D1-lg

ژاپن اکنون پنجمین فاتح ماه است؛ ماه‌نشین اسلیم با موفقیت به سطح ماه رسید

جمعه ۲۹ دی ۱۴۰۲ - ۱۹:۰۰
مطالعه 3 دقیقه
تصویرسازی از ماه‌نشین اسلیم برفراز سطح ماه
ماه‌نشین ژاپنی اسلیم با موفقیت روی سطح ماه فرود آمده است؛ اما بروز یک اشکال در سلول‌های خورشیدی ممکن است پایان زودهنگام ماموریت را رقم بزند.
تبلیغات
D4-mci

با رسیدن موفقیت‌آمیز ماه‌نشین رباتیک اسلیم به سطح ماه در ساعت ۱۸:۵۰ امروز جمعه به وقت ایران، ژاپن به پنجمین کشوری تبدیل شده است که با موفقیت روی سطح قمری فرود می‌آید.

مقام‌های آژانس کاوش‌های هوافضای ژاپن (جاکسا) امروز در کنفرانسی مطبوعاتی اعلام کردند که ظاهرا فضاپیما در فرود نرم روی ماه موفق بوده است و درحال ارسال و دریافت اطلاعات از خانه‌ی جدید خود در نزدیکی دهانه‌‌ی شیولی در سمت نزدیک ماه است. بااین‌حال، ماه‌نشین ژاپنی ممکن است فقط چند ساعت در آنجا زنده بماند؛ زیرا سلول‌های خورشیدی فضاپیما دراثر بروز یک خطا، طبق انتظار برق تولید نمی‌کنند.

اسلیم درحال‌حاضر با باتری ذخیره‌ای کار می‌کند که احتمالا ظرف چند ساعت آینده تمام خواهد شد. این بدشانسی، زمان محدودی را برای انجام عملیات علمی پیش از خاموش‌شدن ماه‌نشین به پژوهشگران می‌دهد.

معلوم نیست چرا سلول‌های خورشیدی اسلیم کار نمی‌کنند

به‌نقل از مقام‌های جاکسا، معلوم نیست چرا سلول‌های خورشیدی کار نمی‌کنند. بعید است آن‌ها درحین فرود آسیب دیده باشند؛ زیرا به‌نظر می‌آید که سایر سخت‌افزارهای اسلیم در وضعیت خوب به‌سر می‌برند. جاکسا می‌گوید ممکن است ماه‌نشین آن‌طور که انتظار می‌رود رو به خورشید قرار نگرفته باشد.

مقام‌های جاکسا افزودند اگر در هفته‌های پیش‌رو نور رسیده از خورشید تغییر جهت بدهد و به صفحه‌های خورشیدی برخورد کند، سلول‌های خورشیدی اسلیم ممکن است قادر به تولید برق شوند. بااین‌حال، سرنوشت نهایی ماه‌نشین همچنان در هاله‌ای از ابهام است.

با وجود شکست احتمالی، ژاپن با پیوستن به ایالات متحده، روسیه، چین و هند به جمع معدود کشورهایی وارد شده است که با موفقیت یک فضاپیما را روی سطح ماه نشانده‌اند. اسلیم با نام کامل «ماه‌نشین رباتیک هوشمند برای بررسی ماه» که با نام مستعار «تک‌تیرانداز ماه» نیز شناخته می‌شود، به‌منظور نمایش عملکرد سامانه‌ی ناوبری جدیدی طراحی شده که قادر به انجام فرودهای دقیق روی ماه است.

هدف فضاپیمای اسلیم، فرود‌آمدن در محدوده‌ی ۱۰۰ متری محل فرود هدف در نزدیکی دهانه‌ی شیولی بود. مقام‌های جاکسا اعلام کرده‌اند که تایید میزان نزدیکی ماه‌نشین به محل فرود هدف، ممکن است یک ماه طول بکشد.

اسلیم در ۶ سپتامبر ۲۰۲۳ (۱۶ شهریور ۱۴۰۲) به همراه یک تلسکوپ فضایی پرتو ایکس به نام کریسم از مرکز فضایی تانگاشیما ژاپن پرتاب شد. تلسکوپ اندکی پس از برخاست موشک، در مدار نزدیک زمین مستقر شد؛ اما ماه‌نشین به سمت فضای دوردست رفت و پس از پیمودن مسیری پرپیچ‌وخم، در ۲۵ دسامبر (۴ دی) به مدار پیرامون ماه رسید. اسلیم پیش از اقدام به فرود در عصر امروز جمعه، چند هفته را صرف چرخش به دور ماه و آزمایش سامانه‌های مختلف کرد.

تصویرسازی از ماه‌نوردهای کوچک ماموریت اسلیم
تصویرسازی هنری از سطح‌پیماهای قمری LEV-1 و LEV-2.

اسلیم که اندازه‌ی کامیونی کوچک است، دو ماه‌نورد رباتیک به‌نام‌های سطح‌پیمای ۱ و ۲ را با خود حمل می‌کند. طبق برنامه قرار بود اسلیم این دو ماه‌نورد را درطول تلاش برای فرود خود، روی سطح ماه مستقر کند و ظاهرا یکی از آن‌ها (LEV-1) اکنون شروع به کار کرده است.

ماموریت اسلیم اولین تلاش ژاپن برای فرود روی ماه نبود. اوایل امسال، آی‌اسپیس، شرکت خصوصی ژاپنی تلاش کرد تا ماه‌نشین هاکوتو-آر را به سطح قمری برساند؛ اما اپراتورهای زمینی درجریان فرود فضاپیما در ۲۵ آوریل (۵ اردیبهشت)، ارتباط خود را با آن از دست دادند و با سقوط ماه‌نشین مواجه شدند.

پیش از این، در نوامبر ۲۰۲۲ (آبان ۱۴۰۱)، ماه‌نشین کوچکی به نام اوموتناشی به‌عنوان بخشی از ماموریت بدون‌سرنشین آرتمیس ۱ ناسا به ماه سفر کرد. این فضاپیمای کوچک در نزول به سمت سطح قمری ناکام ماند؛ درحالی‌که کپسول اوراین آرتمیس ۱ به ماموریت خود در اطراف ماه ادامه داد و درنهایت به زمین بازگشت.

ماموریت اسلیم اولین تلاش ژاپن برای فرود روی ماه نبود

برخی از کشورها و شرکت‌های خصوصی دیگر نیز در تلاش برای فرود روی ماه شکست خورده‌اند. در ۸ ژانویه، ماه‌نشین پرگرین که ساخت استروباتیک، شرکت فضایی آمریکایی بود، فقط چند ساعت پس از پرتاب دچار نشت چشمگیر سوخت شد و به جای تکمیل سفر خود به ماه، محکوم به سوختن در جو زمین شد. در اوت ۲۰۲۳، ماه‌نشین لونا ۲۵ روسیه نیز درحین تلاش برای فرود روی قطب جنوب قمری، سقوط کرد و دهانه‌ای به عرض ۱۰ متر را روی ماه به جا گذاشت.

بااین‌حال، فقط چند روز بعد، ماه‌نشین هندی چاندرایان ۳ با موفقیت در قطب جنوب ماه فرود آمد و هند را به چهارمین کشور فاتح قمر زمین تبدیل کرد. اما فضاپیمای هندی صرفا یک ماه روی ماه دوام آورد و نتوانست از سرمای شدید شبانگاه قمری جان سالم به‌در ببرد.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تم های گوشی سامسونگ
بهترین تم های گوشی سامسونگ برای دانلود

در این مطلب از زومیت بهترین تم‌های سامسونگ را معرفی خواهیم کرد تا اگر از ظاهر رابط کاربری فعلی خود خسته‌ شدید، جان تازه‌ای به آن ببخشید.

83
2 روز پیش
راهنمای خرید بهترین آبمیوه گیر از بوش و پاناسونیک تا پارس خزر
بهترین آبمیوه گیری بازار [فروردین ۱۴۰۴]

اگر قصد خرید دستگاه آبمیوه گیری دارید، در این راهنمای خرید بهترین دستگاه های آب میوه گیری از پرفروش ترین برندها را معرفی کرده‌ایم.

7
یک روز پیش
 ADB در اندروید
کامل‌ترین راهنمای نصب و استفاده از ADB در اندروید به‌همراه دستورات پراستفاده

در این مقاله با ADB آشنا می‌شویم و یاد می‌گیریم چگونه با استفاده از آن کنترل بیشتری روی دستگاه اندرویدی خود داشته باشیم.

17
44 دقیقه پیش
بهترین لپ تاپ های ۲۰۲۲ راهنمای خرید
بهترین لپ تاپ های بازار ایران [فروردین ۱۴۰۴]

در مقاله‌ی پیش‌رو با بهترین لپ‌تاپ‌های ۲۰۲۵ در بازار ایران از برند‌هایی همچون لنوو، ایسوس، ایسر، اپل و مایکروسافت آشنا شوید.

897
17 ساعت پیش
بهترین ریش تراش های مردانه بازار
بهترین ریش تراش بازار؛ از کیمی تا فیلیپس [فروردین ۱۴۰۴]

برای خرید بهترین ریش تراش و ماشین اصلاح بازار چقدر باید هزینه کرد؟ برای آشنایی با بهترین مدل‌های بازار همراه زومیت باشید.

54
2 ساعت پیش
راهنمای خرید بهترین تبلت
بهترین کاغذ دیجیتال بازار [فروردین ۱۴۰۴]

اگر می‌خواهید با بودجه‌‌ای که در اختیار دارید، بهترین کاغذ دیجیتال بازار را خریداری کنید، راهنمای خرید پیش رو به کمکتان می‌آید.

21
2 روز پیش
طراحی پشت گوشی گلکسی A72 و گلکسی A52 سامسونگ در حالت ایستاده
۵ گوشی محبوب سامسونگ به آخر خط رسیدند و دیگر آپدیت نمی‌شوند

میان‌رده‌های انقلابی سامسونگ از‌این‌پس آپدیت نرم‌افزاری دریافت نخواهند کرد.

95
16 ساعت پیش
تبلیغات
DN-DNShatel

نظرات

با چشم باز خرید کنید
زومیت شما را برای انتخاب بهتر و خرید ارزان‌تر راهنمایی می‌کند
ورود به بخش محصولات