مرگ خورشید احتمالا به ظهور حیاتی جدید منجر خواهد شد
حیات روی زمین چند میلیارد سال است که ادامه دارد. در جستجوی حیات فرازمینی، ستارههای جوان از موقعیتی ممتاز برخوردار بودهاند؛ چرا که مقایسهی گذشته و زمان حال آسانتر از حدسزدن دربارهی آینده است. با اینحال پژوهشها نشان میدهند نباید ستارههای مسنتر را بهعنوان میزبان سیارههای حیاتبخش نادیده گرفت؛ حتی اگر آن ستاره مرده باشد.
یکی از معیارهای مهم در جستجوی حیات، بادهای ستارهای هستند. میدان مغناطیسی زمین از ما در برابر جریانهای ذراتی که بهصورت پیوسته از خورشید منتشر میشوند، محافظت میکند. این بادها بهویژه در ستارههای جوان شدیدتر هستند و بهمرور زمان وضعیت بهتری پیدا میکنند. پژوهش روی ستارههای خورشیدمانند و حتی ستارههای قدیمیتر نشان میدهد که قدرت و پیچیدگی میدان مغناطیسی آنها در طول زمان تغییر میکند و بر بادهای ستارهای تأثیر میگذارد.
رویدادهای فورانی مهلک با رسیدن سن ستارهها به سن خورشید کمتر رخ میدهند و بهاینترتیب حیات میتواند در اطراف این اجرام دوام بیاورد و حتی شانس رشد تمدنهای فرازمینی افزایش مییابد؛ بنابراین ستارههای مشابه خورشید یا قدیمیتر از آن گزینههای خوبی برای جستجوی حیات هستند.
ستاره ما و نمونههای مشابه آن در پایان عمر به غول سرخ تبدیل میشوند. وقتی سوخت هیدروژن ستارهای در هستهی آن به پایان برسد در ابتدا منقبض شده و هلیوم میسوزاند و سپس متورم میشود؛ بنابراین ممکن است با تورم خورشید لایههای بیرونی آن تا مدار زمین هم گسترش یابند. حتی اگر چگالی پلاسما بسیار پائین باشد، قرار گرفتن درون ستاره قطعا برای حیات مناسب نخواهد بود.
فاز غول سرخ با آزادسازی بادهای ستارهای قدرتمند همراه است و گرمای ستارهای عظیم، کمربند حیات را به بیرون سوق میدهد. این تغییر، خبر خوبی برای قمر غولهای گازی است، اما برای سیارههای سنگی چندان خوشایند نیست. سیاره زهره و عطارد قطعا در این مقطع از بین میروند و در بهترین سناریو، زمین و مریخ میسوزند؛ بنابراین دیگر سیارههای مناسبی برای حیات نخواهند بود.
- هیچ حیاتی از مرگ خورشید جان سالم به در نخواهد برد13 مرداد 00مطالعه '3
- آیا منظومه شمسی از مرگ خورشید جان سالم بهدر خواهد برد؟13 آبان 99مطالعه '3
پژوهشگرها همچنین دربارهی اتفاقات بعد از غول سرخ کنجکاو بودند. غولهای سرخ لایههای بیرونی خود را به داخل فضا منتشر میکنند و در نهایت هستهای فشرده از آنها باقی میماند که آن را کوتوله سفید مینامند. کوتولههای سفید بدون بادهای ستارهای و با طول عمر چندین میلیارد ساله، موقعیت خوبی را برای حیات به وجود میآورند.
پژوهشها نشان میدهند تغییرات یک ستارهی معمولی به غول سرخ و کوتولهی سفید برای شکلگیری حیات بسیار سریع هستند، مگر اینکه راهی برای محافظت از سیاره یا جابهجایی آن وجود داشته باشد. ستارههای مسنتر و کوتولههای سفید باید بهعنوان میزبانهای احتمالی حیات مورد بررسی قرار گیرند، اما بعید بهنظر میآید که حیات بتواند بهطور پیوسته روی جهانی دوام بیاورد که ستارهاش درحال تغییر و تکامل است.
یافتههای پژوهش در مجلهی Astrophysical منتشر شده است.
نظرات