اسپیس ایکس مشکل درخشندگی ماهوارههای استارلینک را رفع میکند
گوین شاتول، مدیرکل اسپیسایکس، جمعه ۱۵ آذر درجریان نشستی با خبرنگاران در مقر اسپیسایکس در هاوثورن کالیفرنیا اعلام کرد، یکی از ماهوارههای استارلینک در دستهی ۶۰تایی بعدی از این منظومه که قرار است اوایل دی ماه پرتاب شود، مجهز به پوشش مخصوصی خواهد بود. بهگفتهی مدیر ارشد اسپیسایکس، این پوشش بهنحوی طراحی شده است که ماهواره بازتابندگی کمتری داشته باشد و کمتر در مشاهدات نجومی اختلال ایجاد کند.
اسپیسایکس هماکنون تعداد ۱۲۰ ماهواره را با هدف ایجاد شبکهی اینترنت پرسرعت در مدار زمین مستقر کرده است و قصد دارد در طول چند سال آینده، هزاران عدد ماهوارهی بیشتر را به فضا بفرستد. بهمحض انجام نخستین پرتاب در اوایل خرداد امسال، ستارهشناسان با اظهار نگرانی از درخشش بیش از حد ماهوارهها اعلام کردند که منظومهی ماهوارهای اسپیسایکس در پژوهشهای علمی آنها و مشاهدات از آسمان شب اختلال ایجاد خواهد کرد.
- چرا اسپیس ایکس پروژه استارلینک را توسعه میدهد؟
- نگرانی مجدد ستارهشناسان از تأثیر ماهوارههای استارلینک بر آسمان شب
اکنون بهگفتهی شاتول، دستهی بعدی استارلینک، حاوی ماهوارهای خواهد بود که اسپیسایکس پوششی مخصوص را در قسمت زیرین آن قرار داده است. مدیر ارشد اسپیسایکس خاطرنشان کرد که استفاده از پوشش صرفا اقدامی آزمایشی محسوب میشود و امکان پیشبینی کاربردی بودن آن در آینده وجود ندارد. شاتول گفت:
ما درحال انجام آزمون و خطا هستیم تا بهترین روش را برای حل مشکل ماهوارهها پیدا کنیم.
شاتول تأکید کرد که از زمان انتشار نخستین گزارشها از درخشندگی بیش از حد ماهوارههای استارلینک در آسمان شب، اسپیسایکس مشکل ماهوارهها را جدی گرفته است. او گفت:
ما میخواهیم اطمینان یابیم که کار درست را انجام میدهیم تا کودکان بتوانند از طریق تلسکوپشان [به آسمان] نگاه کنند. ستارهشناسی یکی از معدود چیزهایی است که میتواند کودکان را نسبت به فضا علاقهمند کند. وقتی افراد از تلسکوپ آسمان را نظاره میکنند، تماشای یک ماهوارهی استارلینک برایشان جالب خواهد بود؛ اما آنها باید به زحل، به ماه نگاه بیاندازند و نمیخواهند دیدشان مختل شود.
ستارهشناسانی که با تلسکوپهای زمینی کار میکنند، نگران تأثیر منظومه ماهوارهای استارلینک بر آسمان شب هستند
پوششی که استارلینک از آن در یکی از ماهوارههای دستهی سوم استارلینک استفاده کرده است، صرفا نخستین گام در جهت یافتن راهکاری دائمی برای حل مشکل ماهوارههای آتی محسوب میشود. بهگفتهی شاتول، اسپیسایکس قصد دارد بهمنظور ساخت منظومهاش، در طول سال آینده هر دو تا سه هفته یکبار دستهای ۶۰تایی از ماهوارههای استارلینک را پرتاب کند تا ارائهی پوشش جهانی اینترنت تا میانهی ۲۰۲۰ امکانپذیر شود.
شاتول اذعان کرد که وقتی ماهوارهها برای نخستینبار طراحی شدند، هیچیک از کارکنان اسپیسایکس مشکل مورد بحث را پیشبینی نمیکرد. او گفت:
هیچکس فکرش را نمیکرد، ما به آن فکر نکردیم. [این مشکل] به فکر جامعهی ستارهشناسان نیز نرسید.
پوشش آزمایشی که بازتابندگی ماهوارهها را کاهش خواهد داد، میتواند مشکل را رفع کند؛ درنتیجه اسپیسایکس کاربردپذیری آن را آزمایش خواهد کرد. شاتول گفت:
این پوشش قطعا عملکرد ماهوارهها را از نظر حرارتی تغییر میدهد. این کار نوعی آزمون و خطا خواهد بود؛ اما ما مشکل را رفع خواهیم کرد.
نظرات