ماه گرفتگی چیست؟ همه‌چیز درباره خسوف

یک‌شنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ - ۲۲:۳۰
مطالعه 8 دقیقه
ماه‌گرفتگی به شکل علامت سوال
هر ۲٫۵ سال یک‌بار، زمین، ماه و خورشید دقیقاً در یک ردیف قرار می‌گیرند تا نمایشی دیدنی در مقیاس کیهانی را ایجاد کنند که به‌عنوان «خسوف» شناخته می‌شود.
تبلیغات

شاید با خورشیدگرفتگی یا کسوف آشنا باشید. پدیده‌ای که در آن ماه از دید ما، از مقابل خورشید می‌گذرد و آن را مسدود می‌کند. اما در طول ماه‌گرفتگی یا خسوف چه اتفاقی می‌افتد، ماه‌گرفتگی بعدی چه زمانی رخ می‌دهد و چگونه می توانیم آن را ببینیم؟

کپی لینک

پدیده خسوف چیست؟

زمانی که خورشید، زمین و ماه در یک راستا قرار می‌گیرند، سایه زمین که به واسطه‌ی نور خورشید ایجاد می‌شود روی ماه می‌افتد. این پدیده باعث می‌شود که ما روی زمین، ماه را با تغییرات عجیب و غیرعادی مشاهده کنیم. بنابراین اگر در هنگام خسوف روی ماه می‌ایستادید، می‌دیدید که زمین جلوی نور خورشید را گرفته است.

کپی لینک

علت خسوف چیست؟

علت خسوف به دو عامل قرارگیری زمین بین خورشید و ماه و زاویه‌های مداری بستگی دارد. برای وقوع خسوف، باید زمین بین خورشید و ماه قرار گیرد. در این حالت، نور خورشید نمی‌تواند به طور مستقیم به ماه برسد و سایه زمین روی آن می‌افتد.

خسوف درواقع سایه زمین روی ماه است که توسط خورشید ایجاد می‌شود

از طرف دیگر مدارهای زمین و ماه کمی مایل هستند، بنابراین خسوف تنها زمانی رخ می‌دهد که ماه در نزدیکی گره‌های مداری خود باشد؛ یعنی نقاطی که مدار ماه با مدار زمین تقاطع دارد.

کپی لینک

انواع خسوف

بسته به تصویر سایه زمین روی ماه، سه نوع ماه‌گرفتگی وجود دارد:

  • ماه‌گرفتگی کامل: سایه زمین کاملا روی سطح ماه می‌افتد. مقداری از نور خورشید که از جو زمین می‌گذرد، به سطح ماه می‌رسد و نور کمی را روی آن منعکس می‌کند. در این نوع خسوف، رنگ‌های با طول موج کوتاه‌تر (آبی و بنفش) راحت‌تر از رنگ‌هایی با طول موج‌های بلندتر (مانند قرمز و نارنجی) پراکنده می‌شوند. بنابراین ماه قرمز رنگ یا نارنجی به‌نظر می‌رسد.
  • ماه‌گرفتگی جزئی: در طول ماه‌گرفتگی جزئی، هم‌ترازی ناقص خورشید، زمین و ماه باعث می‌شود تنها بخشی از ماه وارد سایه زمین شود. در این نوع خسوف گویی زمین درحال گاز گرفتن سطح ماه است. به گفته ناسا اینکه چقدر از این گزش را می‌بینیم بستگی به همسویی خورشید، زمین و ماه دارد.
  • ماه گرفتگی نیم‌سایه‌ای: قسمت بیرونی و ضعیف سایه زمین روی سطح ماه می‌افتد. این نوع ماه‌گرفتگی به اندازه دو ماه‌گرفتگی دیگر برجسته نیست و دیدن آن دشوار است.
  • ماه‌گرفتگی سلنلیون: این ماه‌گرفتگی که خسوف افقی نیز نامیده می‌شود، هنگامی اتفاق می‌افتد که خورشید و ماه‌گرفتگی را بتوان همزمان مشاهده کرد. این رویداد را می‌توان قبل از غروب خورشید یا پس از طلوع آن مشاهده کرد؛ زمانی که هر دو جرم بالای افق‌های مخالف آسمان ظاهر می‌شوند. سلنلیون در طول هر ماه‌گرفتگی کامل رخ می‌دهد و تنها تجربه‌ی ناظر زمینی است.
کپی لینک

چرا ماه در زمان خسوف قرمز می‌شود؟

در طول ماه گرفتگی کامل، سطح ماه به رنگ قرمز زنگ‌زده در می‌آید و لقب «ماه خونین» را به خود اختصاص می‌دهد. این ظاهر قرمز رنگ در اثر تعامل نور خورشید با جو زمین ایجاد می‌شود.

زمانی که نور خورشید به زمین می‌رسد، جو ما نور را در طول موج‌های مختلفی پراکنده و فیلتر می‌کند. به نقل از اسپیس‌دات‌کام، طول موج‌های کوتاه‌تر مانند نور آبی به بیرون پراکنده می‌شوند، درحالی‌که طول‌موج‌های بلندتر مانند قرمز از جو عبور می‌کنند. هنگامی که ماه در طول خسوف کامل از جو زمین عبور می‌کند، نور قرمز به‌طور غیرمستقیم روی سطح تاریک ماه منعکس و از دید ناظران زمینی ظاهر آن قرمز خونین دیده می‌شود.

علت قرمزی ماه در هنگام خسوف، بازتاب نور خورشید از جو زمین روی سطح ماه است

به گفته دانشمندان ناسا، رنگ طلایی، نارنجی، قرمز یا قهوه‌‌ای ماه در طول ماه‌گرفتگی کامل به میزان گرد و غبار و سایر ذرات موجود در جو زمین بستگی دارد. سایر عوامل جوی مانند دما و رطوبت نیز بر ظاهر ماه در هنگام ماه‌گرفتگی تأثیر می‌گذارد.

کپی لینک

تاثیر ماه‌گرفتگی روی زمین

هر زمان که خورشید و ماه با زمین در یک راستا قرار می‌گیرند، کشش آن‌ها به اثرات جزر و مد می‌افزاید. از آنجایی‌که ماه‌گرفتگی فقط در ماه کامل رخ می‌دهد، جزر و مد در این زمان بیشتر است.

اما هیچ مدرکی وجود ندارد که اذعان کند ماه‌گرفتگی روی انسان تأثیر فیزیکی دارد. خسوف تنها می‌توانند اثرات روان‌شناختی را ایجاد کنند که علت آن اعتقادات افراد و اقداماتی است که به دلیل آن باورها انجام می‌دهند.

کپی لینک

افسانه‌ها و فرهنگ‌های مرتبط با ماه‌گرفتگی

انسان‌ها در گذشته از خسوف می‌ترسیدند؛ زیرا به‌نظر می‌رسید به دو منبع اصلی آسمانی که در زندگی آنها مهم هستند، یعنی خورشید و ماه آسیب می‌زند. اما هر فرهنگی نسبت به وقوع آن واکنش متفاوتی نشان داده است. بیشتر فرهنگ‌ها، داستان‌های مفصلی درمورد دلایل وقوع خسوف‌ها و روش‌هایی برای کمک به خورشید و ماه در هنگام خسوف دارند. مقایسه این افسانه‌ها بینش‌های ارزشمندی درمورد تفکر تمدن‌های مختلف ارائه می‌دهد.

اکثر فرهنگ‌ها ماه‌گرفتگی را بلعیده شدن ماه توسط حیوانات می‌دانستند. این حیوان در مصر خروس بود، در مایاها جگوار و در چینی‌ها نیز یک وزغ افسانه‌ای سه پا تصور می‌شد. آنها با پرتاب سنگ و نفرین آن را بدرقه می‌کردند.

خسوف در اکثر فرهنگ‌های باستانی رویداد خوبی تلقی نمی‌شد

اما یونانیان باستان به درستی معتقد بودند که زمین گرد است و از سایه‌ی ماه‌گرفتگی به‌عنوان مدرک استفاده می‌کردند. در فرهنگ اسلامی نیز، خورشیدگرفتگی و ماه‌گرفتگی با دعای خاصی همراه است که به آن «دعای خسوف» می‌گویند. حمد و ثنای خداوند در هنگام گرفتگی بر هر مسلمانی واجب است؛ زیرا گرفتگی نشانه‌ای از جانب خداوند تلقی می‌شود.

کپی لینک

خسوف چقدر رایج است؟

از نظر نجومی، ماه‌گرفتگی پدیده‌ای نسبتاً رایج است و هر سال حدود سه ماه‌گرفتگی رخ می‌دهد. طبق گزارش وبسایت تایم‌اند‌دیت، تقریباً ۲۹٪ از ماه‌گرفتگی‌ها کامل هستند. بنابراین به‌طور متوسط، هر ۲٫۵ سال یک‌بار می‌توان یک ماه‌گرفتگی کامل مشاهده کرد.

ماه‌گرفتگی‌ها معمولاً چندساعت طول می‌کشند و مدت زمان تاریکی کامل ماه بین سی دقیقه تا بیش از یک ساعت است. این رویداد راحت‌تر از خورشیدگرفتگی مشاهده می‌شود، زیرا هر ناظری که ماه در بالای افق او قرار دارد، می‌تواند با چشم غیرمسلح آنها را مشاهده کند. علاوه‌بر این خورشیدگرفتگی کامل حداکثر هفت دقیقه و نیم دقیقه طول می‌کشد؛ این تفاوت ناشی از قطر بسیار کوچک‌تر ماه نسبت به خورشید است.

با وجود اینکه قمر زمین هر ماه یک‌بار کامل می‌شود، ما هر ماه شاهد خسوف نیستیم. علت آن این است که مدار ماه به دور زمین، در یک صفحه مسطح نیست و زاویه آن در حدود پنج درجه است. بنابراین هنگامی که ماه، زمین را دور می‌زند، از بالا یا زیر سایه آن عبور می‌کند.

کپی لینک

چگونه خسوف را ببینیم؟

ماه‌گرفتگی یکی از ساده‌ترین رویدادهای رصدی آسمان است. برای تماشای آن کافی است به سادگی بیرون بروید، به آسمان نگاه کنید و لذت ببرید! تقریباً همه افراد در سمت شب زمین می‌توانند ماه‌گرفتگی کامل را ببینند. به همین دلیل، اکثر مردم شانس بیشتری برای دیدن ماه‌گرفتگی نسبت به خورشید‌گرفتگی کامل دارند.

برای تماشای خسوف به تلسکوپ یا تجهیزات خاص دیگری نیاز ندارید. با این‌حال، دوربین‌های دوچشمی یا تلسکوپ‌های کوچک برای مشاهده جزئیات سطح آن می‌تواند جالب باشد.

به‌عنوان یادآوری: هرگز به‌طور مستقیم به خورشید نگاه نکنید! حتی در هنگام خورشیدگرفتگی کامل نیز تماشای آن بدون عینک‌های محافظ می‌تواند آسیب جدی و دائمی برای چشم داشته باشد.

کپی لینک

اهمیت خسوف برای دانشمندان

دانشمندان نیز دوست دارند ماه‌گرفتگی را تماشا کنند. آنها طی تاریخ، از آنچه در ماه‌گرفتگی کامل رخ می‌دهد، علم بسیار خوبی به‌دست آورده‌اند. بسیاری از دانسته‌های کنونی ما از مطالعه ماه و خورشید طی گرفتگی به‌دست آمده‌اند.

در زمان‌های قدیم خسوف‌ها علاوه‌بر داستان‌های تخیلی و ایجاد وحشت بین مردم، سوالات زیادی را درباره‌ی هندسه منظومه شمسی برانگیختند. چه‌چیزی باعث می‌شود ماه و خورشید ناپدید شوند؟ چه الگویی در این اتفاق وجود دارد؟ همین باعث شد که یونانیان باستان با مطالعه‌ی سایه‌ی زمین روی ماه استنباط کنند که زمین کروی است. «آریستارخوس ساموسی» نیز در قرن سوم پیش از میلاد با استفاده از پیش‌بینی ماه‌گرفتگی، قطر ماه را تخمین زد.

رنگ ماه می‌تواند به ما اطلاعاتی درباره شرایط جوی روی زمین و آلودگی ارائه دهد. تجزیه و تحلیل نور شکسته‌شده‌ی جو زمین در طول ماه‌گرفتگی که موجب ماه خونین می‌شود، نشان داد اوزون اتمسفر در لایه‌ای بین ۵۰ تا ۸۰ کیلومتر بالاتر از سطح زمین محدود شده است.

امروزه مطالعه‌ی ماه طی خسوف کاربرد زیادی ندارد. به‌نظر می‌رسد ما هرچه را که لازم بوده است، از آن‌ها آموخته‌ایم و مطالعات دیگر نیز با وجود ماهواره‌ها آسان‌تر شده‌اند. اکنون تنها اهمیت این رویداد، فرهنگی و بصری است.

کپی لینک

پیش‌بینی خسوف

در اکثر سال‌های تقویمی دو ماه‌گرفتگی وجود دارد. در بعضی سال‌ها یک یا سه خسوف وجود دارد و برخی سال‌ها نیز هیچ اتفاقی نمی‌افتد. ناظری که در مکان یکسان باقی می‌ماند، در صورت ابری‌نبودن آسمان می‌تواند ۱۹ یا ۲۰ ماه گرفتگی را در ۱۸ سال ببیند.

در طول آن دوره ممکن است سه یا چهار خسوف کامل و شش یا هفت خسوف جزئی از ابتدا تا انتها قابل مشاهده باشند. احتمال دارد پنج خسوف کامل و چهار یا پنج خسوف جزئی نیز تاحدی قابل مشاهده باشند. همه‌ی این اعداد را می‌توان از هندسه‌ی خسوف‌ها به‌دست آورد.

هندسه خسوف‌ها شامل سه اجزای زمین، خورشید و ماه است. مراحل هندسی دو نوع ماه‌گرفتگی کامل و جزئی را دربر می‌گیرند. ستاره‌شناسان با درنظر گرفتن اصول هندسی و زوایای بین سه جسم، زمان وقوع خسوف‌ها را پیش‌بینی می‌کنند.

بررسی الگوهای تکراری وقوع ماه‌گرفتگی در گذشته و استفاده از نرم‌افزارهای نجومی نیز برای اطلاع از زمان خسوف بعدی می‌توانند مفید باشند.

کپی لینک

ماه‌گرفتگی بعدی چه زمانی است؟

در جدول زیر می‌توانید اطلاعات پنج ماه‌گرفتگی آینده را با جزئیات دیگر بررسی کنید.

نوع ماه‌گرفتگی

تاریخ

منطقه قابل رصد

قابلیت رصد در ایران

کامل

۲۴ اسفند ۱۴۰۳

اقیانوس آرام، آمریکا، اروپای غربی، آفریقای غربی

ندارد

کامل

۱۶ شهریور ۱۴۰۴

اروپا، آفریقا، آسیا، استرالیا

دارد

کامل

۱۳ اسفند ۱۴۰۴

آسیای شرقی، استرالیا، اقیانوس آرام، قاره آمریکا

ندارد

جزئی

۶ شهریور ۱۴۰۵

شرق اقیانوس آرام، آمریکا، اروپا، آفریقا

دارد

کامل

۱۱ دی ۱۴۰۷

اروپا، آسیا، استرالیا، آفریقا، شمال و غرب آمریکای شمالی

دارد

کپی لینک

سوالات متداول

سوالات متداول

  • پدیده خسوف چیست ؟

    وقتی زمین بین خورشید و ماه قرار بگیرد و نور خورشید نتواند مستقیم به سطح ماه برسد، سایه زمین روی ماه می‌افتد و ماه‌گرفتگی یا خسوف رخ می‌دهد.

  • تفاوت خسوف با کسوف چیست؟

    کسوف زمانی رخ می‌دهد که ماه از مقابل خورشید (در ماه نو) عبور می‌کند. خسوف پدیده‌ای کاملا متفاوت است و زمانی اتفاق می‌افتد که ماه کامل از سایه زمین می‌گذرد.

  • آیا دیدن ماه‌گرفتگی بی‌خطر است؟

    ویژگی مثبت ماه‌گرفتگی این است که بر خلاف خورشیدگرفتگی، قابل مشاهده با چشم غیرمسلح است. طی خسوف، ماه فقط نور خورشید را منعکس می‌کند و حتی از ماه کامل نیز کم‌نورتر است. احتمالاً شما قبلاً با خیال راحت آن را مشاهده کرده‌اید.

  • چگونه بهترین رصد را از خسوف داشته باشیم؟

    بهترین منظره برای تماشای خسوف، قرارگیری در سمت شب زمین هنگام وقوع و آسمان صاف و عاری از ابر است. در حالت ایده‌آل، آن را از نقطه‌ای تماشا کنید که خط دیدتان توسط ساختمان‌های بلند یا درختان مسدود نشده باشد.

مقاله رو دوست داشتی؟
نظرت چیه؟
داغ‌ترین مطالب روز
تبلیغات

نظرات