اینترنت، زیرساخت انقلاب چهارم صنعتی خواهد بود
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در سومین کنفرانس انقلاب چهارم صنعتی، دههی گذشته را دههی گسترش سریع تکنولوژی در دنیا دانست و فاصلهی بین انقلابهای صنعتی، سرعت ایجاد و گسترش آنها در گذشته و حال را مقایسه کرد و گفت:
فاصلهی بین انقلاب اول تا دوم بیش از ۱۰۰ سال بود و فاصلهی بین انقلابهای دوم و سوم نیز همینطور بوده؛ اما امروزه شکلگیری و گسترش انقلاب صنعتی در تمام دنیا سرعت گرفته است و اگر نخبگان ما نتوانند این تحول را رصد کنند، بسیار عقب میمانیم.
واعظی، ICT را جزو فناوریهایی دانست که بهسرعت در حال تغییر است و کشورهای پیشرفته، آن را بهعنوان پیشران توسعهی خود انتخاب کردهاند. وی هوش مصنوعی، اینترنت و شبکههای ارتباطی را از زیرساختهای تحول در حوزهی صنعت دانست و گفت:
اگر امروز دربارهی انقلاب چهارم صنعتی صحبت میکنیم، دستاوردی است که در این دورهی اخیر در بخش ICT داشتهایم که نتیجهی آن اینترنت، هوش مصنوعی، اینترنت نسل پنج و اینترنت اشیاء است که میتواند در همهی بخشها، بهویژه آنچه که امروز در این همایش بهعنوان صنعت مطرح است نیز تأثیر داشته باشد.
۱۰ میلیارد شیء در دنیا به اینترنت متصل هستند و طبق پیشبینیها، تا سال ۲۰۲۵ این تعداد به ۵۰ میلیارد خواهد رسید
یکی از مباحث مهم حوزهی فناوری، اینترنت اشیاء (IoT) است، به گفتهی واعظی، سرمایهگذاریهای بسیاری در کشورهای مختلف در حوزهی IoT انجام شده است. در حال حاضر حدود ۱۰ میلیارد شیء در دنیا به اینترنت متصل هستند و طبق پیشبینیها، تا سال ۲۰۲۵ این تعداد به ۵۰ میلیارد خواهد رسید؛ پس در آینده تحول بزرگی در این حوزه رخ خواهد داد.
واعظی تأکید کرد فضای مجازی و ICT، صنعت، فرهنگ مردم، اقتصاد و بهطور کلی سبک زندگی مردم را تغییر داده است و در انقلاب چهارم صنعتی باید این حوزه را بهعنوان زیرساخت تحول در صنعت در نظر گرفت. واعظی در ارتباط با ورود ایران به این حوزه گفت:
نیازمندیهایی برای توسعهی کسبوکارهای این فناوری مطرح است و در ابتدا باید رگولاتوری این بخش به وجود آید و در مرحلهی بعد بهطور حتم به تعامل و همکاری بازیگران در صنایع مختلف و مشارکت بخش خصوصی و دولتی در این حوزه نیاز است.
واعظی ملزومات این امر را تدوین قوانین جدید، ایجاد شفافیت در بازار، ورود سرمایهگذاران خارجی و داخلی، توجه به نیروی انسانی و توجه به افزایش سواد دیجیتال دانست.
تأثیرات مثبت و منفی انقلاب صنعتی چهارم
وزیر ارتباطات در بخش دیگری از سخنانش به تشریح تأثیرات مثبت و منفی انقلاب صنعتی چهارم پرداخت؛ به گفتهی وی تأثیرات مثبت این انقلاب، افزایش کارایی از منابع، اعتلای بهرهوری، بهبود کیفیت زندگی، تأثیر مثبت در محیط زیست، هزینهی پایین ارائهی خدمات، ایمنی بالاتر، لجستیک بهتر، تقاضای بیشتر برای حافظه و پهنای باند، تغییر در بازارهای کار و مهارت، ایجاد کسبوکارهای جدید، طراحی محصولات قابل اتصال به اینترنت اشیاء و اضافه شدن خدمات دیجیتال برای محصولات است.
از مهمترین تأثیرات منفی این انقلاب، عدم رعایت حریم خصوصی خواهد بود. واعظی اعلام کرد یکی از نگرانیهای اتحادیهی جهانی مخابرات، پیشگیری از مشکلاتی است که در این زمینه ممکن است برای مردم به وجود بیاید. از دیگر تهدیدات این حوزه، آسان شدن دزدی و تهدیدات امنیتی است؛ جنگهایی سایبری که ممکن است دامنهای گسترده از هک تأسیسات حیاتی کشورها تا نیروهای نظامی داشته باشد.
واعظی از دانشگاهها، مراکز پژوهشی و صنعتی و سازمان برنامه و بودجهی دولت خواست با نگاهی جدید برای استفاده از مزایای انقلاب چهارم صنعتی و مواجه با ضررهای تحمیلی احتمالی به خاطر تأخیر در این حوزهها وارد عرصه شوند و این مباحث را پیگیری کنند.
نظرات