آیا قمر دوم زمین را میتوان با چشم غیرمسلح مشاهده کرد؟
اوایل هفتهی جاری زمین سیارکی را به دام انداخت که تا دو ماه آینده سیارهمان را در مسیرش به دور خورشید همراهی خواهد کرد. قمر جدید در واقع سیارکی نزدیک به زمین به نام 2024 PT5 است و فقط درحدود ۱۰ متر قطر دارد.
سیارک 2024 PT5 که در طول مواجههای بسیار نزدیک با زمین، به دام افتاد، تنها ۵۷ روز زمین را همراهی میکند و درنهایت در ۵ آذر با خروج از نفوذ سیاره، در مدار عادیاش به گردش به دور خورشید ادامه خواهد داد.
بهدامافتادن سنگ فضایی در اطراف زمین، بازاری از شایعات را در شبکههای اجتماعی بهراه انداخت. برخی افراد ادعا کردند که «قمر دوم زمین» را میتوان در ساعات خاص در آسمان مشاهده کرد. با اینکه فرضیهی «قمر دوم» میتواند عجیب و هیجانانگیز به نظر برسد، 2024 PT5 یک همراه غالبا نامرئی خواهد بود.
درواقع سیارک بهدامافتاده با اندازهی تقریباً ۳۰۰هزار بار کوچکتر از ماه زمین، برای دیدهشدن با چشم غیرمسلح بیش از حد کوچک است. حتی تلسکوپهای تجاری و دوربینهای دوچشمی نیز کمک چندانی به رصد چنین جسم کوچکی نمیکنند. کارلوس دی لا فونت مارکوس، استاد دانشگاه کمپلوتنسه مادرید به لایوساینس گفت:
این جسم بیش از اندازه کوچک و کمنور است که بتوان با تلسکوپهای آماتور و دوربینهای دوچشمی آن را دید. با اینحال [قمر دوم زمین] درون محدودهی روشنایی تلسکوپهای رایجی قرار دارد که ستارهشناسهای حرفهای به کار میبرند.
بنابراین تنها روش برای دیدن قمر کوچک جدید زمین این است که منتظر بمانیم تا پژوهشگرها از رصدخانههای حرفهای تصاویر آن را منتشر کنند. براساس پژوهشی جدید، 2024 PT5 احتمالا از منطقهی آرجونا، کمربند سیارکی ثانویه در نزدیکی مدار زمین، سرچشمه گرفته است. با توجه به مجاورت این سیارک با سیارهمان، انتظار میرود که تا ژانویه ۲۰۲۵ یک بار دیگر به ما نزدیک شود و سپس بازدید بعدی در سال ۲۰۵۵ خواهد بود.
- منشا دومین قمر زمین، دهانهای در ماه است12 اردیبهشت 03مطالعه '3
- سیاره مشتری ممکن است عامل وجود ماه زمین باشد16 اردیبهشت 03مطالعه '5
سیارک 2024 PT5 اولین قمر کوچک زمین نیست. سیارهی ما میلیونها قمر موقتی را در طول عمر خود به دام انداخته است. اولین ماه کوچک که توسط ناظران انسانی ثبت شد، سیارک 2006 RH120 به قطر ۶ متر بود که به مدت ۱۸ ماه از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۰۷ در مدار زمین قرار داشت.
چند سال بعد سنگ فضایی 2020 CD3 بهمدت سه سال در مدار زمین باقی ماند و در سال ۲۰۲۰ سیارهمان را ترک کرد. با توجه به سفر نسبتا آسان به سیارکهای کوچک از زمین، برخی پژوهشگرها پیشنهاد دادهاند که از این اقمار گذرا بهعنوان نمونهی آزمایشی برای انجام کاوشهای آتی در سیارکهای غنی از مواد معدنی استفاده شود.
نظرات