تلسکوپ جیمز وب علامت سوال بزرگی را در عکس جدید خود به تصویر کشیده است
به نظر میرسد تلسکوپ فضایی جیمز وب در جستجو برای رسیدن به پاسخ دربارهی روزهای آغازین جهان، به علامت سؤالهای بیشتری برمیخورد. علامت سؤال؛ این دقیقا همان چیزی است که جیمز وب پیدا کرده است.
به گزارش لایوساینس، گروه تلسکوپ جیمز وب (JWST) در سازمان فضایی اروپا (ESA)، در ۲۶ ژوئیه یکی از دقیقترین چشماندازها را از دو ستارهی جوان در فاصلهی ۱۴۷۰ سال نوری از زمین منتشر کرد که در صورت فلکی بادبان قرار دارند. در تصویر یادشده، ستارههای موسوم به هربیگ هارو با دیسکی از مواد احاطه شدند که منبع تغذیه و رشد ستارهها در طول میلیونها سال است؛ اما در قسمت پایین ستارهها و در پسزمینهی فضای عمیق، جرمی مانند یک علامت سؤال عظیم کیهانی قرار دارد. آیا جهان میخواهد چیزی از ما بپرسد؟
هنوز ماهیت دقیق جرم علامت سؤال مشخص نیست اما رنگ و شکل آن ایدههایی را به دانشمندان میدهد. به گفتهی پژوهشگرها، این شیء احتمالا کهکشانی دوردست یا دو کهکشان در حال ادغام را نشان میدهد که برهمکنش آنها باعث به وجود آمدن شکلی مشابه علامت سؤال شده است.
رنگ قرمز نشان میدهد جرم یادشده کاملا در دوردست قرار دارد و حتی هیجانانگیزتر از آن، اولین بار است که ستارهشناسها با یک علامت سؤال کیهانی روبهرو میشوند. به گفتهی مت کاپلان، استاد فیزیک دانشگاه ایلینویز، این جرم احتمالاً دو کهکشان در حال ادغام را نشان میدهد، بهطوریکه بخش بالاتر علامت سؤال بخشی از یک کهکشان بزرگتر است که با نیروهای کشندی در هم گسیخته است.
- پردهبرداری جیمز وب از اسرار فمالحوت؛ ستارهای درخشان با محیط آشوبناک21 اردیبهشت 02مطالعه '5
- ساعتشنی کیهانی: تصویر تلسکوپ جیمز وب از پیشستارهای غوطهور در ابرهای تیره26 آبان 01مطالعه '3
به طور کلی احتمالهای دیگری برای جرم علامت سؤال وجود دارند، اما به دلیل نبود سنبلههای پراش هشتتایی که حاصل آینههای جیمز وب هستند، این جرم نمیتواند ستاره باشد. اکتشافات هیجانانگیزی مثل علامت سؤال کیهانی، به لطف قابلیتهای تصویربرداری فروسرخ نزدیک جیمز وب که رصد کهکشانهای دوردست را در فاصلهی ۱۳٫۴ میلیارد سال نوری یا ۴۲۰ میلیون سال پس از بیگبنگ امکانپذیر کرده، حاصل شده است. گفتنی است، بیش از ۷۵۰ پژوهش علمی داوری همتاشده با استفاده از دادههای تلسکوپ فضایی جیمز وب، در اولین سال فعالیت آن منتشر شدهاند.
نظرات