمینال ازجمله ویژگی‌های آن هستند. Sublime Text از بسیاری از زبان‌های برنامه‌ نویسی و نشانه‌گذاری پشتیبانی می‌کند و رابط کاربری بسیار مینیمالی هم دارد. این نرم‌افزار از سیستم‌عامل‌های زیر به‌خوبی پشتیبانی می‌کند:

  • ویندوز: ویندوز ۷ به بالا؛ شامل ویندوز ۸، ۸.۱ و ویندوز ۱۰ و ویندوز ۱۱
  • لینوکس: توزیع‌های مختلف لینوکس مانند: اوبونتو، فدورا و دبیان
  • مک‌او‌اس: نسخه‌های ۱۰.۹ به بالا
کپی لینک

محیط‌ توسعه یکپارچه (IDE)

محیط توسعه‌ یکپارچه (IDE یا Integrated Development Environments)، یک نرم‌افزار کاربردی است و امکانات جامعی را برای توسعه‌ی نرم‌افزار در اختیار مهندسان کامپیوتر قرار می‌دهد. این ابزارها ضمن افزایش بهره‌وری مهندسان کامپیوتر و تسهیل مدیریت پروژه برای آنان، در زمینه‌ی کاهش خطاها نیز کمک بسیار زیادی می‌کنند. در ادامه با ۳ ابزار کاربردی در این زمینه آشنا می‌شویم:

IntelliJ IDEA

محیط کاربری IntelliJ IDEA

نرم‌ افزار IntelliJ IDEA یک محیط توسعه‌ی یکپارچه است که با زبان جاوا و برای توسعه‌ نرم‌ افزارهای کامپیوتری نوشته‌شده به زبان‌های جاوا، کاتلین، گرووی و سایر زبان‌های مبتنی‌بر JVM در اختیار مهندسان کامپیوتر قرار دارد. IntelliJ IDEA از سیستم‌عامل‌های زیر پشتیبانی می‌کند:

  • ویندوز: نسخه‌های ۸ و بالاتر ویندوز
  • لینوکس: توزیع‌های مختلف لینوکس مانند: اوبونتو، دبیان، فدورا و CentOS
  • مک‌او اس: نسخه‌های ۱۰.۱۴ (Mojave) و بالاتر

Eclipse

محیط کاربری eclipse

Eclipse یکی‌دیگر از محبوب‌ترین محیط‌های توسعه‌ی یکپارچه برای جاوا و سایر زبان‌های برنامه‌نویسی است که جامعه‌ی بزرگ و فعالی دارد. این ابزار بیشتر برای توسعه‌ی برنامه‌ های جاوا کاربرد دارد؛ اما با کمک افزونه‌ها می‌توان از آن برای توسعه‌ی برنامه‌ها به زبان‌ های برنامه‌ نویسی دیگر هم استفاده کرد. Eclipse یک نرم‌ افزار متن‌ باز و چندزبانه است که به‌صورت رایگان در دسترس مهندسان کامپیوتر قرار دارد. Eclipse از پلتفرم‌های زیر پشتیبانی می‌کند:

  • ویندوز: نسخه‌های ویندوز ۷ به بالا
  • لینوکس: توزیع‌های مختلف لینوکس مانند: اوبونتو، دبیان، فدورا و CentOS
  • مک‌او‌اس: نسخه‌های ۱۰.۱۴ و بالاتر

PyCharm

محیط کاربری PyCharm

محیط توسعه‌ی یکپارچه‌ی پای‌چارم (PyCharm) یکی دیگر از نرم‌افزارهای ضروری مهندسان کامپیوتر است. نصب آسان، بالابردن سرعت توسعه‌ی نرم‌افزار، محیط گرافیکی خطایابی و هماهنگی با جنگو (Django) ازجمله قابلیت‌هایی است که پای‌چارم را به یکی از نرم‌ افزارهای کاربردی مهندسی کامپیوتر تبدیل می‌کند. این نرم‌افزار را می‌توانید روی سیستم‌عامل‌های زیر اجرا کنید:

  • ویندوز: نسخه‌های ویندوز ۸ به بالا
  • لینوکس: توزیع‌های مختلف لینوکس مانند: اوبونتو، دبیان، فدورا و CentOS
  • مک‌او‌اس: نسخه‌های ۱۰.۱۴ (Mojave) و بالاتر
کپی لینک

سیستم‌ های کنترل نسخه (Version Control Systems)

سیستم‌ های کنترل نسخه (VCS) که به‌عنوان سیستم‌ های کنترل منبع هم شناخته می‌شوند، ابزارهایی هستند که به تیم‌های نرم‌افزاری کمک می‌کنند تا تغییرات ایجادشده در کد منبع را در طول زمان مدیریت کنند. این ابزارها به توسعه‌دهنگان اجازه می‌دهند تا در صورت بروز اشتباه، زمان را به عقب برگردانند و با مقایسه‌ی نسخه‌های قبلی کد با یکدیگر، اشتباه را برطرف کنند. در ادامه، نگاهی به سیستم‌های کنترل نسخه‌ی کاربردی برای مهندسان کامپیوتر می‌اندازیم:

Git

محیط کاربری Git

نرم‌افزار کنترل نسخه‌ گیت (Git) که ابتدا برای توسعه‌ی لینوکس طراحی شده بود، امروزه یکی از نرم‌افزارهای مورد نیاز مهندسی کامپیوتر محسوب می‌شود. برنامه‌نویسانی که به‌صورت مشارکتی کار توسعه‌ی نرم‌افزار را انجام می‌دهند، اغلب از این ابزار برای کنترل کد منبع استفاده می‌کنند. طراحی این ابزار طوری است که حتی برای پروژه‌های بزرگ با سرعت بالا هم کاربرد دارد. گیت با استفاده از سیستم‌ ذخیره‌سازی مبتنی‌بر آدرس محتوا، یکپارچگی داده‌های مهندسان کامپیوتر را تضمین می‌کند. Git از سیستم‌عامل‌های زیر پشتیبانی می‌کند:

  • ویندوز: نسخه‌های ویندوز ۷ به بالا. نسخه ویندوزی Git با نام Git for Windows شناخته می‌شود و رابط خط فرمان Git Bash نیز دارد.
  • لینوکس: در بیشتر توزیع‌های اصلی لینوکس مانند اوبونتو، دبیان، فدورا، و CentOS به‌راحتی با مدیریت بسته‌ها (مانند: apt، yum یا dnf) نصب می‌شود.
  • مک‌او‌اس: در نسخه‌های مدرن macOS به‌طور پیش‌فرض نصب است یا با مدیریت بسته‌هایی مانند Homebrew می‌توان آن را نصب کرد.

Mercurial

محیط کاربری Mercurial

یکی‌دیگر از نرم‌افزارهای کنترل نسخه که مهندسان کامپیوتر به آن‌ نیاز دارند، Mercurial است. این نرم‌افزار آزاد و چندسکویی، برای مدیریت تغییرات در فایل‌ها و دایرکتوری‌ها به‌کار می‌رود. Mercurial به کاربران اجازه می‌دهند تا علاوه‌بر ذخیره‌ی نسخه‌های مختلفی از پروژه‌های خود و پیگیری تغییرات، درصورت نیاز بتوانند به نسخه‌های قبلی بازگردند. سرعت و کارایی بالا، انعطاف‌پذیری و رابط کاربری ساده از جمله ویژگی‌هایی هستند که این سیستم کنترل نسخه را به یکی از نرم‌افزار های کاربردی مهندسی کامپیوتر تبدیل می‌کنند. این نرم‌افزار از سیستم‌عامل‌های زیر پشتیبانی می‌کند:

  • ویندوز: نسخه‌های ویندوز ۷ به بالا
  • لینوکس: در بیشتر توزیع‌های اصلی لینوکس مانند اوبونتو، دبیان، فدورا، و CentOS به‌راحتی با مدیریت بسته‌ها (مانند: apt، yum یا dnf) نصب می‌شود.
  • مک‌او‌اس: در نسخه‌های مدرن macOS به‌طور پیش‌فرض نصب است یا با مدیریت بسته‌هایی مانند Homebrew یا MacPorts می‌توان آن را نصب کرد.

Bazaar

محیط کاربری Bazaar

Bazaar، سیستمی مشابه Mercurial است و برای ارتباط بین کاربران و مخازن از پروتکل Bazaar استفاده می‌کند. این نرم‌افزار، امکان همکاری بین چند تیم توسعه را فراهم می‌آورد و به‌همین‌دلیل هم برای کار گروهی بسیار مناسب است. ازجمله قابلیت‌های GNU Bazaar که محبوبیت بالایی را برای این نرم‌افزار به‌همراه آورده‌اند، می‌توانیم به رابط کاربری آسان و انعطاف‌پذیری بالای آن اشاره کنیم. Bazaar از پلتفرم‌های زیر به‌خوبی پشتیبانی می‌کند:

  • ویندوز: نسخه‌های ویندوز XP و بالاتر
  • لینوکس: در توزیع‌های اصلی لینوکس مانند اوبونتو، دبیان، فدورا و CentOS پشتیبانی می‌شود و می‌توان آن را با مدیریت بسته‌ها (مانند: apt و yum) به‌راحتی نصب کرد.
  • مک‌او‌اس: روی نسخه‌های مختلف مک‌او‌اس نصب و اجرا می‌شود و معمولا با پکیج‌ منیجرهایی مانند Homebrew می‌توان آن را نصب کرد.
کپی لینک

پایگاه داده ها

دیتابیس یا پایگاه داده، مجموعه‌ای ساختاریافته از اطلاعاتی است که می‌توان آن‌ها را جستجو، مرتب و به‌روزرسانی کرد. این داده‌ها معمولا به‌صورت الکترونیکی و در یک سیستم کامپیوتری به‌نام سیستم مدیریت پایگاه داده (DBMS) ذخیره می‌شوند. دیتابیس‌ها، معمولا اطلاعات را در چندین ستون‌ و ردیف‌ سازماندهی می‌کنند تا پردازش و بازیابی آن‌ها آسان‌تر شود. در این قسمت با چند پایگاه داده‌‌ی بسیار کاربردی برای مهندسان کامپیوتر آشنا می‌شویم.

MySQL

محیط کاربری MySQL

MySQL، محبوب‌ترین سیستم مدیریت پایگاه داده‌ی رابطه‌ای متن‌باز است که توسط شرکت اوراکل توسعه یافته، توزیع شده و پشتیبانی می‌شود. این ابزار به مهندسان کامپیوتر اجازه می‌دهد تا داده‌های خود را به‌صورت منظم و ساختاریافته، در جدول‌ها، سطرها و ستون‌ها سازماندهی کنند و سپس با زبان جست‌وجوی ساختاریافته SQL این داده‌ها را مدیریت کنند. MySQL به‌راحتی روی سیستم‌عامل‌های زیر نصب می‌شود:

  • ویندوز: نسخه‌های ویندوز ۸ و بالاتر
  • لینوکس: در توزیع‌های مختلف لینوکس مانند اوبونتو، دبیان، فدورا، CentOS و Red Hat به‌خوبی اجرا می‌شود. نسخه‌های مخصوص توزیع‌های مختلف با مدیریت بسته‌ها و همچنین بسته‌های باینری دردسترس است.
  • مک‌او‌اس: نسخه‌های ۱۰.۱۳ به بالا (High Sierra)

PostgreSQL

محیط کاربری PostgreSQL

PostgreSQL پس از پایگاه داده MySQL، دومین پایگاه داده محبوب و پرکاربرد است. PostgreSQL یک دیتا بیس رابطه‌ای متن‌باز پیشرفته و سازمانی است که از همه‌ی ویژگی‌های دیتابیس SQL و جست‌وجوهای JSON غیر‌رابطه‌ای پشتیبانی می‌کند. قابلیت اطمینان بالا و وجود افزونه‌های کاربردی از جمله ویژگی‌های بارزی هستند که می‌توان برای PostgreSQL برشمرد. این سیستم مدیریت پایگاه داده از ماشین‌های منفرد گرفته تا انبارهای داده یا خدمات وب با کاربرانِ هم‌زمان متعدد را مدیریت می‌کند. این نرم‌افزار روی سیستم‌عامل‌های زیر اجرا می‌شود:

  • ویندوز: نسخه‌ی ویندوز ۱۰ به بالا و ویندوز سرور
  • لینوکس: در بیشتر توزیع‌های اصلی لینوکس مانند اوبونتو، دبیان، فدورا، و CentOS پشتیبانی می‌شود و به‌راحتی با مدیریت بسته‌ها (مانند: apt، yum یا dnf) می‌توان آن را نصب کرد.
  • مک‌او‌اس: نسخه‌های ۱۰.۱۲ به بالا (Sierra)

MongoDB

محیط کاربری MongoDB

MongoDB یک برنامه‌ی پایگاه داده اوپن‌سورس، چندسکویی و مبتنی‌بر سند است. این برنامه به‌عنوان یک محصول پایگاه داده NoSQL طبقه‌بندی می‌شود و از اسناد شبیه JSON با طرح‌های اختیاری استفاده می‌کند. MongoDB توسط MongoDB Inc توسعه یافته است و نسخه‌های فعلی آن تحت مجوز عمومی سمت سرور (SSPL) مجوزدهی شده‌اند. به‌عنوان برخی از ویژگی‌های کاربردی MongoDB می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • پرس‌وجوهای موقت
  • ایندکسینگ
  • ریپلیکیشن
  • متعادل‌کردن بار ترافیکی
  • ذخیره‌سازی فایل
  • تجمیع داده‌ها
  • اجرای جاوا اسکریپت در سمت سرور
  • پشتیبانی از مجموعه‌های Capped
  • پشتیبانی نسخه‌ی 4.0 از نسخه‌های چنداسنادی ACID

MongoDB را می‌توانید روی سیستم‌عامل‌های زیر نصب و اجرا کنید:

  • ویندوز: نسخه‌های ویندوز ۱۰ به بالا
  • لینوکس: روی بیشتر توزیع‌های اصلی لینوکس ازجمله اوبونتو، دبیان، فدورا، و CentOS پشتیبانی می‌شود و بسته‌های باینری مخصوص توزیع‌های مختلف لینوکس و معماری‌های متنوع از طریق مخازن رسمی MongoDB در دسترس هستند.
  • مک‌او‌اس: نسخه‌های ۱۰.۱۴ به بالا (Mojave)
کپی لینک

ابزارهای طراحی و مدل‌سازی (UML)

Unified Modeling Language یا به اختصار UML، یک زبان مدل‌سازی یکپارچه است که در اواخر دهه‌ی ۱۹۹۰ توسط توسعه‌دهندگان و برای بهبود نقشه‌برداری پروژه‌های پیچیده ایجاد شد. پیچیده‌تر شدن توسعه‌ی نرم‌افزار باعث شده است تا UML همچنان جایگاه مهمی در پروژه‌های توسعه‌ی نرم‌افزار داشته باشد.

UML زبان مدل‌سازی بصری انعطاف‌پذیر و جهانی است و فرمی استاندارد برای تجسم سیستم‌ها ایجاد می‌کند. این زبان مدل‌سازی، مجموعه‌ی قدرتمندی از ابزارها را برای ایجاد نمودارها در اختیار تیم‌های توسعه قرار می‌دهد. در ادامه با ۳ مورد از بهترین ابزار‌های UML آشنا خواهید شد.

Visual Paradigm

محیط کاربری Visual Paradigm

Visual Paradigm یکی از نرم‌افزار های موردنیاز مهندسی کامپیوتر برای نمودارها است که توسط شرکت Visual Paradigm International Limited توسعه یافته است. این نرم‌افزار برای ساده‌سازی فرآیند نمودارسازی در صنایع مختلف، از جمله فناوری اطلاعات، توسعه نرم‌افزار، تحلیل کسب‌وکار و مدیریت پروژه طراحی شده است. نرم‌افزار مذکور به کاربران خود این امکان می‌دهد تا ایده‌ها، فرآیندها و سیستم‌های پیچیده را به‌شیوه‌ای موثر و با نمایش‌های بصری واضح و مختصر بیان کنند. Visual Paradigm روی سیستم‌عامل‌های زیر نصب و اجرا می‌شود:

  • ویندوز: ویندوز ۷ به بالا
  • لینوکس: روی توزیع‌های اصلی لینوکس مانند اوبونتو، دبیان، فدورا و CentOS اجرا می‌شود و برای نصب آن نسخه‌های .tar.gz دردسترس‌اند.
  • مک‌او‌اس: نسخه‌های ۱۰.۱۰ و بالاتر (Yosemite)

Lucidchart

محیط کاربری Lucidchart

Lucidchart یک برنامه‌ی هوشمند نمودارسازی است و امکان روشن‌کردن مشکلات پیچیده و هماهنگی روی ایده‌ها را برای تیم‌های توسعه فراهم می‌آورد. ثبت‌نام در این ابزار آنلاین رایگان است و مهندسان کامیپوتر به‌سادگی می‌توانند از امکانات این پلتفرم استفاده کنند. Lucidchart به اعضای تیم‌ کمک می‌کند تا بدون هیچگونه‌ اختلالی در ضرب‌آهنگ کار تیمی، کارها را در زمان‌های متفاوت انجام دهند. چند مورد از ویژگی‌ها و قابلیت‌هایی که Lucidchart را به یکی از ابزارهای کاربردی مهندسی کامپیوتر تبدیل کرده است، شامل موارد زیر می‌شود:

  • پیوند داده‌ها و قالب‌بندی شرطی (دو ابزار اساسی در اکسل)
  • خودکارسازی فرایندها
  • وجود لایه‌ها در نمودارها و نمایش اطلاعات اضافی بدون پیچیدگی
  • استفاده از اشکال و نمودارها برای ساخت نمودارهای موثر

Lucidchart یک نرم‌افزار تحت‌ وب است و با مرورگرهای مختلف می‌توانید از آن استفاده کنید.

Dia

محیط کاربری Dia

Dia یک نرم‌افزار قدرتمند و اوپن‌سورس است که نیازهای نمودارسازی را در صنایع مختلف برآورده می‌کند. رابط کاربری بسیار ساده، کاربردهای گسترده در صنایع مختلف، قابلیت طراحی پیشرفته و رایگان‌بودن از مهم‌ترین ویژگی‌هایی هستند که باعث می‌شوند تا Dia در لیست نرم‌ افزارهای کاربردی مهندسی کامپیوتر قرار گیرد. در ادامه تعدادی از قابلیت‌های مهم و کلیدی Dia را با هم مرور می‌کنیم:

  • رسم انواع نمودارها
  • داشتن کتابخانه‌ای غنی از اشکال مختلف
  • سفارشی‌سازی اشکال
  • خروجی باکیفیت
  • پشتیبانی از سیستم‌عامل‌های مختلف
  • سرعت بالا

Dia از سیستم‌عامل‌های زیر پشتیبانی می‌کند:

  • ویندوز: نسخه‌های ویندوز ۷ و بالاتر
  • لینوکس: در توزیع‌های اصلی لینوکس مانند اوبونتو، دبیان، فدورا و CentOS پشتیبانی می‌شود و می‌توان آن را با مدیریت بسته‌ها (مانند: apt و yum) به‌راحتی نصب کرد.
  • مک‌او‌اس: نسخه‌ی رسمی برای مک‌اواس ندارد: اما می‌توان با ابزارهایی مانند MacPorts یا Homebrew آن را نصب کرد؛ همچنین نسخه‌های غیررسمی و پکیج‌های متناسب با macOS هم برای اجرا دردسترس هستند.
چطور به یک مهندس مکانیک ماهر تبدیل شویم؟
چطور به یک مهندس مکانیک ماهر تبدیل شویم؟
مطالعه '17
کپی لینک

ابزار های تست (Testing Tools)

مهندسان نرم‌افزار برای اطمینان از عملکرد صحیح و بدون نقص نرم‌افزارهای خود از ابزارهای متنوعی استفاده می‌کنند. این ابزارها، علاوه‌بر افزایش سرعت و دقت مهندسان، هزینه‌های آن‌ها را برای اصلاح باگ‌ها و اشتباهات نیز کاهش می‌دهند. ابزارهای تست براساس نوع تست، سطح تست و برخی ویژگی‌های دیگر به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که در ادامه با آن‌ها آشنا می‌شوید.

ابزارهای تست واحد (Unit Testing)

  • JUnit: برای زبان جاوا
  • NUnit: برای زبان C#
  • pytest: برای زبان پایتون
  • Jest: فریمورک تست نسل جدید برای جاوا اسکریپت است که بر پایه Vite ساخته شده است. Vite یک ابزار ساخت مدرن است که به‌ سرعت بالا و قابلیت‌های عالی‌ در توسعه‌ی فرانت‌اند شناخته می‌شود. Vitest هم از این مزایا بهره‌ می‌برد و تجربه‌ی تست‌نویسی سریع‌تر و لذت‌بخش‌تری را برای توسعه‌دهندگان فراهم می‌کند.
  • Vitest: یک فریم‌ورک تست نسل جدید برای جاوا اسکریپت که بر پایه Vite ساخته شده است.
  • Mocha: یک فریمورک تست جاوا اسکریپت است که به دلیل انعطاف‌پذیری، قابلیت‌های گسترده و پشتیبانی از انواع مختلف محیط‌های اجرا، محبوبیت زیادی دارد. Mocha به شما اجازه می‌دهد تا تست‌های واحد، انتگرال و عملکردی را به‌صورت ساختاریافته و قابل‌خواندن بنویسید.

ابزارهای تست پکپارچه‌ سازی (Integration Testing)

  • Cucumber: برای اجرای تست‌های مبتنی‌بر سناریو
  • Playwright: یک ابزار تست خودکار که برای تست‌های چندمرورگری و چندزبانه طراحی شده است.

ابزارهای تست عملکرد (Performance Testing)

  • JMeter برای تست بار و عملکرد وب‌سرورها
  • LoadRunner برای تست بار و عملکرد نرم‌افزارهای تحت‌ وب

ابزارهای تست امنیتی (Security Testing)

  • Burp Suite برای تست نفوذ وب‌اپلیکیشن‌ها
  • OWASP ZAP برای تست نفوذ وب‌اپلیکیشن‌های متن‌باز

ابزارهای تست رابط کاربری (User Interface Testing)

  • Selenium برای تست وب‌اپلیکیشن‌ها که یک ابزار متن‌باز برای خودکارسازی مرورگرهای وب است و به برنامه‌نویسان و تست‌کنندگان کمک می‌کند تا فرایندهای تست وب‌سایت‌ها و وب‌اپلیکیشن‌ها را به‌صورت خودکار انجام دهند. این ابزار از چندین زبان برنامه‌نویسی از جمله Java، Python، C#، Ruby و JavaScript پشتیبانی می‌کند و با مرورگرهای معروف سازگار است. سلنیوم به‌راحتی با RESTful و SOAP وب‌سرویس‌ها کار می‌کند و امکان اجرای تست‌ها به‌صورت موازی و در مقیاس بزرگ با این ابزار وجود دارد. این ابزار با سایر ابزارهای تست مانند TestNG، JUnit و Cucumber هم ادغام می‌شود.
  • Appium برای تست اتوماتیک اپلیکیشن‌های موبایل

ابزارهای E2E Testing

  • Cypress: از مزایای این ابزار می‌توان به سرعت بالا، رابط کاربری گرافیکی، پشتیبانی عالی از React, Angular و Vue و قابلیت اشکال‌زدایی تعاملی اشاره کرد.
  • Playwright: پشتیبانی از چندین مرورگر (Chrome, Firefox, WebKit)، سرعت بالا، ویژگی‌های پیشرفته مانند شبیه‌سازی دستگاه‌ها و قابلیت اشکال‌زدایی تعاملی از مهم‌ترین مزایای این ابزار هستند.

مهندسان نرم‌افزار به پلتفرمی مانند Docker برای مدیریت کانتینرها و پلتفرم‌های ابری برای میزبانی و مدیریت برنامه‌های کاربردی هم نیاز دارند.

نرم‌افزارهایی که در این مقاله معرفی کردیم، برخی از ضروری‌ترین و کاربردی‌ترین ابزارهایی هستند که هر مهندس کامپیوتری برای موفقیت در کار خود به آن‌ها نیاز دارد. اگر شما هم مهندس کامپیوتر هستید یا در این رشته تحصیل می‌کنید، تجربه‌ی خود از کار با این نرم‌افزارها را با ما و دیگر کاربران زومیت درمیان بگذارید. جای چه نرم‌افزاری در فهرست ضروری‌ترین نرم‌ افزارهای مورد نیاز مهندسی کامپیوتر خالی است؟

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات