دلیل تعلیق نماد اعتماد الکترونیکی کسبوکارها، استفاده از تصویر به جای کد نماد است
روز سهشنبه (۴ آذرماه) مرکز توسعه تجارت الکترونیکی اعلام کرد با استفاده از ابزار پایشگر هوشمند در ۶ ماه ابتدایی سال، تعداد ۲۸۵۰ کسبوکار متخلف شناسایی شده که نماد اعتماد الکترونیکی یک هزار و ۲۶۶ مورد آنها تعلیق شده است. ازجمله دلایل تعلیق نماد جعل نماد اعتماد الکترونیکی عنوان شد. همان زمان بود که صاحبان برخی کسب و کارها در فضای مجازی نسبت به تعلیق کسب و کارشان اعتراض کردند و عنوان کردند که تمام مراحل دریافت نماد الکترونیکی را بهصورت قانونی طی کردهاند. این افراد از ارسال پیامی از سوی مرکز توسعه تجارت الکترونیکی گلایه میکردند که طی آن به افراد تذکر داده میشد در صورت رفع نکردن مشکل، سامانهی آنها فیلتر خواهد شد.
حال مرکز توسعه تجارت الکترونیکی با صدور اطلاعیهای اعلام کرده که مشکل پیشآمده، به دلیل استفاده از تصویر نماد اعتماد به جای کد آن بوده است که در این خصوص، مهرماه اطلاعرسانی شده بود. مرکز توسعه تجارت الکترونیکی ۱۶ مهرماه اطلاعیهای در خصوص اجرای فاز دوم رتبهبندی کسب وکارهای اینترنتی منتشر و طی آن چنین اعلام کرده بود: «کسب و کارهای دارای نماد اعتماد الکترونیکی که متقاضی شرکت در فرایند رتبهبندی و دریافت ستارههای اینماد هستند، میتوانند با مراجعه به بخش درخواست رتبهبندی در کارتابل اینماد خود، نسبت به شروع فرایند مرتبط اقدام نمایند. ذکر این نکته ضروری است که زین پس دریافت ستارههای نماد از سطح دو ستاره تا ۵ ستاره بر مبنای درخواست کسب و کارهای محترم و براساس امتیاز دریافتی خواهد بود.»
بر همین اساس در اطلاعیهی جدید مرکز توسعه تجارت الکترونیکی آمده که فاز دوم رتبهبندی نماد اعتماد الکترونیکی بهصورت مستقیم به ساختار اعطای ستاره به کسبوکارها در ارتباط است؛ بنابراین کسبوکارهایی که برخلاف «دستورالعمل اعطای نماد اعتماد الکترونیکی و نظارت بر کسبوکارهای اینترنتی» اقدام به استفاده از تصویر نماد به جای کد کرده و بدون توجه به اطلاعیههای منتشرشده، از تصویر نماد اعتماد با ستارههای مغایر استفاده کردهاند، توسط زیرسامانه پایشگر هوشمند بهصورت خودکار مصداق جعل نماد اعتماد الکترونیکی شناسایی و پس از انجام بررسیهای لازم، پیامک اطلاعرسانی جهت اصلاح موضوع دریافت کردهاند.
در ادامهی اطلاعیه اشاره شده است که به دلیل اهمیت بالای سطوح اعتماد در فضای مجازی و تأثیر بالای آن در رفتار مصرفکنندگان نسبت به کسبوکارهای اینترنتی، نماد اعتماد الکترونیکی متشکل از ستارههای اعتماد مبتنی بر رتبهبندی طراحی شده و هرگونه تغییر در جزئیات آن از نظر حقوقی مصداق جعل نشان دولتی است و طبق ماده ۵۲۵ قانون مجازات اسلامی مشمول مجازات خواهد بود.
مرکز توسعه تجارت الکترونیکی تأکید کرده است که کسبوکارها باید در اسرع وقت به اصلاح کد نماد در وبسایت خود اقدام و به اطلاعیههای منتشرشده در سایت اینماد بیشازپیش توجه کنند. بر اساس اطلاعیهی جدید، از این پس دریافت ستارهی نماد اعتماد الکترونیکی از سطح ۲ ستاره تا ۵ ستاره بر مبنای درخواست کسبوکار و پس از انجام ارزیابیهای تخصصی و رتبهی دریافتی خواهد بود؛ همچنین شیوههای سابق از جمله کسب ستاره دوم نماد صرفاً با ارائه SSL دیگر منسوخ شده است و کسبوکارهایی که در فرایند رتبهبندی شرکت نمیکنند، امکان استفاده از نماد دوستاره در وبسایت خود ندارند.
مرکز توسعه تجارت الکترونیکی اذعان کرده است که طبق وظیفهی ذاتی و قانونی خود، به منظور حمایت از کسبوکارهای سالم و قانونمند و حمایت از حقوق خریداران و مصرفکنندگان، نسبت به اخطار قانونی به کسبوکارهای متخلف اقدام و صرفاً پس از ارائهی مهلت قانونی به منظور اصلاح رفتار و اطلاعرسانی کافی و چندباره به صاحب کسبوکار، نسبت به برخورد متناسب اعم از تعلیق نماد، مسدودی درگاه، مسدودی وبسایت (فیلترینگ) و نهایتاً شکایت کیفری اقدام خواهد کرد.
نظر شما در خصوص اقدام مرکز توسعه تجارت الکترونیکی که باعث تعلیق نماد الکترونیکی برخی کسبوکارها شده، چیست؟
نظرات