ناسا محل سقوط ماه‌نشین لونا ۲۵ روسیه را پیدا کرد

شنبه ۱۱ شهریور ۱۴۰۲ - ۲۳:۴۵
مطالعه 2 دقیقه
تصویر هنری از ماه‌نشین لونا ۲۵ روسیه روی سطح ماه
فضاپیمای لونا ۲۵ روسیه درحالی‌که درتلاش برای فرود نرم در نزدیکی قطب جنوب ماه بود، سقوط کرد و دهانه‌ای تقریبا ۱۰ متری را روی سطح قمری به‌وجود آورد.
تبلیغات

به‌نظر می‌آید که آرامگاه نهایی ماه‌نشین شکست‌خورده‌ی لونا ۲۵ روسیه پیدا شده است. این فضاپیما که اولین کاوشگر قمری روسیه در ۴۷ سال گذشته بود، ۲۹ مرداد درجریان تلاش برای فرود در قطب جنوب ماه، روی سطح قمری سقوط کرد. اکنون به‌گفته‌ی مقام‌های ناسا، این سقوط دهانه‌ای را روی ماه به‌وجود آورده و مدارگرد شناسایی ماه (LRO) آن را پیدا کرده است.

اپراتورهای مدارگرد شناسایی ماه با استفاده از محل برخورد تخمینی ارائه‌شده از سوی روسکاسموس، آژانس فضایی روسیه به‌دنبال یافتن آرامگاه لونا ۲۵ رفتند. تیم مدارگرد با استفاده از دوربین این فضاپیما، از منطقه عکس‌برداری و سپس عکس‌های جدید را با آخرین عکس‌های گرفته‌شده از همان مکان در ژوئن ۲۰۲۰ مقایسه کرد. درنهایت معلوم شد که دهانه‌ای روشن و جدید روی سطح ماه ظاهر شده است.

دهانه احتمالا ایجادشده دراثر سقوط لونا ۲۵ روی ماه
مقایسه تصاویر گرفته‌شده از محل سقوط لونا ۲۵ در ۲۴ اوت ۲۰۲۳ و ۲۷ ژوئن ۲۰۲۰. دهانه جدید در مرکز عکس به چشم می‌خورد.

مقام‌های ناسا ۹ شهریور در بیانیه‌ای گفتند: «از آنجایی که دهانه‌ی جدید نزدیک به نقطه‌ی برخورد تخمینی لونا ۲۵ است، تیم مدارگرد شناسایی ماه بدین نتیجه رسیده که آن دهانه نه دراثر برخورد جسمی طبیعی، بلکه سقوط فضاپیمای روسیه ایجاد شده است.» این دهانه تقریبا ۱۰ متر قطر دارد و درحدود عرض ۵۸ درجه‌ی جنوبی، در لبه‌ی داخلی دهانه‌ی پونتکولنت به چشم می‌خورد. محل برخورد از مکان برنامه‌ریزی‌شده برای فرود لونا ۲۵ در عرض ۶۹٫۵ درجه جنوبی، تقریبا ۴۰۰ کیلومتر فاصله دارد.

لونا ۲۵ در ۲۱ مرداد پرتاب شد و اولین ماموریت روسیه به ماه از سال ۱۹۷۶ محسوب می‌شد. نام ماموریت جدید تلاشی برای یادآوری آن روزهای پرافتخار گذشته بود؛ وقتی که روسیه به‌عنوان اتحاد جماهیر شوروی فضاپیماهای متعددی را در قالب برنامه لونا به ماه ارسال می‌کرد. این کشور در آخرین ماموریت موفق به نام لونا ۲۴، نمونه‌های سنگ و خاک ماه را با موفقیت به زمین آورد.

نیم‌قرن بعد، لونا ۲۵ قصد داشت به اولین کاوشگری تبدیل شود که در نزدیکی قطب جنوب ماه به‌طور نرم فرود می‌آید. گمان می‌رود این منطقه سرشار از آب یخ‌زده‌ای است که به‌طور بالقوه می‌تواند از حضور پایدار انسان روی ماه پشتیبانی کند. اما شکست روس‌ها، فرصت را برای فضاپیمای هندی چاندرایان ۳ فراهم کرد تا دو روز بعد عنوان اولین فاتح منطقه قطب جنوبی ماه را از آن خود کند.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات