وزیر ارتباطات: با حمایت گلخانهای و کار نمایشی نمیتوان مشکلات کشور را حل کرد
عیسی زارعپور که تقریبا نزدیک به ۳ هفته است بر صندلی ریاست وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات تکیه زده است در اولین مصاحبه تلویزیونی خود الویتهایش برای وزارت ارتباطات و توسعه فناوری اطلاعات در کشور اشاره و تأکید کرد که برای قطع ارتباطات میان مردم نیامده است. زارعپور به مردم قول داد که با تکمیل شبکه ملی اطلاعات، اینترنت جهانی قطع نمیشود؛ اما فضای مجازی با آسیبهایی همراه است که باید حل شود. زارع پور یادآور شد که با حمایت گلخانهای و کار نمایشی در فضای ICT نمیتوان مشکلات را حل کرد. او به حکمرانی جدی در فضای مجازی کشور اشاره کرد و گفت: «راهبرد دولت سیزدهم در حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات این است که حداکثر استفاده را از فضای مجازی داشته باشیم تا مشکلات مردم را حل کنیم. زندگی مردم در این فضاست، بنابراین هر تصمیمی که در این فضا گرفته شود، مستقیما روی زندگی مردم، کسبوکار آنها تأثیر دارد.» او تصریح کرد که نگاه در دولت سیزدهم و هم نگاه او به عنوان وزیر ارتباطات این است که از ابزار فناوری حداکثر استفاده را داشته باشند تا ایران هوشمند در تراز انقلاب اسلامی را شکل دهند.
حکمرانی در فضای مجازی
زارعپور فضای مجازی و دنیای فناوری اطلاعات را یک فضای اثر بخش دانست که کل روابط انسانها را با یکدیگر و روابط دولتها با مردم را تحت تأثیر قرار داده است. او با اشاره به اینکه عصر حاضر عصر حاکمیت پلتفرمهاست گفت: «به اعتقاد من الان عصر، عصر حاکمیت پلتفرمهاست . در حال حاضر دیگر مرز جغرافیایی کشورها عمق نفوذ آنها را نشان نمیدهد، عمق نفوذ آنها را اینکه چه پلتفرمی دارند و چقدر کاربران از آن در کشورهای مختلف استفاده میکنند، نشان میدهد: «حالا ما هم با ساخت پلتفرمهای مختلف در فضای گوناگون میتوانیم این حکمرانی و ظرفیت آن را برای کشور گسترش دهیم.»
زارعپور ادامه داد: «اینکه میگوییم حکمرانی، یعنی حاکمیت باید حافظ منافع مردم باشد. اگر من در این فضا نتوانم از حقوق مردم را حفظ کنم، طبیعتا حکمران خوبی نیستم. ما ابزار احقاق حقوق مردم در این فضا را نداریم در بعضی حوزهها هم غفلت کردیم.» او در پاسخ به این سؤال مجری تلویزیونی که چرا در کشور یک پلتفرم موفق بومی وجود ندارد توضیح داد: «اعتقادم این است که در خیلی از حوزه پلتفرمهای ما موفقتر از نمونه خارجی بودهاند . هرجا خواستیم توانستیم کار انجام دهیم. البته که راهبردها و سیاستها یک جاهایی اشکال داشته است.» او تأکید کرد اعتقاد به حمایت گلخانهای و کار نمایشی ندارد و این کارها مشکلات کشور را حل نمیکند: «نگاهمان این است که برای این حوزه باید اقتصاد تعریف شود، تا وقتی مدل اقتصادی نداشته باشیم برای پلتفرمها با این حمایت گلخانهای اتفاقی نمیفتد کارمان فقط یک کار نمایشی میشود که مردم بهره آن را نمیگیرند.»
وعده برای قطع نشدن اینترنت
نزدیک به دو دهه از ورود نام شبکه ملی اطلاعات در ادبیات و صنعت ICT کشور میگذرد؛ اما هنوز راهاندازی این شبکه به اعتقاد برخی نمایندگان مجلس و اعضای شورای مجازی به درستی انجام نشده است. درحالیکه همه کاربران بعد از قطع سراسری اینترنت بیشتر نسبت به راهاندازی این شبکه حساس شدهاند، راهاندازی این شبکه را به معنی قطع دسترسی به اینترنت جهانی میدانند. زارعپور هم به عنوان هفتمین وزیر، اظهارات وزیر سابق را تأیید و اعلام کرد که اولویت اولش در وزارت ارتباطات تکمیل شبکه ملی اطلاعات است و قول داد که راهاندازی این شبکه اینترنت جهانی را قطع نمیکند. او در این زمینه گفت:
تخصص من شبکه کامپیوتری است. شبکه ملی اطلاعات لایههای مختلفی دارد. یک لایهاش که صفر تا صد آن در اختیار وزارت ارتباطات انجام شده زیرساخت است. اگر ما بتوانیم در داخل کشور در لایه زیر ساخت یک شبکه پرسرعت و با کیفیت داشته باشم، می توانیم خدمات بهتری به مردم ارائه دهیم و اگر این زیر ساخت در داخل کشور راه اندازی شود میتوان از آن به عنوان هاب انتقال اطلاعات به کشورهای دیگر استفاده کرد
او ادامه داد: سند طرح کلان معماری ملی اطلاعات که سال گذشته ابلاغ شد هرچند که دیر و بعد از ۹ سال ابلاغ شده است، اما یک سند افتخار آمیز است که اگر به بخشهای مختلف آن نگاه کنید، استانداردهایی که برای کیفیت شبکه تعیین کرده، استانداردهای بینالمللی و بعضا بالاتر از آن استانداردهایی است که در کشورهای دیگر وجود دارد.» زارعپور با بیان اینکه پیشرفت وزارت ارتباطات در لایه زیر ساخت خیلی خوب است، گفت:
بنده در مجلس قول دادم که ان شاءالله ما تکالیف خود را در همه لایه ها در افق سال ۱۴۰۴ انجام دهیم ولی این لایه زیر ساخت را ظرف دو سال آینده راه اندازی میکنیم.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات تصریح کرد: «من قول می دهم که توسعه شبکه ملی اطلاعات به معنای قطع دسترسی شبکه جهانی نیست بلکه ما به دنبال فراهم کردن یک شبکه پرسرعت، با کیفیت و امن برای عموم مردم هستیم.» آنطور که او در ادامه توضیح داد در قانون ششم برنامه توسعه شاخصی که گذاشته شده این است که باید به ظرفیت ۳۰ ترابیت برثانیه در شبکه ترانزیت رسید که به گفته زارعپور الان حدود ۵ ترابیت بر ثانیه در این طرح محقق شده است.
دسترسی نقاط دورافتاده به اینترنت
یکی دیگر از اولویتهایی که زارعپور در این مصاحبه تلویزیونی روی آن تأکید کرد تکمیل شدن دسترسی روستاهای بالای ۲۰ خانوار به اینترنت بود. او در این زمینه با تقدیر از وزارت ارتباطات دولت دوازدهم گفت: «من منصف هستم و هر جایی که رفتم سعی کردم نقاط قوت گذشته را بگویم . انصافا در گذشته و در این ۴ سال در توسعه دسترسی به شبکه ملی اطلاعات در روستاها کار ویژهای شده و الان حود ۸۰ تا ۹۰ درصد روستاها دسترسی به شبکه دارند و این دسترسی در شرایط کرونایی بیشتر خودش را نشان داده است.» او ادامه داد: «۱۰ تا ۱۵ درصدی که باقی مانده است بخش سخت و دورافتاده مانند مناطق کوهستانی و صعبالعبور است. من به مجلس قول دادهام که تا پایان سال ۱۴۰۱ دسترسی همه روستاها را برقرار کنم.»
به گفته او به وزارت ارتباطات تا سال ۱۴۰۴ تکلیف شده است که ۸۰ درصد خانوارها به سرعت ثابتی دسترسی داشته باشند. هرچند زارعپور در برنامه کاری که برای ۴ سال وزارتش در وزارت ارتباطات تدوین کرده اشارهای به حل مشکلات زیرساختی در شبکه اینترنت ثابت اشارهای نکرده است؛ اما در انتقاد به رشد پیدا نکردن اینترنت پرسرعت با کیفیت در کشور گفت: «برخلاف همهجای دنیا متاسفانه سیاست غلطی که در پیش گرفتهایم این است که توسعه دسترسی سیار را به ثابت ترجیح دادهایم و این در حالی است که در خیلی از کشورهای پیشرفته، فیبرنوری را تا در منازل مردم بردهاند. یک بخشی از شبکه ملی اطلاعات هم همین است که بتوانیم ارتباطات پرسرعت را تا خانههای مردم ببریم.» براساس توضیحات او در طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات گفته شده که برای کسبوکارها به عنوان یک زیرساخت برای توسعه اقتصاد دیجیتال سرعت ۱۰۰ مگا بیت بر ثانیه برایشان راهاندازی شود.
او در ادامه به اینکه کاربران به او گفتهاند پایش را از سیم بردارد اشاره کرد و با بیان سه اتفاق که صنعت ICT را در کشور غافلگیر کرده توضیح داد:
یکی از مشکلات کرونا بود که تقاضای مردم در بخش ترافیک بهشدت افزایش یافت. میانگین مصرف ترافیک شبکه بهمن ماه سال ۹۸ تا الان که من اینجا هستم دو برابر شده است. یعنی از ۵ گیگ ترافیک مصرف ماهانه به ۱۰ گیگ رسیدیم.
او ادامه داد: «ما خود را برای چنین تغییری آماده نکرده بودیم. موضوع دیگر که ما را غافلگیر کرد تحریمهای ظالمانهای بود که در ۳ سال اخیر شدت پیدا کرد. بسیاری از تجهیزات خارجی در شبکه ما استفاده میشود که امکان تولید داخل ندارد و مشکل بعدی نوسانات نرخ ارز است که این سه مشکل دست به دست هم دادند که مشکلات در بخش ICT بیشتر شود و اگر تا سه یا چهار ماه آینده تصمیمات مدبرانه گرفته نشود ما به مشکلات جدی برخورد خواهیم کرد.» او ابزار امیدواری کرد که با کمک بزرگان همین صنف اجازه نمیدهد مردم در بخش ارتباطاتی دچار مشکلی شوند و کیفیت شبکه روز به روز بهتر خواهد شد.
من وزیر رسانهای نیستم
یکی از اعجایب اتفاق افتاده برای وزیری که وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات را مدیریت میکند این است که در هیچ شبکه اجتماعی عضو نیست و آنطور که خودش در مصاحبه شب گذشتهاش اعلام کرد به طریقی از رسانههای اجتماعی فراری است. زارعپور در چرایی عدم فعالیت در شبکههای اجتماعی گفت: «من در شبکههای اجتماعی هستم؛ اما ترجیح میدهم که وزیر ارتباطات و وزیر برقراری ارتباطات مردم با یکدیگر باشم تا وزیر رسانه. من واقعا وقتش را ندارم. البته برای کارهای خانوادگی و کارهای مربوط به دانشجویانم در دانشگاه کاملا آنلاین هستم.»
او تصریح کرد اینکه از من توقع برود در شبکههای اجتماعی حضور رسمی داشته باشم و به تمام کامنتها پاسخ بدهم توقع بالایی است. زارعپور راه ارتباطی با خودش را سامانه شکایات ۱۹۵ و پیامک به شماره ۰۹۱۲۲۹۹۶۳۲۱ اعلام کرد. بنا براظهارات او، هفته بعد سایتی در وزارت ارتباطات راهاندازی میشود که یکساعت در هفته را او برای ارتباط بیواسطه با مردم از طریق یک پلتفرم داخلی میگذارد.
نظر خنثی در مورد فیلترینگ
زارع پور در مورد نگاهش به فیلترینگ هم گفت که در این زمینه وزارت ارتباطات تنها یک عضو در کمیته فیلترینگ است و متولی اینکار نیست. بازهم تأکید میکنم نگاه دولت سیزدهم استفاده حداکثری از فضای مجازی است ولی حتما باید برای آسیبهای این فضا کاری کنیم . او در این مورد گفت: « نگاه دولت سیزدم به فضای مجازی استفاده حداکثری از آن است اما واقعیت این است که مردم ما در این فضا مظلوم واقع شده و بیپناه رها شدهاند مخصوصا کودکان. ۱۵ سال است که در دنیا برای کنترل کودکان ابزار تولید و توسعه یافته است.» او تأکید کرد که با آموزش و فرهنگ سازی در این زمینه میتوان آسیبهای فضای مجازی را کاهش داد.
نظرات