سازمان‌های فضایی دنیا مانور شبیه‌سازی برخورد سیارکی برگزار می‌کند

سه‌شنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۰۸:۴۱
مطالعه 3 دقیقه
ناسا و برخی سازمان‌های فضایی دنیا این هفته در کنفرانس دفاع سیاره‌ای با هدف شبیه‌سازی برخورد سیارکی فرضی به زمین، مانوری تمرینی برگزار خواهند کرد.
تبلیغات

اگر بدانید در سال ۲۰۲۷، سیارکی به‌نام 2019 PDC به زمین برخورد خواهد کرد، چه کاری انجام خواهید داد؟ ناسا به‌همراه برخی سازمان‌های دیگر قصد دارد با انجام مانوری در هفته‌ی جاری، به‌صورت عملی چنین سناریویی را شبیه‌سازی کند.

پروژه‌ی مانور شبیه‌سازی برخورد سیارکی به‌عنوان مانوری تمرینی در جریان کنفرانس دفاع سیاره‌ای ۲۰۱۹ در کالج پارک ایالت مریلند در آمریکا برگزار خواهد شد. کارشناسان سیارکی ناسا سناریویی تخیلی پیشنهاد داده‌اند که برمبنای آن، دانشمندان سیارکی تهدیدزا را شناسایی کنند که بتواند زمین را در سال ۲۰۲۷ درمعرض خطر برخورد با خود قرار دهد.

درباره‌ی سیارک 2019 PDC هم خبر امیدوارکننده و هم ناامیدکننده وجود دارد. خبر امیدوارکننده این است که 2019 PDC اصلا وجود خارجی ندارد و پیش‌بینی برخورد آن به زمین، صرفا آخرالزمانی تخیلی و ساختگی است. خبر ناامیدکننده این است که 2019 PDC یا هر جرم نزدیک زمینی مانند آن به‌راحتی می‌تواند واقعی باشد. به‌همین‌دلیل، این هفته ناسا و سازمان مدیریت بحران فدرال ایالات متحده و همکاران بین‌المللی ازجمله سازمان فضایی اروپا (ESA) درصدد انجام مانور یادشده هستند و دراین‌زمینه قصد دارند وضعیت اضطراری ناشی از برخورد فرضی سیارکی به زمین را در زمان واقعی شبیه‌سازی کنند.

ناسا از سال‌ها پیش به‌دلایلی منطقی درحال‌اجرای مانورهای شبیه‌سازی‌ها بوده است. درواقع، زمین با وجود آرامش نسبی و بلندمدتی که در طول میلیون‌ها سال تجربه کرده است، در میانه‌ی موج بزرگ سیارکی قرار دارد. وقتی این سنگ‌های فضایی غافلگیرکننده در محدوده‌ی دید ما ظاهر شوند، اغلب تنها چند ساعت پیش از آنکه با سرعت از کنارمان عبور کنند، به وجودشان پی می‌بریم. احتمال برخورد فاجعه‌آمیز این اجرام آسمانی با زمین به‌شدت کم است؛ اما در مواجهه با هجوم سیارک‌ها به سیاره‌مان اصلا از آمادگی برخوردار نیستیم. ازاین‌رو، ناسا به‌طور پیوسته روی برنامه‌هایی برای کمک به بهبود تشخیص اجرام نزدیک زمین و کاهش احتمال برخورد آن‌ها کار می‌کند.

رودیگر جن، رئیس دفاع سیاره‌ای در سازمان فضایی اروپا گفت:

نخستین گام در حفاظت از زمین، شناخت اجرام اطرافمان است. تنها در آن صورت با هشدار کافی می‌توانیم درمجموع گام‌های موردنیاز برای جلوگیری از اصابت سیارک را برداریم یا خسارات وارده‌ی آن به زمین را به‌حداقل برسانیم.
2019 PDC

در سناریوی 2019 PDC که به‌عنوان بخشی از کنفرانس دفاع سیاره‌ای ۲۰۱۹ در واشنگتن دی‌سی از دوشنبه تا جمعه اجرا می‌شود، جرم فرضی مدنظر در ۲۶مارس۲۰۱۹ انتخاب شده است. برخلاف ۱۵۰ یا بیشتر جرم نزدیک زمینی که دانشمندان هر ماه کشف می‌کنند، محاسبات اولیه نشان می‌دهند 2019 PDC با حداکثر اندازه‌ی تقریبی ۳۰۰ متر، در مسیر برخورد با زمین قرار دارد؛ بنابراینُ به‌طور بالقوه سیارکی خطرناک محسوب می‌شود.

تجزیه‌وتحلیل‌های بیشتر نشان داد 2019 PDC به احتمال بسیار زیاد در ۲۹آوریل۲۰۲۷ (۸ سال دیگر از امروز) به زمین برخورد خواهد کرد. همچنین، براساس برآورد‌ها «مسیر خطر» احتمالی این جرم نیز پیش‌بینی شده است. این مسیر خط قرمز خطری است که دورتادور زمین کشیده شده و نقاط احتمالی برخورد سیارک را نشان می‌دهد.

خط قرمز خطر علاوه‌بر عبور از خشکی بزرگ آفریقا، به‌طور دقیق از میانه‌ی ایالات متحده نیز گذر می‌کند. بنابر آخرین اطلاعات دردسترس، احتمال برخورد 2019 PDC به زمین نزدیک به ۱ درصد است.

شبیه‌سازی که از روز دوشنبه آغاز شده، تا پایان هفته اجرا خواهد شد و سازمان‌های شرکت‌کننده در آن ازجمله ناسا و سازمان مدیریت بحران فدرال و سازمان فضایی اروپا همگی اطلاعات لازم و به‌روزرسانی‌های مربوط‌به مسیر سیارک را هم‌زمان روزانه دریافت خواهند کرد. این سازمان‌های فضایی با ترکیب نیروها به مقابله با خطری غیرواقعی، اما تصورشدنی می‌روند.

به‌عنوان بخشی از تمرین، شرکت‌کنندگان موضوعاتی همچون فرصت‌های انحراف سیارک و مسائل مربوط‌به بودجه را به بحث و تبادل نظر خواهند گذاشت و چگونگی مدیریت واکنش عموم به حادثه‌ای را بررسی خواهند کرد و همچنین برنامه‌های امداد و پشتیبانی پیش و پس از فاجعه را طراحی خواهند کرد.

برای مشاهده‌ی کنفرانس دفاع سیاره‌ای و مانور شبیه‌سازی برخورد سیارکی می‌توانید به وب‌سایت ناسا مراجعه کنید.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات