اسپیس ایکس از سیستم انتقال میان سیارهای BFR رونمایی کرد
مدتی است که دانشمندان و مردم، منتظر ارائهی برنامهی جامع اسپیسایکس برای سفر به مریخ هستند. شب گذشته، بالاخره انتظارات به پایان رسید و ایلان ماسک، مدیرعامل و بنیانگذار شرکت اسپیسایکس، در جریان نشست IAC که در شهر آدلاید استرالیا برگزار شد، در مورد برنامههای شرکت اسپیسایکس برای سفر به مریخ، اطلاعاتی ارائه کرد. وی همچنین در مورد تغییرات طراحی راکتها صحبت کرد و از قابلیتهای راکت BFR پرده برداشت.
ایلان ماسک در جریان نشست IAC، باز هم بر زندگی انسانها در چند سیاره تأکید کرد و از برنامههای خود در این خصوص سخن گفت. ایلان ماسک در مورد راکتی که قرار است در سیستمهای انتقال میان سیارهای مورد استفاده قرار گیرد، اطلاعاتی منتشر کرد. این راکت یا سیستم راکتی، نامی مشخص ندارد؛ اما در حال حاضر با اسم رمز BFR شناخته میشود که به «راکت بزرگ لعنتی» اشاره دارد.
ایلان ماسک در جریان این نشست گفت:
سیستمهای ما در زمان حاضر، بخشهای اضافهای دارند که ما میخواهیم آنها را حذف کنیم. تمام آنچه ما را به فضا منتقل میکند، باید یک سیستم واحد متشکل از یک بوستر (موتور راکت) و یک فضاپیما باشد و این وسیلهی جدید، قرار است که جای راکت فالکون ۹، فالکون Heavy و فضاپیمای دراگون را بگیرد.
به عبارت دیگر، سیستم BFR بسیار مقرونبهصرفه است و شرکت اسپیسایکس بهجای آنکه منابع خود را صرف توسعه ۳ سیستم مجزا کند؛ میتواند تمام تمرکز خود را روی یک سیستم واحد بگذارد و آن هم چیزی نیست جز BFR.
نمونهی جدید BFR از نسخه اصلی کوچکتر است؛ اما همچنان وزن بالایی دارد. طول راکت ۴۸ متر و وزن خالص آن ۸۵ تُن است و میتواند تا ۱۱۰۰ تُن محموله را با خود به فضا حمل کند. بخش بارگیری این راکت، ۸ طبقه است و ۸۲۵ متر مکعب حجم دارد. بخش سرنشینان از ۴۰ کابین تشکیل شده است و در هر کابین، دو یا سه فضانورد جای میگیرند. بخشهای بزرگ دیگری نیز در مرکز هستند. همچنین یک آشپزخانه بزرگ و بخش حفاظت در برابر طوفانهای خورشیدی در فضاپیما وجود دارد.
این فضاپیما، قابلیت سوختگیری مجدد در فضا دارد. مخزن سوخت اصلی BFR توانایی نگهداری ۲۴۰ تُن CH4 دارد و در مخزن اکسیژن، ۸۶۰ تُن O2 مایع جای میگیرد. این فضاپیما به هنگام رسیدن به مریخ، با سرعت ۷.۵ کیلومتر بر ثانیه به اتمسفر سیاره سرخ برخورد میکند و میتواند به کمک یک یا دو موتور مرکزی خود، روی سطح مریخ فرود آید. ایلان ماسک در نظر دارد که خطر فرود روی مریخ یا هر سیارهی دیگری را به صفر برساند. طبق محاسبات اسپیسایکس، هزینهی پرتاب BFR با تمام سرنشینان و ۱۵۰ تُن محموله، بسیار ارزانتر از پرتاب فالکون ۱ (با ۷۰۰ کیلوگرم محموله) خواهد بود.
فراتر از مریخ
اگر اسپیسایکس بخواهد تنها روی یک راکت متمرکز شود، بقیه راکتها چه میشوند؟ باتوجه به اینکه اسپیسایکس همواره بر صرفهجویی تمرکز داشته است؛ نباید فکر کنیم که ایلان ماسک قصد دور ریختن راکتهای فعلی را دارد. اسپیسایکس میگوید راکتهای چندبار مصرف را همچنان نگه میدارد تا در مأموریتهای تجاری از آنها استفاده شود. حتی اگر اسپیسایکس مجبور شود راکتهایی نظیر فالکون ۹ را بازنشسته کند، باز هم جای نگرانی نیست؛ زیرا ایلان ماسک قابلیتهای بسیار بیشتری برای BFR در نظر گرفته است و آن را محدود به سفرهای میان سیارهای نخواهد کرد. در کنار انتقال فضاپیما به مریخ، BFR میتواند نسل بعدی ماهوارهها را نیز به فضا منتقل کند، زبالههای فضایی را از بین ببرد و به ایستگاه فضایی بینالمللی سرویسدهی کند.
BFR میتواند بدون آنکه در سطح ماه نیرو محرکهای داشته باشد، به این همسایه کوچک سفر کند و مجدداً به زمین بازگردد. ایلان ماسک در جریان این کنفرانس با حالتی تأسفبار گفت: «اکنون ما در سال ۲۰۱۷ هستیم؛ دستکم باید تاکنون یک پایگاه در ماه ایجاد کرده بودیم.» BFR میتواند در مأموریتهایی برای ساختن پایگاه در ماه شرکت داشته باشد و کمک کند؛ همچنین میتوان از این سیستم یکپارچه، برای ساختن ایستگاهی بین ماه و زمین استفاده کرد. چنین چیزی در برنامههای آیندهی ناسا وجود دارد و بعید نیست که اسپیسایکس خیلی زودتر به این هدف دست یابد.
در مورد مریخ چطور؟
ایلان ماسک میگوید تا سال ۲۰۲۲ میخواهد دستکم ۲ فضاپیمای باربری را روی سطح مریخ فرود آورد تا منبع آب را شناسایی کنند و خطرات احتمالی را گزارش دهند؛ همچنین باید زیرساختها و هرآنچه برای زندگی لازم است، ایجاد کنند تا زمینه برای مأموریتهای بعدی آماده باشد. تا سال ۲۰۲۴، دو فضاپیمای سرنشیندار، نخستین انسانها را به مریخ میبرند و محمولههای بیشتری نیز بههمراه خواهند داشت تا فضانوردان بتوانند روی مریخ، سکوی پرتاب ایجاد کنند و پایگاه مریخ گسترش یابد.
از سال ۲۰۰۹ تا به امروز، اسپیسایکس رشد بسیار چشمگیری داشته و راهی طولانی را طی کرده است. ایلان ماسک در جریان کنفرانس IAC اعلام کرد که امروز، سالگرد پرتاب موفقیت آمیز نخستین راکت اسپیسایکس است. وی همچنین در مورد راکت فالکون Heavy اطلاعاتی ارائه کرد و گفت موضوع این راکت کمی پیچیدهتر از آن چیزی است که فکر میکردند.
ایلان ماسک میگوید:
به آینده امیدوارم. میدانم که قطعاً بهتر از گذشته خواهد بود و فکر میکنم چیزی هیجانانگیزتر از حضور در فضا و زندگی در کنار ستارهها وجود ندارد.
ایلان ماسک وقتی در مورد پتانسیل فناوری راکت صحبت میکرد، از برنامههایی سخن گفت که تنها محدود به خارج از زمین نمیشوند. وی گفت: «اگر ما چیزی ساختهایم که میتواند به ماه و مریخ برود، آیا نمیتواند به دیگر نقاط سیاره خودمان سفر کند؟»
نظرات