نخستین فضاپیمای مریخی چین با موفقیت به مدار سیاره سرخ وارد شد

چهارشنبه ۲۲ بهمن ۱۳۹۹ - ۲۳:۳۵
مطالعه 3 دقیقه
تنها یک روز پس از ورود موفقیت‌آمیز کاوشگر اماراتی امید به مدار مریخ، چین نیز توانست فضاپیمای تیان‌ون ۱ را در مدار پیرامون سیاره‌ی سرخ مستقر کند.
تبلیغات

به‌گزارش رسانه‌های چینی، نخستین مأموریت مریخی این کشور به‌نام تیان‌ون ۱ امروز دهم فوریه (۲۲ بهمن) با موفقیت به مدار پیرامون مریخ وارد شد. این دستاورد، چین را بعد از ایالات متحده، اتحاد جماهیر شوروی، سازمان فضایی اروپا، هند و امارات متحده عربی در جایگاه ششمین نهادی قرار داده است که به سیاره سرخ می‌رسد. کاوشگر اماراتی امید نیز دیروز سه‌شنبه موفق شد خود را در مدار مریخ قرار دهد.

به‌گزارش ورج، تیان‌ون ۱ مجموعه‌ای ۵ تنی شامل سطح‌نورد، سطح‌نشین و مدارگرد است که تابستان امسال از سایت پرتاب ونچانگ در جنوب چین پرتاب شد. چین یکی از سه کشوری است که از پنجره‌ی پرتاب کوتاه دو ماهه‌ی امسال استفاده کرد تا وقتی مریخ و زمین در نزدیک‌ترین فاصله به یکدیگر در مدارشان قرار دارند، فضاپیمایش را به سیاره‌ی سرخ بفرستد. این هم‌ترازی دو سیاره فقط هر دو سال یک‌بار رخ می‌دهد.

رسانه‌های دولتی چین چهارشنبه بعدازظهر تأیید کردند که تیان‌ون ۱ پس از پیمودن تقریبا ۴۸۰ میلیون کیلومتر، مانور کاهش سرعت را به‌منظور تسهیل ورود به مدار مریخ با موفقیت انجام داده است. موتور کنترل مداری تیان‌ون ۱ در ساعت ۱۵:۲۲ به وقت ایران به‌مدت ۱۵ دقیقه روشن شد تا سرعت پیمایش فضاپیما برای تزریق تدریجی به مدار کاهش یابد. ژانگ کجیان، مدیر سازمان ملی فضایی چین امروز در بیانیه‌ای گفت:

اکتشاف جهان گسترده، رویای مشترک تمام بشریت است. ما صمیمانه همکاری خواهیم کرد و دست در دست تمام دیگر کشورهای جهان، اکتشافات بشر در فضا را به فراتر خواهیم برد.

فضاپیمای چینی در مداری مستقر خواهد شد که تقریبا ۴۰۰ کیلومتر از سطح مریخ ارتفاع دارد. تیان‌ون ۱ به‌منظور نقشه‌برداری از محل فرود خود در منطقه‌ی دشت اتوپیا در نیم‌کره‌ی شمالی مریخ، چند ماه را در آن مدار سپری خواهد کرد. در ماه مه، سطح‌نشین و مریخ‌نورد خود را از فضاپیما جدا و اقدام به فرود در دشت اتوپیا خواهند کرد؛ مکانی که دربردارنده‌ی ذخیره‌ای عظیم از یخ‌آب نهفته در زیر سطح مریخ است. اگر این فرود موفقیت‌آمیز باشد، چین به دومین کشور پس از آمریکا تبدیل خواهد شد که سطح‌نوردی عملیاتی را روی سطح سیاره‌ی سرخ می‌نشاند.

نخستین تصویر تیان ون ۱ از مریخ

نخستین تصویر تیان‌ون ۱ از مریخ که در ۵ فوریه ثبت شد.

فرود تیان‌ون ۱ ابتدا قرار بود در ماه آوریل انجام شود؛ اما سازمان ملی فضایی چین اشاره کرد که در ماه مه یا ژوئن اقدام به فرود خواهد کرد. بااین‌حال از آنجا که چین معمولا ازقبل جزئیات مأموریت‌های فضایی‌اش را فاش نمی‌کند، زمان فرود دو فضاپیمای این کشور به‌طور دقیق مشخص نیست. محل فرود تیان‌ون ۱ نزدیک به ۱۸۴۵ کیلومتر از مکان هدف فرود مریخ‌نورد پرسویرنس ناسا فاصله دارد. جدیدترین سطح‌نورد مریخی ناسا در ۱۸ فوریه (۳۰ بهمن) در سیاره‌ی سرخ فرود خواهد آمد.

با قرارگیری مریخ‌نورد تیان‌ون ۱ روی سطح مریخ و استقرار مدارگرد مأموریت برفراز سیاره، چین تلاش می‌کند تا با ردیابی توزیع آب زیرسطحی، به درک بهتری از ساختار زمین‌شناسی مریخ دست پیدا کند. سطح‌نشین دراصل سکوی تحویل به‌حساب می‌آید و سطحی شیب‌دار را برای استقرار مریخ‌نورد فراهم می‌کند. مریخ‌نورد با پیمایش سطح سیاره، یخ‌آب مریخی را به‌عنوان منبعی بالقوه برای مأموریت‌های انسانی بلندمدت در سیاره‌ی سرخ تجزیه‌وتحلیل خواهد کرد.

چین با رساندن فضاپیمایش به مریخ، به بازیگری بیش‌ازپیش مهم در عرصه‌ی اکتشافات فضایی تبدیل شده است. درحالی‌که تیاون‌ون ۱ برفراز سیاره‌ی سرخ درحال پرواز است، این کشور چندی پیش با مأموریت چانگ‌ای ۵ به سراغ ماه رفت و نمونه‌هایی از سنگ و خاک قمری را به زمین آورد. این مأموریت، پنجمین سری از برنامه‌ی اکتشافات قمری چین و نخستین مأموریتی بود که از زمان پایان برنامه‌ی آپولو، نمونه‌های ماه را به زمین حمل کرد.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات